εχεις απολυτο δικιο, υπαρχουν πολλοι παραμετροι που επηρεαζουν τις ιδιοτητες των υλικών. Γενικα μπορω να πω ότι εχει βελτιωθει απιστευτα η ποιοτητα κατασκευης των προκατ. Σημαντικο στοιχειο επιλογης εινια και η χρηση του σπιτιου εξοχικο-επαγγαλαμτικος χωρος -οικια κλτ
Μιλω ως Τοπ. ΕΜΠ. Γενικα η εξισωση χρηματων - χρονος ζωης υποδομης και ποιοτητας κατασκευης ισως δινει μια ροτα
Χα, χα. Αποψη που γενικα επικραττει στην Ελλαδα.
Το ελαφρυ δεν ειναι χειροτερο αντισεισμικα. Αντιθετα συνηθως ειναι καλυτερο.
Βεβαια ειναι καποια προκατ που δεν ειναι και τοσο ελαφριες κατασκευες.
Εκτος αυτου, μπορει και η συμβατικη να ελαφρυνει χρησιμοποιοντας εσωτερικα χωρισματα απο γυψοσανιδα.
Μετταλικες κατασκευες δεν κανουν ουτε οι Αμερικανοι στις κατοικιες τους νομιζω. Μονο σε ουρανοξυστες που συνηθως μεσα εχουν χωρους εργασιας. Ετσι δεν ειναι?
Η κατασκευη παντως, εχει ως εξης.
Ατσαλινος σκελετος, πλακες απο fiber-glass, ελαφρια εσωτερικα χωρισματα. Απ εξω, πολλες φορες τζαμι, οπως βλεπουμε και στις ταινιες.
Ειναι παναλαφρα και δεν συνθλιβουν τα υποστυλωματα των πρωτων οροφων.
Δε θα μπορουσε να γινει απο οπλισμενο σκυροδεμα γιατι οι πρωτοι οροφοι θα ισοπεδωνονταν απο το βαρος των απο πανω.
Εχουν γενικα μεγαλυτερη ελαστικοτητα και σου προκαλουν αισθημα ανασφαλειας ακομα και αν ολα ειναι ok.
Στους ουρανοξυστες και ειδικα στους πανω οροφους, η ταλαντωση απο τους ανεμους ειναι αισθητη. Κουναει. Δε νομιζω οτι θα το ηθελε καποιος αυτο στο σπιτι του...
Παντως αν μιλαμε για ενα δυο οροφους δεν τιθεται θεμα σεισμου σημερα.
Οτι ειναι πιο φτηνο σε καθε περιπτωση, νομιζω, προσωπικα.
Δε σας κρυβω οτι το σπιτι μου θα το ηθελα παραδοσιακο...
Πετρινο...
Τελικά, πολλοί ενδιαφερόμαστε για το θέμα. (Iol)
Εγώ θα προτιμούσα σιδηροκατασκευη!
Όλοι οι ουρανοξύστες στο USA είναι με μεταλλικό σκελετό...τυχαίο;Δε νομιζω...!!!
Sent from my iPhone using Tapatalk
...αυτο το χερακι εχει μονο σημασια!
Λοιπων παιδια μιας και ο ποτερας μου εκανε
αυτη την δουλειαπιο παλια τα προκατ σπιτια
απο σιδερο νομιζω οτι δεν διαφερουν και πολυ
απο τα χτιστα.
Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ MΙΑ Μ3!!!
2 βίντεο απο δοκιμές σε σεισμική τράπεζα....
1 Προκατ...
2 Απο οπλισμένο σκυρόδεμα...
m-power_01 (24-12-10)