Απο τα 3 που εχεις βαλει παραπανω το καθενα ειναι καλυτερο σε συγκεκριμενους τομεις. Το τι θα σου ταιριαζει περισσοτερο εξαρταται απο το τι τελικα δινεις ως προτεραιοτητα.
Ford Focus
Δεν το εχω οδηγησει (ουτε καν εχω μπει μεσα), εχω ακουσει καλα λογια για το στριψιμο του, καποιες ενστασεις για την αξιοπιστια του κινητηρα αν πιεστει σε ιπποδυναμη. Το αυτοκινητο νομιζω οτι απευθυνεται καθαρα σε petrolhead owners. Προσωπικη αποψη ειναι οτι ειναι πλεον παλιο και ξεπερασμενο.
Civic Type-R EP-3
Το καλυτερο και ομορφοτερο Type-R κατα την γνωμη μου. Κινητηρας διαμαντι, που εχει αποδειξει την αξιοπιστια του, και που με την ατμοσφαιρικη λειτουργια του ταιριαζει γαντι στα στροφιλικια.
Το εχω οδηγησει και αν και αροπο (για τα δικα μου δεδομενα) ειναι ενας πολυ ωραιος συνδυασμος για στροφιλικια, με ωραιο θορυβο κινητηρα. Χωροι ικανοποιητικοι και αξιοπιστια-συναρμολογηση στα ιαπωνικα δεδομενα.
Αν ειχα ως πρωτο κριτηριο το στριψιμο θα επαιρνα αυτο απο τα 3 (ισως να κοιταγα και το Clio Rs το διλιτρο, μου αρεσει σαν αυτοκινητο και θεωρω οτι θα εχει ανωτερη συμπεριφορα απο το Type-R στα στροφιλικια)
Golf MK5 GTI
Σαν κατοχος πλεον του αυτοκινητου, θεωρω οτι ειναι ενα value for money αυτοκινητο. Πολυ δημοφιλες (με οτι αυτο συνεπαγεται για αξια μεταπωλησης,ανταλλακτικα), κινητηρας αρκετα οικονομικος στην καταναλωση (λογω αμεσου ψεκασμου), με τεραστια περιθωρια εξελιξης για οποιον θελει να ασχοληθει. Σε στοκ μορφη ειναι και αρκετα αξιοπιστος.
Ψιλοαδιαφορο εξωτερικα (ισως επειδη τοχουμε συνηθισει σαν σχημα, βεβαια αν του χωσουμε χρημα και παμε σε R32 look +φρενα ζαντες κλπ γινεται αρκετα ομορφο).
Εσωτερικο οκ, το ταμπλο δεν δειχνει παλιο με τα σημερινα δεδομενα, ποιοτητα κατασκευης ανω του μετριου (θα μπορουσαν και καλυτερα).
Το δερματινο σαλονι το δειχνει πιο πολυτελες αλλα και το original (που ειναι και bucket) ειναι μια χαρα.
Στριβει αρκετα καλα οσο παραμενουμε σε εργοστασιακες τιμες ροπης (στα 30 κιλα περιπου). Με μια καλη αναρτηση και ενα σετ ελαστικων εκτος οτι στριβει, ξεκιναει και αρκετα καλα. Για τους στριφτερους θα προτεινα αλλαγη σινεμπλοκ μπρος-πισω με powerflex + παχυτερες αντιστρεπτικες. Με αυτα μεταμορφωνεται. Οπως επισης και φρενα. Το πιο δημοφιλες upgrade ειναι απο S3 που κουμπωνουν γαντι και ειναι και εργοστασιακα χωρις πατεντες.
Μονοδρομος για οσους τους ενδιαφερουν οι απολυτες επιδοσεις. Το μοτερ φτανει σχετικα ευκολα 350-400 αλογα (και αρκετα παραπανω με αρκετες ομως βελτιωσεις και χρημα) και γραφει φοβερους χρονους. Ακομη η πλατφορμα που βασιζεται δεχεται και τετρακινηση για οσους ενδιαφερονται απο το ατμο αδελφακι R32 η απο το S3. Βγαινει και σε εκδοση διπλοσυμπλεκτου (DSG) που ειναι κατ εμε η καλυτερη αγορα.
Το δικο μου βρισκεται πλεον κοντα στα 400. Το 0-100 δεν εντυπωσιαζει (6,1 sec και μαλιστα σε καλη ασφαλτο)) αλλα εχει γραψει με vbox 100-200 κοντα στα 9 sec που το τοποθετει μπροστα απο πολλα δυνατα αυτοκινητα. Αυτο εμενα μου ειναι αρκετο για να παραβλεψω τα οποια αλλα μειονεκτηματα εχει αυτο το setup, καθως και σε roll on τυχαιες αναμετρησεις στο δρομο ειναι πολυ δυσκολος αντιπαλος.
Το στριψιμο ειναι ιδιατερα απαιτητικο (αλλα και αγχωδες) σε αυτα τα σταδια βελτιωσης καθως η υπερβολικη ροπη δεν βοηθαει καθολου ιδιαιτερα σε κλειστα κομματα (λυση ομως υπαρχει και λεγεται τετρακινηση). Αλλιως παραμενουμε σε χαμηλοτερα σταδια ροπης και ιπποδυναμης.
Διαλεγεις και παιρνεις thumb