https://www.youtube.com/watch?v=ZCeO...layer_embedded
Printable View
Οι περικοπες στο δημοσιο τομεα κλπ ηταν μελανι να θολωσουν τα νερα, ο πραγματικος στοχος ειναι ο ιδιωτικος τομεας και η ελευθερη αγορα χωρις ασπιδες συλλογικων συμβασεων και εργασιακων δικαιωματων
Απλα η πετυχημενη συνταγη εφαρμοστηκε για αλλη μια φορα Διαιρει και βασιλευε..
Δυστυχως ο απλος κοσμος που με το δικηο του σε ορισμενες περιπτωσεις "ειδε το τυρακι και δεν ειδε την φακα"
New order...
:ranting2::ranting2::ranting2:
Εδώ μόνο που δεν αποκάλεσε ο κ. Βενιζέλος τους πιλότους μας προδότες....
Στο βιντεάκι που ανέβασε πιο πάνω ο Στάθης, ο κ. Bob Chapman αναφέρει στο τέλος οτι ο Πρωθυπουργός είναι μέλος (;;?) της Λέσχης Μπίλντερμπέργκερ !!
Για να δούμε τι λέει η Βικιπαίδια για το άθλημα:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B...81%CE%B3%CE%BA
εχετε το νου σας...!
ο "χαρτης" της χωρας αλλαζει.
τα δικαιωματα, οι κατακτησεις, η προνεια, η ασφαλεια, η περιθαλψη θα επιστρεψουν στα επιπεδα προ 20 και 30 ετων. ισως και περισσοτερο.
το ιδιο και το μεσο βιοτικό επιπεδο.
οπως αποτομα (και ακομψα) πηγαμε απο το φιατ 127 στην καρρερα, το ιδιο αποτομα (και πιο βιαια ισως) θα επιστρεψουμε εκει που αρμοζει στις παραγωγικες δυνατοτητες της χωρας μας και του καθενος μας ξεχωριστα.
ολοι μας θα πρεπει να μαθουμε να ζουμε με λιγοτερα. και αυτο θα ειναι πιο επιπονο για μερικους διοτι δεν θα ειναι λογω επιλογης, αλλα λογω αναγκης.
παντως αν ανατρεξετε σε παλιοτερα ποστ και θρεντς, ηταν λιγο-πολυ αναμενομενο ολο αυτο.
δεν μπορεις για παντα να ξοδευεις περισσοτερα απο οσα παραγεις.
οσο και στα δυνατα οικονομικα κρατη υπηρχε ευημερια και περισσευμα, μας κρατουσαν τεχνητα στη ζωη για να μας πουλανε τα προϊοντα τους.
αγοραζαμε με δανεικα, αλλα οταν ολο το συστημα πιεστηκε, και φανηκε πεντακαθαρα οτι δεν ειμαστε μια υγιης και ευρωστη χωρα, αλλα μια μαυρη τρυπα που ρουφουσε συνεχως κονδυλια χωρις να παραγει, τραβηξαν τα σωληνακια...
στο προσφατο ταξιδι μου στη γερμανια, στο εργοστασιο του φιλου αποστολη που ανακατασκευαζει κιβωτια, ειδα ανθρωπους να εργαζονται εως τις 11 το βραδυ μεσα στη μουργα με βασικο μισθο 800 ευρω.
ναι φιλοι μου, τοσος ειναι ο μισθος του εργατη στη γερμανια. επι 12 βεβαια και οχι επι 14 και χωρις τις εργοδοτικες εισφορες που φθανουν εναν υπαλληλο των 800 ευρω στην ελλαδα, να κοστιζει στην επιχειρηση που τον απασχολει 1500...
ειδα ενα σωρο κοσμο να κυκλοφορει με αυτοκινητα 10ετιας, να μην αγοραζει μανιωδώς τζιπαρες και σπορ υπεραυτοκινητα που δεν μπορει να υποστηριξει.
ειναι αστειο οτι στις 4 περιπου μερες που εμεινα, τα λεγομενα καλα αυτοκινητα που ειδα, ηταν μετρημενα! ενα 997, ενα μπεντλεϋ, ενα cl65, ενα 645 καμπριο...
αντιθετα οι δρομοι κατακλυζονταν απο ντιζελ στεϊσιον, 3αρες, πενταρες, Α4, πασατ, σκοντα κλπ...
δεν γινεται φιλοι μου γνωστος εμπορος νοτιων προαστιων να παραγγελνει και να εχει προπωλησει με καπελο 14 λευκες καλιφορνια...
δεν ειναι φυσιολογικο.
οταν λοιπον ο γερμανος που παραγει απο καρφιτσα εως αεροπλανο, εχει να παρει αυξηση 5 χρονια, θεωρω απλα εκτος πραγματικοτητος το υπαρχον περιβαλον στη χωρα μας.
ποιος θα την πληρωσει? οπως λεει και ο μπομπ ολοι μας. δεν εχουμε αλλη επιλογη.
η εποχη που οποιος ειχε 316 τον λεγαν πλουσιο, ερχεται ξανα...
εχετε το νου σας....!
Ας γίνουν όλα αυτά που λέει ο Στάθης. Εξ΄άλλου ήταν η φυσιολογική εξέλιξη. Τα είπαμε, ζούσαμε ως χώρα με πολλά παραπάνω απο τις παραγωγικές δυνατότητες μας.
Να γίνει ένα "soft reset" και να επαναπροσδιορίσουμε πολλά.
Ζούμε καιρούς καίριων αλλαγών. Προς το δυσάρεστο.
Αλλα πρέπει να μας τρομάζουν. Χειρότερα σενάρια όπως π.χ πόλεμοι
Roubini: "Η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου"
Η κρίση χρέους θα επιδεινωθεί και οι κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες όπως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όταν τελειώσουν με το εύκολο «καθάρισμα» των ευάλωτων ευρωπαϊκών χωρών, εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
«Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου των κρατικών χρεών πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών», έγραψε ο Roubini στο διαδικτυακό τόπο RGE Monitor.
«Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στόχο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις ομολόγων υψηλότερα. Στο τέλος μπορεί να στοχεύσουν και άλλες χώρες – ακόμη και τις Ιαπωνία και ΗΠΑ – στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε μη βιώσιμο μονοπάτι», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, ο Roubini προειδοποίησε ότι φοβάται πως αν οι ηγέτες δείξουν δεν έμαθαν το μάθημα της κρίσης, αυτό θα οδηγήσει σε μία πολύ μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη κρίση στο άμεσο μέλλον.
«Γίνεται πολύς λόγος για καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ωστόσο ο χρηματοοικονομικός κλάδος πράττει και πάλι τα συνηθισμένα – χτίζει μόχλευση, εμπλέκεται σε επικίνδυνες επενδυτικές τακτικές, δίνει ανάρμοστα bonus σε στελέχη και traders – ενώ αντιδρά οργανωμένα στην εφαρμογή καλύτερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου», τόνισε ο Roubini.
Στάθη, συμφωνώ σε μερικά από αυτά που λες, ωστόσο έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Καταρχάς, δεν πήγαμε όλοι άκομψα από το φίατ 127 στην καρρέρα, πήγαν ορισμένοι που πλούτισαν μέσω της ασυδοσίας και της διαφθοράς του ελληνικού συστήματος και αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν καρρέρα, δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω. Υπήρξαν και ορισμένοι άμυαλοι βέβαια, που χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα και παρασυρμένοι από το φαίνεσθαι και το lifestyle, έκαναν το τεράστιο αυτό βήμα, χωρίς να έχουν το απαραίτητο υπόβαθρο. Οι περισσότεροι από αυτούς και σωστά, αφού δε μπορεί να καταναλώνουμε άμετρα χωρίς να πληρούμε τις οικονομικές προϋποθέσεις, ήδη έχουν χάσει το μεγαλύτερο όγκο της περιουσίας τους λόγω κατασχέσεων και πολλοί είναι και φυλακή. Ο μέσος Έλληνας πάλι, από το φίατ 127 μεταπήδησε σε ένα τυπικό 1600άρι, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού αν ήταν να έχουν όλοι μια ζωή ένα 127, τότε θα είμασταν κοινωνία δούλων που δουλεύουν για την επιβίωση και όχι κοινωνία ανθρώπων, όπου η εργασία είναι ένα μέσο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δυστυχώς βέβαια, οι ισχυροί θέλουν κοινωνίες αδύναμων και άβουλων ανδρείκελων, με μόνο λόγο ύπαρξης τη δουλειά. Αυτό είναι αποτρόπαιο και έρχεται ενάντια σε όλες τις ανθρώπινες αρχές και αξίες.
