
Αρχικό μήνυμα απο
S8N
Άρη, αποκλείεται. Τον κόβω λέμε.
Τα πάνελ κυκλοφορούν από το 1970. Και το πατρικό μου, κατασκευής 1975, panel έχει. Πριν καμια 15αριά χρόνια καταργήσαμε το δισωλήνιο και τοποθετήσαμε μονοσωλήνιο με χαλκοσωλήνες ώστε να έχει αυτονομία ο συγχωρεμένος ο παππούς μου. Αν ίσχυε αυτό που είπαν, θα 'πρεπε να τα είχαμε πάρει όλα στο χέρι. Ηλεκτρόλυση συμβαίνει όταν παντρεύεις χαλκό με σιδηροσωλήνα στο δίκτυο διανομής. Και πάλι, δεν τρυπούν τα σώματα αλλά οι σιδηροσωλήνες του δικτύου. Οι τερματικές μονάδες (σώματα) τι σχέση έχουν? Αλλά κι έτσι να ήταν, ο επίτοιχος λέβητας έχει χάλκινη σπείρα στο εσωτερικό του και ορειχάλκινες εξόδους. Ο ορείχαλκος είναι κράμα Cu-Zn (ψευδάργυρος).
Ειλικρινά δεν μου έχει τύχει ν' ακούσω σε κάποια οικοδομή πελάτη μου για τρύπιο σώμα πάνελ. Το πάχος της λαμαρίνας των καλών πάνελ είναι συνήθως 1-1,2 χιλιοστά αν θυμάμαι καλά. Τα παλαιά θερμαντικά σώματα τύπου AKAN με φέτες έχουν πάχος 0,8 χιλιοστά, όπως και τα φθηνά πάνελ.
Όσον αφορά το ανόδιο, δε θεωρώ ότι χρειάζεται σε κλειστό κύκλωμα. Άσε που δεν αλλάζει ποτέ κανείς τη ράβδο με αποτέλεσμα να αποκολλούνται κομμάτια μαγνησίου και να φράζουν σωλήνες, βάνες, διακόπτες, κυκλοφορητές και της Παναγιάς τα μάτια...
Το πρόβλημά σου ακούγεται σύνθετο λοιπόν. Τα σώματα τι προέλευσης είναι? Την τελευταία 10ετία και βάλε, κατέκλυσαν την ελληνική αγορά κάτι άθλια τούρκικα. Μέχρι και ο Soulis πουλούσε τέτοια πριν κλείσει. Αν θες καλά σώματα σε λογική τιμή δες τα Delonghi. Για top, υπάρχουν τα Vogel & Noot (Vienna Line) και τα Buderus. Ίσως να υπάρχουν κι άλλα εξίσου καλά, εγώ αυτά προτείνω πάντως στους πελάτες μου.
Όσον αφορά το σύστημα διανομής και την ανάγκη συχνής πλήρωσης, είναι προφανές πως κάπου υπάρχει διαρροή. Δε μιλάμε για μεγάλη διαρροή, αφού οι επίτοιχοι έχουν ένα σπιράλ μικρής χωρητικότητας. Όταν ακούω πάντως για πλαστικές σωλήνες σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και θέρμανσης, μου σηκώνεται η τρίχα. Ούτε τις πολυστρωματικές συμπαθώ. Έχω δει σωλήνες tuborama ν' ανοίγουν για πλάκα σε κύκλωμα θέρμανσης σε καινούργιο σπίτι. Κάποιοι ασυνείδητοι τους χρησιμοποιούν και σε ηλιακούς χωρίς καμία μόνωση, για να τους ψήνει η ακτινοβολία. Για να καταλάβεις, ο tuborama κοστίζει 40 λεπτά το μέτρο και ο χάλκινος WICU σχεδόν 12 ευρώ. Ας με διορθώσει κάποιος υδραυλικός γιατί δε θυμάμαι καλά τις τιμές. Για να πάθεις διαρροή σε χάλκινο δίκτυο, πρέπει να έχει πάει κάτι στραβά στην κόλληση. Συνήθως είναι μονοκόμματες οι σωληνώσεις εκεί. Επιπλέον, ο χαλκός στο δίκτυο ύδρευσης έχει βακτηριοστατική δράση και δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Εγώ στη θέση σου θα έβαζα κάποιον να πρεσσάρει τις σωληνώσεις για να δει που υπάρχει διαρροή. Στις βάνες? Στους διακόπτες των σωμάτων? Στα ίδια τα σώματα? Παρεμπιπτόντως, τα σώματα είναι εσωτερικού ή εξωτερικού βρόγχου? Υποψιάζομαι ότι το πρόβλημά σου βρίσκεται στα πάνελ, λόγω κακής ποιότητος όμως.