Σ'αυτον φιλε.. 135 ευρα..
Printable View
Βασιλη αλλαζει, αλλα αν δεν σφιχτει σωστα θα εχει θεμα το διαφορικο.
Αντιθετα τα πλακακια των ημιαξονιων ειναι απλα κουμπωτα και αλλαζουν για πλακα.
Εγω κρατησα το δικο μου διαφορικο.
Ετσι γλιτωσα και τις μοντες στον κεντρικο και την πιθανοτητα να βουηξω το διαφορικο του 330.
Τελικα παντως το 2,2 Ε46 εχει οντως μεγαλο γκρουπ.
ηταν ολοιδιο με του 330. Μονο το πλακακι του κεντρικου αλλαζε.
Μολις χθες εγινε η μοντα!
:thumbsup:
Δεν εχω κρατησει αρχειο της προκοπης!
Ναι κεντρικος κρατηθηκε αυτουσιους του 320.
Διαφορικο ομοιως με αλλα πλακακια ημιαξονιων.
Γενικα δυσκολια δεν ειχε ιδιαιτερη.
Απλα εφαγε χρονο ρε συ. Ειχε δουλεια. Μικροσκαλωματακια που τρωνε ωρα.
9 το πρωι μπηκε μεσα και μεχρι να γινουν εξαερωσεις, μπριζαρισματα, να ρυθμιστει σωστα το χειροφρενο και να γινει ευθυγραμμιση μας πηρε κοντα 8 το βραδυ...
Ολα κομπλε ομως!
Έχω διαφορικό με μεγάλο καβούκι...
Το δίνω προς εγχείρηση με όλη μου την καρδιά για να καταρρίψουμε όλους τους μύθους περί δυνάμεων σύσφιξης, αλλαγών input flanges και ότι άλλο χρειαστούμε να κάνουμε για να εμπλουτίσουμε τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις...
Αρκεί βέβαια να υπάρξει και φωτογραφικό υλικό ώστε να βλέπουμε...
Προσφορά από μένα για την βιβλιογραφία του forum...
Κατοχυρώστε εσείς οι moderator τα πνευματικά δικαιώματα του εγχειρήματος...
:thanks:
Εγινε θα κανονισουμε να το παρω..
Αν εισαι Αθηνα,, ερχομαι συχνα..
Ερώτηση:
Κορωνοπήνιο από μικρό καβούκι (168mm) 4 κύλινδρου μοντέλου είναι το ίδιο με το μεγάλο καβούκι (188mm) 6 κύλινδρου μοντέλου...
Και τα δύο διαφορικά με 3.38 βήμα???
Ρε σεις τωρα το ειδα το thread αυτο!!Να κι ενα ωραιο σοβαρο θεμα....
Το κορωνοπηνιο που λες ναι μεν εχει ιδιο βημα αλλα δεν ειναι το ιδιο σε μεγεθος,ασχετως οτι βγαινει παρομοια η κλιμακωση.....To ιδιο συμβαινει πχ και με το 3.91 βημα που το συναντας σε 3 διαφορετικα καβουκια,168-188 και 210mm....
Τα δύο αυτά διαφορικά (3.38 βήμα) τα έχω στην αποθήκη - γκαράζ...
Βγάζοντας τα πλαινά ''αυτάκια'' που κουμπώνουν πάνω τους τα ημιαξόνια διαπίστωσα ότι έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος και πάχος και ύψος...
Διαπιστωμένο και με μετρήσεις με παχύμετρο αλλά και με το μάτι...
Τι συμπέρασμα βγάζουμε????
Όχι δεν έχω την εμπειρία να τα ανοίξω και να μετρήσω κορωνοπήνιο...
Απλά έβγαλα και από τα δύο τα πλαινά πλακάκια εκεί όπου κουμπώνουν τα ημιαξόνια και τα μέτρησα για να δω τις διαφορές ανάμεσα σε μικρό και μεγάλο καβούκι διαφορικού...
Και τα δύο διαφορικά είναι με 3.38 βήμα
Το ένα από 318Ci Valvetronic και το άλλο από 320Ci εξακύλινδρο...