Παρακάτω, ο βασικός μισθός στη Γερμανία είναι 1100 ευρώ (), έναντι τωνν λιγότερο από 800 ευρώ που είναι ο ελληνικός, ο οποίος σημειωτέον, βρίσκεται στο 55% του μέσου όρου της Ευρώπης των 15. Άρα η εργασία των εργατών που λες, είναι παράνομη και ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, τόσο από άποψη μισθού, όσο και από άποψη ωραρίου. Και φυσικά, το τι κάνει κάποιος επιχειρηματίας (γενικά μιλάω) που αναγκάζει το προσωπικό του να δουλεύει 12-14ώρες με μισθό κατώτερο του βασικού, χωρίς να καταλαβαίνει από υπερωρίες, υγιείς συνθήκες εργασίας κλπ, επουδενί δεν πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά ακραίο παράδειγμα αποφυγής.
Τέλος, υπάρχει μια καραμέλα σχετικά με την επιχειρηματικότητα, που όλοι λένε ότι πρέπει να ενισχυθεί, να στηριχτεί κλπ κλπ. Εγώ συμφωνώ σε όλα αυτά, αλλά με τι τίμημα? Να μειωθούν τα εργατικά δικαιώματα και οι απολαβές, να υπάρχει ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα όπου ο καθένας μπορεί να προσλαμβάνεται και να απολύεται όποτε βολεύει το αφεντικό του, όπου το 8άωρο θα φαντάζει ανέκδοτο και οι εργαζόμενοι θα καλούνται να δουλεύουν 12ώρα+ (όπως συνέβαινε μέχρι τις αρχές του 20αι, εκεί θέλουν να μας καταντήσουν) κοκ? Όχι κύριοι, τέτοια επιχειρηματικότητα όπου ο επιχειρηματίας θα πλουτίζει και όλοι οι υπόλοιποι θα παλεύουν να επιβιώσουν (κάτι που συμβαίνει ήδη στις μέρες μας), δε χρειάζεται σε κανένα και δεν θα έπρεπε να λέγεται καν έτσι, αλλά εκμετάλλευση, φεουδαρχία κλπ. Αν θέλουμε αύξηση της επιχειρηματικότητας, πρέπει να διασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, να υπογράψουμε ευνοϊκές για το κράτος συμβάσεις (όχι όπως τώρα που πληρώνουμε πχ τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου εκατοντάδες φορές πάνω από την αξία κατασκευής της, χρήματα που πάνε σε ιδιώτες, ενώ θα μπορούσαν να πάνε στο κράτος) και τέλος να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και όχι διαγωνισμοί κάτω από το τραπέζι, μίζες (βλέπε siemens) και κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις που αν δεν υπήρχε το κράτος θα είχαν καταρρεύσει. Τέτοια επιχειρηματικότητα όμως, δεν έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα μας και δε νομίζω ότι αυτό θα συμβεί με τα νέα μέτρα.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι πράγματι δεν είναι φυσιολογικό να προπωλούνται 14 λευκές καλιφόρνια την περίοδο αυτή. Το θέμα όμως είναι, ότι αυτοί που τις αγοράζουν θα συνεχίσουν να αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια, κότερα, αφού τα νέα μέτρα τους πλήττουν από ελάχιστα, έως καθόλου (βλέπε μαύρο χρήμα κλπ), ενώ θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα θίγονταν ως επί το πλείστον, ως προνομιούχοι. Αντίθετα και αυτό είναι το φαύλο της υπόθεσης, το γολγοθά θα σηκώσουν οι αδύνατοι, για άλλη μια φορά. Όσο λοιπόν οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι ισχυροί ενδυναμώνονται , μην περιμένουμε να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα, εκτός και αν αποφασίσει κάποια στιγμή ο λαός ότι δεν του αξίζει τέτοια τύχη και τους στείλει όλους από εκεί που ήρθανε. Αυτό στις μέρες μας, φαντάζει ίσως η μόνη ρεαλιστική και πάνω απ'όλα δίκαιη λύση.
Σωστά και αυτά που λέει ο Αρης αλλά............
Οταν υπάρχει η Κίνα που λειτουργεί ως προπομπός στην παγκόσμια οικονομία και παραγωγή, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν 12-14 ώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα τότε είναι μάλλον πολύ δύσκολο να "προκόψουν" ανταγωνιστικές αγορές που θα λειτουργούν με πιο ανθρώπινα εργασιακά δικαιώματα και συνθήκες.
Νομίζω ότι είναι η σωστότερη επισύμανση...thumb
Και δυστυχώς, όλοι μας ή σχεδόν όλοι μας (σε περίπτωση που υπάρχει και κάποιος) στηρίζουμε τις κινέζικες παραγωγές, είτε απ'ευθείας, αγοράζοντας από κινέζους, είτε όμορφα καλυμένα, αγοράζοντας από τους μεγάλους retailer όπως ZARA, H&M, MARKS & SPENSER, και όλα τα επώνημα made in China Προιόντα.
Επειδή δουλεύω σε εξαγωγική εταιρεία κλωστουφαντουργικών προιόντων, σας λέω με βεβαιότητα, ότι όλοι οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες, αφού πίεσαν τις τιμές πρώτων υλών σε βαθμό που δεν πιέζονται άλλο, αφού αντικατέστησαν πρώτες ύλες με χαμηλότερης ποιότητας κινέζικες (συντηρόντας τον φαύλο κύκλο), τώρα πιέζουν να κατέβουν τα εργατικά κόστη...
Και μιάς που οι Έλληνες είναι οι φτωχοί συγγενείς των υπολοίπων Ευρωπαίων, είναι και οι πρώτοι που θα πρέπει να αποκτήσουν κινέζικα μεροκάματα....:ranting2:
Θα συμφωνήσω (για πολλοστή φορά :D ) στο 1000% με τον Driver M και τα λέει και πολύ ευγενικά μάλιστα.
Υπεράριθμες προσλήψεις στο δημόσιο, υπέρογκοι μισθοί στον δημόσιο τομέα (ΕΡΤ, ΔΕΗ, κλπ) με τεράστια επιδόματα και bonus σε άχρηστα στελέχη τοποθετημένα πιόνια από κυβερνήσεις ώστε να ταΐζουν οι από κάτω τους από πάνω, υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ, ξεπούλημα δημόσιων περιουσιών, ολυμπιακά ακίνητα,εργολαβίες, μίζες δημοσίων έργων, Λαλιώτης, Μαγγίνας, αναψυκτίριο,Ινδοί, αφαίμαξη των ταμείων από φαρμακευτικές κολοσσούς, έλλειψη ανταγωνισμού, φοροδιαφυγές και φοροαπαλλαγές του κόλου, ανεξέλεγκτες και ανέλεγκτες αγροτικές επιχορηγήσεις, δάνεια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αχρείαστος και πανάκριβος στρατιωτικός κλπ εξοπλισμός, βατοπέδια, siemens, Ζαχόπουλοι, βολεμένοι, επιχειρηματίες, ''παράγοντες'', εκμεταλλεύσεις παντός τύπου, -ουφφφ tags τα έκανα - όλα αυτά και πολλά άλλα μας έφεραν στο τέλος της ασύδοτης διαδρομής μας.
Όλοι βάλαμε και έβαλαν το χεράκι τους, φυσικά και οι φίλοι μας οι ευρωπέη με τα δικά τους κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Πιστεύω ότι δε θα αλλάξει ποτέ τίποτα για πολλούς και διάφορους λόγους και μέσα από την καραμέλα της κρίσης, οι λίγοι θα βγάλουν περισσότερα και οι πολλοί λιγότερα και όσο αντέξουμε. Εξάλλου έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.
Το εργο πραγματι ειχε ξεκινησει πολλα χρονια πριν. Θυμαμαι συζητησεις που ακουγα ως επισκεπτης σε μεγαλα club στις ΗΠΑ, που εβλεπαν την Κινεζικη απειλη, οτι εψαχναν τροπο να τη σταματησουν.
Η σιγουρη συνταγη που ακουγονταν συνεχεια οτι επρεπε να επιβαλλουν στη Κινα ηταν "εκδημοκρατισμος, εξις στη καταναλωση, αυξηση ημερομισθιων, ανατροπη εργασιακων κατεστημενων, ωστε τα κινεζικα προιοντα να γινουν ακριβα και να υπαρχει και ελεγχος με αναταραχες στη χωρα τους.
Προφανως δεν πετυχε η συνταγη και καθως η λυση ηταν ετοιμη θα παει αναποδα.
Οποιος εχει τη διαχειριση του χρηματος επιβαλλει οποιους κανονες θελει οπου θελει.
Μονο που οταν πιεζεις συνεχεια ενα καζανι που βραζει, καποια στιγμη εκρήγνυται ανεξέλεγκτα.
Ή αν θελετε αλλιως, οταν στριμωξεις τη γατα στη γωνια και δεν εχει απο που να ξεφυγει, θα χυμηξει πανω σου και αλλοιμονο σου τοτε...
δεν ειναι ετσι φιλε μου δεν μεταπηδησε σε 1600αρι η πλειοψηφια...
μπορει να μη μεταπηδησαν ολοι σε καρρερα ή καγιεν, αλλα μεταπηδησαν σιγουροτατα σε μεγαλυτερο αυτοκινητο απο τις δυνανατοτητες τους, προεξοφλωντας σχεδον ολοι μελλοντικο εισοδημα...
