Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Stathis Εμφάνιση μηνυμάτων
δεν διαφωνω στα περισσοτερα που λες εκτος απο τα παραπανω.
ανοητο ειναι να λεμε οτι πρεπει να συνεχισουμε να δανειζομαστε γενικως.
τα δανεια ομως δεν παρθηκαν αρχικα για να αποπληρωσουν πιστωτες μονο.
στο μεγαλυτερο βαθμο παρθηκαν για να πληρωθουν δαπανες του δημοσιου που δεν επρεπε να υπαρχουν.
υπεραριθμοι δ.υ., λαμογιες, κλεψιες, κομματικες επιδοτησεις, μαϊμου συνταξεις και τα λοιπα που ξερουμε.
ετσι παρθηκαν και νεα δανεια για να πληρωθουν τα παλια, μαζι με νεες δαπανες κοκ.
αρα οποιος υποστηριζει οτι αυτο πρεπει να συνεχισει για οποιο λογο ειναι επιεικώς ανοητος.

σε μια επιχειρηση οταν φτασεις να δανειζεσαι για να πληρωσεις τους μισθους εισαι τελειωμενος.
το ιδιο ισχυει και σε ενα κρατος, απλα σε μεγαλυτερη κλιμακα, οπως παρακολουθησαμε τα τελευταια χρονια.

εσυ απ' οτι εχω καταλαβει καλα, υποστηριζεις οτι το κρατος θα επρεπε να συνεχισει να δανειζεται για να πληρωνει ληστρικες και αχρηστες δαπανες, φορτωνοντας τα βαρη σε οσους παραγουν, διοτι και οι αλλοι που απλα καταναλωνουν, τι να κανουμε ανθρωποι ειναι πρεπει καπως να ζησουν...
καλα κρασια αρη...
με αυτη τη λογικη πραγματικα θα τα βρεις πολυ δυσκολα μπροστα σου.

οσο για τους συνταξιουχους, δεν ειπα πουθενα να εξαθλιωθουν.
το αντιθετο ειπα οτι ειναι ντροπη να λεμε μλκιες στα γεροντακια.
η συνταξη ειναι ανταποδοτικη ομως.
οταν τα ταμεια τα ξεσκισαν οι ιδιες οι διοικησεις τους εγω σαν φορολογουμενος τι φταιω να χρεωνομαι το λογαριασμο και να πληρωνω ουσιαστικα τις συνταξεις απο τους υπερβολικους φορους μου?
ο συνταξιουχος θα δεχοταν κατι αντιστοιχο? να μειωθει δηλαδη η συνταξη του για να επιδοτει το κρατος τη μισθοδοσια της επιχειρησης μου επειδη εγω τα εκανα σκατα και δεν εμεινε τιποτα?
οχι βεβαια, θα μου ελεγε ας προσεχες, τωρα κλεισε. και οι εργαζομενοι σου ας βρουν αλλου.
διαφωνεις?

τεσπα η κατασταση ειναι χαλια, οποτε απο οπου και να την πιασουμε βρωμαει.
Ακριβώς το αντίθετο πιστεύω (στα bold αναφέρομαι).
Πως το κράτος δεν πρέπει να δανείζεται και μιας και το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών το καταχράστηκε μια μερίδα του πληθυσμού (τα ανώτατα στρώματα κυρίως, οι παρατρεχάμενοι των κυβερνήσεων αλλά και σε μικρότερο βαθμό ορισμένα λαμόγια στυλ "μαϊμού" αναπήρων κλπ, όχι όμως η πλειοψηφία του πληθυσμού) άρα είναι επαχθές, οπότε θα έπρεπε και να διαγραφεί, αφού δεν χρησιμοποιήθηκε για το γενικό όφελος.
Και ας δημεύσουν τις περιουσίες αυτών που τα φάγανε για να ξεπληρωθεί ό,τι δεν θα διαγραφεί, ο απλός κόσμος δεν χρωστάει τίποτα και σε κανένα.

Ο μόνος τρόπος για να μη ζούμε με δανεικά θα ήταν μια πραγματική διαγραφή χρέους, με ό,τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα συνεπάγεται.
Τα υπόλοιπα, είτε έτσι είτε αλλιώς, δανεικά είναι κσι κάποτε θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε.
Και με την ύφεση που επικρατεί, θα πρέπει να ξαναδανειστούμε για να επιστρέψουμε τα τωρινά δανεικά και πάει λέγοντας.

Και μιας και είπες για επιχειρήσεις, μια επιχείρηση που δανείζεται για να ξεπληρώσει κάποια άλλα δανεικά, δεν είναι εξίσου καταδικασμένη?
Ιδίως όταν τα αρχικά δανεικά ήταν κατά κύριο λόγο χωρίς υποθήκες ενώ τα καινούρια είναι ενυπόθηκα (βλέπε αγγλικό δίκαιο).
Εγώ ειλικρινά βλέπω πλέον τη χρεοκοπία πιο κοντά από ποτέ κι ας μας πρήζουν τα παπαγαλάκια κι οι οίκοι αξιολόγησης (σημειωτέον, οι περισσότερες χώρες που έχουν χρεοκοπήσει ανήκαν στην αξιολόγηση που βρισκόμαστε από χθες, τη B-) ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλέον.
Τον Ιούνιο το ξέρουμε όλοι πως θα είμαστε πάλι "ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία" αν δεν κοπούν μισθοί, συντάξεις, δε μπουν νέοι φόροι κοκ.
Σε ρωτάω ειλικρινά Στάθη, μια τέτοια κατάσταση γενικής αβεβαιότητας και ατέρμονης υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου είναι βιώσιμη και ελπιδοφόρα για το μέλλον?

Τέλος, τα γεροντάκια έχουν πληρώσει κάποιες εισφορές για να παίρνουν αυτά που παίρνουν (πλην των λίγων "ευγενών" ταμείων με τις παχυλές, σε σχέση με τις εισφορές, συντάξεις), δεν τους χαρίζονται τα λεφτά.
Κι επειδή δε μιλάμε απλά για ένα δημόσιο/ιδιωτικό οργανισμό αλλά για κάτι που αφορά τους πάντες (σύνταξη έπαιρναν σχεδόν όλοι τόσα χρόνια, για τη γενιά μου δεν ξέρω βέβαια τι θα γίνεται) τότε ναι, το κράτος οφείλει να στηρίξει τα ταμεία ακόμα και αν κόψει από αλλού.
Όπως δίνει εγγυήσεις για τις τράπεζες που είναι εν τέλει ιδιωτικές επιχειρήσεις, να δώσει και για τα ταμεία που αφορούν όλο τον πληθυσμό.
Άσε που δεν φταίνε οι διοικήσεις των ταμείων για την καταλήστευση που έγινε με το psi και διαλυθήκαν τα αποθεματικά.
Αυτό είναι καθαρά κυβερνητική απόφαση με τη σύμφωνη (για να μην πω υποχρεωτική) γνώμη της Τρόικας.

Συμφωνώ απόλυτα πως το πράγμα βρωμάει και μάλιστα πολύ.
Το μόνο που θα πω είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά πάνω απ'όλα να μην το βάζουμε κάτω.