Εν τελει το συμπερασμα ποιο ειναι;Βαζουμε λαδια συμφωνα με τον κατασκευαστη ή βαζουμε καποιο αλλο με διαφορετικο sae απο αυτο που οριζει ο κατασκευαστης;
Printable View
Εν τελει το συμπερασμα ποιο ειναι;Βαζουμε λαδια συμφωνα με τον κατασκευαστη ή βαζουμε καποιο αλλο με διαφορετικο sae απο αυτο που οριζει ο κατασκευαστης;
Παιδια στο θεμα λαδια εχουμε κανει υπεραναλυση πολλες φορες εδω μεσα,η ερωτηση ηταν...εχω αυτο το μοτερ τι λαδια να βαλω;;σωστα;;
Διαβαζωντας τα περισσοτερα ποστ απο τα παραπανω το μονο που θα καταλαβω ειναι οτι παλι δεν καταλαβα τι λαδια να βαλω.Ολα αυτα τα κατεβατα μονο συγχυση φερνουν δεν χρειαζεται τοση αναλυση ο απλος χρηστης,στο φιναλε τι νομιζουμε οτι εχουμε;;.....απλοι κινητηρες ειναι ουτε καν τα Μ δεν παιρνουν κατι το ιδιεταιρο,λοιπον τι βαζουμε;;
ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ με επωνυμα λιπαντικα(αναφερθηκαν παραπανω)και με συχνες αλλαγες 8000-10000 και παντα με φιλτρο λαδιου.
Οσο για το τι λεει το βιβλιο για τον Μ54...
Εαν προσεξει καποιος θα δει οτι οτιδηποτε πανω απο 5W σε ακραιες συνθηκες κρυου ειναι οριακο σε αντιθεση με το 0w-5w που παρεχει πληρη καλυψη
Συνημμένο Αρχείο 23991
Εγω το ξεκινησα με 0-40 αλλα επειδη παρα τσιμπαγε μετα απο 2 αλλαγες το γυρισα στο 5-30 και μεχρι στιγμης το μοτερ δουλευει σαν ραπτομηχανη που λεμε
Εχω γραψει για το θεμα λαδια πολλες φορες.... οποιος θελει περισσοτερες πληροφοριες ας μου στειλει π.μ η' να με παρει τηλ.:original:
Μike.Tο sae το api το acea,δηλωνουν τις προδηαγραφες τις καθε χωρας.
Για την ευρωπη εχουμε το acea.
Eσυ θα κοιτξεις τις προδιαγραφες του κατασκευασρη και θα πας συμφωνα με αυτες.
Πχ έχουμε εναν κινητήρα που τον δουλεύουμε σε εξωτερικές θερμοκρασίες απο 10 βαθμούς εως και 40. Kαι προδιαγραφή bmw LL-04(long life 4) η οποια μας δηλωνει οτι θελουμε λαδι χαμηλής περιεκτικότητας SAPS για αυτοκίνητα που δουλεύουν η πωλούνται στην ευρωπη.
Εαν γραφει μονο LL04 σε καλυπτει παντου.
Εαν δεν γραφει LL04 πρέπει να γράφει και εχει τις ποιο κάτω προδιαγραφές είσαι απόλυτα καλυμένος
Θελουμε λαδι χαμηλής περιεκτικότητας sps (θειαφι τεφρά θειαμινη φώσφορος) πρεπει να γραφει καπου το C επιπλεων θα γραφει και SM η SN GF4 η GF5 (Αν διαβασεις τους πινακες που εχω βαλει πριν θα δεις τι ειναι )
Εαν το αμαξισου ειναι βενζινη πρεπει το λαδι να γραφει A1 η και A5(ξαναδες τους πινακες) και το A4 ειναι αποδεκτο.