ελαχιστες φορες εγινε το αντιθετο.
αλλα και ο 1600αρης που λες εσυ εκ των πραγματων φανηκε πως ουτε αυτο μπορουσε να αποκτησει.
ξερεις λιγους φοιτητες ή ατομα γενικα που δεν εχουν ενταχθει ακομα στην παραγωγικη διαδικασια, αλλα κατεχουν αυτοκινητα που αλλος θελει 20 χρονια δουλεια και παλι δεν μπορει να αποκτησει?
και δε μιλαω για γιους εφοπλιστων.
εγω δεν εχω προβλημα να παρουν ολοι καρρερα. μακαρι!
μιλαω απλα ως παρατηρητης.
ετσι λοιπον βλεπω οτι η κατηγορια του σουζουκι αλτο (ή φιατ 127 παλιοτερα) εγινε κορσα opc και s3, τα βιταρα γινανε καγιεν, οι 318 Μ3 και τα μιατα 997...
δεν μεμφομαι κανεναν για τις επιλογες του. ουτε μου πεφτει λογος.
απλα το καταγραφω ως φαινομενο.
και το φαινομενο αυτο, φυσικα και δεν ευθυνεται για την υπαρχουσα κατασταση.
το πως και το γιατι το εχουμε αναλυσει, δεν ωφελει να λεμε 100 φορες για τη γεφυρα του ριο. και να σιχτιριζουμε την κακουργα κενωνια και τους απατεωνες πολιτικους.
οχι οτι ειναι διαφορετικα, αλλα ειναι αχρηστη μια ακομα επαναλληψη.
ιδιατερα οταν δεν προσφερει προτασεις.
ουτε και εδω ειναι ετσι.
ο βασικος μισθος του εργατη στη γερμανια ειναι οσο σου ειπα.
αυτο τουλαχιστον μου ειπωθηκε απο μια πολυ μεγαλη και πολυ σοβαρη εταιρια (η μεγαλυτερη του τομεα της στην ευρωπη). 800 ευρω.
το τι λεει το καθε ιντερνετ σάιτ, δεν το αξιολογω πιο αξιοπιστο απο εναν αποδεδειγμενα αξιοπιστο επιχειρηματια.
ολα τα υπολοιπα ειναι δικες σου αυθαιρετες εικασιες. περι μεσαιωνα, υγιων συνθηκων εργασιας κλπ.
φυσικα στην επιχειρηση που επισκευτηκα τηρουνται ολα τα παραπανω, απλα ειναι το ειδος της εργασιας τετοιο για αυτο και η αναφορα στη μουργα.
επισης οσον αφορα τις υπερωριες, φυσικα τις παιρνουν, για αυτο μιλησα για βασικο μισθο.
αρα μην προβαινεις σε κρισεις αμεσως χωρις μαλιστα να γνωριζεις.
αυτο μου θυμιζει εναν ακομα λογο της καταστασης μας.
εμεις εδω ολα τα ξερουμε, ολα τα κανουμε καλυτερα απο τους ξενους οι οποιοι ειναι μαλιστα παραδειγματα προς αποφυγην!!!
αν θες να δεις παραδειγματα προς αποφυγη φιλτατε αρη, δεν εχεις παρα να κοιταξεις πολυ πιο κοντα απο τη γερμανια και τις αλλες δυτικοευρωπαϊκες χωρες...
δεν γινεται να τα ισοπεδωνουμε ολα, ουτε υπαρχει ειδικο σχεδιο συνομωσιας ολοκληρης της ανθρωποτητας εναντιον των τιμιων, εργατικων και παραγωγικων ελληνων...
για την καραμελα.
ειχες ποτε επιχειρηση? ξερεις πως λειτουργει μια επιχειρηση? ξερεις ποια ειναι τα προβληματα που αντιμετωπιζει?
κι εγω εχω βαρεθει να ακουω την καραμελα του αδιστακτου επιχειρηματια που πλουτιζει στις πλατες των κακομοιρων υπαλληλων του που τους εκμεταλευεται με μεσαιωνικα βασανιστηρια...
για να μη μιλας λοιπον στη θεωρια, εγω σε προσκαλω, ελα για τρεις μηνες να σε παρω στη δικη μου εταιρια σε διοικητικη θεση (επ αμοιβη φυσικα) ωστε να δεις και απο μεσα πως λειτουργει μια επιχειρηση και αν ειναι δυσκολο ή ευκολο εγχειρημα η διοικηση και αξιοποιηση του ανθρωπινου δυναμικου...
αλλα και η συναναστροφη με το κρατος και τους λειτουργους του...
τωρα τα ρια-αντιρια, τη ζημενς και ολα τα υπολοιπα, οπως προανεφερα, τα ακουω βερεσε.
ειναι γνωστα και πασιγνωστα ολα αυτα, αλλα ο κοσμος αυτους ξαναψηφισε...
αρα οσες φορες και να τα λεμε, αφου στο δια ταυτα, ο ελληνας δεν ιδρωνει, ουτε προσφερουμε, ουτε προσθετουμε τιποτα καινουργιο στην κουβεντα μας.
Το ότι διαφωνώ, έγινε αντιληπτό ήδη από το προηγούμενο ποστ μου. Από εκεί και πέρα, Στάθη, δεν ξέρω ειλικρινά σε τι κοινωνία ζεις, πάντως οι δικοί μου συμφοιτητές δεν έχουν ούτε opc, ούτε cooper s ούτε τίποτα τέτοιο. Οι περισσότεροι μάλιστα έρχονται από του δι@όλου τη μάνα με λεωφορεία και τρένα, ξεπερνώντας τη 1 ώρα να φτάσουν και άλλη τόση να γυρίσουν σπίτια τους. Έλα μια μέρα στου Ζωγράφου να δεις τι αυτοκίνητα είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία έξω από τη σχολή και θα καταλάβεις αν τα όσα λέω είναι αληθή. Το 1400άρι 207 μου είναι από τα πιο ακριβά να φανταστείς. Εγώ τουλάχιστον αυτό βλέπω και αυτό καταγράφω και είπα και προηγουμένως, ότι όσοι αγοράζουν αυτοκίνητα ανώτερα των δυνατοτήτων τους (και είναι αρκετοί), είναι θέμα χρόνου να τους τα πάρει η τράπεζα (γεμάτες είναι οι αποθήκες από τις κατασχέσεις). Αλλά δεν θα πούμε κιόλας ότι ο Έλληνας δεν δικαιούται να έχει πάνω από ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών, τη στιγμή που ο Ευρωπαίος έχει δίλιτρο και βάλε! Γιατί? Δουλεύει τόσο λιγότερο ο Έλληνας από το Γερμανό (οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραδέχθηκαν ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους Ευρωπαίους), πληρώνει λιγότερους φόρους και γενικά, είναι καταρραμένος από το Θεό ενώ κάνει πάνω κάτω ό,τι κάνει και ο μέσος Ευρωπαίος, να έχει επίπεδο ζωής δύο και τρεις φορές χαμηλότερο? Ποιος ορίζει ποιο θα έπρεπε να είναι το επίπεδο ζωής του Έλληνα, η πολιτεία (συμπεριλαμβανομένων και πολλών ανώτερων και όχι μόνο στελεχών του δημοσίου τομέα) που έχει καταχραστεί δις χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου, ή οι επιχειρηματίες που εκμεταλλευόμενοι ασύμφορες και καταχρηστικές για τον Έλληνα πολίτη συμφωνίες (με την πλάτη του κρατικού μηχανισμού) μας έχουν φτάσει στη σημερινή κατάσταση? Αν δεν υπήρχε διαφθορά και κακοδιαχείριση εδώ θα ήμασταν σήμερα? Σίγουρα όχι, άρα δε φταίνε οι δυνατότητες της χώρας (που δε λέω ότι είναι πολλές, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο πενιχρές ώστε να βρισκόμαστε ουραγοί της ΕΕ) αλλά το πως διαχειριστήκαμε τις δυνατότητες αυτές. Και σε αυτό δεν είναι υπεύθυνος ο μέσος πολίτης, ώστε να του λέμε ότι δε δικαιούσαι να πάρεις αυτοκίνητο ανώτερο των 1600 κυβικών, να πας διακοπές 2 εβδομάδες το χρόνο, να βγαίνεις για φαϊ με τη γυναίκα σου κλπ, πράγματα που για ΟΛΕΣ τις δυτικές χώρες θεωρούνται δεδομένα. Αν πάλι δε μπορούμε να έχουμε το δυτικό τρόπο ζωής, τότε να κηρύξουμε μια πτώχευση, να διαγραφούν τα χρέη μας, να βγούμε και από την ΕΕ και να κάνουμε μια νέα αρχή από το μηδέν, χωρίς ακριβά αυτοκίνητα, φαίνεσθαι κλπ, αλλά και χωρίς διαφθορά, άγχος, εκμετάλλευση, ανισότητες κοκ. Δε μπορεί όμως Στάθη, να έχουμε μόνο τα αρνητικά του δυτικού τρόπου ζωής, χωρίς ούτε ένα από τα θετικά...
