Αν διαβάσετε το πρώτο μου post γνωριμίας, θα αντιληφθείτε πως ανέκαθεν ήμουν οπαδός του group VAG. Κάποια στιγμή άρχισα να παίρνω ανάποδες με την αξιοπιστία, εν συνεχεία άρχισαν να με απογοητεύουν ένα-ένα τα εξουσιοδοτημένα, στο τέλος βαρέθηκα την κοροϊδία και έριξα μαύρη πέτρα πίσω μου.
Όταν λέω βαρέθηκα την κοροϊδία εννοώ το εξής:
Καταθέτεις ένα σεβαστό ποσόν προκειμένου να αποκτήσεις ένα σπορ μοντέλο κάποιας εταιρείας κύρους που ανήκει στον ως άνω όμιλο. Συμβιβάζεσαι με κάποια θέματα αξιοπιστίας και δέχεσαι κακήν-κακώς τις αδικαιολόγητα πανάκριβες χρεώσεις των εργασιών συντήρησης και των ανταλλακτικών.
Έρχεται όμως μια μέρα που περνάς έξω απ' την έκθεση της φθηνής εταιρείας του ιδίου ομίλου και βλέπεις το νέο μοντέλο της το οποίο έχει το πάτωμα του δικού σου, τον κινητήρα του δικού σου -ολίγον τι υποβαθμισμένο- κι επιπλέον τετρακίνηση και εξοπλισμό διαστημόπλοιου. Όλα αυτά σε τιμή πολύ χαμηλότερη.
Σκέφτεσαι 'δε πα να μαμηθεί', εσυ εξάλλου μπορείς να λες πως πλήρωσες για την αναγνωρισιμότητα, την πολυτέλεια και το design.
Ώσπου κάποια μέρα ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου έχουν να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο με το μοντέλο που οδηγείς, που ακριβοπλήρωσες και που δικαίως αγόρασες αναμένοντας πως τουλάχιστον θα ξεχώριζες. Η μόνη διαφορά είναι πως η τάδε εταιρεία το προσφέρει τετρακίνητο, η δείνα προσθιοκίνητο, η μια δίπορτο, η άλλη τετράπορτο κ.ο.κ.
Μιλάμε για μια κατάσταση που θυμίζει τα μικρά παιδιά όταν πάιζουν με τα LEGO: με 50 βασικά κομμάτια σου φτιάχνουν εκατοντάδες παραλλαγές.
Πριν αρχίσει κάποιος να μιλά για κόμπλεξ ανωτερότητας ή κατωτερότητας, ας σκεφτεί το εξής: Η ως άνω τακτική της κοινής πλατφόρμας που επεκτείνεται σε μηχανικά μέρη, εξοπλισμό, επενδύσεις, διακόπτες και τα πάντα όλα, δε μαρτυρά κατά βάθος πως ο όμιλος χλευάζει κατάμουτρα τους πελάτες του? Ουσιαστικά, ακόμη και τα σοβαρά Audi με τα λογότυπα S και RS μοιράζονται τα μισά εξαρτήματα με τα μικρά αδερφάκια τους και τα άλλα μισά (κινητήρια σύνολα κυρίως) με πρώην καθαρόαιμες μάρκες υπεραυτοκινήτων.
Υπάρχει κανείς από 'δω μέσα που να έχει δει άλλο αυτοκίνητο να φορά τον κλασσικό 6κύλινδρο εν σειρά πέρα από BMW (άντε και το IS200)? Και πόσα πισωκίνητα κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους? Έχετε δει τα comfort ή τα M καθίσματα σε Rover? Έχετε δει τον κινητήρα του Μini Cooper S σε BMW?
Το τελειωτικό χτύπημα για μένα ήταν όμως η τιμή μεταπώλησης. Τόσο το ΤΤ όσο και το GTI το αντάλλασαν στα εξουσιοδοτημένα για λιγότερα χρήματα απ' ότι έδιναν οι μαντράδες, και χωρίς καμία έκπτωση στην αγορά καινούργιου. Και σας πληροφορώ πως οι μαντράδες έδιναν ψίχουλα. Άψογα συντηρημένα και ατρακάριστα αυτοκίνητα, υπερφορτωμένα σε εξοπλισμό, αγοράζονταν στην τιμή γυμνών Lupo και Arosa. Καλύτερα να έπαιρνα φόρα και να το εκτόξευα στα λιμανάκια α λα Μάρθα Βούρτση.
Αφού λοιπόν τόσο αξιολογούν το προϊόν τους για το οποίο κοκορεύονται, ας το βάλουν στον πρωκτό τους. Εμένα και την οικογένειά μου πάντως δε θα με ξαναδούν στις εκθέσεις τους. Επίσης καλό είναι πως δε θα με ξαναδούν και στα συνεργεία τους.
Στα τσακίδια λοιπόν όλοι τους, ας τους αγοράσουν Ινδοί, Βιετναμέζοι, Αφρικανοί, Klingons, ας αρχίσουν να κατασκευάζουν πάλι facelifted 126, Mirafiori και Strada, ας πωλούν μόνο στη Βραζιλία και σε άλλες τριτοκοσμικές χώρες, Χ Ε Σ Τ Η Κ Α.
Κρίμα μόνο για τα καθαρόαιμα Ιταλικά. Κάποτε λέγαμε πως η Porsche συναγωνιζόταν τη Ferrari. Σήμερα, έτσι ΣΚΑΤΑ που τα έκαναν η Porsche κατέληξε να φτιάχνει ροουντστερ, τζιπ και κάποια μοντέλα παραγωγής που μόνο ως 'μεγάλου τουρισμού' μπορούν να χαρακτηριστούν ενώ η Lamborghini εξαφανίστηκε απ' τους αγώνες και τα μοντέλα της αναζητούν απεγνωσμένα ταυτότητα. Tην ίδια στιγμή, όταν πριν 15 χρόνια όλοι κοροϊδεύαμε τη Ferrari για την αξιοπιστία της και τις σχέσεις της με το Gruppo Fiat, σήμερα αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που κατασκευάζει πραγματικά υπεραυτοκίνητα. Όταν η Ferrari άλλαζε την ιστορία της προς το καλύτερο με την 355, η Porsche έμπαινε στη νοοτροπία του group VAG που τείνει να την καταστρέψει. Στα δικά μου μάτια, πάντως, το έχει ήδη κάνει.