Στάθη τα τραγικοποιείς τα πράγματα.
Έχεις δίκιο σε κάποιο βαθμό, αλλά παραλείπεις ορισμένα πράγματα.
Συμφωνώ κι εγώ να στηρίζουμε τα ελληνικά μαγαζιά αφού απασχολούν εργαζόμενους, πληρώνουν φόρους κλπ και προτιμώ να ψωνίζω σε αυτά ακόμα κι αν αγοράζω λίγο ακριβότερα.
Μέχρι εκεί όμως.
Όταν μεγάλα μαγαζιά έχουν ορισμένες μάρκες ρούχων, παπουτσιών κλπ με 60-70% υπερκοστολόγηση, επειδή ο εισαγωγέας και ο μαγαζάτορας νομίζουν πως απευθύνονται σε κορόιδα και όχι σοβαρούς πελάτες, και φτάνουν με τις εκπτώσεις να έχουν όσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης προ εκπτώσεων, τότε προσωπικά θεωρώ ανήθικο όχι να ψωνίσω από αλλού αλλά να αφήσω σε αυτούς τα λεφτά μου.
Τα οποία λεφτά μου ξέρουμε όλοι ότι, από κάποιο σημείο και μετά, δεν πάνε στον απλό πωλητή, αποθηκάριο κλπ αλλά στον ιδιοκτήτη και οι υπάλληλοι αρκούνται απλά στο βασικό μισθό.
Παράλληλα, με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και πολυκαταστήματα τύπου mall, attica κλπ γιατί, λόγω περισσότερης ποικιλίας, συχνά καλύτερων τιμών, διαφήμισης κλπ, ο περισσότερος κόσμος ψωνίζει από αυτά και τα μικρά μαγαζιά κλείνουν.
Το ίδιο μπορεί να πει κανείς πως συνέβαινε παλαιότερα και με τα σουπερ μάρκετ έναντι των παντοπωλείων κοκ.
Ελεύθερη αγορά έχουμε, η οποία μόνο με ηθικούς κανόνες δεν είναι δομημένη, οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι ανήθικο να καταφεύγουμε εκεί που κατά τη γνώμη μας υπάρχει καλύτερο "value for money".
Άλλωστε οι μεγάλες επιχειρήσεις το κέρδος τους κοιτάνε, γι'αυτό και μέχρι πριν λίγα χρόνια, που οι αγορές απ'το ίντερνετ δεν ήταν ανεπτυγμένες ιδιαίτερα στη χώρα μας, τα είδη ένδυσης και πολλά ακόμα ήταν πανάκριβα, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε ανταγωνισμός.
Τώρα όμως που βρίσκουν τα σκούρα αναγκάζονται μόνοι τους να ρίξουν τις τιμές.
Το να είναι κάτι λίγο πιο ακριβό σ'ένα μαγαζί το κατανοώ και θα το στηρίξω, το να έχει όμως αποκλίσεις 30-40+% δεν το κατανοώ και εν τέλει δεν θα βγάλω εγώ με τα λίγα μου λεφτά το φίδι από την τρύπα για ορισμένους που τόσα χρόνια έβγαζαν εκατομμύρια υπερκοστολογώντας.
Η να γίνουν ανταγωνιστικοί, ή να δεχτούν μείωση πελατείας με ενδεχόμενο ακόμα και το κλείσιμο.
Το εμπόριο δεν έχει μόνο κέρδος, έχει και ρίσκο, κάτι που πολλοί στη χώρα μας το αγνοούσαν για τα καλά μέχρι πρότινος.
the more people agree with me
the more I think I'm wrong