σιγουρα του χρονου θα τα αλλαξουν παλι και θα λενε οτι πισω απο το 05 θα εχει παραπανω,ετσι για να μαζεψουν παλι απο οσους θα τρεξουν τωρα να παρουν παλαιοτερα αμαξια .
Printable View
σιγουρα του χρονου θα τα αλλαξουν παλι και θα λενε οτι πισω απο το 05 θα εχει παραπανω,ετσι για να μαζεψουν παλι απο οσους θα τρεξουν τωρα να παρουν παλαιοτερα αμαξια .
Οι βασικοί υπαίτιοι του σημερινού χάους είναι οι δύο μεγάλοι που διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου αυτού εδώ και περίπου 4 δεκαετίες.
Κι άλλες παρατάξεις φέρουν ευθύνες, για διάφορους λόγους (με πρώτο και καλύτερο το ότι δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον κόσμο να καταψηφίσει και να στείλει στο σπίτι, για να μην πω στη φυλακή, τους ανικανοδιεφθαρμένους που τον κυβερνούν), αλλά όχι ανάλογες.
Μην ισοπεδώνουμε βάζοντας στο ίδιο καζάνι τις πολιτικές των γαλαζοπράσινων, με έμφαση μάλιστα στους τελευταίους, που μας έχουν κυριολεκτικά γονατίσει, με πολιτικές παρατάξεων που ούτως ή άλλως δεν έχουν κυβερνήσει ποτέ και δεν τις έχουν εφαρμόσει. Μπορεί και να ήταν ακόμα χειρότερες (αν και δε νομίζω αφού παρακάτω από τον πάτο δεν πάει), αλλά αυτό δε μπορούμε να το ξέρουμε εκ των προτέρων .
Μακάρι η οργή που έχουμε ΟΛΟΙ μας και αντικατοπτρίζεται και στο τόπικ αυτό για τα νέα πανάκριβα τέλη (που τείνουν, μαζί με την εξίσου πανάκριβη βενζίνη, να κάνουν τη χρήση του αυτοκινήτου προνόμιο των λίγων) να μετατραπεί σε καταβαράθρωση των υπάιτιών της στις ερχόμενες περιφερειακές εκλογές και μετέπειτα στις βουλευτικές.
Ειδάλλως, στα λόγια και στη γκρίνια όλοι πρώτοι είναι.
Στην πράξη όμως, μην τον είδατε...
καποιες αληθειες τσουζουν τελικα τι να κανουμε,ολοι εχουν διαπλοκη αλλη λιγοτερο αλλοι περισσοτερο.
το χρημα το κρατικο ειναι γλυκο....
Δεν μπόρεσα κι εγώ ποτέ να καταλάβω ποιο είναι το σκεπτικό τους.
Φαίνεται ξεκάθαρα πως χωρίζουν τους Έλληνες σε 2 κατηγορίες: τους 1928cc και κάτω και τους 1928cc και πάνω.
Δεν ξέρω τι μυαλά είναι αυτά που αποφασίζουν και πως σκέφτονται, ξέρω όμως ένα.. οι άνθρωποι είναι ερασιτέχνες.
Για να κάτσουν να βγάλουν δίκαια τέλη κυκλοφορίας (όπως μας παραμυθιάζουν) πρέπει να βάλουν ένα στόχο.
Για να βρουν το στόχο πρέπει να σκεφτούν 3 πράγματα και να καταλήξουν
α) θα δουν τo αυτοκίνητο και τα τέλη με το μάτι του οικολόγου?
β) θα δουν τo αυτοκίνητο και τα τέλη με το μάτι του οικονομολόγου/φοροεισπράκτορα?
γ) θα δουν τo αυτοκίνητο και τα τέλη με το μάτι του απλού, του αυτονόητου και του δίκαιου?
Αν προσπαθήσουν να τα κάνουν έτσι απλά όλα μαζί, έχουν χάσει από χέρι.. (...όπως γίνεται για άλλη μια φορά φέτος)
Για να τα συνδυάσουν όλα πρέπει να κάνουν ένα:
δ) να ξεχάσουν (για μερικά χρόνια τουλάχιστον) τις κατηγορίες κυβισμού και να δουν το αυτοκίνητο με 2 μόνο κριτήρια:
1. Εργοστασιακή αξία για τα καινούρια ή τρέχουσα αξία για τα μεταχειρισμένα
2. Εκπομπές ρύπων
Αυτό που θα έκανα εγώ, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης για να αποφύγω και νέες καταθέσεις, σκεπτόμενος απλοϊκά και καθόλου πονηρά είναι.
