... και κόντρα παξιμάδι!!!!!!!!
Reset or Rewind? - φουντ φορ θωτ μαη φρέντζ
Θα προσπαθήσω σε αυτό το κείμενο να μιλήσω χωρίς cliche γιατί τα βαρέθηκα.
Επίσης θα φροντίσω να μην γράψω πολλά και σας κουράσω.
Δυστυχώς έχουμε αποκτήσει ψυχολογική αποστροφή στις λέξεις που έχουν κάποια σημασία.
Επαναπροσδιορισμός, ατομικές αξίες, ευθύνη, όραμα.
Τον τελευταίο καιρό, ανίκανοι άνθρωποι, αντιγραφείς και όχι φιλόσοφοι, έχουν "κάψει" τον πλούτο της γλώσσας μας.
Έχουμε αδιαφορήσει πλέον για τις έννοιες «σημαίνον» και «σημαινόμενο»
Χοντρικά θα το θέσω, γιατί είπα δεν θα γράψω πολλά.
Σημαίνον είναι ας πούμε η λέξη –μήλο-
Ένα φρούτο, στρογγυλό, φυτρώνει σε δέντρα, γράφεται μ-η-λ-ο και το τρώμε.
Σημαινόμενο (πάλι χοντρικά) είναι οι ιδιότητες του μήλου.
Είναι γευστικό, το γευόμαστε και μας ικανοποιεί τις αισθήσεις, μας χορταίνει.
Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε, Μπουρμπουλο, αλλά και πάλι ένα «μήλο» θα ήταν, αν μπορούσε να μας προσφέρει το σημαινόμενο που έχουμε μάθει να γευόμαστε από αυτό.
Δυστυχώς, ο πολιτικός λόγος, πλέον, φτάνει μόνο στο σημαίνον.
Κάθαρση, επαναπροσδιορισμός, εντολή, ευθύνη.
Λέμε, για να λέμε.
Τίποτα δεν αποτελεί σημείο, αν δεν ερμηνευθεί ως σημείο.
Και δυστυχώς, με όλο αυτό το βροχοβρόντι από λέξεις, που τις εκστομίζουν ανίκανοι άνθρωποι, χάσανε ακόμα και αυτές οι λέξεις το νόημά τους.
Γίνανε cliché.
Έφτασα λοιπόν στο βασικό μου πρόβλημα.
Μεταλλάχθηκε η έννοια του πολιτικού και της πολιτικής.
Αν θεωρήσουμε την λέξη «πολιτικός» ως –σημείο- τότε ποιες παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε επάνω του;
Είναι ο πολιτικός πλέον ίδιας σημασίας με την έννοια που πρέπει να έχει;
Είναι ο πολιτικός ένα –εικονικό- σημείο;
Για να είναι εικονικό ένα σημείο , θα πρέπει η σημασία του να είναι ξεκάθαρη σε κάποιον που δεν το έχεις δεί ποτέ πριν.
Εάν λοιπόν, δείχναμε σήμερα έναν πολιτικό σε έναν εξωγήινο, που γνωρίζει το σημαίνον της λέξης από ένα λεξικό ας πούμε, θα περίμενε να δεί επάνω του κάποιες αρετές, κάποιες ακόμα λέξεις που συνδέουν τον πολιτικό με τον ορισμό του πολιτικού.
Και δυστυχώς, σήμερα είμαστε πολύ μακρυά από αυτό.
Καταφέραμε να διαστρεβλώσουμε το κοινό σημαινόμενο.
Σας καλώ λοιπόν, σε αυτές τις εκλογές να σκεφτείτε κατά πόσο θα ψηφίσετε για να επαναπροσδιορίσετε τη χώρα, που είμαστε εμείς, αλλά για να επαναπροσδιορίσετε τους πολιτικούς, που δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι.
Η άποψή μου λοιπόν είναι η εξής:
Καμία αυτοδυναμία.
Καμία εξουσία σε ισχυρή πλειοψηφία.
Εχουν αποδείξει, ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Καιρός να μάθουν να το κάνουν.
Και ναι, πιστεύω ότι πριν τις εκλογές θα έπρεπε να προηγηθεί δημοψήφισμα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ και την ευρωζώνη, αφού θα είχαν ανακοινωθεί ξεκάθαρα οι όροι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.