Τωρα για το ιξωδες δες τον πινακα στο βιβλιο του κατασκευαστη.Εγω για τις θερμοκρασιες που προανεφερα θα εβαζα 10W40 H Και 10w50 και το 15W50 ειναι αποδεκτο για θερμοκρασιες απο -10 εως και λιγο ανω των 40
Εγω ειμαι αναμεσα σε 5w40(κατασκευαστης) και σε 10w40(λογω κλιματος),αν και δεν προβλεπεται απο τον κατασκευαστη το συγκεκριμενο ιξωδες..Στο μερος οπου κινειται το αυτοκινητο το χειμωνα πολυ σπανια η θερμοκρασια θα φτασει στους 0*C(συνηθως 2-3*C) ενω τα καλοκαιρια μπορει να βαρεσει και 40!!!Αρα τι λετε;
Aναμεσα στα δυο βαλε το 10w40.
Αρα με βαση το σχημα στην εικονα που παραθεσες,αν χρησιμοποιεις τον κινητηρα σε περιβαλλον οπου η θερμοκρασια τον χειμωνα δεν πεφτει κατω απο τους 0,ενω το καλοκαιρι φτανει και τους 40,ενα λαδι 10w40 ειναι οτι πρεπει.Η διαφορα απο οτι φαινεται και στοσχημα ειναι οτι τα 0w-x και 5w-x καλυπτουν ενα πιο ευρυ φασμα θερμοκρασιων..που αναφερεται κυριως για πιο ψυχρα κλιματα!Σωστα;
Δηλαδή σε έναν m 54 ο οποίος δουλεύει στην Σ.Αραβία θα βάλουν 20-50? Όχι...έχει σημασία και η ανοχή των μεταλων μεταξύ τους ....νούμερα τα οποία δίνει η BMW στην castol ώστε αυτή να βγάλει την συνταγή.
Στην Ευρώπη όλες τις συνταγές τις βγάζει το κέντρο έρευνας της castol τις οποίες τις κρατάει για δύο χρόνια και μετά τις πουλάει με πρωτες στη λίστα την BP και την ARAL.....και οι τρεις είναι στον ίδιο όμιλο.
47 ποστ για λάδια και έχει ο θεός....:shok:
Δες τε το βιβλίο του κατασκευαστή, όπως πολύ σωστά γράφει παραπάνω ο michalis330 για τις προδιαγραφές που ορίζει για κάθε κινητήρα και ριξτο.
Τόσο απλό.
Υπαρχει λαδι 10w40 full συνθετικο;
σε Μ54β22 παντα 0-40,εκτος από μια φορα που εβαλα 5-30 αλλα επειδή το εκαιγε δεν ξαναεβαλα.με 0-40 ,καταναλωση λαδιου από 0-700ml(πιεση) σε αλλαγες παντα ανα 10.000χλμ
ναι το πολυ (αν το πιεσω)700 ανα 10.000 χλμ ghost rider
Δεν ειναι τα ιδια. Θα βρεις 10w-40 με προδιαγραφες LL-98.
Νομιζω τα fuchs πχ.
Ισως κ αλλα που μου διαφευγουν.
Απο εκει κ περα για 100% συνθετικο πας σε redline,amsoil,motul 300v...
Προσοχη στο Amsoil οσοι εχουν κινητηρα με προδιαγραφή LL04.
Παρολο που ειναι κορυφαιο λιπαντικο,δεν καλυπτει την προδιαγραφη LL04 της BMW.
Η οποια εκτος των άλων δηλώνει χαμηλά εως και μηδενικά SSPS. Τo Amsoil. European Car Formula 5W-40 Synthetic Motor Oill που φέρνουν εδω εχει προδιαγραφή LLO1.
Eκτος αν πάρετε απο εξωτερικό..
Ειχα πει απο το πρώτο post. να διαβάζεται πάντα το βιβλίο του κατασκευαστή σχετικά με το ιξώδες και τις προδιαγραφές.Μην το αμελείτε,να βλέπεται παντα το σημείο με το εύρος θερμοκρασίας, και να βαδίζεται σύμφωνα με αυτό.Ας λένε οι μηχανικοί για 5w30 το καλοκαίρι.Εσεις δείτε τι γραφει το βιβλίο.
