Το άρθρο που παρέθεσες Μάνο, είναι ως προς το δεύτερο μέρος του, σε μεγάλο βαθμό αληθές. Ως προς το πρώτο όμως, θέλω να πω ότι πουθενά, σε καμία ιστορία από όσες έχω διαβάσει (ακόμα και στη σχολική), δεν παραγνωρίζεται ο ρόλος του Γενοβέζου Iωάννη Ιουστινιάνη, που μαζί με τους 700 σιδηρόφρακτους άντρες του, συνέβαλλε τα μάλλα στην άμυνα της Πόλης εναντίον των Οθωμανών. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί γράφει κάτι τέτοιο το άρθρο. Και κατά δεύτερον, αν η δύση είχε βοηθήσει την Πόλη, πράγματι η ορθοδοξία ενδέχεται να μην ήταν αυτή που γνωρίζουμε σήμερα (χωρίς να είναι και θέσφατο αυτό) αφού ο Ιωάννης Παλαιολόγος, όπως και ο διάδοχός του Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, είχαν υπογράψει το σύμφωνο της Φλωρεντίας για ένωση των εκκλησιών, ωστόσο δε σημαίνει ότι θα είμασταν και υποτελείς της δύσης με την αυστηρή έννοια του όρου, αφού σε βάθος χρόνου οι Βυζαντινοί μπορεί να είχαν ενδυναμωθεί (όπως είχαν ξανακάνει στο παρελθόν, όπου ανορθώθηκαν λίγο πριν την πλήρη καταστροφή) και η αυτοκρατορία να ξαναζωντάνευε, ανεξάρτητη και λαμπρή όπως πριν 4-5 αιώνες, όπου είχε ξαναβρεθεί σε φοβερά δεινή κατάσταση και η δυναστεία των Μακεδόνων την έφτασε σε απόγειο δόξας, πλούτου και δύναμης. Δυστυχώς η ιστορία όμως, δε γράφεται με τα "μπορεί". Και σχετικά με τον όρο Έλληνας, είναι γνωστό ότι η δυναστεία των Παλαιολόγων τον χρησιμοποιούσε πολύ συχνά, αναφερόμενη στους κατοίκους της αυτοκρατορίας (που περιοριζόταν πλέον στον ελλαδικό χώρο). Αυτό συνέβαινε, διότι στο παρελθόν οι Βυζαντινοί είχαν ως διαφοροποιητικό στοιχείο από τους άλλους λαούς, τη χριστιανική πίστη, όταν όμως η επίσης χριστιανική δύση ενδυναμώθηκε, το διαφοροποιητικό στοιχείο έπαψε να είναι η θρησκεία (παρά τις δογματικές διαφορές) και έγινε ο όρος Έλλην, με τον, οποίο δειλά από την εποχή των Κομνηνών, άρχισε να γίνεται αναφορά σοτυς βυζαντινούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου, κάτι που στην εποχή των Παλαιολόγων έγινε αρκετά συνηθισμένο. Άρα κι εδώ το άρθρο είναι εν μέρει ανακριβές.
Τώρα για την επανάσταση του 1821, το ότι η Ελλάδα δεν απελευθερώθηκε μέσω των δικών της δυνάμεων, είναι πασίγνωστο (και ας το αμφισβητεί το άρθρο) και πολύ λογικό, αφού ένα μάτσο ανοργάνωτων και άτακτων πολεμιστών, θα ήταν αδύνατο να νικήσει τον υπεράριθμο, οργανωμένο και επαρκώς εξοπλισμένο οθωμανικό στρατό. Χωρίς λοιπόν τη συμβολή των Μεγάλων Δυνάμεων (κυρίως με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, που ιστορικά βέβαια φαίνεται να ξεκίνησε καταλάθος, αφού ο Άγγλος ναύαρχος Κόδριγκτων δεν είχε εντολή να αρχίσει τη μάχη και έδρασε αυτοβούλως), η επανάσταση θα είχε σβήσει. Παράλληλα, πράγματι ανάμεσα στους επαναστάτες υπήρχε πλήθος πλιατσικολόγων, κλεφτών, τυχοδιωκτών κλπ, που πολεμούσαν μόνο για το χρήμα και πήγαιναν όπου τους έδιναν τα περισσότερα.
Ωστόσο, όλα αυτά δε μειώνουν επουδενί την αξία των γνήσιων αγωνιστών του 1821 (όσοι και αν ήταν αυτοί), που με θάρρος, αυταπάρνηση και ηρωισμό, πολέμησαν για την ελευθερία και τις αξίες, έναντι των κατακτητών και αυτό δε μπορεί ούτε να το αμφισβητήσει, ούτε να το μειώσει κανείς. Ο αγωνιζόμενος άλλωστε, δεν κρίνεται με βάση το αποτέλεσμα, αλλά με το πόσο προσπάθησε και μάτωσε για να το επιτύχει και αυτό οι αγωνιστές μας, το έκαναν στο μέγιστο βαθμό...
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Driver M : 25-03-10 στις 15:43
the more people agree with me
the more I think I'm wrong