Αν η ετυμηγορία έβγαζε ΝΑΙ και ο λαός γνώριζε τους όρους, η εντολή θα ήταν οικουμενική για όποιους θα αποφάσιζαν να συμπράξουν για τούτο.
Το ίδιο και για το ΟΧΙ.
Και για να σας προλάβω, είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ με τον ΓΑΠ.
Εκεί είχε δίκιο.
Ολοι λένε πλέον πως θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο και για αυτό θα τους ψηφίσετε.
Κανένας δεν μας λέει ΠΩΣ και σε ποιά βάση θα το κάνει αυτό.
Οπότε, ρωτάω πλέον ανοιχτά, μήπως πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε το ποιόν θα ψηφίσουμε για να το κάνει αυτό;
Εδώ σηκώνει κουβέντα με τις ώρες.
Ακριβώς την ίδια άποψη υποστηρίζω και εγώ σε διάφορες φιλικές κουβέντες με φίλους όλων των παρατάξεων. Νομίζω πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση συνασπισμού και διαφωνώ κάθετα με την άποψη του ΚουβέΛη που είπε όχι σε κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Μέγα λάθος κατα την γνώμη μου. Η χώρα δεν χρειάζεται ανθρωπίσκους πολιτικούς με φαιδρά λογίδια για πολίτες χαμηλής νοημοσύνης. Χρειαζόμαστε επιστήμονες που να ξέρουν την δουλειά και να έχουν ψηθεί στην αγορά. (όλα αυτά στην θεωρία γιατί στην πράξη όλα αλλάζουν στην Ελλάδα).
Πιστεύω δεν είμαστε ώριμοι για τέτοια ευθύνη. Απόδειξη το 35% αποχής. Θα μου πεις είναι καλύτερα να αποφασίσουν άλλοι για εσένα;
Θα μπορουσε να πει κανεις οτι υπο ενα πρισμα αυτες οι εκλογες ειναι και δημοψηφισμα ναι ή οχι στο ευρω.
Το θεμα ειναι κατα ποσο ο κοσμος εχει επιγνωση των συνεπειων και των αλυσιδωτων αντιδρασεων που θα ακολουθησουν ειδικα σε αρνητικη περιπτωση.
Κατα τα αλλα συμφωνω απολυτα με τα bold ηρθε η ωρα να μαθουν να συνεργαζονται για το καλο του τοπου και να παραμερισουν το προσωπικο και κομματικο συμφερον.
Νομιζω αυτη θα ειναι και η τελευταια ευκαιρια, οποιο και να ειναι το εκλογικο αποτελεσμα,οφειλουν την επομενη μερα να σχηματισουν κυβερνηση και αν εθελοτυφλουν μεχρι τωρα,ας τους το "φωτισουμε¨" εμεις με την ψηφο μας η οποια θα πρεπει τους λαμογιοδεινοσαυρους να τους στειλει στο σπιτακι τους (μιλαω για βολευτες απο ολα τα κομματα).
Ετσι και αλλιώς αυτές οι εκλογές θα γίνουν με λίστα.
Στην οποία θα μπούν με σειρά οι πιο δημοφιλείς και μετά οι λιγότερο.
Οπότε οι λίστες των κομμάτων έχουν ήδη -καθαρίσει- απο αυτούς που δεν έπεισαν.
εκτός των επικρατείας, οι υπόλοιποι είναι "λαϊκης εντολής".
Ειναι και αυτό μια "αυτοκάθαρση" ή δημοκρατική επιλογή όπως μου αρέσει να το λέω.
Εγώ πάλι έχω ένα μπέρδεμα με τις έννοιες πολιτικός και τεχνοκράτης.
Μάλλον ο πρώτος έχει περισσότερες ικανότητες να ελίσσεται να διαπραγματεύεται, να έχει ανοικτό πεδίο δράσης μπροστά του, δηλαδή σε σχέση με τον ειδικό που έχει κανει σπουδές και έχει εμπειρίες πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, υπερτερεί στο να λαδώνεται, να γλείφει, να ρεμουλάρει να σπεκουλάρει.