"It has manufacturer approvals for BMW Longlife-04 ..."
https://www.amsoil.com/shop/by-produ...ont%2fafl.aspx
Προσωπικα αυτο χρησιμοποιω αγορασμενο απο την ελληνικη αγορα, παρα το γεγονος πως το δικο μου μοτερ ειναι προδιαγραφων LL-98 (βλεπε Μ52). Εντυπωσεις φυσικα αριστες !!! thumb
Απο την στιγμη που βλεπεις SN SM εισαι απολυτα καλυμενος.
SN =2010----
SM =2004 εως 2010
Δηλ.καλυπτει και προδιαγραφες κινητηρων 2004.
Ασε που το γραφει
Mid-SAPS European Oil for European Gasoline and Diesel Engines
To θεμα ειναι η προδιαγραφη LL04 η οποια ζητα χαμηλα εως ελαχιστα ssps
Η 98 προδιαγραφη ειναι για παλαιοτερους κινητηρες BMW
Πρακτικά η διαφορά ll01 με ll04 αφορά μόνο τις εκλύσεις ''ssps'' όπως λέτε ή υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στην προστασία του κινητήρα?
Στην Αμερική λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αιθανόλη στα καύσιμα προτείνεται μόνο ll01 ακόμα και στους πιο σύγχρονους κινητήρες.
Αυτο ηθελα να ρωτησω κι εγω..
Για εμας εδω Ελλαδα, σε Μ54Β30 να προτιμαμε LL01 ή LL04..??
Εγω σκεφτομαι για Liqui Moly TOP TEC 4100 5W-40 (LL04).
Ισως παρω και ενα Motul 8100 X-CESS 5W-40 (LL01).
Τωρα εχω μεσα TOTAL Quartz 9000 Energy 5W-40 (LL98).
Ζαχαρία.. Δες το βιβλίο του κατασκευαστή. Χρησιμοποιείς και τις δυο.
LL-04
Αναπτύχθηκε για μεγίστη προστασία και διάρκεια ζωής των νεων φίλτρων σωματιδίων σε κινητήρες ντιζελ..
Αυτά τα λαδια προβλέπονται για όλους τους πετρελαιοκινητήρες με φίλτρο σωματιδίων, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθουν σε
σχεδόν όλους τους υπόλοιπους κινητήρες της BMW. Όπως LL-01 και LL-01 FE που πληρούν τις προδιαγραφες της BMW.
Ποιο αυστηρές απαιτήσεις ποιότητας. ΛΛ-04 δεν πρέπει να χρησιμοποιουν σε κινητήρες βενζινης εκτός Ευρώπης.
LL-01
Η ποιότητα αυτών των λαδιων είναι συγκρίσιμη με αυτη των ΛΛ-04 και LL-01 FE αυτά τα έλαια μπορούν να δουλεψουν στις περισσότερες μηχανές της BMW.
Ιστορια για τις προδιαγραφες και την ζημια που επαθε η bmw στις ΗΠΑ
Στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η BMW είχε τεράστιο πρόβλημα με τα καύσιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο στις ΗΠΑ ειδικα με καποια V8 μοτερ χωρις νικασιλ επικαλυψη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε θείο κατεστρεψε πολλές μηχανές BMW V8
Συμπερασμα
LL-1 είναι για καύσιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο - όπως στα καύσιμα ΗΠΑ.
LL-4 είναι για τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο - όπως στη Ευρώπη
Δειτε το βιβλιο συντήρησης του κατασκευαστή.Προς θεου δεν εχω ευθυνη.
Σας τα παραθετω απο το τεχνικο βιβλιο συντήρησης και επισκευής που εχει ολες τις μαρκες αυτοκινητων.
