Άκρως ενδιαφέρουσα η πρόταση σου Σταμάτη. Και όπως προτείνεις θα την εφαρμόσω πρώτα στην δική μου περίπτωση, να συγκρίνω τι κόστος μου βγάζει με το τι πληρώνω τώρα και εν συνεχεία θα σου πω την άποψη μου.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
> Volvo S60 2.0T αγορασμένο το 2004 καινούριο, τιμή αγοράς 33000¤ και εργοστασιακή 18000¤:
Φέτος πλήρωσα 600¤ τέλη και με το τεκμήριο δεν είχα πρόβλημα. Για του χρόνου μου έρχεται κάτι λιγότερο από 1000¤ αν θυμάμαι καλά, και το τεκμήριο μου δημιουργεί πρόβλημα.
Με την πρόταση σου, το τεκμήριο δεν μου δημιουργεί πρόβλημα, ενώ τα τέλη μου θα είναι 350¤. Άκρως δίκαιο, μιας και όταν πρωτοπήρα το αυτοκίνητο, τα τέλη ήταν ακριβώς 354¤.
> Renault Clio 1.4 αγορασμένο το 1990 καινούριο, τιμή αγοράς 2.500.000δρχ και άγνωστης εργοστασιακής αξίας.
Φέτος πλήρωσα 350¤ λόγω παλαιότητας, ενώ με το τεκμήριο δεν έχω θέμα. Για του χρόνου δεν ξέρω αν θα πληρώσω τέλη γιατί έχω την εντύπωση ότι πάλιωσε. Από την άλλη, έχω την εντύπωση ότι δεν μπορώ να πάρω άλλο, άρα μάλλον θα το κρατήσω και του χρόνου. Κόστος δεν έχω υπολογίσει.
Με την πρόταση σου, το τεκμήριο δεν δημιουργεί πρόβλημα και τα τέλη είναι 300¤.
Σε αυτή την περίπτωση τα τέλη μου κακοφαίνονται γιατί μέχρι και πέρισυ, το Clio μου στοίχιζε λιγότερο από 250¤.
*** Όσον αφορά την πρόταση σου:
> Τεκμήρια: Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Είναι σε λογικά πλαίσια όσον αφορά τον κυβισμό, αλλά και την παλαιότητα.
> Τέλη κυκλοφορίας: Παρότι είμαι και 'γω από αυτούς που θεωρούν γελοίο το να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, ωστόσο καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθούν. Άρα, η άποψη μου σχετικά με την πρόταση σου είναι η εξής:
Κατ'αρχάς διαφωνώ με την διάκριση των υβριδικών. Θα ήμουν πιο ικανοποιημένος άν η κατηγορία με πάγιο τέλος 100¤ περιελάμβανε τα υβριδικά με κυβισμό κάτω των 2000κ.εκ., αλλά και όσα βενζινο/ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα έχουν εκπομπές CO2 κάτω των 100γρ/χλμ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί το Prius να έχει τέλος 100¤, ενώ το VW Polo 1.4 BlueTech Diesel που έχει και μικρότερη κατανάλωση και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου να πληρώνει 300% πάνω. Επειδή δεν έχει μπαταρίες, δηλαδή δεν έχει ένα περιττό βάρος τουλάχιστον 100 κιλών? Είναι πιο οικονομικό, πιο αποδοτικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το πιο διαδεδομένο υβριδικό, οπότε είναι παράλογο να έχει 3 φορές πάνω τα τέλη κυκλοφορίας του.
Επίσης διαφωνώ με την κατηγορία των υβριδικών άνω των 2000κ.εκ. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, καθώς έχουν ήδη παράλογα μεγάλο κυβισμό, για να θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον. Μια Lexus LS600h με 6 λίτρα μοτέρ, δεν μπορεί να θεωρηθεί με καμία παναγία φιλικό προς το περιβάλλον, άσχετα πόσες αλκαλικές Duracel έχει στο πορτ-μπαγκάζ.
Τα τέλη 350¤ της δεύτερης κατηγορίας τα βρίσκω λογικά, όχι όμως και τα 300¤ της πρώτης. Δεν μπορεί το Smart των 600 κυβικών να έχει ίδια τέλη με το Golf 1.4TSI των 160 ίππων. Εγώ θα πρότεινα να σπάσει αυτή η κατηγορία ως εξής:
* κυβισμός έως 1200: τέλη 250¤
* κυβισμός από 1200 έως και 1600: τέλη 300¤
* κυβισμός από 1600: τέλη 350¤
και οι εργοστασιακές αξίες, ανάλογα.
Τα επιπλέον τέλη ανάλογα με την ιπποδύναμη με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο!
Ελπίζω να βοήθησα.
![]()
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη GiannisRob : 25-07-11 στις 22:22