Σελίδα 3 από 9 ΠρώτηΠρώτη 12345 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 21 έως 30 από 81

Θέμα: Περί οίνου ο λόγος

  1. #21
    Εγγραφή
    28-12-09
    Ηλικία
    49
    Μηνύματα
    3.056
    Thanked
    8113
    Rides
    1

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο stavr Εμφάνιση μηνυμάτων
    το βαρελι ...ξυλινο εννοω παντα, ετσι κι αλλιως αναπνεει! οτι και να του βαλεις. Εγω σε ολα μου τα κρασια εχω την ταπα (ξυλινη) την οποια τυλιγω με ενα καθαρο βαμβακερο πανι πριν τη σφηνωσω. Εντελως φιλικα και χωρις παρεξηγηση, εχε το νου σου με το γυψο γιατι προκαλει ασχημα εγκεφαλικα χτυπηματα αν σου πεσει εστω και λιγο μεσα. Αν θες αεροστεγες κλεισιμο προτιμησε το κερι! Δεν κανω τον ξερολα οτι μου χουν πει οι παλιοι σου μεταφερω...παντα φιλικα!
    για το κλείσιμο εμείς το κάνουμε με στάχτη.

    υγ:στα μέρη μου παίρνουμε μούστο από Νεμέα
    τούρμπο και πράσινα άλογα

  2. The Following User Says Thank You to Panos 316T For This Useful Post:

    Nino (25-11-11)

  3. #22
    Εγγραφή
    23-12-09
    Περιοχή
    βόλτες με το μάτζικ μπας
    Ηλικία
    48
    Μηνύματα
    6.125
    Thanked
    11985
    Rides
    2

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Panos 316T Εμφάνιση μηνυμάτων
    για το κλείσιμο εμείς το κάνουμε με στάχτη.

    υγ:στα μέρη μου παίρνουμε μούστο από Νεμέα
    Κοντοχωριανός με τον ΦάΝη είσαι;

    Ωραία σταφύλια και η Νεμέα και αρκετά καλή οργάνωση στην προώθηση του κρασιού.
    Κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε.

  4. The Following User Says Thank You to Ptboul For This Useful Post:

    Panos 316T (25-11-11)

  5. #23
    Εγγραφή
    28-12-09
    Ηλικία
    49
    Μηνύματα
    3.056
    Thanked
    8113
    Rides
    1

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Ptboul Εμφάνιση μηνυμάτων
    Κοντοχωριανός με τον ΦάΝη είσαι;

    Ωραία σταφύλια και η Νεμέα και αρκετά καλή οργάνωση στην προώθηση του κρασιού.
    από την ευρωπαική ορεινή Γορτυνία ...
    τούρμπο και πράσινα άλογα

  6. The Following 2 Users Say Thank You to Panos 316T For This Useful Post:

    Eleni (20-12-12), Ptboul (25-11-11)

  7. #24
    Εγγραφή
    20-03-10
    Περιοχή
    Ξάνθη
    Ηλικία
    42
    Μηνύματα
    1.727
    Thanked
    2862
    Rides
    1

    Προεπιλογή

    https://oinofilos.blogspot.com/2011/08/2010_24.html
    Κτημα Βουρβουκελη...

    τοπικος ξανθιωτικος οινος απο φιλο με πολλες παγκοσμιες διακρισεις! πριν 2-3 βδομαδες απεσπασε βραβειο στην Ελβετια...
    Μη τα συζητας αδερφε...

  8. The Following 2 Users Say Thank You to Tsakirakos For This Useful Post:

    Eleni (25-11-11), Ptboul (25-11-11)

  9. #25
    Εγγραφή
    23-12-09
    Περιοχή
    βόλτες με το μάτζικ μπας
    Ηλικία
    48
    Μηνύματα
    6.125
    Thanked
    11985
    Rides
    2

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Panos 316T Εμφάνιση μηνυμάτων
    από την ευρωπαική ορεινή Γορτυνία ...
    Το St Moritz της Αρκαδίας δηλ;;

    Από Καρδαρίτσι μήπως;;

    Εκεί τα χωριά παράγουν πολύ καλά γαλακτοκομικά.

