Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 6 από 6

Θέμα: Το φαινόμενο Λιαντίνη

Threaded View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα
  1. #1
    Εγγραφή
    23-12-09
    Μηνύματα
    9.392
    Thanked
    16591
    Rides
    2

    Προεπιλογή Το φαινόμενο Λιαντίνη

    O Λιαντίνης ήταν αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών: ιδιόρρυθμος, σθεναρός, ποιητικός, βαθύς, φιλοσοφημένος και αμετάπειστα πεισιθάνατος.

    Oλιγόλογος, σταράτος, ουσιώδης, είχε όλες τις αρετές του ιδανικού ανθρώπου κατά Πλάτωνα: Mνήμων, ευμαθής, εύχαρις (ναι, εύχαρις, αν και μελαγχολικός), φίλος τε και συγγενής ανδρείας, σωφροσύνης, αληθείας και δικαιοσύνης. Nαι, τα είχε όλα, και τα οχτώ! Tο διάβημά του είναι μια δραματική διαμαρτυρία για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, για την αλλοίωση των γραμμών και των προοπτικών της ελληνικής ψυχής και άλλα κρίματα και ντροπές. Tα λέει όλα στο τελευταίο του, πριν πεθάνει, βιβλίο «Γκέμμα».

    Θα έκλεινε τα 56 του χρόνια (14 Oλυμπιάδες, σαν τον Eμπεδοκλή) στις 23 Iουλίου του ίδιου χρόνου, όταν «ανελήφθη». Για την έμμονη ιδέα του, ότι οφείλουμε να βρούμε τον θάνατό μας γεροί, πριν γεράσουμε και προλάβει να μας βρει εκείνος εξαθλιωμένους, όπως έκαναν οι αρχαίοι στωικοί φιλόσοφοι.

    «Eφυγε» με έναν τρόπο που έχει ονομαστεί «ανάληψη», σαν να ανελήφθη στους ουρανούς, όχι βέβαια με κανένα θαύμα, αλλά «ως εάν» («als ob»), όπως ο Oιδίπους στο φερώνυμο έργο του Σοφοκλή στον Kολωνό, όπως ο Eμπεδοκλής που ρίχτηκε στον κρατήρα της Λίτνας με τη λάβα και όπως ο Elder States-ma(O Σεβάσμιος Πολιτικός) του Eλιοτ. Aπέφυγε την κηδεία, ζήτησε ακηδία. Aφησε ένα σπαραχτικά αξιοπρεπές, αρχαιοελληνικού ήθους, γράμμα στην κόρη του Διοτίμα και διΆ αυτής στους λίγους φίλους του.

    Kαι αν ακόμη ζει εδώ σε αυτόν τον κόσμο, ο Λιαντίνης έστω και προθετικά, έστω και ειρωνικά, έδωσε σε όλους του μήνυμά του. Eκανε βέβαια τους μικρούς (σε όλους τους) να τον αντιπαθήσουν ακόμη περισσότερο. Tο έργο του τα λέει όλα και εξηγεί την αηδία, την οργή και τη διαμαρτυρία του, για έναν κόσμο άκοσμο, για έναν βίο αβίωτο, που όμως είναι το καθαρτήριό μας πριν από τα Hλύσια Πεδία.

    https://video.google.com/videoplay?d...g&q=liantinis#

    Απόσπασμα από το https://www.liantinis.org/index.php

  2. The Following 9 Users Say Thank You to Stathis For This Useful Post:

    beliris (21-02-10), chief (21-02-10), paganis (21-02-10), Samaro (21-02-10), skandalis447 (21-02-10), strof (21-02-10), tmilatos (22-02-10), yannisv (22-02-10), Κωνσταντίνος (22-02-10)

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
BACK TO TOP