Όσον αφορά στο βασικό μισθό, θεωρώ αδύνατο όταν σε Γαλλία, Βέλγιο Αγγλία είναι 1200 ευρώ (https://www.europarl.europa.eu/sides...DOC+XML+V0//EL), στη Γερμανία να είναι 800, οπότε θεωρώ αρκετά αξιόπιστη την πηγή που παρέθεσα. Ωστόσο, εγώ δεν είπα ότι αποτελεί αρνητικό παράδειγμα η συγκεκριμένη επιχείρηση, είπα (μιλώντας γενικά) ότι αρνητικό παράδειγμα αποτελεί όποια επιχείρηση αναγκάζει συστηματικά τους εργαζομένους της να δουλεύουν άνω των 8 ωρών (αν δεν το θέλουν φυσικά και οι ίδιοι) και φυσικά, αν δεν πληρώνει υπερωρίες. Απ'τη στιγμή που αυτή στην οποία αναφέρεσαι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δεν τίθεται θέμα. Επίσης, ποτέ δεν είπα ότι όλες οι ξένες επιχειρήσεις αποτελούν αρνητικό παράδειγμα για τις ελληνικές, το αντίθετο μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν ευλαβικά όλες τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους, τους παρέχουν ικανοποιητικότατους μισθούς, αλλά και φιλικό περιβάλλον εργασίας που ευνοεί την παραγωγικότητα. Τέτοιες εταιρείες χρειαζόμαστε εδώ και εκεί πρέπει να εστιάζουμε, στις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και όχι αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σαν τα σκυλιά, αν παίρνουν μόνο ένα κομμάτι ψωμί ως ανταμοιβή κλπ. Αυτό είναι το αρνητικό παράδειγμα που έλεγα.
Τέλος, εννοείται ότι η διοίκηση επιχειρήσεων είναι ένας τομέας που θέλει πολλές ικανότητες και μεγάλη υπευθυνότητα, αυτό δεν το αμφισβήτησα ποτέ. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση το γεγονός αυτό δε δίνει το δικαίωμα στους διευθυντές, τα μεγαλοστελέχη, τα golden boys και στους ίδιους τους ιδιοκτήτες να κερδίζουν ασύστολα, να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα και φυσικά να διαπλέκονται. Εγώ αυτά κατέκρινα, τα οποία είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας μας (και όχι μόνο) και στα οποία φαντάζομαι θα συμφωνείς. Από εκεί και πέρα, δε νομίζω ότι η θέση του νοσηλευτή, του μάχιμου αστυνομικού κλπ έχει τόσο λιγότερες ευθύνες, κόπο, άγχος, ώστε να κοστολογείται με 800-900 ευρώ, τη στιγμή που τα μεγαλοστελέχη που προανέφερα παίρνουν από τετραπλάσια μέχρι πολύ παραπάνω χρήματα, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα (περί προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και ανταμοιβής) και δεν θα το αναπτύξω περαιτέρω εδώ.
Κλείνοντας, όσο βερεσέ και να φαίνονται σε μερικούς οι siemens, τα χρηματιστήρια, οι Κοσκωτάδες κλπ, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι οι βασικοί λόγοι που έχουμε οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση και επίσης, οι υπαίτιοί τους (πλην του Κοσκωτά που και πάλι ήταν ένας μπροστά σε αυτούς που έκαναν το φαγοπότι τότε και σήμερα, όσοι ζουν, παρουσιάζονται ως σοσιαλιστές εργατοπατέρες) είναι από τους λίγους που δεν πρόκειται να κάνουν την παραμικρή θυσία για την ανόρθωση της χώρας, ενώ στην ουσία είναι οι πλέον υπεύθυνοι. Αυτά είχα να πω και κλείνω γιατί κούρασα και κουράστηκα με τα κατεβατά μου. Απλά, το θέμα δεν είναι ελληνικό και εγώ ποτέ δεν το έθεσα έτσι. Δεν βάλλει όλος ο πλανήτης εναντίον των Ελλήνων, βάλλουν οι ισχυροί του πλανήτη εναντίον των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων (ισότητα, δικαιοσύνη, εργασιακά δικαιώματα κλπ), που είναι το τελευταίο προπύργιο της ατομικής ελευθερίας και δυστυχώςς η χώρα μας, είναι ένας εύκολος στόχος ώστε να εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα. Θέμα χρόνου είναι τα μέτρα αυτά να μεταβούν και σε ένα πλήθος επιπλέον χωρών. Δεν είναι εθνικό το ζήτημα αλλά παγκόσμιο και ελπίζω να έχουν την οξυδέρκεια και τη διορατικότητα να το καταλάβουν αυτό όλοι οι ελεύθερα και κοινωνικά σκεπτόμενοι πολίτες του κόσμου, πριν η κατάσταση να γίνει (αν δεν έχει γίνει ήδη) μη αναστρέψιμη.
https://www.youtube.com/watch?v=qLn0B2jI3nM&feature=related
η το αλλο
https://www.youtube.com/watch?v=qF-Z0YPuabk
Εμπρος για μια Ελλαδα νεα...:th_Laie_67-1::th_Laie_67-1:
Να αλαφρυνουμε και λιγο απο το "ερμα" της πλουτοκρατιας χαχαχαχαχαχαχαχα
αστειακια!!!
'nough said! ^^^
Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής μου καριέρας στην Ελλάδα ως Product Manager σε γνωστή εταιρεία πληροφορικής, μία ωραία μέρα που πιάναμε τις μύτες μας (κάναμε meeting), με τον πρώην Δ/ντή Marketing και του παρουσίαζα τα Marketing Plans των προϊόντων μου, κάποια στιγμή ήρθε η κουβέντα περί μισθών.
Πριν 9 περίπου χρόνια λοιπόν έπαιρνα καθαρά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.700ων ευρώ. Γυρίζει και μου λέει: "Κωνσταντίνε, ξέρεις πόσο κοστίζεις στην επιχείρηση?" του απαντάω (χωρίς βέβαια να έχω ιδέα για τις εισφορές που πληρώνει ο κάθε επιχειρηματίας) "Και βέβαια....1,700 ευρώ". 'Οταν μου είπε στη συνέχεια ότι τους κοστίζω πάνω από 3,XXX έμεινα (και ένιωσα) λίγο μακάκας.
Sorry για το off-topic.
Τώρα που απασχολώ άτομα στη δική μου επιχείρηση, καταλαβαίνω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι. Και δώρα και έξτρα δώρα και έξτρα επιδόματα ανθυγειηνής εργασίας και ποσοστά για να είμαστε ευχαριστημένοι. Και εισφορές βέβαια Χ 14. Άντε μετά να βγεις και να προσλάβεις κι άλλο κόσμο.
φιλτατε αρη, με σεβασμο στις χιλιαδες λεξεις που καθεσαι και γραφεις...
αλλα δεν προσθετεις απολυτως τιποτα στην κουβεντα.
τα εχουμε ξανακουσει χιλιαδες φορες ολα αυτα... δεν ειναι τιποτα αγνωστο, σε βαθμο που η επαναλληψη κουραζει...
ξερεις, πριν απο σενα υπηρχαν και αλλοι φοιτητες... κι εμεις υπηρξαμε και η διαφορα μας ειναι οτι μπορουμε λογω αυτου να κανουμε συγκρισεις.
ναι φιλε μου ειναι πολυτελεια για εναν ελληνα φοιτητη ενα 207...
σε αγγλικα, αμερικανικα, γερμανικα πανεπιστημια (χωρες ατμομηχανες δηλαδη) ποσοι φοιτητες εχουν 207?
οταν φοιτουσα εγω το παρκινγκ των φοιτητων ηταν αδειο. μονο κατι παπια, ενα ντουκατι (του φιλου μου του νικου του θεοδωρακη απ' το μοτο), και κατι σαραβαλα...
εγω ο προνομιουχος τοτε, κατεβαινα με ζασταβα 750...
και δεν το λεω ειρωνικα διοτι ημουν προνομιουχος οταν οι αλλοι ερχονταν με λεωφορειο.
τοτε η μεση οικογενεια ειχε ενα αυτοκινητο (κι εγω επαιρνα της μανας μου για να κατεβω, δεν ηταν δικο μου). ποσα και τι αυτοκινητα εχει η μεση οικογενεια σημερα.
το πρωτο δικο μου αυτοκινητο το απεκτησα σε ηλικια 29 ετων (εργαζομενος φυσικα) και ηταν ενα μεταχειρισμενο φιατ παντα 1000.
το ειχα παρει κατα συμπτωσιν μαλιστα απο τον ιδιο εμπορο που παρηγγειλε τις 14 λευκες καλιφορνια...
τοτε λοιπον ο καλος αυτος επαγγελματιας ειχε στη φατσα 14 φιατ παντα (προερχομενα προφανως απο γραφεια ενοικιασεων), σημερα εχει 14 λευκες καλιφορνια...
ποσο φυσιολογικο ειναι αυτο?