    Ας δούμε τους δέκα βασικούς κανόνες της οινοποσίας & προσφοράς κρασιού βγαλμένους από τους αυθεντικούς μπον βιβάντ της ζωής όπως ο Χαντές:

    1. Όταν φέρνετε κρασί σα δώρο σε ένα γεύμα που έχετε προσκληθεί, μην ασχοληθείτε με το συνδυασμό του με το φαγητό, εκτός και εάν έχετε αρκετές πληροφορίες ή σας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Απλά, φροντίστε το κρασί να συμβαδίζει σε ποιότητα και σπουδαιότητα με το γεύμα ή δείπνο στο οποίο έχετε προσκληθεί.

    2. Όταν σερβίρετε περισσότερα από ένα κρασιά σε ένα γεύμα, είναι σύνηθες να σερβίρονται τα ελαφρότερα κρασιά πριν από τα "γεμάτα". Τα ξηρά κρασιά σερβίρονται πριν από τα γλυκά, εκτός αν ένα γλυκό πιάτο προηγείται. Τα χαμηλότερης περιεκτικότητας κρασιά σε αλκοόλ προηγούνται επίσης.

    3. Ισορροπείστε την ένταση των γεύσεων. Συνδυάστε κρασιά με ελαφρύ σώμα, με ελαφρότερα φαγητά, και γεμάτα, πλούσια κρασιά με πλούσια, έντονα φαγητά.

    4. Λάβετε υπ' όψη τη μέθοδο μαγειρέματος του φαγητού: Ελαφρά μαγειρεμένα φαγητά, - π.χ. στον ατμό ή βραστά- ταιριάζουν καλύτερα με "λεπτά" κρασιά. Σε φαγητά μαγειρεμένα με βαριές και έντονες σάλτσες, συνδυάστε το κρασί με τη σάλτσα ή την κυρίαρχη γεύση του φαγητού.

    5. Συνδυάστε γεύσεις. Ένα φαγητό με υψηλή οξύτητα, συνδυάζεται άριστα με ένα κρασί με αντίστοιχη οξύτητα.

    6. Εξισορροπείστε το γλυκό με γλυκό ίδιας έντασης: Ένα φαγητό πολύ γλυκό θα "εξαφανίσει" ένα κρασί με λιγότερα σάκχαρα. Είναι προτιμότερο, σ' αυτή την περίπτωση, να διαλέξετε ένα κρασί χωρίς σάκχαρα σαν "αντίθεση".

    7. Σκεφθείτε το συνδυασμό των αντιθέτων. Πολύ ζεστά ή "καυτερά" φαγητά -φαγητά με πολύ κάρυ, π.χ.- συχνά συνδυάζονται καλύτερα με γλυκά κρασιά που συνήθως συνοδεύουν επιδόρπια. Οι αντίθετες γεύσεις συχνά προκαλούν και δημιουργούν μια τρίτη, πιθανόν πιο ενδιαφέρουσα.

    8. Βασίστε το συνδυασμό σας στη γεωγραφική περιοχή. Φαγητά και κρασιά που έχουν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή σε βάθος χρόνου, συνήθως συνδυάζονται καλά.

    9. Συνδυάστε κρασί με τυρί. Σε πολλές χώρες, το καλύτερο κρασί συνοδεύει τα τυριά. Τα κόκκινα κρασιά συνδυάζονται άριστα με "ήρεμα" τυριά. Έντονα τυριά με οξείες γεύσεις ζητούν ένα γλυκό κρασί. Το κατσικίσιο τυρί ταιριάζει με λευκό, ξηρό κρασί, ενώ ελαφρότερα τυριά συνδυάζονται καλύτερα με φρουτώδη κόκκινα κρασιά.

    10. Όταν μαγειρεύετε, σκεφθείτε και ...αντίστροφα. Μαγειρέψτε με το κρασί που θα σερβίρετε υπ' όψη. Μερικές φορές είναι ευκολότερο να προσαρμόσετε το φαγητό σε ένα κρασί που ήδη έχετε, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα "μεγάλο" ή σπάνιο κρασί.

    πηγη
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Kostas_1 : 25-11-11 στις 13:15 Αιτία: λινκ
    Κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε.

