Η διατροφή μπορεί να νικήσει τα γονίδια, λέει η επιστήμη
Ότι τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία μας το γνωρίζαμε. Μπορεί όμως μία διατροφή που βασίζεται σε αυτά να υπερνικήσει το κακό… DNA;
Αυτή την ασάφεια έρχεται να άρει πρόσφατη έρευνα Καναδών επιστημόνων, η οποία υποστηρίζει πως η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να υπερνικήσει την επίδραση των επικίνδυνων για την καρδιά γονιδίων.
Η μελέτη έγινε με την συμμετοχή 27.000 ανθρώπων με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ευάλωτους σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Το συμπέρασμά τους; Όσοι από αυτούς καταναλώνουν πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθειες σε σχέση με όσους δεν έχουν γενετική προδιάθεση. Αντίθετα, όσοι ακολουθούν μία λιγότερο υγιεινή διατροφή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν ανακοπή καρδιάς.
Η έρευνα
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία τους με την βοήθεια χιλιάδων ανθρώπων από 53 διαφορετικές χώρες, συνυπολογίζοντας το αν έχουν παρουσιάσει ήδη καρδιακά προβλήματα, το γονιδιακό τους προφίλ και τις ακριβείς διατροφικές τους συνήθειες.
Τα διατροφικά μοντέλα που εντοπίστηκαν ήταν τρία: «Δυτική», «ανατολίτικη» και «συνετή» διατροφή. Το δυτικό μοντέλο περιλάμβανε αυγά, κρέας, τηγανιτά και αλμυρά τρόφιμα, ζάχαρη και πολλά γλυκά. Η ανατολίτικη πλευρά απολάμβανε τρόφιμα όπως το τοφού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, την σόγια και λιγότερη ζάχαρη. Τέλος, η συνετή διατροφή σήμαινε ωμά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Στην συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση με βάση το γονιδιακό προφίλ των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα εστιάζοντας στις μεταβλητές που εντόπισαν στο «ύποπτο» για την καρδιά DNA του χρωμοσώματος 9, οι διακυμάνσεις του οποίου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων μέχρι και 20%.
Τα αποτελέσματα
Όσοι από τους φορείς των «κακών» γονιδίων δεν ακολουθούσαν την συνετή διατροφή, ήτοι πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι μόνο είχαν την κατά 20% καρδιακή επιβάρυνση λόγω DNA, αλλά οι πιθανότητες για καρδιαγγειακές ασθένειες διπλασιάζονταν εξαιτίας των διατροφικών παραγόντων.
Η έρευνα υποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να κάνει την διαφορά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, ακόμη και υπό αντίξοες γενετικές συνθήκες. «Αυτό σημαίνει πως ίσως το οικογενειακό μας ιστορικό ή ο γενετικός κίνδυνος μπορεί να ανατραπεί», λέει η Dr. Sonia Anand, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε το DNA μας, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την επιρροή του ή την έκφρασή του. Είναι συναρπαστικό», καταλήγει, δίνοντας δίκιο στις απανταχού μαμάδες που επιμένουν: «Φάε τα λαχανικά σου». Δείτε περισσότερους τρόπους να προστατεύσετε την καρδιά σας σε παλιότερο δημοσίευμα του In2life.
Πηγή: Time.com
ανάκληση προϊόντος αγελαδινού βουτύρου
Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος αγελαδινού βουτύρου
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 27.09.201126.09.2011
https://www.mednutrition.gr/sites/de...go_efet_16.gif
https://www.mednutrition.gr/sites/al...ry-overlay.png
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την επιχείρηση «Όμιλος Carrefour – Carrefour Μαρινόπουλος» για τη διακίνηση προϊόντος αγελαδινού βουτύρου στο οποίο, ύστερα από αυτοελέγχους της επιχείρησης, ανιχνεύτηκε Salmonella spp.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για αγελαδινό βούτυρο με την εμπορική επωνυμία «Παραδοσιακό φρέσκο αγελαδινό βούτυρο CRF», με γραμμοκώδικα 5204239290545, σε συσκευασίες των 250g και με ημερομηνίες λήξης 23.09.2011 και 08.10.2011.
Η επιχείρηση «Όμιλος Carrefour – Carrefour Μαρινόπουλος» άμεσα προχώρησε σε ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω παρτίδων, καθώς και σε προληπτική ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των παρτίδων από το συγκεκριμένο προϊόν από την εσωτερική αγορά. Από πλευράς Ε.Φ.Ε.Τ. είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.
https://www.mednutrition.gr/sites/de...et-voutiro.gif
https://www.mednutrition.gr
«Αντίδοτο» οι φράουλες για το στομάχι
Χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση
Με τη «βούλα» ευρωπαϊκών επιστημόνων μια διατροφή πλούσια σε φράουλες μπορεί να εμποδίσει το αλκοόλ να προκαλέσει βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου – τον βλεννογόνο του.Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One» και αποκαλύπτει επίσης πως οι φράουλες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την θεραπεία του πεπτικού έλκους. Ερευνητές από την Ιταλία, τη Σερβία και την Ισπανία πραγματοποίησαν τη μελέτη σε τρωκτικά, εστιάζοντας στον βλεννογόνο του στομάχου, ο οποίος περιέχει ειδικά κύτταρα που παράγουν τα οξέα της πέψης και ταυτοχρόνως εκκρίνει βλέννα για να προστατεύεται το στομάχι από τα οξέα αυτά.
Οι ερευνητές έδωσαν στα τρωκτικά αιθανόλη (αλκοόλ), διαπιστώνοντας πως οι βλάβες του βλεννογόνου ήταν πολύ λιγότερες σε όσα είχαν χορηγήσει προηγουμένως εκχύλισμα από φράουλες. Όπως εξήγησε η δρ Σάρα Τουλιπάνι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η προστατευτική δράση που παρατηρήθηκε οφείλεται σε δύο παράγοντες.
Ο πρώτος είναι ότι οι φράουλες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, επειδή είναι πλούσιες σε μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και ο δεύτερος στο ότι ορισμένα συστατικά τους ενεργοποιούν τις αντιοξειδωτικές άμυνες και ένζυμα του οργανισμού.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φράουλες μπορεί να προστατεύσει από την εκδήλωση γαστρικών νοσημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, είναι πιθανό να επιβραδύνει την δημιουργία πεπτικών ελκών στους ανθρώπους.
Πηγή: https://bit.ly/w3AjAW