Λάδια κινητήρων βενζίνης
N52: LL-04, LL-01, LL-01 FE
M52TU: LL-04, LL-01, LL-98
M54: LL-04, LL-01
S54: SAE 10W-60
M43TU: LL-04, LL-01, LL-98
M43/CNG: μόνο LL-04
N42, N45, N46, N40: LL-04, LL-01, LL-01 FE
W10: LL-04, LL-01, LL-98
W11: LL-04, LL-01
N62: LL-04, LL-01, LL-01 FE
M62LEV: LL-04, LL-01, LL-98
S62 (E39) με 02/00: SAE 10W-60
S62 (E39) από 03/00: LL-01, LL-98
S62 (E52): LL-01, LL-98
S85: SAE 10W-60
Ντίζελ..
M41, M51: LL-04, LL-01, LL-98? (BMW High Power Special SAE 10W-40..Η
ACEA: A3/B3 ή API SJ / CD)
M47, M47TU: LL-04, LL-01, LL-98? (BMW High Power Special SAE 10W-40..Η
ACEA: A3/B3 ή API SJ / CD)? Προδιαγραφές ACEA (BMW High Oil SAE 15W-40
ACEA: A2/B2 ή API SG / CD)
M47TU από 3.3: LL-04, LL-01
M47/TU2: LL-04
W17: LL-01, LL-98 προδιαγραφές ACEA (BMW High Power Oil SAE 15W-40..Η ACEA: A2/B2 ή API SG / CD)
M57: LL-04, LL-01, LL-98? (BMW High Power Special SAE 10W-40 ACEA: A3/B3 ή API SJ / CD)? Προδιαγραφές ACEA (BMW High Power Oil SAE 15W-40 ACEA: A2/B2 ή API SG / CD)
M57TU από 09/02: LL-04, LL-01
M57TU (E60, E61 από 03/04): LL-04
M57Top από 09/04: LL-04
M57TU2 από 3.5: LL-04
:no:
Λαθος κανεις, κατα πρωτον η ζημια εμφανιστηκε μεν στην Αμερικη με τους Μ60 στο πρωτο μισο των 90'ς αλλα κορυφωθηκε με τους Μ52 μονο στην Ευρωπη
και κυριως την Αγγλια στο δευτερο μισο των 90'ς και τελειωσε -μονο για την BMW και οχι δυστυχως για τους υπολοιπους ιδιοκτητες- στις αρχες των 00"ς δηλαδη με το τελος των εργοστασιακων εγγυησεων.
Και κατα δευτερον εγινε σε οσα ειχαν επενδυση Νικασιλ
Οι αμερικανοι ομως φροντισαν μετα το πακετο των Μ60 να βαλουν ξανα μαντεμι στο μπλοκ των Μ52 και προβλημα μηδεν εν αντιθεση με την μαμα BMW που το αντιμετωπισε το θεμα τελειως σωβινιστικα θεωρωντας
οτι αυτο ηταν καθαρα ενα Αμερικανικο «προβλημα» που δεν τους αφορουσε και συνεχισαν το ιδιο βιολι με το Νικασιλ και το χρησιμοποιησαν στον Μ52Β28 με το μονο βανος. Και φυσικα ηρθε το βατερλω ...
Ηθελαν βλεπεις να δειξουν τεχνογνωσια και καλα νομιζοντας οτι μπορουν κι αυτοι να χρησιμοποιουν Νικασιλ οπως κανουν μεχρι σημερα και η Φεραρι και η Πορσε ! Τρομαρα τους ...
Και βεβαια η BMW αφου αρχισαν να σκανε τα αυτοκινητα της με τα Μ60 ενα ενα στα αμερικανικα συνεργεια εκανε μια μουλωχτη ανακλιση και καλα αλλα το κορυφαιο ειναι πως σε καποιους που πηγαν
για αντικατασταση κορμου η BMW τους εβαλε τον ιδιο τυπο παλι, με Νικασιλ ... BMW εγγυηση παντα ...