Ορίστε και φωτό:
Συνημμένο Αρχείο 28740
Συνημμένο Αρχείο 28741
Συνημμένο Αρχείο 28742
Ok,απλως εχουν ιδιες κουπες και ημιαξονια....Και στα Ε36 τα λεπτα ημιαξονια με τις κουπες τους κουμπωνουν στο μεγαλο καβουκι....Δεν δειχνει αυτο το μεγεθος του διαφορικου αλλα η κασα του και η διαμετρος της κορωνας.Αν μετρησεις το υψος της κασας και στα 2 διαφορικα εξωτερικα στο πλαι τους,θα δεις οτι το ενα εχει περιπου 20-22 ποντους και το αλλο 18-19....Εκει καταλαβαινεις αν το ενα ειναι μικρο καβουκι και το αλλο οχι,χωρις να τα ανοιξεις..
Και μιας και προσωπικα δεν εχω ανοιξει ποτε διαφορικο Ε46,κανε μια κινηση και ανοιξε τα να παρουμε μετρησεις κορωνοπηνιου σε μικρο και μεσαιο καβουκι να δουμε αν ισχυουν 100% τα ιδια οπως και στα Ε30-36!!μπορει να βγαλουμε λαβρακι τρελο στις μεταμοσχευσεις βηματων!
Μike να ανοίξω μόνος μου διαφορικό δεν το επιχειρώ σε καμία περίπτωση...
Έχω προσφερθεί εξάλλου και το έχω γράψει παραπάνω post#127 σελίδα #13 να δώσω το διαφορικό με το μεγάλο καβούκι σε άτομο που γνωρίζει για να το ανοίξει και να μας δώσει δεδομένα όπως ροπές σύσφιξης, αλλαγών input flanges και άλλα πολλά...
Σημείωση:
Ακριβώς τις ίδιες μετρήσεις είχα πάρει και από τις κούπες ημιαξονίων από διαφορικό με Βήμα 2.93 από 330 coupe...
Έχω πολλές μετρήσεις από 4 βήματα διαφορικών Ε46 και με φωτογραφικό υλικό...
Άρα το συμπέρασμα θέλω να μου βγάλετε...
Συμπερασμα δεν βγαινει καποιο ιδιαιτερο απο αυτο.Εφοσον τα ημιαξονια ξερουμε ηδη οτι ταιριαζουν σε διαφορα καβουκια.Αυτο που θα μ'ενδιεφερε προσωπικα θα ηταν να δω αν ταιριαζουν τα κορωνοπηνια κι επισης αν σε διαφορικο Ε46 μπαινει κορωνοπηνιο απο Ε36 πχ.....Τοτε ανοιγονται νεες προοπτικες σε παντρεματα βηματων,μπλοκε κτλ....
Συμπέρασμα:
Όλες οι κούπες ημιαξονίων ή ''αυτάκια'' διαφορικού δεξιά και αριστερά ταιριάζουν σε όλους τους τύπους διαφορικών είτε μεγάλο είτε μικρό καβούκι...
Δλδ μπορώ να ταιριάξω κούπες ημιαξονίων από διαφορικά με μεγάλο καβούκι με βήμα 2.93 ή 3.07 ή 3.38 ή 3.15 σε μικρό καβούκι και έτσι τοποθετούνται ολόκληρες οι γέφυρες από τα μεγάλα μοντέλα σε μικρότερα χωρίς να χρειαστεί να γίνει τροποποίηση στο υπάρχον μαμίσιο διαφορικό ή τον κεντρικό άξονα...
π.χ.: Μπορώ σε ένα 316 να βάλω γέφυρα ολόκληρη πίσω από 330 με το ίδιο το διαφορικό του 316 αλλάζοντας μόνο τα αυτάκια - κούπες του διαφορικού για να ταιριάξουν τα ημιαξόνια τα μεγάλα και κρατώντας ατόφιο τον κεντρικό του 316...
Υ.Γ.: Όλα αυτά με επιφύλαξη, είναι το θεωρικό κομμάτι της υπόθεσης...
Δεν χρειαζετε επιφυλαξη,το'χουμε δει πολλες φορες σε Ε30-36-46....Δεν ειναι κατι καινουριο.Προσφατα φτιαξαμε 318ις Ε36 με διαφορικο 188mm που του'δωσα εγω και κρατησε τα ημιαξονια τα δικα του....Το παιδεμα ειναι στα γκρουπ και στα κορωνοπηνια....Μεχρις στιγμης εχουμε ταιριαξει σωθικα απο Ε30 σε Ε36,απο Ε28 σε Ε36,απο Ε34 σε Ε30 και Ε36,οχι ομως σε Ε46....Επισης το Ε90 μου φοραει το ιδιο μεγεθος καβουκι και βημα (3.73) με το ντριφταδικο μου,αλλα δεν εχω ανοιξει το Ε90 να δω τι παιζει μεσα....
