Αρχικό μήνυμα απο
Driver M
Προσωπικά πιστεύω ότι στην εθνική, οι μπέμπες μας (κυρίως οι δίλιτρες που κινούν σχετικά άνετα το αμάξωμα σε σχέση με τις 1600ρες αλλά δεν έχουν και την κατανάλωση των τρίλιτρων και πάνω, ιδίως των μη ατμοσφαιρικών) καίνε το ίδιο και μπορεί και λιγότερο από "μικρά" γύρω στα 1400 κυβικά.
Και αυτό διότι καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια (λόγω κυβισμού-ροπής και ιπποδύναμης) για να φτάσουν και να διατηρήσουν ωριαίες ταχύτητες 120-160 χιλιομέτρων χωρίς ο κινητήρας να ζορίζεται ώστε να καίει περισσότερο καύσιμο.
Για παράδειγμα, σε ταξίδι Αθήνα-Ριο Αντίρριο έχω δει με την 320 κατανάλωση από 7,6 (με πολύ συνετή οδήγηση) μέχρι 10 περίπου (με αρκετό σκίσιμο κυρίως μέχρι Κόρινθο). Στο 1.4 16v 207 μου πάλι, για την ίδια διαδρομή και ίδιες ταχύτητες, έχω δει από 8.5 μέχρι λίγο κάτω από 11 (με πολύ πίεση βέβαια, παρόμοια όμως της bmw), ενώ όταν ανάβω κι a/c η κατάσταση είναι απελπιστική.
Υπάρχουν βέβαια πολύ πιο οικονομικά και ελαφριά 1400άρια από το 207, αλλά και πάλι οι διαφορές σε δρόμους υψηλών ταχυτήτων σε σχέση με μεγαλύτερου κυβισμού (μέχρι ενός σημείου βέβαια γιατί του Βασίλη εκτός από τρίλιτρο έχει και τον κομπρέσσορα οπότε η κατανάλωση θα είναι αρκετά υψηλή αν το πόδι είναι βαρύ) αυτοκίνητα είναι ελάχιστες και σίγουρα το ταξίδι δεν είναι το ίδιο απολαυστικό.
Στην πόλη όμως, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, τα μικρά αυτοκίνητα κερδίζουν κατά κράτος σε όλους τους τομείς.