-
Τα κιτ αυτά στο ebay παίζουν απο 1.100 δολλάρια μέχρι και 3.000, ανάλογα με την ποιότητα των υλικών, τη μάρκα της τουρμπίνας που χρησιμοποιούν και την τεχνική υποστήριξη που σου δίνει ο πωλητής.
Τεχνική υποστήριξη σημαίνει το documentation του κιτ, στο οποίο σου περιγράφει ανοχές, θερμικά φορτία και το roll ή δεν ξέρω πως διάολο το λένε της τουρμπίνας, δλδ που φουσκώνει πόσα άλογα δίνει για τι κυλινδριμό είναι κτλ.
Αυτά στην καλύτερη περίπτωση.
Στη χειρότερη περίπτωση παίρνεις κάτι που δεν μοιάζει καν με τη φωτογραφία και θα ραγίσει στην πρώτη τσίτα (αν δουλέψει γενικά)
Στο Bimmerforums όπου έχουν ασχοληθεί με forced induction κυρίως στα 36άρια και έχω παρακολουθήσει άπειρα θέματα, παίρνουν τα κιτάκια αυτά και τα βάζουν επάνω αλλά με 3 γενικές παραδοχές.
1η παραδοχή, ο κινητήρας ενός 36 στην Αμερική κάνει απο 1.000 έως 2.000 δολλάρια και δεν τραβάνε κανένα ζόρι να τον αλλάξουν όταν θα κάνει (γιατι θα κάνει) κραου.
2η παραδοχή, έχουν προγραμματιστή που κάνει αυτή τη δουλειά και συνήθως το κόστος είναι ίσο με αυτό του κιτ, για αυτό το λόγο όλοι πάνε σε ένα κοινό set up - ίδια τουρμπίνα - ίδια άλογα- ώστε να πάρουν το πρόγραμμα που -δουλεύει- το οποίο και πάλι θέλει ρυθμίσεις και tuning.
3η παραδοχή και σημαντικότερη.
Το κιτ είναι ελλειπές απο την μάνα του.
Δεν έχει μπεκ, δεν έχει τα σωστά κολάρα, οι πιθανότητες να μην ταριάζουν οι σωλήνες είναι μεγάλες καθώς και η τουρμπίνα να είναι μια βασική μικρή -ακόμα και επισκευασμένη- πράγματα για τα οποία δεν είσαι καθόλου σίγουρος για το τι θα έρθει στο κιβώτιο και μετά τρεχα γύρευε.
Η άποψή μου είναι η εξής.
Αγοράζεις μια ΑΚΡΙΒΗ (απο το ebay) εξαγωγή (πολλαπλή) αυτές που συνήθως τις πουλάνε για τον 50άρη κινητήρα και μπαίνει και στους άλλους.
Σωληνώσεις κολλάρα κτλ είναι φτηνότερα εδώ απο ότι έξω γιατί γλυτώνεις και τα μεταφορικά και τους φόρους.
Βάζεις μπεκ ανάλογα με το πως θές να το δουλέψεις, βρίσκεις ένα σωστό i/c και αφού λύσεις το χωροταξικό θέμα και φτιάξεις τις σωστές γωνίες κτλ κτλ κτλ, προχωράς στην τουρμπίνα που θέλεις και μετά κάνεις το σταυρό σου και πας στον προγραμματιστή που θα το κάνει να δουλέψει.
Πριν κάνεις οτιδήποτε ξεκίνα με τα ανάποδα βήματα απο αυτά που θα έκανες στην εγκατάσταση.
Δλδ το τελευταίο πράγμα πριν δουλέψει είναι το πρόγραμμα.
Αυτό θα ψάξεις πρώτο.
Ρώτα τιμές, βρες άνθρωπο και βάλε στην άκρη το ποσό αυτό γιατί στο τέλος θα σου έρθει +20% τουλάχιστον παραπάνω.
Υστερα βρες ένα συνεργείο που ΔΕΝ ασχολείται με τα BMW.
Πήγαινε και πες ότι έχεις ένα Glanza, μια Toyοτα κάτι άλλο τέλος πάντως που τουρμπίζουν αυτή την εποχή.
Κάνε κουβέντα, αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν, έχουν φτιάξει ραλάκια με 260+ και τέτοια κόλπα.
Ψώνισε τιμές και ψώνισε γνώση.
Αν νοιώσεις σίγουρος, πάρε τον μηχανικό σου αγκαλιά και ετοιμάσου για το θέμα.
Βασικά αυτό που χρειάζεσαι είναι η εξαγωγή.
Τίποτα άλλο.
Το κιτ αυτό καθ αυτό είναι παπάτζα.
Αυτά είχα να καταθέσω, μετά απο αρκετούς μήνες όνειρα ότι θα φτιάξω και εγώ τούρμπο 6κύλινδρο και θα πατάω γκάζια με άπειρη ροπή.
Αν δεν σου αρκούν όσα σου λέω, πολύ απλά άνοιξε ένα λογαριασμό στο bimmerforums πήγαινε στο forced induction section και ρώτα απλά και καθαρά.
Μάγκες βρήκα αυτό, πείτε μου εμπειρίες.
Και εκεί δεν είναι θεωρητικοί παπάτζες σαν και την αφεντιά μου.
Θα τα ακούσεις πρώτο χέρι.
Και το συμπέρασμα θα είναι ίδιο.
Ποιό?
Εχεις λεφτά?
Εχεις μηχανικό?
Εχεις προγραμματισή?
προχώρα.
αλλά στο τέλος, έναν κινητήρα θα τον πάρεις στο χέρι στάνταρ, όπως και νάχει.
- Με το παρόν δεν σκοπεύω να θίξω κανέναν μηχανικό, προγραμματισή, βελτιωτή ή άλλο συναφές επάγγελμα- Σαφώς και ένας ΚΑΛΟΣ επαγγελματίας κάνει καλή δουλειά.
Αλλά ένας ΚΑΛΟΣ επαγγελματίας ΔΕΝ νομίζω ότι θα πρότεινε ποτέ στον πελάτη του το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ή ΑΛΛΟ κιτ απο το EBAY.
Εαν πάντως κάποιος μπορεί να κάνει δουλειά με δαύτο, και μου δίνει και κάποια εγγύηση, ναι και εγώ θα ήθελα με 3.000 να φτιάξω turbo για 300 άλογα που δεν σπάει δεν χαλάει.
-
The Following 13 Users Say Thank You to Stamatis For This Useful Post:
alexm (06-03-10), aristent (06-03-10), BILL007 (05-03-10), deepBLUE (05-03-10), katsaraios (05-03-10), Konstantinos E60 (09-03-10), m-power_01 (05-03-10), Monsta (05-03-10), Stathis (05-03-10), stratos (05-03-10), tmilatos (05-03-10), Vasilis (06-03-10), zaharias (08-03-10)
Δικαιώματα - Επιλογές
- Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
- Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
- Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
- Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
-
Κανονισμός του Φόρουμ
BACK TO TOP