Το πρώτο που θα σκεφτόμουν είναι πως η χώρα μας δεν έχει αυτοκινητοβιομηχανίες και ταυτόχρονα είναι καταχρεωμένη, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να περιορίσω τα κεφάλαια που χάνω στο εξωτερικό ...οπότε θα θυσίαζα και λίγο από τον όρο "οικολογία" ώστε να κινηθεί η εσωτερική αγορά των μεταχειρισμένων -ας πούμε της τελευταίας 10ετίας που θεωρούνται και σχετικά καθαρά. Οι τιμές στα εγχώρια μεταχειρισμένα τον τελευταίο καιρό (μιλώντας για BMW) έχουν πέσει σε επίπεδα τιμών Γερμανίας, υπάρχει περιθώριο λοιπόν να αυξηθούν λίγο, έστω και αν αυτά τα επιπλέον χρήματα πάνε μέσω ενός ειδικού φόρου μεταβίβασης στα ταμεία του κράτους.
Όποιος έχει την οικονομική άνεση τις μέρες αυτές να αγοράσει ένα καινούριο, θα το αγόραζε και χωρίς να μειωθούν τα τέλη ταξινόμησης, οπότε δεν θα πείραζα κάτι εκεί.
Εξ άλλου, με τη μείωση κατά 50% των τελών ταξινόμησης τα 1400αρια θα γλιτώσουν 300-400 ευρώ, ενώ τα μικρότερα ακόμα λιγότερα.
Τα καινούρια 4.0 - 5.0 λίτρα θα γλίτωναν ως 15000+ ευρώ. Δεν βλέπω το λόγο λοιπόν να μειωθούν τα τέλη ταξινόμησης σε νέα ή μεταχειρισμένα εισαγωγής.
Μιλώντας για νέα αυτοκίνητα και ειδικότερα στη δημοφιλέστερη κατηγορία από τα 1000 ως τα 2000cc (10000 ως 40000 ευρώ) κάποιος θα αγόραζε και με 300 ως 1500 ευρώ ακριβότερα (ανάλογα με την αξία).
Η σημαντικά μικρότερη κατηγορία στα νέα αυτοκίνητα άνω των 2000cc (συνήθως από 40000 ως 150000+ ευρώ) θα αγόραζε κάποιος και με 2000 ως 15000 ακριβότερα ένα καινούριο αυτοκίνητο (ανάλογα πάλι με την αξία)
Επίσης τα υβριδικά (που επίσης δεν τα παράγουμε εμείς...) είναι μεν καθαρά, αν και ακριβά, προωθούνται από τις αγορές, όμως προκαλούν και αυτά φθορά στο οδόστρωμα, αρκετά από αυτά εκπέμπουν ρύπους ανάλογους με άλλα συμβατικά χαμηλής εκπομπής ρύπων ή και μεγαλύτερων, η φόρτισή τους επίσης επιβαρύνει το περιβάλλον (τα plugged-in καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, άρα ρυπαίνουν έμμεσα) οπότε θα πρέπει να πληρώσουν κι αυτά ένα ελάχιστο ποσό τελών κυκλοφορίας/ρύπων.
Οπότε,
α) Θα "έχτιζα" έναν κατάλογο με τη μέση αντικειμενική αξία των Ι.Χ. οχημάτων νέων και μεταχειρισμένων στην Ελληνική αγορά, τουλάχιστον για μοντέλα από το 2000 και μετά (κάτι σαν αυτό που υπάρχει στο auto Τρίτη) με κατώτατο όριο τα 3000 ευρώ. Οτιδήποτε δηλαδή βάσει της μέσης αντικειμενικής αξίας του παραπάνω καταλόγου αξίζει κάτω από 3000 ευρώ, στη μεταπώληση να λογίζεται ως αυτοκίνητο αξίας 3000 ευρώ.
β) Θα έβαζα 5% τέλη μεταβίβασης/μεταπώλησης στα μεταχειρισμένα με ή χωρίς αριθμό κυκλοφορίας (με όριο προς τα κάτω τα 3000) τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να τα μοιραστούν ο πωλητής με τον αγοραστή. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που έχει μέση αξία καταλόγου 80000 ευρώ θα πλήρωνε για μεταβίβαση (80000*5%) =4.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο αξίας 3000 ευρώ (το κατώτερο) θα πλήρωνε (3000*5%) =150 ευρώ τέλη μεταβίβασης. Ένα άλλο με μέση αξία 20000 θα πλήρωνε (20000*5%) =1000 ευρώ τέλη μεταβίβασης (500 ο αγοραστής - 500 ο πωλητής). Κάποιος που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει αυτοκίνητο κάθε 1-2 χρόνια δεν θα κολλήσει στα τέλη μεταβίβασης, είναι σίγουρο αυτό.