εαν δεν εγινα αντιληπτος, δεν κατακρινω την προσπαθεια και την επιθυμια του καθε ανθρωπου για προοδο και καλυτερευση των συνθηκων εργασιας, κατοικιας, διασκεδασης κλπ.
αυτο ειναι απολυτα φυσιολογικο και θεμιτο πραγμα.
μακαρι να ειχαμε ολοι τη δυνατοτητα να ζουμε σαν πολιτες ανεπτυγμενης χωρας. μακαρι να επαιρναν οι φοιτητες καλιφορνια και οχι παντα.
δεν ειναι κακο αυτο.
το κακο ειναι, οταν ζουμε μεσα με μια φανταστικη πραγματικοτητα, να θεωρουμε οτι στοιχειωθετουμε δικαιωμα να ζουμε οπως δεν αρμοζει στις συνθηκες τις χωρας που ειχαμε την τυχη ή την ατυχια να ειμαστε πολιτες.
και να οικτροιζουμε ολον τον κοσμο οταν μας τραβα το -δανεικο- χαλι κατω απο τα ποδια.
ηταν απολυτα αναμενομενα να συμβουν ολα αυτα αρη. μαθηματικως βεβαια.
δυστυχως δεν παραγει απολυτως τιποτα η χωρα μας... αν αυτο δεν αλλαξει (και οι ευρωπαιοι μας εδωσαν ευκαιριες να αναδιαρθρωσουμε τη χωρα μας προσφεροντας για πανω απο 20 χρονια κονδυλια), δεν προκειται να ορθοποδησουμε...
εν κατακλειδι θα ηθελα να πω, οτι εγω δεν βλεπω καθολου ασχημα ολα αυτα που ερχονται.
αντιθετως τα βλεπω δικαια και ευκαιρια να γινει κατι καινουργιο...
και μιας και ειμαστε αυτοκινητιστικο φορουμ και το θεμα μας ειναι η αυτοκινηση, μπορει στο νεο σκηνικο που θα διαμορφωθει να μην εχω Μ6, αλλα αυτο ειναι το τελευταιο που με νοιαζει.
αλλωστε δεν εγινα καλυτερος ανθρωπος επειδη πηρα ενα καλο αυτοκινητο.
ο ιδιος ημουν και πριν και ο ιδιος θα ειμαι και μετα.
οτι μπορει να μου προσφερει η εργασια μου, ευχαριστημενος θα ειμαι. εως τωρα μου προσφερε πολλα, αυριο μπορει να μου προσφερει λιγοτερα ή ακομα περισσοτερα. κανεις δεν ξερει.
οπως εχουμε ξαναγραψει (και μαλιστα ο μανος εχει ανοιξει ενα σχετικο θεμα), αν θελετε να αισθανθειτε πλουσιοι κοιταξτε γυρω σας τα πραγματα που σας προσφερονται δωρεαν.
η αφη, η αισθηση, η οραση, η ακοη, ενα χαμογελο ενος αγαπημενου προσωπου, το αρωμα ενος ανοιξιατικου αγρου, ενα ηλιοβασιλεμα στη θαλασσα και τοσα (μα τοσα) αλλα...
και προπαντων μια καλη υγεια και διαθεση να χαιρεσαι τα μικρα τα καθημερινα.
αυτα οτι και να γινει δεν μπορει να τα παρει το δ.ν.τ. και ο οποιος αλλος ζηταει πισω τα λεφτα που εδωσε.
ετσι εγω προτεινω να επικεντρωθουμε στο μελλον, σε αυτα που εχει να μας δωσει και δεν πειραζει αν δεν καταφερουμε να αποκτησουμε ολοι πορσε.
ευτυχως υπαρχουν σημαντικοτερα πραγματα στη ζωη μας η οποια ειναι και πολυ λιγη ωστε να αναλωνομαστε ξανα και ξανα και ξανα σε ολα αυτα (τα αναμφισβητητα βεβαια) που εγραψες αρη.
Πολυ ωραια η κουβεντα σας και διαβαζω με πολυ ενδιαφερων τις τοσο ωραια διατυπωμενες αποψεις σας.
Θα γινω λιγακι γραφικος και λαικιστης ομως...
Σε καθεστος Παγκοσμιας Συνομοσιας γιατι δεν μπορει αυτη η χωρα να εκμεταλευετει τα αρκετα κοιτασματα πετερλαιου?
Τα κοιτασματα νικελιου,που ειναι η πρωτη υλη για τα κραματα των μεταλλων των οπλικων συστηματων,στο Λαυριο.Αν ψαξετε λιγακι θα μαθετε οτι επι Χουντας ειχαμε αγορασει εξοπλισμο εξορυξης και κατεργασιας νικελιου ομ οποιος δεν προλαβε να χρησημοποιηθει ποτε αφου επεσε η χουντα και ξανα πουληθηκε παλι πισω στους Ιαπωνες (αν δε κανω λαθος)???
Δεν ειμαι οπαδος του Λιακοπουλου αλλα πολλα πραγματα βρωμανε παρα πολυ πια.
Καντε ενα search στο νετ για τον Γκιολβα....θα τραβατε τα μαλλια σας με τον τροπο που η Ελλαδα μαζι με τα Παγκοσμια συμφεροντα "τρωνε τα παιδια της"....
Οριστε και ενα γρηγορο λινκ για τον επιφανη επιστημονα Γκιολβα https://masterchrisblog.wordpress.co...2%CE%B1%CF%83/
Αμα εχετε χρονο ψαχτειτε λιγο με αυτο το ονομα και θα εκπλαγειτε για το τι παιχνιδια εχουν παιχτει.Ψαξτε αν θελετε και τον συνδυασμο Γκιολβας-Ωνασης-Νησια Φωκλαντ....
Πως σκατα να παει μπροστα αυτη η χωρα λοιπον??
ωραια ρε δημητρη και τι να κανουμε τωρα?
να αναστησουμε τους μακαριτες ωναση γκιολβα?
ή να στησουμε εργοστασια παραγωγης των αναριθμητων εφευρεσεων του επιστημονα?
εδω ουτε σιτροεν πονυ δεν μπορεσαμε...
το φαγανε κι αυτο τα συνδικατα και η "καραμελα" του κακου επιχειρηματια που πηγε να βγαλει αυτοκινητα και να πλουτισει στην πλατη του τιμιου και περηφανου λαου...
οκ, λοιπον εκλεισε το εργοστασιο... και οτι αλλη παρεμφερης προσπαθεια εγινε.
ολοι ευχαριστημενοι τωρα?
καταφεραμε το καιριο και αποφασιστικο πληγμα κατα της πλουτοκρατιας και του κεφαλαιου?
Ωραια.
Εγινε.
Τελος.
Σας ρωταω ολους πλεον.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ;
Απαντησεις δεν βλεπω.
Μονο γκρινια και φοβερες για τους πολιτικους.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ;
Αυτο ειναι το θεμα μας και επιτελους εκει πρεπει να εστιασουμε.
Επαναστασεις γινανε σε αυτη τη χωρα.
Πολλες.
Ισως γινει και αλλη μια.
Μετα;
Μετα τι;
Σταθη παλι μαζι το πηγαμε.
Στάθη δε νομίζω την πιρέλλι, την Νισσάν, την Ναμκο, το Αιγαίο, την Πειραϊκή κτλ. να την έφαγαν τα (ή μόνο) συνδικάτα.
Πιστεύω ότι έκλεισαν λόγω έντονου ανταγωνισμού και κυρίως κακής διαχείρισης του κράτους που δεν φρόντισε να ενισχύσει την βιομηχανία με φορολογικά οφέλη, γρήγορες αποσβέσεις κλπ. Επιπλέον, δεν υπάρχει υποδομή στήριξης από παράπλευρους προμηθευτές για μια τέτοια προσπάθεια με αποτέλεσμα την εισαγωγή εξαρτημάτων από εξωτερικό με τις όποιες συνέπειες.
30 χρόνια τώρα τα φώναζει ο Κ.Κ.
Σταμάτη στη θεωρία σίγουρα έχουμε όλοι πολλά να προτείνουμε. Έχει όμως κάποιο νόημα; Πάλι αράδες επί αράδων δε θα γεμίσουμε;
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι βιώσιμη - ουσιαστική ανάπτυξη αλλά με ήπιους ρυθμούς για την προστασία του περιβάλλοντος. Όσων αφορά τους ήπιους ρυθμούς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο.
εγω προτεινω αυτο που λεει, οτι "αν δεν μπορεις να αποφυγεις εναν βιασμο, καθησε να τον απολαυσεις..." :banana::banana::banana:
δεν βλεπω αλλη λυση...
οπλιστειτε με βαζελινες.:th_Laie_67-1::th_Laie_67-1:
και κατι αλλο. χαιρομαι ιδιαιτερα που ηρθαν οι τεχνοκρατες του δ.ν.τ και η μερκελ θελει να βαλει ορους αλλιως δεν δινει τα λεφτα.
η ιστορια εδειξε οτι ειμαστε ανικανοι να διαχειριστουμε οι ιδιοι τις τυχες μας και οι πολιτικοι μας παροτι δεν ειναι ολοι λαμογια και καποιοι ειχαν και καλες προθεσεις, δεν μπορεσαν...
δεν το λεω εγω αυτο. ειναι γεγονος που εγινε...
αρα αισθανομαι πολυ ασφαλεστερος οταν εχω καποιον που αποδεδειγμενα ξερει (το εχει αποδειξει σε 50 αλλες περιπτωσεις πριν απο εμας) και οτι κανει το κανει ωστε να μπορεσει να παρει καποια στιγμη πισω τα λεφτα του.
παρα εναν ακομα αποτυχημενο, ή εναν νεο μαθητευομενο μαγο...
μακαρι να ηταν αλλιως τα πραγματα, αλλα δυστυχως η αληθεια -οπως τη βλεπω εγω- αυτη ειναι.
edit:
αλλος κι αυτος...
τα δισεκατομυρια των επενδυτων που πηρε απο την εισοδο στην παραλληλη αγορα του χρηματιστηριου για επενδυσεις που πηγαν?
του τα εφαγαν αλλοι ε?
αχ, τι κριμα (για τον κοσμο που εχασε τα λεφτα του, οχι γι αυτον), αλλα αφου απετυχε μεσα στην ιδια του την εταιρια και πουληθηκε σε αυτους που κοροϊδευε και χλευαζε μια ζωη (τους σκαφατους και μυρωδατους της μυκονου), ας με συγχωρει αλλα εχασε καθε δικαιωμα δια να ομιλει...
Σταμάτη, αν και δεν είμαι ο πλέον επαϊων επί του θέματος, υπάρχουν κάποια πολύ βασικά μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν ένα καλό θεμέλιο για την ανάπτυξη ενός εύρωστου και λειτουργικού κράτους, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου και αφού μου το ζητάς, θα τα αναπτύξω εν συντομία.
Ως προς το δημόσιο τομέα:
-πάταξη της διαφθοράς και της κωλυσιεργίας , μέσω ελεγκτικών μηχανισμών που θα στελεχώνονται από νέα στο χώρο άτομα, ώστε να μην έχουν προλάβει να εμπλακούν σε σχέσεις νεποτισμού και διαπλοκής. Ορισμένα από αυτά τα άτομα, θα μπορούσαν να προέρχονται ίσως και από εξωτερικό. Παράλληλα, πρόβλεψη αυστηρών μέτρων (άνοιγμα λογαριασμών και κατάσχεση περιουσιών, μέχρι και φυλάκιση) για όσους παραβιάζουν με οποιοδήποτε αθέμιτο τρόπο τα καθήκοντά τους. Τα μέτρα αυτά θα ήταν ακόμα πιο αυστηρά για τα μέλη των ελεγκτικών μηχανισμών.
-καλύτερη οργάνωση και πάταξη της γραφειοκρατίας. Κατάργηση των εκατοντάδων άνευ ουσίας επιτροπών (πχ αποξήρανσης της λίμνης Κωπαϊδας), αλλά και ορισμένων θέσεων εργασίας (πχ νυχτοφύλακας στο υπουργείο, τη στιγμή που φυλάσσεται από 10 αστυνομικούς) και μετάθεση, όχι απόλυση, των εργαζομένων σε αυτές σε άλλες θέσεις εργασίας, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε βάθος 3-4 ετών, θα πρέπει να κρίνονται με βάση το έργο τους (όχι υπερβολικές απαιτήσεις, απλά κάποιοι βασικοί στόχοι που να διασφαλίζουν ότι το άτομο αυτό είναι ευσυνείδητο και εργάζεται επαρκώς, χωρίς να τη βγάζει όλο το χρόνο με αναρρωτική άδεια). Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αποκλίνει πολύ από τους στόχους, τότε να γίνεται έρευνα και αν αποδειχτεί ότι δεν συνέτρεχαν ιδιαίτεροι λόγοι γι'αυτό, κοινώς κοπροσκύλιαζε, να υποστεί κυρώσεις (κάποια μείωση μισθού για παράδειγμα). Αντίθετα, ο σωστός εργαζόμενος θα ανταμείβεται με αύξηση αποδοχών, κάποιες μέρες άδεια το χρόνο παραπάνω κοκ. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω, δίνεται κίνητρο στον εργαζόμενο να δουλεύει σωστά και επιβραβεύεται η υπευθυνότητα.
-διαφάνεια. Προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ και όχι μέσω φωτογραφικών προκηρύξεων. Παράλληλα, διευθυντές ΔΕΚΟ και λοιπά μεγαλοστελέχη να διορίζονται μέσω διαγωνισμών και όχι με κομματικά κριτήρια όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
-ενιαίο μισθολόγιο για τους υπαλλήλους του δημοσίου, τα 1400-600 ευρώ, ποσό που με τα εισοδήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ (μιλάω για βασικό μισθολόγιο, αφού με τα χρόνια εργασίας θα υπάρχει και μια μικρή αύξηση). Έτσι, θα παύσουν να υφίστανται φαινόμενα όπου υπάλληλος στο υπουργείο οικονομικών παίρνει με τα επιδόματα 2.800 ευρώ, ενώ ο νοσηλευτής παίρνει 1100. Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση με τα αστεία επιδόματα που παίρνουν ορισμένοι εργαζόμενοι, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Τέλος, κάθε χρόνο πρέπει να υπάρχουν αυξήσεις πάνω κάτω διπλάσιες του πληθωρισμού, ώστε να μη μειώνεται η αγοραστική δύναμη του κοινού και οδηγούμαστε σε ύφεση, κάτι που είναι βασική αρχή της Κεϋνσιανής θεωρίας (και εντελώς αντίθετο με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνησή μας με τις ευχαριστίες του ΔΝΤ). Εννοείται ότι όλα αυτά ισχύουν και για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων.
-κοινωνικό κράτος. Αυτός ο τομέας είναι πραγματικά τεράστιος και χρειάζονται τόμοι για να καλυφθεί. Μια καλή αρχή θα ήταν να υπάρχει πραγματικά δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους τους πολίτες (αυτό συνδέεται και με τους τομείς της οργάνωσης βέβαια και της πάταξης της διαφθοράς, βλέπε φακελάκια). Σε επόμενο στάδιο, να υπάρχουν αρμόδιοι φορείς όπου ο πολίτης να μπορεί να απευθύνεται για τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει με το δημόσιο, τους ιδιώτες κοκ. Τέλος, πολιτισμική ανάπτυξη, με δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο, εκδηλώσεις κλπ, για όσους δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να πληρώσουν εισιτήριο.
Ως προς τον ιδιωτικό τομέα:
-συμφωνίες με κύριο γνώμονα το συμφέρον του κράτους και των πολιτών του, που να δίνουν παράλληλα και ένα λογικό κέρδος για τον επιχειρηματία. Για παράδειγμα, αν ένα έργο κοστίζει ένα Χ ποσό στον ιδιώτη, να βγάλει ένα κέρδος της τάξεως του 30-40% και μετά το έργο να κατοχυρωθεί στο κράτος, ώστε να συνεχίσει αυτό την εκμετάλλευσή του.
-πλήρης αποδοχή των εργασιακών δικαιωμάτων και αυστηρή τιμωρία στους εργοδότες που τα παραβιάζουν. Παράλληλα, μονιμότητα για όλους τους εργαζόμενους και απόλυση μόνο αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι (όπως πχ κλείσιμο της εταιρείας, όπου κι εκεί πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις και το κράτος να βοηθήσει τους απολυμένους να βρουν νέες θέσεις εργασίας, μέσω συμβάσεων που έχει κάνει για το σκοπό αυτό με ιδιώτες.)
-πλήρης διαφάνεια μεταξύ των συμβάσεων που υπογράφονται μεταξύ κράτους και ιδιωτών. Οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να γνωστοποιούνται αναλυτικά στους πολίτες, όπως θα πρέπει να γνωστοποιούνται και οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε η α εταιρεία αντί της β κοκ.
-πάταξη των καρτέλ. Οι εταιρείες που αποκαλύπτονται από την επιτροπή ανταγωνισμού ότι έχουν κάνει συμφωνίες μεταξύ τους, παραβιάζοντας την αρχή της ανταγωνιστικότητας, θα πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα, ώστε να είναι ασύμφορο γι'αυτές να ρισκάρουν (όχι όπως γίνεται σήμερα, όπου τα πρόστιμα, εκτός του ότι δεν εισπράττονται, είναι και πολύ μικρότερα του κέρδους). Επίσης, αν οι εταιρείες δε συμμορφωθούν θα κλείνουν.
-πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυστηρότερα τεκμήρια για τα μεγάλα εισοδήματα και περισσότεροι έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια κλπ που φοροδιαφεύγουν κατά κόρον. Η τιμωρία σε περίπτωση φοροδιαφυγής, θα είναι πρόστιμο που θα ξεκινάει από το πενταπλάσιο του φοροδιαφεύγοντος ποσού και θα φτάνει σε φυλάκιση πολλών ετών.
-τέλος, ευνοϊκότερη φορολογία σε ποσά μέχρι 100.0000 ευρώ (από το 40% που είναι σήμερα), ίδια με τη σημερινή σε ποσά μέχρι 300.000 ευρώ και ανώτερη σε ποσά από εκεί και πάνω, με 0,5% ανά 100.000 ευρώ και μάξιμουμ το 60%.
Τα μέτρα αυτά είναι τόσο ελλειπέστατα, όσο και πολύ απλά διατυπωμένα, αφού βασίζονται περισσότερο στη λογική και την ισότητα, παρά στις οικονομικές αρχές (τις οποίες βέβαια δε νομίζω ότι παραβιάζουν).
Το βασικότερο που ήθελα να κρατήσω για το τέλος όμως, είναι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται σαν ένα κοινωνικό σύνολο με στόχους, όνειρα, φιλοδοξίες και όραμα και το κράτος να εμπνέει, με την σοβαρότητα, την οργάνωση και την υπευθυνότητα που οφείλουν να το διακατέχουν, όλους μας, ώστε να γίνουμε καλύτεροι πολίτες και να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, αφού το συμφέρον μας είναι άμεσα συνυφασμένο με το συμφέρον της πολιτείας. Αυτή είναι η κοινωνία την οποία οραματίζομαι και δεν τη θεωρώ επουδενί ουτοπία, παρά τα όσα θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Πίστη και προσπάθεια χρειάζεται και όλα μπορούν να επιτευχθούν.
Το οτι κανέννας από εμάς δεν προτείνει κάτι νέο, που στο κάτω κάτω δε θα έχει κάνενα αντίκτυπο πουθενά το καταλαβαίνω. Τη λογική του Στάθη δεν καταλαβαίνω, καθώς και όσων συμφωνούν με την προσέγγιση του επιχειρηματία και των εργαζομένων. Κύριε επιχειρηματία δεν μπορείς να πληρώσεις όπως πρέπει και θες να εκμεταλλευτείς τους υπαλλήλους; θες φτηνότερα εργατικά - μηχανήματα κλπ τα οποία αναμφισβήτητα θα οδηγήσουν σε κατώτερο προϊόν; κακώς άνοιξες επιχείρηση.
Δε σημαίνει πως οι εργάτες σου θα πρέπει να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται. Οι αμοιβές ανάλογα με το επίπεδό της δουλειάς και τις γνώσεις του υπαλλήλου και την αποδοτικότητά του σαφώς θα έπρεπε να είναι ισότιμες.
Το τελείως άκυρο παράδειγμα της Κίνας, είναι να σε βγάζει από τα ρούχα σου. Επειδή εκεί όντως δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, θα πρέπει και εδώ να γίνει το ίδιο? Επειδή εκεί (όπου) δουλεύουν παιδιά για μισό κομμάτι ψωμί, θα έπρεπε μήπως να το σκεφτούμε και για εδώ?
Αυτά τα λόγια δεν έχουν λογική. Ίδιας προσέγγισης και φιλοσοφίας θα ήταν και η χρήση σκλάβων για την παροχή αγαθών σε καλύτερες τιμές για τους μη σκλάβους.
Η μόνη πρόταση που θα έπρεπε να γίνει από όλους μας, είναι πλέον να μάθουμε να απαιτούμε ιδίως από τον ίδιο μας τον εαυτό, όσα ξέρουμε να απαιτούμε μόνο από τους άλλους. Να πληρώσουν όσοι έφταιξαν, να μπουν φυλακή οι κλέφτες, να κλείσει η επιχείρηση που φοροδιαφεύγει, να πληρώσει πρόστιμο ο γείτονας με τη μαύρη εργασία, να να να...
Να σταματήσουμε να ζούμε στον εγωιστικότατο μικρόκοσμό μας, που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η τσέπη μας, η οικογένειά μας και η πάρτη μας.
Να μάθουμε να σεβόμαστε τον τόπο μας και το συνάνθρωπό μας και να μη θεωρούμε τους εαυτούς μας έξυπνους και όλους τους άλλους μαλάκες και κορόιδα. Αυτά και πολλά πολλά άλλα τα οποία όμως ΟΛΑ ξεκινάνε από τις μονάδες δηλαδή εμάς τους πολίτες αν γινόντουσαν, τότε δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα.
Αλλά πως να μάθεις να απαιτείς, όταν δεν έχεις τσίπα; οταν είσαι και εσύ ένα λαμόγιο στο βαθμό που σου αναλογεί, επειδή θα κάνεις το ευκολότερο και καλύτερο για την πάρτη σου???
Κύριοι για να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να αλλάξει το έμψυχο υλικό της.
Αγαπητοι φιλοι!
Κανεις δεν αμφιβαλει οτι η κατασταση ειναι πολυ σοβαρη,στην αναμπουμπουλα ομως το ποιος χαιρεται παντα ειναι γνωστο!!
Δεν θα μακρυγορησω με οικονομοπολιτικες αναλυσεις που δεν ειναι ουτε του αντικειμενου και ισως ουτε και της παιδειας μου.
Αυτο που θα πω ειναι οτι οπως ολα τα πραγματα στον πλανητη χρειαζονται και εχουν μια ισορροπια η οποια οταν για καποιο λογο διαταραχθει,τοτε συμβαινουν φαινομενα με απροβλεπτες συνεπειες.
Ουτε σε καποιον φορολογικο παραδεισο αλλα ουτε σε καμια παμπλουτη χωρα ζουσαμε που προσεφερε απλοχερα συνθηκες προνοιας και εργασιακων απολαβων και τωρα θα χαθουν ή πρεπει να επαναπροσδιοριστουν.
Μια ζωη ειμασταν κατω του μεσου ορου της υπολοιπης Ευρωπης και οσο για την γερμανια τα 800 ευρω μπορει να ειναι ο βασικος μισθος αλλα δεν συνυπολογιζονται τα επιδοματα (τεκνων κλπ),η μορφη του κρατους προνοιας ,η παιδεια(ουτε στο γερμανικο λεξιλογιο δεν υπαρχει η λεξη ιδιαιτερα μαθηματα),η υγεια.
Τα δεκα δις ευρω που ως δια μαγειας "εφυγαν" για τραπεζες του εξωτερικου το προηγουμενο διμηνο και η προθεση πανικου που επικρατει ειναι μεγαλυτερος κινδυνος απο τα επιτοκια των spreads που ετσι και αλλιως δεν προκειται να δανειστουμε απο εκει.
Κυριοι
η προταση η δικη μου ειναι μια... διατηρηστε τον τροπο ζωης σας,τις συνηθειες σας,οχι μεγαλες και επισφαλης αγορες,οχι ανοιγματα μακροχρονια τουλαχιστο μεχρι να σταθεροποιηθει η κατασταση,αλλα ουτε και κομποδεμα στο παπλωμα και μονο ψωμι και νερο,διοτι ετσι χειροτερευουν τα πραγματα.
Διοτι το φαινομενο του ντομινο εχει ηδη ξεκινησει και ας πιστευω εγω οτι τα πρωτα πουλια τα ριξαν επι τουτου.
Οχι πανικος οχι τρομολαγνεια,οχι καταστροφολογια
Συνεση υπομονη και διαθεση για καμια παραχωρηση σε δικαιωματα που κερδηθηκαν με αιμα (οχι δεν ειμαι αριστερος).
Αυτο που μπορουμε να κανουμε ειναι ν'ακολουθησουμε την παλια ελληνικη συνταγη, αυτη που καποιοι απο εμας βιωσαν και εμαθαν απ τους γονεις τους.....
Δηλαδη....κοιταμε ολοι τ'αρχ@δι@ μας να δουμε ποσο μεγαλα η μικρα ειναι και κινουμαστε αντιστοιχα....δηλαδη παμε εως εκει που μας παιρνει...αλλους λιγοτερο και αλλους περισσοτερο....χωρις κομπλεξ και μαλακιες...."γιατι αυτος και οχι εγω ?"........διοτι με αυτο το συστημα καποιοι τωρα ειναι στο χειλος του γκρεμου με δισβασταχτα για τα μεγεθη τους χρεη.
Εμας μας εμαθαν να κινουμαστε μεχρι εκει που μπορουμε ...γι αυτο και πιστευω οτι ανηκουμε σε μια σχετικα λογικη , μετρημενη και συντηριτικη γενια....ακουγα παλια που ελεγαν οι γονεις..."εμεις παιδι μου δε μπορουμε να παμε εκει...εκει πανε μονο οι πλουσιοι" και κανεις δεν αισθανοταν ασχημα μιας και ειχαν πληρη επιγνωση της οικονομικης τους καταστασης .
Εχω ενα αυτοκινητο 11 ετων το οποιο μ'αρεσει πολυ, χαιρομουν να τ'οδηγω οταν καθομουν στη θεση του οδηγου και οταν ενας φιλος απ το Λονδινο (με περιπου 10 sports και exotic cars στην κατοχη του) μπηκε μεσα στα προηγουμενα Ποσειδωνια αρχισε να μιλαει με τα καλυτερα λογια , μου ζητησε να τ'οδηγησει και οταν επεστρεψε στο Λονδινο μου μιλαγε συνεχεια για το BMW.....στην Ελλαδα ειναι "ενα απλο παλιο Μ5 που εχει φαει τα ψωμια του , δεν κανει ουτε 25 χιλιαρικα και αντε μωρε τωρα με τον κακομοιρη που δε μπορει να παρει το καινουργιο"....αυτοι ειμαστε σημερα, η τελος παντων ετσι μας εκαναν.
Οταν ειμουν μικρος Timberland φορουσαν αυτοι που μπορουσαν να τα πληρωσουν....οχι αυτοι που νομιζαν οτι μπορουν να τα πληρωσουν με δανεικα.
Οι ελληνες τα τελέυταια 10 χρονια εμαθαν να ζουν τη ζωη οχι τη δικη τους αλλα καποιου αλλου....καιρος να επιστρεψουν στη ζωη τους προσπαθωντας να μην επαναλαβουν τις βλακειες του παρελθοντος.
φιλε μου δεν ξερω τι δουλεια κανεις και κατα ποσον γνωριζεις πως λειτουργει μια επιχειρηση.
και ειναι και ανωφελο οπως ειπες να κατσω να σου εξηγησω εγω ή εσυ, μεσα απο ενα φορουμ.
στεκομαι μονο σε αυτο που σημειωσα με μπολντ.
το "οπως πρεπει" ποιος το καθοριζει?
συμφωνω πως οταν μια επιχειρηση δεν βγαινει πρεπει να κλεινει. δεν λες τιποτα αφυσικο φιλε μου.
στον σκληρο ιδιωτικο τομεα ετσι γινεται ουτως ή αλλως...
για αυτο και εκλεισαν οι περισσοτερες βιομηχανιες στην ελλαδα ή μεταφερθηκαν αλλου.
να εισαι βεβαιος οτι ο επιχειρηματιας δεν χανει σημαντικα απο αυτο. την ακρη θα την βρει. για αυτο και ειναι αυτος ο βιομηχανος και οχι εσυ κι εγω...
εχει μια ικανοτητα την οποια δεν εχουν οι υπολοιποι.
αλλα εσυ τι θεωρεις προτιμοτερο, να φυγει το εργοστασιο στη βουλγαρια ή να μεινει εδω?
ουτως εχοντων των πραγματων και με βαση παραγοντες που δεν ελεγχει η ιδια η επειχηρηση, οπως ο ανταγωνισμος, για να γινει αυτο χρειαζονται θυσιες.
αναλογικα περισσοτερες απο τον εργαζομενο. αυτος υπολογιζεται -και ανεβαζει δραματικα- στα κοστη ενος προϊοντος, οχι η αμοιβη του επιχειρηματια, η οποια παρεμπιπτόντως εχει δαιμονοποιηθει εντελως στη χωρα μας...
αρα που καταληγουμε? στο οτι προτιμαμε να εχουμε σαν εργαζομενοι μια ακαμπτη σταση -βοηθουμενοι σε πολλες περιπτωσεις και απο γνωστους εργατοπατερες που δεν εχουν κολλησει ουτε ενα ενσημο- με αποτελεσμα και η επιχειρηση να κανει αυτο που τη συμφερει. και αυτο ειναι αυτο που προτεινες. να κλεινει.
μετα εχουμε τις γνωστες εικονες των απολυμενων εξω απο τα υπουργεια...
αυτο σε τι ωφελει?
στη γερμανια αντιθετα, τα ιδια τα συνδικατα δεχθηκαν μειωσεις και σε χρηματα και σε μερες εργασιας και μειωσεις προσωπικου με βασικο αιτημα να παραμεινουν τα εργοστασια και η παραγωγικη διαδικασια.
σε περιοδους κρισης ειναι μια λογικη που με βρισκει συμφωνο.
αλλωστε τι θα κερδιζαν αν η φαβε μετεφερε ενα απο τα εργοστασια στην τσεχια?
εδω λειτουργουμε αλλιως. απο τη στιγμη που γεννιομαστε ανατρεφομαστε με τετοιο τροπο, που θεωρουμε λιγο-πολυ οτι ολοι οι αλλοι μας χρωστανε.
ετσι κανεις δεν δεχεται να παει το παιδι του σε σκληρη δουλεια.
η οικοδομη το γνωριζεις οτι βρισκεται σχεδον αποκλειστικα σε χερια ξενων εργατων?
αυτο γιατι εγινε? ο ελληνας γιατι δεν δουλευει πια οικοδομη?
μακαρι να γινοταν αλλα δεν μπορουν να γινουν ολοι επιστημονες. δεν υπαρχει αυτη η αναγκη στη χωρα μας.
επειτα ειναι και κατι αλλο.
αυτο που προτεινες, γιατι στον δημοσιο τομεα δεν ισχυει?
δηλαδη οποια επιχειρηση μπαινει μεσα να κλεινει.
προφανως λογω των πελατειακων σχεσεων που εδω και δεκαετιες εχουν αναπτυχθει μεταξυ πολιτικων και ψηφοφορων.
σε συζητησεις ολοι ξερουν τι πρεπει να γινει. γιατι ομως σχεδον ποτε αυτο δεν γινεται?
δυστυχως εως εκει φτανει το μυαλο μερικων συμπολιτων μας.
συμφωνω απολυτα με τη ρητορικη σου προταση οτι πρεπει να αλλαξει το εμψυχο υλικο αυτης της χωρας (διοτι φυσικα δεν φταινε τα φυτα και οι πετρες), αλλα δυστυχως αυτο δεν μπορει να γινει.
ετσι η -και επισημα πλεον- αμερικανικη και ευρωπαϊκη κηδεμονια ειναι το μονο που απεμεινε...
edit: νικο συμφωνω απολυτα. για μια φορα ακομα τα ειπες ολα.
Ναι Νικολα ετσι ελεγαν και οι δικοι μου γονεις,αλλα και η εποχη και και οι συγκυριες ηταν διαφορετικες και το πιο σοβαρο ηταν ακομα προσφατες οι μνημες απο εποχες "πετρινες".
Σημερα εχει αλλαξει και ο τροπος σκεψης και οι συγκυριες,βεβαια οι ανεμοι των αλλαγων,οπως καθε δυνατος ανεμος επιφερει και ζημιες.
Τοτε τα timberland οντως τα φοραγαν αυτοι που ειχαν,γιατι αποτελουσαν τοτε status symbol ετσι τα ειχαν προωθησει,σημερα? τι ειναι τα timberland? εκτος απο ενα καλης ποιοτητας υποδημα το μονο που εχουν ειναι ο αποηχος μιας ξεπεσμενης "αυτοκρατοριας".
Το συστημα εβγαλε αλλα που τα αντικατεστησαν...και ετσι θα γινεται!! ολα ομως αλλαξαν οταν απελευθερωθηκαν οι δοσεις στα ταπεζικα δανεια.
Το 1991 οταν αγορασα το πρωτο μου αυτοκινητο το ανωτερο χρονικο διαστημα ηταν 18 μηνες και αυτο με γραμματια.Το δε επιτοκιο τοτε ηταν 3% το μηνα,ναι ναι καλα ακουσατε.
Οπως καταλαβαινει κανεις η αγορα premium για την εποχη αγαθων ηταν σχεδον απαγορευτικη.
Οταν ομως αυτο εγινε 36 μηνες και σε συνδυασμο με την πτωση των επιτοκιων και αργοτερα σε 48 ,60 ή ενας Θεος ξερει ποσες δοσεις πια,τοτε τα παντα αλλαξαν.
Ο καθενας πλεον μπορουσε να "μπει" στο παιγνιδι.
Και οπως εχω ξαναγραψει ετσι, τι εγινε? μικροι μεγαλοι στα καφενεια...
Για αυτο και για χιλιαδες αλλα παραδειγματα καποια στιγμη θα επρεπε να δημιουργηθει εστω και τεχνητα μια κατασταση για να μπουν τα "πραγματα" στη θεση τους, να ξεχωρισει η "ηρα απο το σταρι".
Απο οτι φαινεται "σημερα" αν μη τι αλλο αυτο θα ειναι και το αποτελεσμα της τεχνητης κατ'εμε κρισης.
Ωραια.
Ακουστηκαν διαφορες προτασεις, ολες με τα μετρα του καθενος δικαιες και σωστες.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ ειναι λοιπον εδω.
Γεγονος.
Θα σφιξουμε το ζωναρι.
Γεγονος.
Θα γυρισουμε στα βασικα.
Γεγονος.
Ολα αυτα ειναι πλεον παραδοχες και οπως λεει και ο Νικος, θα χαρουμε με αυτα που εχουμε.
Παμε σε αυτα που λεει ο Αρης.
Ειναι εφικτα;
Εφ οσον θα εχουμε το Δντ και την ΕΕ στο κεφαλι μας, τι λετε θα μπορεσουν να γινουν;
Ενα ναι η ενα οχι θελω.