To Le Mans είναι 24ωρος αγώνας αντοχής όπου δεν κερδίζει κατά κανόνα ο δυνατότερος. Η Audi αυτό που έκανε στο παρελθόν και που συνεχίζει να κάνει είναι να παρουσιάζει αγωνιστικά πρωτότυπα με εξαιρετικά οικονομικούς κινητήρες. Αυτό που χάνει από χρόνους, το κερδίζει από τους ελάχιστους ανεφοδιασμούς και τα σπάνια pit stops.
Το R18 δε μ' αρέσει πάντως τόσο όσο το R8. Από το R8 μάλιστα είχε έρθει στην παραγωγή η τεχνολογία TFSI(*).
(*) Και τώρα ώρα για λίγο θάψιμο: TFSI = turbo fuel stratified injection. H audi πρωτοπόρησε στην τεχνολογία άμεσου ψεκασμού σε συνδυασμό με υπερτροφοδότηση. Την αρχή έκανε το R8 και σε λίγα χρόνια ακόμη και τα 1400άρια Golf V είχαν κινητήρες FSI. Διαστρωμάτωση στον θάλαμο καύσης σημαίνει πως το μίγμα δεν είναι ομοιογενές όπως συμβαίνει στους συμβατικούς κινητήρες αλλά πως αλλού είναι πιο πλούσιο και αλλού πιο φτωχό. Για να επιτευχθεί αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα μεγάλη σημασία έχει ο στροβιλισμός του μίγματος. Τα FSI και TFSI είχαν αρχικά πιστόνια σχήματος FSI dish:
Τονίζω το αρχικά γιατί η πατέντα της VW σε συνεργασία με τη Bosch δεν πέτυχε. Τα προβλήματα με το 'lean mode' όπου ο κινητήρας λειτουργούσε με εξαιρετικά φτωχό μίγμα χάριν οικονομίας ήταν τόσα που έκαναν αναβαθμίσεις λογισμικού στα αυτοκίνητα ώστε να καταργηθεί. Αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι καθώς α) το GTI που είχα είχε άλλο κωδικό μοτέρ και μικρότερη συμπίεση απ' ό,τι τα πρώτα GTI MkV και β) όταν κάποια στιγμή βγάλαμε την πολλαπλή εισαγωγής ώστε να καθαρίσουμε τις βαλβίδες από τις επικαθίσεις (μεγάλο πρόβλημα των TFSI, αφού το καύσιμο ψεκάζεται απ' ευθείας στον θάλαμο χωρίς να τις ξεπλένει), διαπιστώσαμε πως τα πιστόνια κάθε άλλο παρά FSI dish ήταν. Καραεπίπεδα του κερατά.![]()