Έχω και εγώ περίπου την ίδια άποψη με τον Driver M ..με κάποιες πρόσθετες επισημάνσεις.
Πολύ θα ήθελα να αλλάζω λάδια-φίλτρο κάθε 8-10.000 και να έχω ένα μοτέρ το οποίο θα έχει ασημί χρώμα και από τη μέσα πλευρά, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι η τεχνολογία στα συνθετικά λάδια έχει εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε η BMW αναλαμβάνει την ευθύνη και σε προτρέπει να τα αλλάξεις όποτε το board computer σε ενημερώσει ότι κινητήρας χρειάζεται αλλαγή λαδιών, (με max τα 25000 ή 1 έτος χρήσης) με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείς full συνθετικά "longlife" λάδια από μία από τις 20 + εταιρίες που έχει εγκρίνει η ίδια ...κι όχι μόνο Castrol... (υπάρχει επίσημος κατάλογος της BMW που ορίζει ποια είναι αυτά τα λάδια κι από ποιες εταιρίες παράγονται) επίσης καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα τόσο εξελιγμένα τεχνολογικά λάδια, έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να αναμιχθούν σε περίπτωση ανάγκης και με απλά ορυκτέλαια, ακόμη και με διαφορετικού ιξώδους χωρίς να προκαλέσουν τo παραμικρό πρόβλημα!
Ένας (μη Μ) κινητήρας που λειτουργεί ξεκούραστα, δηλαδή σπάνια ξεπερνάει τις 4000-4500 rpm δεν θα χρειαστεί ούτε καν συμπλήρωμα μέχρι τις 20-23000 περίπου χλμ που θα πάρει το μήνυμα ότι έφτασε η ώρα για αλλαγή λαδιών (ελάχιστες φορές το 25000χλμ είναι πραγματικό).
Ένας κινητήρας που λειτουργεί αρκετά συχνά κοντά στο όριο θα χρειαστεί 1 λίτρο συμπλήρωμα στις 9-10000 χλμ (ίσως και πιο πριν - που σημαίνει φρεσκάρισμα) και τα συνολικά πραγματικά χιλιόμετρα που τελικά θα διανύσει μέχρι να εμφανιστεί η ειδοποίηση της αλλαγής λαδιών θα είναι κάτω από 20000 ίσως και κάτω από 18000χλμ.
Τώρα για την κομπόστα που βλέπουμε στη φωτογραφία τι να πω? Υπερβολική λιγάκι ως πολύ. Το λάδι που χρησιμοποιούσε ο συγκεκριμένος κινητήρας ήταν σίγουρα απλό ορυκτέλαιο και θα πρέπει να μην είχε αλλάξει λάδια ποτέ και απλά να συμπλήρωνε ότι έβρισκε μπροστά του για 100 χιλιάδες χιλιόμετρα τουλάχιστον... επίσης δεν ξέρω τι είδους φίλτρο χρησιμοποιούσε ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί αυτή η κομπόστα στο κύκλωμα λίπανσης ...μάλλον το φίλτρο είχε τρυπήσει εντελώς ...αν είχε αλλάξει έστω και μια φορά φίλτρο, κι ας μην άλλαζε λάδια ...θα το είχε σώσει!!!! χεχεχε
Φυσικά αλλαγή φίλτρου σε κάθε αλλαγή και φυσικά όσο πιο συχνές αλλαγές τόσο πιο καθαρός από ίχνη λαδιού κινητήρας !!
(τα ίχνη λαδιού δεν προκαλούν βλάβη ή φθορά, απλά επικάθονται στους πόρους των αλουμινένιων τοιχωμάτων μπλοκ και καπακιού σαν μπεζ-καφετί φιλμ - Τα τριβόμενα μέρη και οι αυλοί λίπανσης παραμένουν εξ' ίσου καθαρά)
Η άποψή μου πάντα...ίσως να έχω και λάθος, συζήτηση κάνουμε
![]()