Τελικά, πολλοί ενδιαφερόμαστε για το θέμα. (Iol)
Τελικά, πολλοί ενδιαφερόμαστε για το θέμα. (Iol)
Εγώ θα προτιμούσα σιδηροκατασκευη!
Όλοι οι ουρανοξύστες στο USA είναι με μεταλλικό σκελετό...τυχαίο;Δε νομιζω...!!!
Sent from my iPhone using Tapatalk
...αυτο το χερακι εχει μονο σημασια!
Χα, χα. Αποψη που γενικα επικραττει στην Ελλαδα.
Το ελαφρυ δεν ειναι χειροτερο αντισεισμικα. Αντιθετα συνηθως ειναι καλυτερο.
Βεβαια ειναι καποια προκατ που δεν ειναι και τοσο ελαφριες κατασκευες.
Εκτος αυτου, μπορει και η συμβατικη να ελαφρυνει χρησιμοποιοντας εσωτερικα χωρισματα απο γυψοσανιδα.
Μετταλικες κατασκευες δεν κανουν ουτε οι Αμερικανοι στις κατοικιες τους νομιζω. Μονο σε ουρανοξυστες που συνηθως μεσα εχουν χωρους εργασιας. Ετσι δεν ειναι?
Η κατασκευη παντως, εχει ως εξης.
Ατσαλινος σκελετος, πλακες απο fiber-glass, ελαφρια εσωτερικα χωρισματα. Απ εξω, πολλες φορες τζαμι, οπως βλεπουμε και στις ταινιες.
Ειναι παναλαφρα και δεν συνθλιβουν τα υποστυλωματα των πρωτων οροφων.
Δε θα μπορουσε να γινει απο οπλισμενο σκυροδεμα γιατι οι πρωτοι οροφοι θα ισοπεδωνονταν απο το βαρος των απο πανω.
Εχουν γενικα μεγαλυτερη ελαστικοτητα και σου προκαλουν αισθημα ανασφαλειας ακομα και αν ολα ειναι ok.
Στους ουρανοξυστες και ειδικα στους πανω οροφους, η ταλαντωση απο τους ανεμους ειναι αισθητη. Κουναει. Δε νομιζω οτι θα το ηθελε καποιος αυτο στο σπιτι του...
Παντως αν μιλαμε για ενα δυο οροφους δεν τιθεται θεμα σεισμου σημερα.
Οτι ειναι πιο φτηνο σε καθε περιπτωση, νομιζω, προσωπικα.
Δε σας κρυβω οτι το σπιτι μου θα το ηθελα παραδοσιακο...
Πετρινο...
Λοιπων παιδια μιας και ο ποτερας μου εκανε
αυτη την δουλειαπιο παλια τα προκατ σπιτια
απο σιδερο νομιζω οτι δεν διαφερουν και πολυ
απο τα χτιστα.
Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ MΙΑ Μ3!!!
2 βίντεο απο δοκιμές σε σεισμική τράπεζα....
1 Προκατ...
2 Απο οπλισμένο σκυρόδεμα...
Μηχανικος δεν ειμαι.....σιγουρα ομως οι αντοχες του μεταλλου αλλα και η ελαστικοτητα του, σε περιπτωση σεισμου, μου φαινονται μεγαλυτερες. Το σπιτι μου αυτη τη στιγμη ειναι συμβατικο μιας και ο σκελετος προυπηρχε, μετανιωσα ομως που εχτισα με τουβλα τους εσωτερικους τοιχους ....ακουσα και εγω τους ειδικους!!! Τεσπα.....αν .....αν λεω μου ξανατυχει ...σιγουρα θα ψαχτω για ελαφρυτερη κατασκευη, μεταλλικη ισως.
Το προκατ μεσα στη σεισμικη τραπεζα θα ειναι σαν στο σπιτι του.
Η κατασκευη απο οπλισμενο σκυροδεμα οχι. Θα ειναι προχειρη οπως αυτη του πιο πανω βιντεο.
Υποψιαζομαι, παντως, οτι το βιντεο αφορα συγκεκριμενο πειραμα δημιουργιας πλαστικης αρθρωσης στα υποστηλωματα βασης, που αναλαμβανουν και τις μεγαλυτερες τεμνουσες.
Στην πραξη τα υποστηλωματα των πρωτων οροφων ειναι πιο χοντρα και εχουν περισσοτερο οπλισμο απο αυτα των πιο πανω.
Δεν υπαρχει περιπτωση να αστοχησει με τετοια διαφορα φασης το ισογειο.
Τα προκατ ειναι καλα.
Και μια κατασκευη απο οπλισμενο σκυροδεμα ειναι καλη.
Και δεν πεφτει για κανενα μα κανενα λογο αν μελετηθει και κατασκευαστει σωστα.
Αν ειναι να γινει κατι πιο ελαφρυ μπορουν να γινουν χωρισματα απο γυψοσανιδες και να αποφευχθει η πλακα οροφης καταφευγοντας στη λυση της στεγης.
Το προκατ σε καμια περιπτωση δεν ειναι καλυτερο.
Το να εχει πεσει καποιος σε σκιτζη μηχανικο ειναι πιθανο. Αλλα σε καμια περιπτωση ενα προκατ δεν μπορει να προσφερει μεγαλυτερη θερμομονωση και ηχομονωση.
Υπαρχουν καλα προκατ και αμα ειναι φθηνοτερο, οπως ειπα και πιο πριν ειναι οκ.
Για ενα σπιτι μιλαμε στο κατω κατω.
Για ενα-δυο οροφους. Αλλοι φτιαχνουν με κορμους δεντρων.
Ο καθενας το παιζει επιστημονας σε αυτα τα μεγεθη...
Βρειτε κατι που να ειναι ομορφο και φτηνο.
Αντικειμενικα παντως δεν αξιζει να πληρωθει το προκατ οσο το κλασσικο.
Ειναι κοροιδια.
Πολιτικος μηχανικος πανεπιστημιου Πατρων.