Του χρονου μπορουν να φορολογησουν τα παπαρια μου.
Ευθεως.
Καθετα και οριζοντια.
120ie87 (11-10-11), bakalos (27-10-11), nikos-Mpacket (10-10-11)
εγω με μονοκατοικια 90 τετραγωνικα καιω περιπου 9 λιτρα στα 100χλμ.
"ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠ ΤΟΝ ΑΡΗ" (Τζιμακος)
120ie87 (11-10-11), bakalos (27-10-11), GanKostas-E90 (31-08-12), GiannisRob (10-10-11), joseph (11-09-12), S8N (10-10-11), Samaro (10-10-11), Stamatis (10-10-11), Vasilis (11-10-11)
λες φετος με το τουρμπακι το 16αρι να καψω λιγοτερα?
μακαρι!
"ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠ ΤΟΝ ΑΡΗ" (Τζιμακος)
Φίλε z3 2.2 δεν ξέρω αν φέτος θα κάψεις λιγότερο με το τουρμπάκι το 16άρι αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι πλέον πρέπει να αλλάξεις όνομα και να λέγεσαι pantilikious skepasmenous!!! xa,xa
S8N (10-10-11)
_____________________ _____________________ _____________________ _____________________ _____________________
RTFM
120ie87 (11-10-11)
Για το αν συμφέρει κανείς να αλλάξει από πετρέλαιο σε κάτι άλλο δεν ξέρω, είναι μελέτη που πρέπει να δεις τι καις, πόσο καις και αν σε καλύπτει.
Κατ εμέ οι σωστές κινήσεις ΠΡΙΝ προβεί κάποιος σε μεγάλα κόστη (αλλαγές λεβήτων καυστήρων ή/και τοποθέτηση τζακιών είτε ξύλου είτε πέλετ) είναι η ΣΩΣΤΗ ρύθμιση συντήρηση του καυστήρα από κάποιον με το ΣΩΣΤΟ εξόπλισμο και ΟΧΙ με το μάτι.-
Μετέπειτα βήματα είναι αλλαγή των κεφαλών των σωμάτων με θερμοστατικές (περί τα 15 με 25¤ η κεφαλή). Η ρύθμιση αυτών καλό είναι να γίνετε σε βάθος χρόνου, δλδ να δούμε που έχουμε τοπικές υπερθερμάνσεις ή κρύο και να τα ρυθμίζουμε ένα ένα, πχ το μπάνιο καλό είναι να είναι χαμηλότερα, ή γενικά χώροι που δεν χρησιμοποιούνται συνεχώς καλό είναι να είναι χαμηλότερα. Προσοχή όμως τα σώματα που θα έχουν τις κεφαλές ΠΡΕΠΕΙνα είναι στο δικό τους βρόχο και όχι πχ στον ίδιο βρόχο 2 σώματα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να κόβεται η παροχή του σώματος που είναι πρώτο στο βρόχο. Σε σοβαρές κατοικίες πρέπει να υπάρχει μονογραμμικό σχέδιο της υδραυλικής εγκατάστασης. Ακόμα και ένας άσχετος (χωρίς αυτό να είναι προσβλητικό) άντε να πάρει 4 - 5 ώρες να καταλάβει τι πάει που.
ΜΟΝΩΣΗ του λεβητοστασίου(τους σωλήνες, και όχι με κάτι φτηνά @@ράκια μαύρα, μιλάω για σωστή μόνωση), καλό είναι στο ανώτερο σημείο της εγκατάστασης να υπάρχει αυτόματο εξαεριστικό, δεν θα χρειαστεί εξαέρωση το σύστημα ΠΟΤΕ, και δεν είναι και τόσο καλό να κάνουμε εξαέρωση στα σώματα συχνά, για πολλούς λόγους.