Ευτυχως αυτη την μαγεια η BMW δεν την επανελαβε και στην Αγγλια με τα 28αρια τα Μ52 γιατι λογω Ευρωπης δεν τους επαιρνε.
Οποτε και προχωρησε σε οσους προλαβαν την εγγυηση σε αλλαγη του κορμου με αλλον χωρις Νικασιλ.
Οι υπολοιποι που δεν τπηραν χαμπαρι την ανακληση η' οσοι τους εφανιστηκε το προβλημα πιο μετα την πατησαν απλα. Και ειναι παρα πολλοι αυτοι.
Βεβαια υπαρχουν και Μ52 με Νικασιλ που μεχρι και σημερα δεν εχουν παρουσιασει καποιο προβλημα αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν εχουν φοβο για το μελλον διοτι ο κινδυνος παντα θα υπαρχει οσο θα υπαρχει η πιθανοτητα νοθειας στις βενζινες.
Αν εξαιρεσουμε το προβλημα που υπαρχει με το φωσφορο και το θειο κατα τα αλλα το Νικασιλ ειναι μια μεγαλη πατεντα για τα αλουμινενια μπλοκ γιατι διωχνει τον κινδυνο πετσικαρισματος σε καφριλικια.
Ενα πολυ βασικο ομως μειονεκτημα ειναι σε οσα μοτερ Μ52 εχουν Νικασιλ και τυχει και γινει στραβη και αρπαξει καποιος κυλινδρος τοτε δυστυχως δεν ειναι επισκευασιμα και παει κατευθειαν στον κουβα.
Τα συμπτωματα της αστοχιας του Νικασιλ απο την χρηση φωσφορου και θειου στην βενζινη ειναι κυριως η μεγαλη καταναλωση λαδιου (μπορει και 1λ σε λιγοτερο απο 1000χλμ)και μετα συνεχιζει με πτωση συμπιεσης, διαρροες στους κυλινδρους, φλατζες, ρηγματα κτλ
Απορια ευλογη πιστευω, αν εγω που εχω μοτερ LL98 προδιαγραφων και εφοσον ζω στην Ελλαδα αρα θεωρητικα σε χωρα με βενζινη χαμηλης περιεκτικοτητας θειου και φωσφορου,
που ομως τα προηγουμενα χρονια αντι για LL01 ηΆ LL04 λαδια ειχα χρησιμοποιησει LL98, λαδια με μεγαλυτερη δηλαδη περιεκτικοτητα σε φωσφορο & θειο και που ειναι με βαση τα συμπερασματα
για βενζινες με εξισου μεγαλυτερη περιεκτικοτητα των δυο αυτων στοιχειων, εχω κανει κακο στο μοτερ ?
Ο ανθρωπος ρωτησε τι λαδια να βαλει.
5-30 η' 5-40 οτι λεει και ο κατασκευαστης αλλωστε.
Συμφωνω απολυτως μαζι σου δεν διαφωνω καθολου, απλα οταν ποσταρονται τοσες πολλες πληροφοριες καλο ειναι αν δεν ισχυουν να διορθωνονται παρα να μενουν εκει οπως π.χ. προσοχη στα ταδε λαδια γιατι εχουν θειο η' οτι αλλο ενω το γραφει στο κουτι επανω τις προδιαγραφες του η' π.χ. να αναφερομαστε λανθασμενα στο προβλημα του φωσφορου με το Νικασιλ (δεν το ανεφερα εγω αρχικως) και δεν ειναι κακο να κανει κανεις λαθος. Αλλα και οι διορθωσεις δεν κανουν κακο και οταν γινονται με κοσμιο πιστευω τροπο. Και τα λιγο οφ τοπικ εχουν και καποιο ενδιαφερον γιατι παντα μπορει καπου να βοηθησουν ποτε δεν ξερεις.
Ετσι νομιζω, αν κανω λαθος παω πασο ...
:cheers:
Παιδια το θεμα εχει ξεφυγει λιγο,η απορια μου ηταν τι λαδι να χρησιμοποιησω κι αν ειναι ωφελιμο για τον κινητηρα να χρησιμοποιησω 10w40 λογω υψηλων θερμοκρασιων στο νησι..thumbΔεν χρειαζεται να γινεται ανβαλυση των ιδιοτητων των λιπαντικων.Αλλωστε υπαρχει αλλο θρεντ για αυτο τον σκοποthumb:thanks:
5-40 full synthetic
Ωραια...το παμε παλι απο την αρχη :th_Laie_67-1:
Niko Εχεις δικιο εκανα λαθος την ζημια την επαθαν οι κινητήρες με επικάλυψη νικασιλ΄συγκεκριμένα το νικασιλ αποκολλάτε απο τον κύλινδρο.
Επισκευη στο νικασιλ γινεται. Ιταλια Βελγιο και Αμερικη.για επικαλυψη.
Στην Ελλαδα κανουν συνηθως στα μηχανακια.Το κοστος ειναι αρκετα υψηλο.
Τωρα οσο για τα υπόλοιπα που έγραψα δεν νομίζω να είμαι κάπου λάθος.
Δεν τα βγάζω απο το μυαλό μου.Αλωστε το μονο που έκανα είναι να βάλω πινάκες με τις προδιαγραφές, και να τονιζω να τις ακολουθουμε..
Τωρα αν εκανα αναλυση ,πιστευω δεν ειναι κακο να γνωριζουμε τι ειναι και τι κανει η καθε μια.
Πιστευω τα εγραψα αναλυτικα.
Παρακαλω τους διαχειριστες. Απο την στιγμη αυτα που εγραψα προκαλουν συγχυση ας τα διαγράψουν.
Υπεραναλυτικα τα εγραψες και πολυ καλα εκανες και εμενα καποια μου ελυσαν και αποριες. thumb
Για το Νικασιλ κοστος επισκευης σε 6κυλ. μοτερ θες κατασκευαστικο δανειο.
Τα λαθη που εκανες στα ειπα ενα ηταν για το Νικασιλ και το αλλο ηταν για τα Amsoil οτι δεν ειναι LL04 ενω ειναι.
Για την απορια που εξεφρασα ισχυει και δεν υπαρχει κατι αλλο πισω απο αυτο, απλη απορια.
Οι επιλογες των απανταχου κατοχων μοτερ Μ54 ειναι αναμεσα σε 0-30, 5-30, 0-40, 5-40.
Εγω προσωπικα θα διαλεγα το 5-40 οπως κανω παντα αλλα και οι πιο πολλοι, αλλα ποτε ομως 10-40, ειδικα σε Μ54.
Κι ας εχει ζεστη στο νησι.
:cheers:
BMW ΛΑΔΙ SAE 5W-40
Διαβάζουμε τις προδιαγραφές στο manual του αυτοκινήτου και αναλόγως αγοράζουμε το λάδι που τις καλύπτει.
Γενικά σε όχι Μ μοτέρ:
Αν δεν κινούμε το αμάξι, αλλάζουμε το λάδι μια φορά το χρόνο κατά προτίμηση το φθινόπωρο.
Σε διαφορετική περίπτωση αν κάνουμε μόνο ταξίδια το αλλάζουμε στις 12.000χλμ. Αν κινούμαστε στην πόλη δεν ξεπερνάμε τις 10.000χλμ χωρίς να το έχουμε αλλάξει.
Αν μπαίνουμε σε πίστα ή γενικώς καταπονούμε το αυτοκίνητο, αλλάζουμε συχνότερα
Σε κάθε αλλαγή, αλλάζουμε και το φίλτρο λαδιού.
Όταν το πάμε σε συνεργείο για να αλλάξουμε λάδια, καλό είναι να είμαστε εκεί για να δούμε ότι τα άλλαξαν (και επίσης να τσεκάρουμε ότι βάζουν το λάδι που συμφωνήσαμε ή καλύτερα να τους το πάμε εμείς).