  10. The Following 4 Users Say Thank You to Ptboul For This Useful Post:

    Eleni (25-11-11), Nino (25-11-11), Panos 316T (25-11-11), stavr (25-11-11)

  11. #26
    Εγγραφή
    24-12-09
    Περιοχή
    Μαρουσι
    Μηνύματα
    6.857
    Thanked
    15098
    Rides
    1

    Προεπιλογή

    το ξυλινο βαρελι πρεπει να καθαριστει πολυ καλα πριν μπει μεσα ο μουστος, ο καθαρισμος γινεται με διαφορους τροπους απο ασβεστη μεχρι καυτο νερο και σκηνα, στα μεγαλα βαρελια εμπαιναν μεσα και τα καθαριζαν πρωτα με το σκεπαρνι.
    Τωρα πια με το πιεστικο και μετα με καυτο ατμο γινεται η δουλεια γρηγορα και ευκολα.
    Οταν πρεπει να κλεισει το βαρελι γιατι καποια εχουν μεγαλυτερο ανοιγμα απο μια ταπα,ανοιγμα που εχει γινει για τον καθαρισμο, οταν μπει η ταπα λοιπον ή το κοματι που εχει κοπει, πρεπει να κλεισει αεροστεγως.
    Σε καθε τοπο χρησιμοποιουν τον δικο τους τροπο που νομιζουν οτι ειναι ο καλυτερος και ο ποιο σωστος.
    Η αληθεια ειναι πως ολοι οι τροποι εχουν το ιδιο αποτελεσμα.
    Προσωπικα χρησιμοποιω γυψο, γυρω απο την ταπα.
    Δεν υπαρχει καμια περιπτωση να περασει γυψος μεσα μιας και η ταπα σφηνωνει πρωτα πολυ καλα.
    Δευτερον εχω βρει μια δικη μου πατεντα και χρησιμοποιω γυψοταινια (γυψος πανω σε γαζα) που φτιαχνουν στα νοσοκομεια τους γυψοναρθηκες κλπ.
    Η ολη διαδικασια αποτελει σχεδον "τελετουργικο" μεχρι τη στιγμη που θα ανοιξει το βαρελι.Στα μερη μου τα ανοιγαν της Αγιας Βαρβαρας.
    Σας συνιστω ανεπιφυλακτα ολοι να δοκιμασετε μια φορα αυτην την εμπειρια του ερασιτεχνη ( αλλα του καλυτερου χαχαχα) οινοποιου!!!

  12. The Following 3 Users Say Thank You to Nino For This Useful Post:

    Panos 316T (25-11-11), Ptboul (25-11-11), stavr (25-11-11)

  13. #27
    Εγγραφή
    23-12-09
    Περιοχή
    Χανια
    Ηλικία
    45
    Μηνύματα
    437
    Thanked
    218
    Rides
    0

    Προεπιλογή

    βλεπω ασχολουμαστε καμποσοι.....μπραβο! Για το καθαρισμα του βαρελιου κι εμεις χρησιμοποιουμε πλεον πιεστικο! παλια θυμαμαι και επλυναν χαλικια τα οποια τα εβαζαν μεσα στο βαρελι μαζι με νερο ζεστο και το κουνουσαν καλα. Οπως καταλαβαινετε τα χαλικια λειτουργουσαν σαν γιαλοχαρτο βγαζοντας την υλη του κρασιου απο τα τοιχωματα. Σημερα ο βρασμος του κρασιου γινεται πλεον σε πλαστικα η ανοξειδωτα δοχειο και αφου βρασει μπαινει στο ξυλινο ωστε να αποφυγουμε την υλη στο βαρελι. Επισης πολυ σημαντικο ειναι το βαρελι να μην μενει ποτε αδειο! Οσο καιρο κανει ο μουστος να ξεβρασει και να κατασταλαξει τα βαρελια εδω τα εχουμε σφραγισμενα αλλα με 5-6 κιλα τσικουδια και μια χουφτα χοντρο θαλασσινο αλατι μεσα (λειτουργουν ως απολυμαντικα), οταν μπει το κρασι καποιοι το αδειαζουν καποιοι αλλοι οχι. Αλλοι βαζουν κονιακ η ουισκι για το αρωμα.