Επίσης αλλαγή των θερμοστατών των κλασσικών με το έλασμα με ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ και κατά προτίμηση με πρόγραμμα είτε ημερήσιο είτε εβδομαδιαίο(από 50 μέχρι 200). Εννοείται ότι αν υπάρχει μόνο ένας θερμοστάτης στο σπίτι ΠΡΕΠΕΙ να <<βλέπει>> στον μεγαλύτερο, τραβήξτε ένα καλώδιο στην τελική, το αισθητικό μπορεί να είναι λίγο off αλλά σίγουρα θα έχεις κάποια καλύτερη ρύθμιση πρώτον, και δεύτερον καλύτερο έλεγχο άρα και οικονομία.
Τέλος μια σωστή αντιστάθμιση των νερών κυκλοφορίας του λέβητα (κάπου το είχε ξανααναφέρει κάποιος). Δλδ όταν υπάρχει εξωτερική θερμοκρασία πχ 15 βαθμούς τα νερά να τα φτάνει ο καυστήρας στους 50 - 60 βαθμούς, όταν φτάνει έξω η θερμοκρασία χαμηλότερα τα φτάνει στους 90.
Σε περίπτωση ύπαρξης κλιματιστικού (κατά προτίμηση χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης) και νυχτερινού τιμολογίου καλό είναι να υποβοηθούμε την θέρμανση με τον κλιματισμό.
Τώρα για τις σόμπες πέλλετ από μια μικρή έρευνα αγοράς που έκανα για ένα φίλο στη Θεσσαλονίκη τα 7Kw πάνε από 1300 μέχρι 1800¤ (ιταλικές) για 8 με 10Kw φεύγουν από τα 2 χιλιάρικα και βγάζει και ένα μόνο μοντέλο η Καμίνο Design (ελληνική έδρα κοζάνη) στα 13,5 Kw με 1800¤. Οι περισσότερες έχουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα και καλούς αυτοματισμούς (για την ελληνική δεν ξέρω). Επίσης καλό είναι να προσέξετε ΑΝ πάρετε σόμπα πέλλετ να παίρνετε καλό καύσιμο (δλδ πιστοποιημένο) και η σόμπα ΠΡΕΠΕΙ οπως και δήποτε να έχει σύστημα καθαρισμού στα τούμπα της (tubes) που θερμαίνουν τον αέρα.
Αυτό είναι εύκολο να το δείτε, είναι εκεί που βγαίνει ο αέρας ένα τσουτσούνι που μπαινοβγαίνει (εμ θα μου πεις τα τσουτσουνια για να μπαινοβγαίνουν είναι).
Αν είναι εφικτό μπορείτε να υποβοηθήσετε τον καυστήρα με την προθέρμανση των νερών από κάποιον ηλιακό, καλό είναι να βρίσκεται σε άλλο κύκλωμα από τα ζεστά νερά χρήσης.
Σε περίπτωση ύπαρξης τζακιού ΒΑΛΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κασέτα μετατροπής σε ενεργειακό - αερόθερμο, αλλά επειδή κυκλοφορούν πολλά προτιμήστε κάποιο με πιστοποίηση. Για μια εστία 50Χ50Χ40 (μήκος πλάτος βάθος) (τα μήκη στο περίπου) κοστίζει περί τα 1000 με 1100¤ και άλλα 200 με 300¤ περαστικά. Τα παραπάνω περαστικά είναι για την εγκατάσταση σε υπάρχων τζάκι δλδ να μη θέλει μετά γυψοσανίδες κτλ. Για τους Θεσσαλονικείς η παραπάνω τιμή είναι σε ένα κατάστημα μετά το αεροδρόμιο προς Μηχανιώνα στο ρεύμα προς μηχανιώνα απέναντι από την στροφή για Χαλκιδική (δεν είμαι σίγουρος για την στροφή, αλλά είναι σίγουρα από ένα κατάστημα με πλακάκια και είδη υγιεινης ονόματι EMIGRES), επίσης σε αυτό το κατάστημα βρήκα την σόμπα της Kamino Design.
Συγνώμη για το μακροσκελές ποστ, ελπίζω να βοήθησα παρά να μπέρδεψα, αν κάπου υπάρχει πρόβλημα με τα αναφερόμενα καταστήματα ζητάω εκ των προτέρων συγνώμη.
Αφου πληρωσα τη δευτερη δοση της εκτακτης εισφορας εβαλα και 500 ευρω πετρελαιο