Αρχικό μήνυμα απο
PANOS-E60
Εγώ τα έσκασα τα 660 σήμερα το πρωί, με την εξής λογική. Αν το ακινητοποιήσω το αμάξι, οι πιθανότητες να μπορέσω να το πουλήσω στο επόμενο διάστημα μειώνονται αισθητά. Επίσης, η φθορά του ακίνητο ανεβαίνει κατακόρυφα σε σύγκριση με την κυκλοφορία του μιά φορά τη βδομαδα, τόσο το κυκλοφορούσα έτσι κι αλλιώς.
Τα περί δόλου, δεν τα πολυ-συμμερίζομαι, τα εισπρακτικά μέτρα που στραγγαλίζουν την αγορά γενικότερα, όχι μόνο του αυτοκινήτου, στα δικά μου μάτια μαρτυρούν αφόρητη βλακεία των κυβερνώντων, σε συνδυασμό με πανικό να μην ξαναβγάλει κόκκινη κάρτα η τρόικα. Το ερωτηματικό, αν θέλετε, αφορά την τροικα και όχι την ελληνική κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισα ήδη. Είναι τόσο αδιάβαστοι, ειδικά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, ώστε να υιοθετούν τις ανοησίες των ελλήνων πολιτικών ? Κατά τη γνώμη μου σωστά κάνουν τη δουλειά τους. Ηρθαν με στόχο να ρίξουν το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων σε πρώτη φάση, να εμπεδώσουν ένα κλίμα φτώχειας και ανασφάλειας γιά το αύριο στον κόσμο, να ρίξουν δραματικά το κόστος παραγωγής και το εργοδοτικό και σε δεύτερο γύρο πιστεύω θα δώσουν το σύνθημα γιά ξένες επενδύσεις, όταν το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό σε όλα τα επίπεδα, δημόσιο, εργασιακά, πολιτικά κλπ.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν συνομοσία σε βάρος της χώρας. Ας κοιτάξουμε γύρω μας ο καθένας στο περιβάλλον του και ας αναρωτηθούμε αν ο κόσμος αυτός θα μπορούσε να συνετιστεί επαγγελματικά, καταναλωτικά αλλά και πολιτικά με διαφορετικό τρόπο. Ηταν ώριμος πρόπερσι ο λαός να δεχτεί ανατροπή της ζωής του ? Λέγαμε για παράδειγμα, εδώ και χρόνια, ότι το σύστημα χρειαζόταν πολυκοματικές κυβερνήσεις, στα δυτικοευρωπαικά πρότυπα. Είδαμε τι όμορφα εμπδώθηκε αυτή η αντίληψη στον πολύ κόσμο πλέον ? Θα επαληθευτεί στις επερχόμενες εκλογές αυτό με τον πιό σαφή τρόπο. Εμαθε ο κόσμος ΄ποιά είναι τα κακά του υπέρογκου δημόσιου τομέα ? Καταλάβαμε όλοι πόσο βλάπτει ο υπέρμετρος δανεισμός, ιδιωτικός και δημόσιος ? Ασφαλώς. Νομίζω πως η τροικα πιάνει στόχους λοιπόν. Μην θεωρούμε τους ξένους κουτόφραγκους, ούτε απαραίτητα δολοπλόκους. Επρεπε η χώρα αυτή να μεταμορφωθεί και ασφαλώς έπρεπε και οι δανειστές να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους απέναντί μας. Νομίζω εσκεμμένα επέλεξαν το βίαιο τρόπο προσαρμογής μας, θέτοντας σκληρούς ποσοτικους στόχους στα δημόσια οικονομικά κυρίως, στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης ήτανε να διαπραγματευτεί καλύτερα γιά τον κόσμο. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι Ιρλανδοί και Πορτογάλοι αντέδρασαν με πολύ περισσότερη σοβαρότητα σε αντίστοιχα μνημόνια.
Το πλάτιασα λίγο, αλλά νομίζω το μήνυμα είναι σαφές. Στόχος ήταν να εμπεδώσει αυτός ο λαός το πόσο τραγικά λάθη έγιναν και από πλευράς κυβερνήσεων όσο και λαού (εντάξει, όχι ολόκληρου). Το αν έχω δίκιο θα φανεί στο κοντινό μέλλον, μην μας ξεφεύγει όμως ότι η τρόικα κάνει τη δουλειά της στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις γύρω από το μέλλον της ευρωζώνης. Αν συμβεί¨"ατύχημα" δεν σημαίνει ότι έκαναν λάθος σχεδιασμό γιά την περίπτωσή μας.