Μα δεν νομιζω οτι το προβλημα στην αλλαγη γεφυρας ηταν τα ημιαξονια αλλα η βαση στηριξης του διαφορικου...Στα Ε36 και στα Ε30 πχ δεν υπαρχει προβλημα να βαλεις μικρο ή μεγαλο καβουκι καθοτι οι γεφυρες ειναι ακριβως ιδιες σε ολα...Στο Ε46 και μετα δεν γνωριζω,αλλα βαζοντας γεφυρα πχ 330 σ'ενα 316,το προβλημα σου ενδεχεται να'ναι μονο η στηριξη του μικρου διαφορικου στην γεφυρα του 330 κι οχι αν ταιριαζουν τα ημιαξονια του....
Ακριβώς όπως στα Ε36 και Ε30 έτσι και στα Ε46 οι γέφυρες είναι οι ίδιες από 316-330 μόνο στα Μ3 αλλάζουν...
Πίστεψε με σε τέτοιου είδους μετατροπές (πίσω γέφυρες) στα Ε46 το πρόβλημα ήταν πάντοτε τα ημιαξόνια που δεν ταίριαζαν με το διαφορικό και ο κεντρικός άξονας...
Ο μύθος πλέον καταρρίπτεται...
:notworthy: πολύ ωραίο νήμα Βασίλη και Μιχάλη διαβάζω και μαθαίνω.
:popcorn: :popcorn:
Ενταξει ο αξονας δεν γινεται να ταιριαξει...το μεγαλο καβουκι ειναι περιπου 2 ποντους μακρυτερο...Οποτε ή παιρνεις διαφορικο μαζι με το πρωτο κομματι του αξονα ή κονταινεις τον δικο σου.Τα ημιαξονια πλεον απεδειξες οτι ταιριαζουν,οποτε και στα Ε46 ισχυει το ιδιο που ισχυει και στα παλιοτερα μοντελα thumb
Το μονο που δεν μου δοθηκε ευκαιρια να δω,ειναι για ποιον λογο δεν ταιριαζει κορωνοπηνιο ιδιου μεγεθους καβουκιου απο Ε36 σε Ε46....Καπου πρεπει να υπαρχει διαφορα,ειτε στις βιδες της κορωνας,ειτε στη στηριξη του γκρουπ,ειτε καπου αλλου......Καποια στιγμη επαιζε να πουλησω το Quaife του Ε36 μου σ'ενα 330 Ε46 και ειχα προτεινει να μου στειλει το διαφορικο για να πειραματιστω,αλλα δεν ευδοκιμησε η πωληση τελικα κι εμεινα με την απορια.Η ιδια η Quaife σε προσωπικο μου email τοτε,μου'χε απαντησει οτι δεν γινεται....
εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι πειραζετε διαρκως τα αυτοκινητα σας
Γιατί τα αγαπάμε και μας αρέσει να ασχολούμαστε μαζί τους!
Α, και δεν είναι χόντα.
καλα εγω πλακα κανω φυσικα.
Πετρο σιγα δακρυσαμε
Επαναφέρω λίγο το θέμα!
Υπάρχει-γνωρίζετε κάποιο αξιόλογο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη που να ασχολείται με κεντρικούς άξονες-ημιαξόνια και ζυγοστάθμιση...?
Με ενδιαφέρει μια ζυγοστάθμιση σε κεντρικό και αν υπάρχει κάτι Θεσσαλονίκη μπορώ να πεταχτώ αλλιώς θα πάει Αθήνα.
Καλημερα
Επαναφερω το θεμα γιατι εχω ενα θεμα με την μεταδοση κινησης !
Αλλαξα μεσαια τριβη γιατι αρχισε στην πρωτη να κοπαναει και να περναει τρεμουλο. Οντως η μεσαι τριβη ηταν κομένη και καλως αλλάχτηκε.
Οταν πηρα το αμαξι απο το συνεργείο διαπίστωσα πως όντως πλεον ξεκινάει χωρίς γκαπ γκουπ και τρέμουλα οπως θα έπρεπε, ωστόσο αναμεσα 40-60 χλμ και σε όλες τις σχέσεις το κιβώτιου το αμάξι κάνει έντονο τρέμουλο προερχόμενο απο τον άξονα!
