Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 1023

Θέμα: Όσα Λένε & Γράφουν

Threaded View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα
    Περιοχή
    Στη διαδήλωση του φραπέ
    Rides
    1

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Stathis Εμφάνιση μηνυμάτων
    Δεν εχουν σημασια τα χρηματα θωμα, ο ανθρωπος εχει πρωτεραιοτητα, δεν ειναι ενας αριθμος, δεν ειναι στατιστικη.

Ναι ναι αλίμονο.

Τρανταχτό παράδειγμα περί συντάξεων..

Αγαπητέ κ. Στούπα,

Σχετικά με το θέμα των συντάξεων που αγγίζετε τις τελευταίες δύο ημέρες, μπαίνω στον πειρασμό να προσυπογράψω τις απόψεις σας καταθέτοντας προσωπικό οικογενειακό παράδειγμα περί συντάξεων, που καταδεικνύει επίσης ποιες είναι οι πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων (ίσως και της τρόικας) σχετικά με την δημοσιονομική εξυγίανση.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος συνάδελφος (ήταν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έφυγε από την υπηρεσία του με πλήρη υπηρεσία 35 ετών).

Πριν την αρχή της κρίσης το 2009 και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου ο δικός μου μισθός είχε φθάσει να είναι 1330 ευρώ (τότε είχα 7 χρόνια προϋπηρεσία και έπαιρνα επίδομα μεταπτυχιακού). Σήμερα, 3 χρόνια μετά την εφαρμογή των περικοπών και των επόμενων μνημονίων που επακολούθησαν ο δικός μου μισθός έχει υποστεί μια μηνιαία μείωση χοντρικά 33% (997 ευρώ / μήνα). Αν συνυπολογίσουμε και τα δώρα που κόπηκαν 2 εξτρά μισθοί, τότε η ετήσια μείωση αποδοχών για ένα εν ενεργεία εκπαιδευτικό είναι τουλάχιστον 41%. Και αυτό το ποσό αφορά την άμεση μισθολογική μείωση εισοδήματος. Αν αναλογιστούμε την έμμεση μείωση που υφιστάμεθα μέσω άδικων φόρων κοινωνικών αγαθών πρώτης ανάγκης (καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, ΦΠΑ αγαθών πρώτης ανάγκης, μειώσεις φοροαπαλάγων, κτλ )μαζί με όλους τους Έλληνες συμπολίτες μας, τότε γίνονται αντιληπτές οι τραγικές επιπτώσεις της κρίσης που κληρονομήσαμε από της Ελλάδα της μεγάλης αλλαγής από το 1981 και μετά.

Ας δούμε τώρα και την πορεία των μειώσεων του συνταξιούχου εκπαιδευτικού πατέρα μου. Πριν την αρχή της κρίσης το 2009 η μηνιαία σύνταξη του πατέρα μου (κύρια & επικουρική μαζί) ήταν 1400 ευρώ και σήμερα είναι 1335 ευρώ. Δηλαδή η αντίστοιχη μείωση ενός συνταξιούχου εκπαιδευτικού ήταν 5% στο διάστημα που η μείωση του εν ενεργεία εκπαιδευτικού ήταν 33%! Και όλα αυτά τη στιγμή που υποτίθεται πως μέρος του κόστους των συντάξεων καλύπτεται από τις κρατήσεις των εν ενεργεία εργαζομένων! Και όλα αυτά την στιγμή που υποτίθεται ότι ο εν ενεργεία μισθωτός βρίσκεται στην ηλικία που θα πρέπει να φροντίσει πέρα από τον εαυτό του και τα παιδιά του!

Έχετε εσείς κάποια λογική εξήγηση για αυτές τις πολιτικές επιλογές κατανομής των βαρών της δημοσιονομικής εξυγίανσης? Αν δεν είναι σκοπίμως άδικες τότε γιατί υπάρχουν τέτοιες άνισες κατανομές κοινωνικών βαρών?

Όσον αφορά την αξιότιμη κυρία που χθες διαφώνησε μαζί σας, με την επιστολή της περί απόσυρσης συνταξιούχων, επιχειρηματολογώντας ότι «ο συνταξιούχος πληρώνεται από τις εισφορές τις δικές του και του εργοδότη του και όχι από τη φορολογία των νέων των ¤500 και 700» να υπενθυμίσω ότι η πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων πλήρωναν τις εισφορές τους σε δραχμές και κατέληξαν να παίρνουν πολλαπλάσιες συντάξεις σε ευρώ που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των εισφορών που πλήρωσαν. Επίσης με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να της υπενθυμίσω ότι «εάν το σύστημα έχει στρεβλώσεις στην ανταποδοτικότητα», όπως η ίδια παραδέχεται στην επιστολή της, αυτό ουδόλως οφείλεται στους σημερινούς νέους που το βρήκαν «στρεβλωμένο» (χαχα) από την γενιά των σημερινών συνταξιούχων ή προς συνταξιοδότηση Ελλήνων, που φρόντισαν να περικόψουν τα εισοδήματα τους κατά 5% και των παιδιών τους, των οποίων το μέλλον χαντάκωσαν κατά 33%!

Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις κορώνες περί «αλληλεγγύης γενεών» που σας γράφει στην χθεσινή της επιστολή και τις θεωρίες κοινωνικής αλληλεγγύης που, όπως κρίνεται εκ του σημερινού τραγικού κοινωνικο-οικονομικού αποτελέσματος, ουδέποτε εφήρμοσε η γενιά (της) που μας έφερε σε αυτό το χάλι από το 1981 και μετά. Επί του πρακτέου, ας αφήσει στην σημερινή νέα γενιά να δει κριτικά τον ρόλο της δικιάς της γενιάς, να ανασκουμπωθεί και να μάθει από τα τραγικά και εκ προμελέτης εγκλήματα που έκανε εναντίον τουλάχιστον 2 μελλοντικών γενεών, μήπως και καταφέρουμε να περισώσουμε κάτι για τα παιδιά μας και τα εγγόνια της.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Βασίλης Κ
    (Παρακαλώ να μην αναφερθεί το όνομά μου αν αποφασίσετε να δημοσιεύετε στην στήλη σας την επιστολή μου)

Πηγή:www.capital.gr

2. The Following User Says Thank You to Monsta For This Useful Post:

Stathis (27-05-13)

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
BACK TO TOP