ειμαι σχετικα καλα ευχαριστω...
το ατυχημα εχει ως εξης.
την παρασκευη το μεσημερι αποφασισα να παω σε ενα φιλο στη λουτσα που φτιαχνουμε μαζι τη λαμπρετα μου.
το μηχανακι ειναι απο ανακατασκευη, ολα εχουν μπει καινουργια, εχω κανει 200 χιλιομετρα περιπου και ηθελα να κατεβω να αλλαξουμε λαστιχα καθως φορουσα πανω τα μισελεν s83 (με το old style πελμα) τα οποια δεν μου αρεσαν στα πρωτα αυτα χιλιομετρα και ειχα παρει 3 μπριτζεστον ml50 τα οποια ειναι κατα τη γνωμη μου τα κορυφαια για σκουτερ.
εκει λοιπον που πηγαινα με καμια 100η στην αττικη οδο, ξαφνικα εσκασε το εμπρος λαστιχο και βρεθηκα σχεδον ακαριαια στην ασφαλτο!
εσκασα κατω με τα "μουτρα" και συρθηκα αρκετα μετρα...
οταν σηκωθηκα ευτυχως δεν με ειχε πατησει καποιος καταλαβα οτι δεν ειχα χτυπησει πολυ.
φορουσα δερματινο μπουφαν dainese, fullface arai και γαντια με ανθρακονημα.
το κρανος εχει καταστραφει σχεδον στο μπροστινο μερος οπου η προσκρουση και το συρσιμο.
το μπουφαν αντεξε και δεν τρυπησε (διοτι προφανως συρθηκα λιγοτερο απο 60 μετρα)...
τα γαντια ψιλοσκιστηκαν και η ανθρακονηματινη προστασια που ειχαν ελιωσε αρκετα.
ευτυχως εγω ειμαι καλα, μιας και τη γλιτωσα με 2-3 εγκαυματα, μολωπες και κακωσεις.
η τελευταια φορα που ειχα πεσει σε ασφαλτο ηταν πριν απο 15 χρονια περιπου, παραμονη πρωτοχρονιας του 96.
και τοτε δεν ηταν δικη μου ευθυνη αφου επεσα και παλι στην ευθεια (στην ε.ο. κορινθου-αθηνων) χωρις να καταλαβω τι πατησα μιας και το οδοστρωμα ηταν βρεγμενο (πιθανως πετρελαια, λαδια, ποιος ξερει...)
συμπερασματα που εβγαλα απο την πτωση:
-φοραμε ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟ FULLFACE κρανος.
-φοραμε δερματινο ειδικο για μοτοσικλετα γνωστης μαρκας (οπως dainese, ναι κανω διαφημιση για οποιον αναρωτιεται).
-φοραμε γαντια με ενισχυσεις.
αυτα οτι καιρο και αν εχει, χειμωνα ή καλοκαιρι...
αν εχουμε βεσπα, ή παπι ή τελος παντων εχει λαστιχα με σαμπρελα, παμε ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ και βαζουμε ελαστικα τιουμπλες.
ο τροπος που χανεται ο αερας στα ελαστικα με σαμπρελα κανει το ξεφουσκωμα ακαριαιο με αποτελεσμα το δικυκλο να μην μπορει να ελεγθει.
και μη φανταζεστε οτι αν πηγαινετε με 40 θα τη γλιτωσετε...
ξεφουσκωστε ενα λαστιχο με σαμπρελα και θα δειτε οτι δεν μπορειτε να ελεγξετε το μηχανακι ουτε με 5 χιλιομετρα.
αν το κλαταρισμα ερθει στο πισω ελαστικο υπαρχει περιπτωση η τουμπα να σωθει αναλογως περιπτωσης και εμπειριας.
το κλαταρισμα στον εμπρος τροχο καταληγει σε τουμπα ακαριαια ακομα και πολυ μικρη ταχυτητα.
για την ενδυση τα ειπα και πιο πανω.
αν φορουσα ανοικτο κρανος (οπως φορουσα συχνα το καλοκαιρι) και ενα ελαφρυ υφασματινο ή συνθετικο μπουφαν:
-η προσοψη μου θα ειχε υποστει πιθανοτατα ανεπανορθωτη ζημια...
-τα χερια, οι αγκωνες και οι ωμοι μου θα ειχαν λιωσει στην ασφαλτο αντι των προστατευτικων...
ισως να στεναχωρησα καποιους που μου εχουν υπερβολικη αδυναμια (), αλλα ευτυχως τη γλιτωσα κυριως με υλικες ζημιες...
η λαμπρετα την ψιλοακουσε αλλα δεν πειραζει θα την ξαναφτιαξω...
συνηθως οταν ακουμε ή μαθαινουμε για ατυχηματα, δεν σκεφτομαστε οτι κατι μπορει να συμβει σε εμας...
ειτε υπερεκτιμουμε τις δυνατοτητες μας, ειτε την πειρα μας, ειτε την τυχη που ειχαμε στο παρελθον.
ετσι δεν λαμβανουμε τις απαραιτητες προφυλαξεις.
ενα ατυχημα ομως μπορει να προκληθει απο πολλους αστάθμητους παραγοντες χωρις να ευθυνεται ο οδηγος...
παρτε παραδειγμα την παραπανω περιπτωση.
μηχανακι αντικα του '64, ευθεια, καινουργια λαστιχα, σαμπρελες, αναρτησεις κλπ κλπ, λες, τι μπορω να παθω?
ας βαλω ενα πιο χαλαρο κρανος, ενα πιο ανετο μπουφαν, πιο λεπτα γαντια να παιρνω αερα...
και ερχεται μια προκα και βρισκεσαι ξαφνικα στο εδαφος...
μπροστινο κλαταρισμα ηταν παντα ο φοβος μου και δεν ειχα παθει απο το 1982 που οδηγω δικυκλο.
αυτο μαλλον δεν το γνωριζε η συγκεκριμενη προκα...
ο σκοπος που εκατσα να γραψω ολα αυτα και να ψαξω να βρω το περιοδικο στο αρχειο μου και το σκαναρα με μπανταρισμενα χερια, ειναι γιατι και ενας μονο να πεισθει και να εξοπλιστει σωστα θα εχω βοηθησει εναν ανθρωπο να αποφυγει καποια δυσκολη και επιπονη κατασταση.
κατι τελευατιο που ξεχασα πιο πανω, και εχει σχεση με τα χτυπηματα ειναι ο τροπος που πεφουμε.
τα χειροτερα χτυπηματα ειναι απο highsiding τα πιο ανωδυνα απο lowdiding.
οπως και να εχει το να βρεθεις στην ασφαλτο δεν ειναι ευχαριστο.
προσωπικα στον τροπο που πεφτω (στο χωμα εχω πεσει απειρες φορες, στη σαφαλτο λιγοτερες), με εχει βοηθησει παρα πολυ η ενασχοληση με πολεμικες τεχνες σε μικρη ηλικια.
ετσι σας προτεινω οσοι σας αρεσει η μοτοσικλετα (και ειστε και σε μικρη ηλικια, οχι ντακοτες), να κανετε μερικα μαθηματα, ειδικα τζουντο, μια πολεμικη τεχνη η οποια δινει μεγαλη βαση στα σωστα και ανωδυνα πεσιματα.
θα βοηθησει το σωμα να παρει τη σωστη σταση ενστικτωδως, οταν χασει την ισορροπια του.
ελπιζω οσοι καβαλατε δικυκλο αυτα να μην ειναι η πρωτη φορα που τα ακουτε και να τηρητε παντα μα παντα τους κανονες ασφαλειας...