Συμφωνώ σε έναν βαθμό. Και εκεί όμως υπάρχουν "ζώα" και μάλιστα υπάρχει και μια (μικρή μεν αλλά υπαρκτή) μερίδα οδηγών αυτοκινήτου που μισούν πραγματικά τους ποδηλάτες και σχεδόν τους "κυνηγούν"..! Απλά στην Ελλάδα (και σε πολλές άλλες χώρες με χαμηλό επίπεδο παιδείας) η εξοικείωση (έστω και ως εικόνα) με το ποδήλατο να συνυπάρχει κυκλοφοριακά με τα υπόλοιπα οχήματα είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη δεδομένου ότι μόνο τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρούνται κάποιοι ποδηλάτες να τολμούν την κυκλοφορία τους στις μεγαλουπόλεις οπότε και τα ατυχήματα πιθανότερα... Εν ολίγοις για πολλά χρόνια ήμασταν οι γραφικοί της παραλιακής οδού και οι "τρελοί" των βουνών όταν θα βγαίναμε για κούρσα ή MTB. Ομολογώ όμως κι ας ακουστεί υπεραισιόδοξο ότι τον τελευταίο καιρό, έστω κι αν απέχει πολύ από τα δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης και Αμερικής, ο σεβασμός προς εμένα στις ίδιες διαδρομές στις οποίες και κινούμαι πολλά χρόνια (π.χ. Πειραιά-Βάρκιζα ή Πειραιά-Κινέτα) έχει βελτιωθεί σημαντικά!! Τις προάλλες επαγγελματίας αυτοκινητιστής (που δυστυχώς περισσότερο σπανίζει..) μου παραχώρησε κανονικότατα προτεραιότητα κάτι που πολύ παλαιότερα ούτε κατά διάνοια δεν είχα ζήσει. Την ίδια εβδομάδα έτυχε σε φίλο να βγει εκτός χρόνου και να ξεμείνει αργά και χωρίς φώτα κοντά στους Θρακομακεδόνες και βρέθηκε αυτοκίνητο που από μόνο του έμεινε πίσω του και τον συνόδευσε μέχρι να βγεί σε κεντρικότερο-φωτισμένο δρόμο!! Το Ελληνικό φιλότιμο αργεί αλλά όταν ενεργοποιηθεί είναι απίστευτο. Επίσης και σε αντιπαραβολή πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δυστυχώς την ίδια χαμηλή παιδεία κυκλοφοριακά επιδεικνύουν και κάποιοι ποδηλάτες θεωρώντας ότι εβρισκόμενοι στον δρόμο ή στο βουνό πρέπει να "εκτοπιστούν" οχήματα ή και περιπατητές..!
Για να γυρίσουμε πίσω στην κουβέντα, το κράνος είναι όντως ΠΑΝΤΟΥ αναγκαίο. Στις δε ασφάλτινες διαδρομές ίσως ακόμη σημαντικότερο καθώς η άσφαλτος παραμένει πάντα "ξερότερη" του κεφαλιού μας.. Προσωπικά μετρώ κι ένα οικοπεδάκι μπροστά στον Πάχο (Π.Φάληρο) με θέα θάλασσα από highsiding με προσπάθεια αποφυγής ευπρεπούς κατασκευής τάφρου ΕΥΔΑΠ...! Ευτυχώς το τότε μου κόκκινο-μπλέ κρανάκι έσπασε την ουρά του γλιτώνοντας το ελαφρώς αραιωμένο εκ της τριχός μου κρανίον... :original: