Αρχικό μήνυμα απο
PANOS-E60
Εω μιλήσει μες πολλούς απλούς ανθρώπους γύρω από αυτό το θέμα, ευρώ ή δραχμή. Το συμπέρασμά μου είναι ότι όσοι υποστηρίζουν την επάνοδο στη δραχμή είναι εκείνοι που (αφελώς ίσως) πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα "μηδενίσει το κοντέρ", ότι θα χαριστούν τα δάνεια γιά να το πω έξω από τα δόντια.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από αυτή. Είτε γυρίσουμε στη δραχμή, είτε αποφασίσουμε να κάνουμε τις συναλλαγές μας με ρουπίες, τη διακίνηση του χρήματος την κάνουν οι Τράπεζες. και οι Τράπεζες δεν χαρίζουν χρέη. Θα ρυθμίζουν δάνεια μέχρι να σιγουρευτούν ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να διαγράψουν κάποια από αυτά. Ελάχιστα από αυτά θα αφορούν στεγαστικά δάνεια, αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν είμαστε Deroit εδω.
Καταλαβαίνω επίσης ότι οι υπερχρεωμένοι δεν νοιάζονται γιά τις καταθέσεις που θα χαθούν με την επιστροφή στη δραχμή, δικαίωμά τους να το βλέπουν έτσι το πράγμα, πιθανόν ορισμένοι από αυτούς να βλέπουν με συμπάθεια την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος που πάντα τους "έπινε το αίμα".
Να το πω όσο πιό απλά γίνεται, δεν υπάρχει αύριο γιά καμμία οικονομία χωρίς υγιείς και εύρωστες Τράπεζες. Τα λάθη των περασμένων ετών με τα δάνεια, αργά ή γρήγορα, θα επιμεριστούν σε όσους έχουν την ευθύνη τους, Τράπεζες και δανειολήπτες. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στο ένα μέρος, ανήκει και στα δύο, οι Τράπεζες θα χάσουν χρήματα και κάποιοι συμπολίτες μας θα χάσουν ότι έχουν και δεν έχουν ασφαλώς.
Γνώμη μου είναι και την έχω πει πολλές φορές ότι οι ξένοι έχουν κάνει τη δική τους προσπάθεια γιά να μην πέσουμε στο γκρεμό, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ακόμη ζητάει να τους πετάξουμε στη θάλασσα ...