Εν τελει το συμπερασμα ποιο ειναι;Βαζουμε λαδια συμφωνα με τον κατασκευαστη ή βαζουμε καποιο αλλο με διαφορετικο sae απο αυτο που οριζει ο κατασκευαστης;
Printable View
Εν τελει το συμπερασμα ποιο ειναι;Βαζουμε λαδια συμφωνα με τον κατασκευαστη ή βαζουμε καποιο αλλο με διαφορετικο sae απο αυτο που οριζει ο κατασκευαστης;
Παιδια στο θεμα λαδια εχουμε κανει υπεραναλυση πολλες φορες εδω μεσα,η ερωτηση ηταν...εχω αυτο το μοτερ τι λαδια να βαλω;;σωστα;;
Διαβαζωντας τα περισσοτερα ποστ απο τα παραπανω το μονο που θα καταλαβω ειναι οτι παλι δεν καταλαβα τι λαδια να βαλω.Ολα αυτα τα κατεβατα μονο συγχυση φερνουν δεν χρειαζεται τοση αναλυση ο απλος χρηστης,στο φιναλε τι νομιζουμε οτι εχουμε;;.....απλοι κινητηρες ειναι ουτε καν τα Μ δεν παιρνουν κατι το ιδιεταιρο,λοιπον τι βαζουμε;;
ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ με επωνυμα λιπαντικα(αναφερθηκαν παραπανω)και με συχνες αλλαγες 8000-10000 και παντα με φιλτρο λαδιου.
Οσο για το τι λεει το βιβλιο για τον Μ54...
Εαν προσεξει καποιος θα δει οτι οτιδηποτε πανω απο 5W σε ακραιες συνθηκες κρυου ειναι οριακο σε αντιθεση με το 0w-5w που παρεχει πληρη καλυψη
Συνημμένο Αρχείο 23991
Εγω το ξεκινησα με 0-40 αλλα επειδη παρα τσιμπαγε μετα απο 2 αλλαγες το γυρισα στο 5-30 και μεχρι στιγμης το μοτερ δουλευει σαν ραπτομηχανη που λεμε
Εχω γραψει για το θεμα λαδια πολλες φορες.... οποιος θελει περισσοτερες πληροφοριες ας μου στειλει π.μ η' να με παρει τηλ.:original:
Μike.Tο sae το api το acea,δηλωνουν τις προδηαγραφες τις καθε χωρας.
Για την ευρωπη εχουμε το acea.
Eσυ θα κοιτξεις τις προδιαγραφες του κατασκευασρη και θα πας συμφωνα με αυτες.
Πχ έχουμε εναν κινητήρα που τον δουλεύουμε σε εξωτερικές θερμοκρασίες απο 10 βαθμούς εως και 40. Kαι προδιαγραφή bmw LL-04(long life 4) η οποια μας δηλωνει οτι θελουμε λαδι χαμηλής περιεκτικότητας SAPS για αυτοκίνητα που δουλεύουν η πωλούνται στην ευρωπη.
Εαν γραφει μονο LL04 σε καλυπτει παντου.
Εαν δεν γραφει LL04 πρέπει να γράφει και εχει τις ποιο κάτω προδιαγραφές είσαι απόλυτα καλυμένος
Θελουμε λαδι χαμηλής περιεκτικότητας sps (θειαφι τεφρά θειαμινη φώσφορος) πρεπει να γραφει καπου το C επιπλεων θα γραφει και SM η SN GF4 η GF5 (Αν διαβασεις τους πινακες που εχω βαλει πριν θα δεις τι ειναι )
Εαν το αμαξισου ειναι βενζινη πρεπει το λαδι να γραφει A1 η και A5(ξαναδες τους πινακες) και το A4 ειναι αποδεκτο.
Τωρα για το ιξωδες δες τον πινακα στο βιβλιο του κατασκευαστη.Εγω για τις θερμοκρασιες που προανεφερα θα εβαζα 10W40 H Και 10w50 και το 15W50 ειναι αποδεκτο για θερμοκρασιες απο -10 εως και λιγο ανω των 40
Εγω ειμαι αναμεσα σε 5w40(κατασκευαστης) και σε 10w40(λογω κλιματος),αν και δεν προβλεπεται απο τον κατασκευαστη το συγκεκριμενο ιξωδες..Στο μερος οπου κινειται το αυτοκινητο το χειμωνα πολυ σπανια η θερμοκρασια θα φτασει στους 0*C(συνηθως 2-3*C) ενω τα καλοκαιρια μπορει να βαρεσει και 40!!!Αρα τι λετε;
Aναμεσα στα δυο βαλε το 10w40.
Αρα με βαση το σχημα στην εικονα που παραθεσες,αν χρησιμοποιεις τον κινητηρα σε περιβαλλον οπου η θερμοκρασια τον χειμωνα δεν πεφτει κατω απο τους 0,ενω το καλοκαιρι φτανει και τους 40,ενα λαδι 10w40 ειναι οτι πρεπει.Η διαφορα απο οτι φαινεται και στοσχημα ειναι οτι τα 0w-x και 5w-x καλυπτουν ενα πιο ευρυ φασμα θερμοκρασιων..που αναφερεται κυριως για πιο ψυχρα κλιματα!Σωστα;
Δηλαδή σε έναν m 54 ο οποίος δουλεύει στην Σ.Αραβία θα βάλουν 20-50? Όχι...έχει σημασία και η ανοχή των μεταλων μεταξύ τους ....νούμερα τα οποία δίνει η BMW στην castol ώστε αυτή να βγάλει την συνταγή.
Στην Ευρώπη όλες τις συνταγές τις βγάζει το κέντρο έρευνας της castol τις οποίες τις κρατάει για δύο χρόνια και μετά τις πουλάει με πρωτες στη λίστα την BP και την ARAL.....και οι τρεις είναι στον ίδιο όμιλο.
47 ποστ για λάδια και έχει ο θεός....:shok:
Δες τε το βιβλίο του κατασκευαστή, όπως πολύ σωστά γράφει παραπάνω ο michalis330 για τις προδιαγραφές που ορίζει για κάθε κινητήρα και ριξτο.
Τόσο απλό.
Υπαρχει λαδι 10w40 full συνθετικο;