Λίγες συμβουλές κι από μένα που ως πολιτικός μηχανικός τα έχω περάσει:
1. Η πολεοδομία δε θέτει περιορισμούς ως προς το άνοιγμα της εισόδου γκαράζ αλλά ως προς το ποσοστό που οι διάφορες είσοδοι αυτοκινήτων καταλαμβάνουν επί της συνολικής προσόψεως του οικοπέδου. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται -κατά την έκδοση οικοδομικής αδείας- έως και το 50% του μήκους της προσόψεως να αποτελείται από εισόδους αυτοκινήτων. Είναι δυνατόν κάποιος να υπερβεί το ποσοστό αυτό μόνο μετά από έγκριση από την αρμόδια Αρχιτεκτονική Επιτροπή (ΕΠΑΕ) και αφού συντρέχουν σοβαροί λόγοι (μικρή πρόσοψη, αδυναμία εξασφάλισης απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης, κλπ).
2. Η μάντρα μας πρέπει να έχει υλοποιηθεί ΑΚΡΙΒΩΣ όπως φαίνεται στα εγκεκριμένα από την Πολεοδομία σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι οι είσοδοι πεζών και αυτοκινήτων πρέπει να έχουν τη θέση, τον αριθμό και τις διαστάσεις που ορίζονται από τα αντίστοιχα σχέδια. Κάθε διαφοροποίηση θεωρείται αυθαίρετη.
3. Η κοπή δέντρων στο πεζοδρόμιο απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου εκτός εάν υπάρχει έγκριση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Συνήθως στο θέμα αυτό εμπλέκεται και η Πολεοδομία αφού ο Δήμος ζητά τα εγκεκριμένα σχέδια ώστε να εξακριβώσει πως το δέντρο πράγματι εμποδίζει την είσοδο των αυτοκινήτων. Εν πάσει περιπτώσει, η σωστή διαδικασία απαιτεί αίτηση και κατάθεση δικαιολογητικών στο Δήμο, αυτοψία από τους μηχανικούς του Δήμου και -σε περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί- κοπή του δέντρου από το προσωπικό του Δήμου και μόνον. Από την εμπειρία που έχω σας λέω πως όταν πρόκειται για υγιή δέντρα μεγάλης διατομής κορμού η αίτηση συνήθως απορρίπτεται. Ακόμη κι αν εγκριθεί όμως, ο Δήμος ζητά -αν αυτό είναι εφικτό- αντικατάσταση με άλλο δέντρο ανάλογου μεγέθους και σε θέση που δεν εμποδίζει. Τρέχα γύρευε...
4. Η καταγγελία στους γείτονες δε νομίζω ότι θα βελτιώσει τα πράγματα. Αφενός τα πολεοδομικά πρόστιμα είναι τεράστια, ιδίως για κατοικίες κτισμένες μετά το 2004 (σχεδόν 1000 ευρώ το τετραγωνικό εφάπαξ + πρόστιμο διατήρησης), αφετέρου υπάρχουν ποινικές κυρώσεις (6 μήνες εξαγοράσιμης φυλάκισης). Επιπλέον, σε λίγο ανακοινώνεται ο νόμος Μπιρμπίλη οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσουν να το τακτοποιήσουν και το μόνο που θα έχεις καταφέρει είναι να τους απαλλάξεις από μερικές χιλιάδες ευρώ και να τους εξοργίσεις.
Αν θες τη γνώμη μου, τάραξέ τους στις κλήσεις παράνομης στάθμευσης. Αν τα πράγματα ξεφύγουν πάλι, θύμησέ τους τα κλειστά Parking που άλλαξαν χρήση, χωρίς να απειλήσεις. Αν σε ξαναβρίσουν, κατάθεσε μήνυση για εξύβριση (καλό θα ήταν να τους ηχογραφήσεις κιόλας). Σε κάθε περίπτωση, διατήρησε το επίπεδό σου και την ψυχραιμία σου.