Η περιγραφή του Στάθη είναι ακριβέστατη και δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα.
Επειδή όμως μετά την περιγραφή - ανάλυση προκύπτει σε πολλούς, εύλογα, το ερωτηματικό "και τώρα τι ...", ας κάνω μιά προσπάθεια γιά προγνωστικά.
Εάν η διεθνής οικονομική κρίση του 2008 και η οποία έφερε στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είχε ως αφορμή το πρόβλημα του δημοσίου χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, τότε η απάντηση θα ήταν απλή, ας ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι γιά να προχωρήσουν οι εύρωστοι οικονομικά λαοί με έναν Α ρυθμό στο αύριο και οι υπόλοιποι με ένα Β ρυθμό ... Ισως τότε να είχε ρεαλιστική βάση και το σενάριο της εξόδου από το ευρώ γιά την Ελλάδα, ίσως και γιά κάποια άλλη χώρα του ευρω.
Ας δούμε λίγο ξανά τη συνολικότερη εικόνα. Την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν την προκάλεσε η Ελλάδα με το τεράστιο δημόσιο χρέος, το αντιπαραγωγικό δημόσιο, τη σαθρή παραγωγική βάση, τις πελατειακές σχέσεις πολιτών - επιχειρηματιών - ΜΜΕ - πολιτικών ... Την προκάλεσε μιά σειρά από εξώφθαλμα λανθασμένες επενδυτικές επιλογές που έγιναν στη Wall Street και οι οποίες οδήγησαν στην καταβαράθρωση του κλίματος εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές. Μέσα σε λίγα 24ωρα, θυμίζω, κατέρρευσε η διεθνής διαταπεζική αγορά και τότε βγήκε στην επιφάνεια το ξεχασμένο θέμα των δημοσίων χρεών όλων των κρατών που έχουν χρηματοδοτήσει τα ελλείματά τους μέσω διεθνούς δανεισμού. Το κακό κλίμα έφερε λοιπόν κρίση ρευστότητας στο σύστημα. Ολοι μαζί ξαφνικά οι δανειστές έκατσαν να δουν ποιός χρωστάει τι και που ... ΄τα αναλυτικά εργαλεία πηραν φωτιά και άρχισαν να βγαίνουν μαύρες εκθέσεις γιά πάρα πολλές χώρες με υψηλά δημόσια χρέη.
Οι ΗΠΑ που είναι ο μεγάλος ένοχος της όλης υπόθεσης, έχουν το χαρακτηριστικό των καλών reflex, αλλά κυρίως το πλεονέκτημα να έχουν ΕΝΑ ΑΦΕΝΤΙΚΟ (το "αγκάθι" του Κογκρέσου παλεύεται ...) έδρασαν αστραπιαία, πήραν τις αποφάσεις που χρειαζόντουσαν γιά να καθησυχάσουν τις αγορές, τύπωσαν χρήμα και γέμισαν τον κόσμο με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και εκθέσεις "οίκων αξιολόγησης"πείθοντας τους περισσότερους ότι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από τις ακές επιδόσεις κάποιων υπερδανεισμένων χωρών της ζώνης του ευρώ ! Αριστοτεχνικό κόλπο δεδομένης της δυσκαμψίας των ευρωπαϊκών δομών. Εκτοτε το ευρώ τρώει ξύλο καθημερινά ...
Γιατί τα θυμίζω όλα αυτά ? Αν πιστεύει κάποιος ότι η Ελλάδα, μέσω που μνημονίου και του ΔΝΤ θα μεταμορφωθεί σε μιά σύγχρονη χώρα μέσα στο 2012, το 2015 ή το 2025, τότε καλύτερα να επιστρέψει στα παραμύθια της Χαλιμάς που είναι και πολύ πιό ευχάριστα και διδακτικά. Το μνημόνιο της Ελλάδας υπογράφηκε γιά να γλιτώσει η Γερμανία την πτώχευση χώρας του ευρώ και γιά να κερδηθεί χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε παγκόσμια βάση. Θα συνεχίσουν οι Κινέζοι να στηρίζουν το σύστημα όπως εκαναν και μέχρι το 2008 ? Θα συμφωνήσουν σε μιά τιμή του wang που να μην πνίγει τις αμερικανικές και γερμανικές εξαγωγές ? Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα και όχι το χρέος της Ελλάδας ... Και επειδή οι εξελίξεις είναι μάλλον καλές σε αυτή την κατεύθυνση (δείτε λιγάκι τους Γ.Δ. των μεγάλων χρηματιστηρίων του κόσμου), χωρίις να προεξοφλώ το τέλος της κρίσης αυτή τη στιγμή, ίσως να μην είναι πολύ μακρυά η ώρα που θα φύγει το κατάμαυρο σύννεφο πάνω από τη μικρή μας χώρα ... Ενα "τσαφ" χρειάζεται από τους F.Times και τη W.S. Journal. Και το τσαφ θα γίνει αργά ή γρήγορα διότι από την ύφεση και την παρατεταμένη αμφιβολία δεν βγάζει καλό μεροκάματο το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο. Τώρα, αν αυτό συμβεί σύντομα, τόσο το καλύτερο γιά όλους μας, αν αργήσει ακόμα 2-3-4 χρόνια ίσως είναι πολύ αργά πιά γιά την Ελλάδα, ακόμα και αν έχει ξεπουλήσει και το 50% του εδάφους ή και του υπεδάφους της ...
Τελευταίο σχόλιο, η ΕΤΕ προχτές έκανε ξανά μετά από μιά δεκαετία ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, δοκίμασε να "ξεκλειδώσει" τις χρηματαγορές γιά τις ελληνικές Τράπεζες, ανεξάρτητα από την πορεία του μνημονίου, συγχωνευόμενη με την Alpha. φιλόδοξος στόχος αλλά και πολύ ρεαλιστικός. Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν αρνηθεί προ 10ετίας την πρόταση Καρατζά, την αρνήθηκαν ξανά. Μόνο που αυτή τη φορά ένα "ναι" πιθανότατα θα ανέτρεπε τελείως την κακή εικόνα της χώρας στις αγορές χρήματος. Οταν λοιπόν υπάρχουν τέτοιοι Ελληνες ανάμεσά μας, πως να αισιοδοξεί κανείς γιά το αύριο αυτης της ταλαίπωρης χώρας ?
Υπάρχει ελπίδα ? Με την εσωτερική υποτίμηση που επιχειρείται από το μνημόνιο, όχι δεν υπάρχει. Η οικονομία βουλιάζει από το κακό στο χειρότερο και το ξέρουμε όλοι αυτό. Χρόνο αγοράζει η κυβέρνηση και η τρόΙκα με όλο αυτό. Το θαύμα από τη wall street και τις παραφυάδες της περιμένουν και αυτοί, της αποφάσεις της κας Μέρκελ επίσης ! Γιά μιά ακόμα φορά στην ελληνική ιστορία η λύση αναμένεται από το εξωτερικό![]()