Επέστρεψα στο συνεργείο, διαπιστώθηκε όντως το τρέμουλο και χτες το άφησα να το ξανακοιτάξουν και η απάντηση που πήρα ήταν πως μηχανικά ειναι όλα καλά και δεν μπορόυν να βρούν κάτι. Το μονο μου ειπαν οτι μαλλον εχασε την ζυγοσταθμιση ο άξονας γιατι δουλεψε καποια χιλιόμετρα με την παλια μεσαία τριβή αλλα να το αφήσω έτσι και δεν τρέχει τίποτα.
Δεν υπαρχει βεβαια περίπτωση να το αφήσω έτσι και παρόλου που θεωρώ πως είναι δικιά τους ευθύνη να το βρουν θα το ψαξω μονος!
Η ερώτηση μου ειναι ...εφόσον δεν πειράχτηκε κατι στον άξονα ( κόψε ράψε) μπορεί να έχασε την ζυγοστάθμιση του ή δεν στέκει ? Επίσης αν ο άξονας δεν ειναιν σωστά ζυσταθμισμένος δεν θα έπρεπε στα 120-140 να γίνεται πανικός ? ( εμένα μετα τα 60 έιναι σαν να μην συμβαινει τίποτα)
Όταν είχα αλλάξει μεσαία τριβή, ο μάστορας μου είπε πως ο άξονας (που είναι 2 κομμάτια) πρέπει να ξαναενωθεί στο ίδιο σημείο. Όντως ο δικός μου άξονας είχε 2 σημάδια με χρώμα, στα 2 κομμάτια του, που ενώθηκαν στο ίδιο σημείο.
Ένας άλλος μάστορας τώρα, που δεν το εμπιστεύομαι πολύ, μου είπε πως αυτό δεν έχει σημασία γιατί το κάθε κομμάτι πρέπει να έχει σωστό ζύγισμα από μόνο του και δεν παίζει ρόλο πως θα ενωθεί πάλι.
Απλά τα λέω αυτά, για να τα ξέρεις. Για ρώτα τον δικό σου αν ένωσε τα 2 κομμάτια του άξονα όπως ήταν ή όχι.
Το ήξερα εξ αρχής περί ενωσης στο ίδιο σημείο που ήταν και πριν αλλά μου είπε πως δεν είχε σημάδι ο άξονας ο δικός μου αλλά δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο!
Αν δεν έχει του κάνει αυτός. Το αν παίζει τελικά ρόλο ή όχι δεν το ξέρω σίγουρα.
Είχα το ίδιο πρόβλημα σε Ε90.Ο άξονας αν δεν ενωθει ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν, βγάζει τρεμουλο. Στο Ε90 δεν είχε σημάδι και ο μηχανικός δεν σημάδεψε την θέση οπότε μετά την αλλαγή γινόταν μέσα στο αυτοκίνητο χαμός. Λόγω έλλειψης χρόνου βρήκα κεντρικό που δεν είχε ανοίξει ποτέ και τον έβαλα επάνω. Το πρόβλημα εννοείται ότι εξαφανίστηκε αμέσως. Εάν δεν βρεις άκρη μπορείς να τον ζυγισεις σε ειδικό μηχάνημα με κόστος αν δεν κάνω λάθος περί τα 30€.
Και αν δεν προσεξαν σε εμενα και εκατσε σε αλλη θεση ....τι κανουμε τωρα ? Να δοκιμασω ολες τις πιθανες θεσεις δεν παιζει χαχαχα
Είμαι νεος στο φορουμ και πρόσφατα απόκτησα μια bmw e46 1.6 coupe του 2002 με 145000. Το αμαξι γενικα θελει συμμαζεματακια αλλα το κυριότερο που με εκνευρίζει ειναι ενα βουητο-τρεμουλο λιγο πριν τα 60 το οποίο σταματάει λιγο μετα τα 60. Εχω την εντυπωση ομως πως ενα βουητο το εχει και μετα. Τι μπορει να ειναι; Το λαστιχο που ενώνει τον αξονα με την εξοδο του κιβωτίου εχει ενα μικρο ραγισματακι.Κατι αλλο δεν βλεπω. Ολα σφιγμενα απο κατω.
Καποια ιδεα;