Αρχικό μήνυμα απο
Stathis
δημητρη δεν ξερω αν πρεπει να ξεχασουμε αυτα που ξερουμε, ή να μαθουμε αυτα που δεν ξερουμε.
το γεγονος ειναι πως τα δυναμομετρα μετρανε ΤΡΟΧΟ.
πως η μετρηση αυτη "μεταφραζεται" στο στροφαλο, ειναι αλλο θεμα και με πολλες παραδοχες.
κατ' εμε η αναγωγη ειναι αυθαιρετη, σε αλλο συστημα περισσοτερο σε αλλο λιγοτερο.
και δεν την λαμβανω καν υποψιν μου.
σωστη μετρηση στο στροφαλο γινεται μονο σε δυναμομετρο παγκου.
το θεμα για μενα ειναι η μετρηση στον ΤΡΟΧΟ.
Kι ομως φιλε εισαι τελειως λαθος.Βρες μου εσυ αυτοκινητοβιομηχανια που ανακοινωνει μετρησεις ιπποδυναμης στον τροχο και θα κατσω να με.....ταισεις!Επειδη λογω παλιοτερου επαγγελματος εφαγα τη ζωη μου με τα δυναμομετρα,το σιγουρο ειναι οτι η μονη μετρηση που εχει σημασια ειναι στο στροφαλο.Οτιδηποτε δεν εχει επαναληψιμοτητα,δεν εχει ισχυ.Οι μετρησεις στον τροχο ειναι καθαρα για αγωνες,παντα στο ιδιο δυναμομετρο ωστε να γνωριζουν οτι το οχημα εκεινη τη μερα,για εκεινο τον αγωνα εχει την ταδε ιπποδυναμη.Και θα σου δωσω ενα απλο παραδειγμα:παιρνεις λοιπον το Μ6 σου και βαζεις εξατμιση.πας λοιπον στο MAHA και σου βγαζει 400 τροχο και 520 στροφαλο.Αμεσως βαζεις 20αρες ζαντες με 315 λαστιχο και πας και βλεπεις στο MAHA 390 τροχο και παλι 520 στροφαλο!!!!Νομιζεις οτι κατι χαλασε στο μοτερ σου??Μπορω να σας εξηγησω τα παντα για τα δυναμομετρα σε καφεδακι,οπως επισης και να σας βγαλω οτι νουμερο ιπποδυναμης θελετε για να εντυπωσιασετε τους κολλητους σας......φιλικα παντα...
Μονο οταν θα καταλαβεις που παει..Λες δεν γ@μιεται,ειναι το ταξιδι που μετραει....