Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Driver M Εμφάνιση μηνυμάτων
To θέμα είναι το τι ορίζει κανείς λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω, τακτική αλλαγή κλπ. Όταν η εταιρεία θεωρεί την αλλαγή στα 25.000+ χλμ ως φυσιολογική, (χτες που επισκέφτηκα την αντιπροσωπεία ήταν κάθετοι κι ας επέμενα ότι είναι πολλά τα χιλιόμετρα) η αλλαγή στα μισά χιλιόμετρα από αυτά είναι λίγα. Για κάποιον που αλλάζει κάθε 5.000 χλμ όμως, τα 12.000 είναι πάρα πολλά. Το ζητούμενο είναι, σε ποια χιλιόμετρα μπορούμε να αλλάξουμε λάδια χωρίς να έχουν αλλοιωθεί μεν, αλλά να έχουν προλάβει να κάνουν και δουλειά δε και να μην πετάξουμε τσάμπα λεφτά. Σε αυτό οι γνώμες διίστανται και σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει, όσα φόρουμ και αν έχω διαβάσει. Το ότι το νωρίτερο είναι καλύτερο είναι μια λογική άποψη, αλλά από εκεί και πέρα, αν κάτι έχει έναν α χρόνο ζωής και εμείς το αλλάζουμε πριν τον ολοκληρώσει, πάλι δεν έχουμε κάποιο κέρδος σε απόδοση, ενώ έχουμε και οικονομική ζημιά. Και λάστιχα μπορούμε να αλλάζουμε κάθε 10.000χλμ και τακάκια, αλλά ποιος ο λόγος αν έχουν κι άλλο χρόνο ζωής?

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να βρούμε ποιος είναι ο χρόνος ζωής των λαδιών στα αυτοκίνητά μας και υπάρχουν πολλοί παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος ή τα +-12.000 χλμ για αλλαγή λαδιών (ότι έρθει πρώτο) σε σύγχρονα συμβατικά αυτοκίνητα (όχι ειδικές κατασκευές και τούρμπο) με φυσιολογική χρήση, δεν είναι πολλά, ίσως ούτε και λίγα, πάντως είναι νορμάλ και δε δημιουργούν κινδύνους σε μακροπρόθεσμη χρήση.
Σύμφωνοι, αλλά στη δική μου τουλάχιστον περίπτωση που έχω ένα highly stressed κινητήρα, τα 12Κ +/- είναι πάρα πολλά.

Και όσα αυτοκίνητα είχα στη κατοχή μου τα τελευταία 20 χρόνια, επειδή δεν ήταν στυλ Yaris, τα άλλαζα κάθε 5-7Κ το πολύ.

Στο 1.4Τ του fiat bravo που έχουμε, που δεν βγάζει ΤΑ άλογα είναι όμως ένα turbo μοτέρ που δουλεύει 90% μέσα στη πόλη και τουρμπίζει για πλάκα, ΝΑΙ τώρα που έκλεισα 6Κ χλμ πάω να τ αλλάξω (και άργησα κιόλας). Η fiat μου λέει μετά από 2 χρόνια ή όταν ανάψει η ένδειξη στα 20-25Κ χλμ περίπου, πάνε καλά ήθελα να ξερα???

Τεσπά το θέμα είναι ότι δεν είσαι μέσα στο μοτέρ να βλέπεις τι γίνεται, ούτε εκείνο μπορεί να σου μιλήσει. Όπως λες παίζουν ρόλο και πολλοί παράγοντες.