  14. The Following 2 Users Say Thank You to stavr For This Useful Post:

    Ptboul (25-11-11), Samaro (25-11-11)

  15. #28
    Εγγραφή
    24-12-09
    Περιοχή
    Μαρουσι
    Μηνύματα
    6.857
    Thanked
    15098
    Rides
    1

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο stavr Εμφάνιση μηνυμάτων
    βλεπω ασχολουμαστε καμποσοι.....μπραβο! Για το καθαρισμα του βαρελιου κι εμεις χρησιμοποιουμε πλεον πιεστικο! παλια θυμαμαι και επλυναν χαλικια τα οποια τα εβαζαν μεσα στο βαρελι μαζι με νερο ζεστο και το κουνουσαν καλα. Οπως καταλαβαινετε τα χαλικια λειτουργουσαν σαν γιαλοχαρτο βγαζοντας την υλη του κρασιου απο τα τοιχωματα. Σημερα ο βρασμος του κρασιου γινεται πλεον σε πλαστικα η ανοξειδωτα δοχειο και αφου βρασει μπαινει στο ξυλινο ωστε να αποφυγουμε την υλη στο βαρελι. Επισης πολυ σημαντικο ειναι το βαρελι να μην μενει ποτε αδειο! Οσο καιρο κανει ο μουστος να ξεβρασει και να κατασταλαξει τα βαρελια εδω τα εχουμε σφραγισμενα αλλα με 5-6 κιλα τσικουδια και μια χουφτα χοντρο θαλασσινο αλατι μεσα (λειτουργουν ως απολυμαντικα), οταν μπει το κρασι καποιοι το αδειαζουν καποιοι αλλοι οχι. Αλλοι βαζουν κονιακ η ουισκι για το αρωμα.
    Σωστα σε πλαστικο βαρελι "παιρνεις"λιγοτερα ρισκα αποτυχιας.
    Μεγαλη προσοχη!!! δεν βαζουμε ποτε το βαρελι μας σε μερος οπου εχουμε αποθηκευμενα υλικα-τροφιμα με εντονη μυρωδια, απο νεφτι εως κρεμυδια.
    ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΥΡΩΔΙΑ.
    ουτε για ξυδι δεν θα κανει μετα.

  16. The Following 3 Users Say Thank You to Nino For This Useful Post:

    Ptboul (25-11-11), Samaro (25-11-11), stavr (25-11-11)

  17. #29
    Εγγραφή
    24-12-09
    Μηνύματα
    4.206
    Thanked
    7582
    Rides
    0

    Προεπιλογή

    Καλησπέρα συνάδελφοι, φίλοι, οινοπαραγωγοί και οινοπότες !
    Φυσικά το καλύτερο κρασί είναι το δικό μας ! Είναι το μόνο στο οποίο γνωρίζουμε τα συστατικά του και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιό αγνό και γλυκόπιοτο γίνεται !
    Ασχολούμαι κι εγώ ερασιτεχνικα, για δική μου κατανάλωση (100 Kg)με την παρασκευή κρασιού !
    Αγοράζω μούστο απο το Μενίδι και τον βάζω σε πλαστικό βαρελάκι που είναι ευκολο στη χρήση και το καθάρισμα!
    Χωρίς χημικά, χωρίς ρετσίνι και χωρίς συντηριτικά πρόσθετα, το αποτέλεσμα δίνει έναν εξαιρετικό φρουτοχημό, που ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας αλλά και τον αυτοσεβασμό μας για το επιτυχία του αποτελέσματος.

  18. The Following 2 Users Say Thank You to Samaro For This Useful Post:

    Nino (26-11-11), Ptboul (28-11-11)

  19. #30
    Εγγραφή
    24-12-09
    Μηνύματα
    4.206
    Thanked
    7582
    Rides
    0

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο nino X3 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Σωστα σε πλαστικο βαρελι "παιρνεις"λιγοτερα ρισκα αποτυχιας.
    Μεγαλη προσοχη!!! δεν βαζουμε ποτε το βαρελι μας σε μερος οπου εχουμε αποθηκευμενα υλικα-τροφιμα με εντονη μυρωδια, απο νεφτι εως κρεμυδια.
    ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΥΡΩΔΙΑ.
    ουτε για ξυδι δεν θα κανει μετα.
    Τα παλιά χρόνια , κρασί καλό, είχαν όσοι πούλαγαν κάρβουνα και ξύλα.
    Επίσης όσοι είχαν αποθήκες που δεν τις έβλεπε ο ήλιος και δεν είχαν άμεση επιρροή απο τις αλλαγές του καιρού.

  20. The Following 2 Users Say Thank You to Samaro For This Useful Post:

    Stathis (22-12-12), stavr (25-11-11)

Σελίδα 3 από 9 ΠρώτηΠρώτη 12345 ... ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
BACK TO TOP