γ) Θα υπολόγιζα τα τέλη κυκλοφορίας με π.χ. το 0.5% ως 0.7% της μέσης αντικειμενικής αξίας (με ένα ελάχιστο όριο προς τα κάτω τα 5000 ευρώ) πολλαπλασιαζόμενο επί ενός απλού συντελεστή που θα βγαίνει από τους εκπεμπόμενους ρύπους (αρχικά βάσει CO2 του εργοστασίου και από το 1ο έτος και μετά, βάσει της επίσημης Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων) απλά μετατρέποντας τους ρύπους σε δεκαδικό αριθμό. (π.χ. για εκπομπές Co2 120gr/km ο συντελεστής να είναι 1.2, για ένα με εκπομπές 300gr/km ο συντελεστής να είναι 3.0 ...κ.ο.κ.) Για παράδειγμα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μέσης αντικειμενικής αξίας 30.000 ευρώ με εκπομπές Co2 230gr/km θα πλήρωνε (30000*0.5%*2.3) =345 ευρώ
Αντίστοιχα ένα υβριδικό αυτοκίνητο με εκπομπές Co2 80gr και μέση αντικειμενική αξία 25000 ευρώ θα πλήρωνε (25000*0.5%*0.8) =100 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο θα υποχρέωναν όλα τα αυτοκίνητα να ελέγξουν τα καυσαέριά τους οπωσδήποτε 1 φορά το χρόνο κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Η καταγραφή του ελέγχου υπάρχει σε αντίγραφο στο υπουργείο συγκοινωνιών μέσα από το on-line σύστημα με ευθύνη του εξουσιοδοτημένου από το υπουργείο συνεργείου ή Κέντρου Ελέγχου Οχημάτων.
Αν ήθελα να γίνω και πολύ καλός για το χαμηλόμισθο και τον συνταξιούχο (που δεν έχει και τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει πολύ –άρα δεν ρυπαίνει πολύ- ούτε και να αλλάζει όχημα κάθε χρόνο μπορεί) θα έκανα και έκπτωση στη μέση αντικειμενική αξία (μόνο για τον υπολογισμό των ετήσιων τελών, όχι της μεταβίβασης) 3-5% ανά έτος...
δ) σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας του Ι.Χ. αναγράφει περισσότερους από 1 ιδιοκτήτες, στον υπολογισμό των τελών και μόνο, για ευνόητους λόγους (αν και εμένα προσωπικά δεν θα με βόλευε…) θα πρόσθετα 1/2 της μέσης αντικειμενικής ανά επιπλέον ιδιοκτήτη, για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με μέση αντικειμενική αξία καταλόγου 50000 που έχει 2 ιδιοκτήτες και εκπέμπει ρύπους 300gr θα πλήρωνε (50000+25000=75000*0.5%*3) =1125 ευρώ, αν το ίδιο αυτοκίνητο είχε 3 ιδιοκτήτες θα πλήρωνε (50000+25000+25000=100000*0.5%*3) =1500 ευρώ, αντί 750 ευρώ με 1 ιδιοκτήτη, ενώ αν ένα αυτοκίνητο με τους ίδιους ρύπους είχε μέση αντικειμενική αξία καταλόγου 12000 ευρώ θα πλήρωνε με 2 ιδιοκτήτες 270 ευρώ το χρόνο τέλη κυκλοφορίας, αντί για 180 ευρώ με 1 ιδιοκτήτη.
ε) κάτι αντίστοιχο θα έκανα και για τα εταιρικά I.X. (έστω τα άνω των 1750cc) που είναι αγορασμένα με leasing για το διάστημα που βρίσκονται στο leasing, για παράδειγμα θα το υπολόγιζα ως αυτοκίνητο με 2 ή 3 ιδιοκτήτες.
Δεν ξέρω…. Τι λέτε? Στέκει καθόλου? :think:
με τον παραπάνω συλλογισμό και με υποτιθέμενη αξία 35000 (από την ασφαλιστική εταιρία) με εκπομπές Co2 230 gr/km και με 2 ονόματα στην άδεια, εγώ θα πλήρωνα 603 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, ενώ αν το είχα μόνος μου θα πλήρωνα 403 ευρώ...
Ένα Ε60Μ5 με υποτιθέμενη αξία 70000 με εκπομπές Co2 344 gr/km και 1 ιδιοκτήτη θα πλήρωνε 1205 ευρώ, με 2 ιδιοκτήτες 1800 ευρώ
Ένα Ε46Μ3 με υποτιθέμενη αξία 40000 με εκπομπές Co2 292 gr/km και 2 ιδιοκτήτες θα πλήρωνε 876 ευρώ, με 1 ιδιοκτήτη 584 ευρώ.
Αν κάνουν τη σούμα πιστεύω πως θα είναι πολύ κερδισμένοι από άποψη εσόδων. Κάποιοι άλλοι βέβαια, αρκετά λιγότεροι, θα είναι χαμένοι αλλά αυτό είναι λογικό, δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους…
Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι εκεί μέσα ότι ο μέσος υποψήφιος αγοραστής ενός ΙΧ, δίνει μεγαλύτερη σημασία στο κόστος συντήρησης και στην σταθερότητα/ομαλότητα/προβλεψιμότητα αυτού του κόστους, παρά στο κόστος κτήσης το οποίο είναι θέμα γούστου και οικονομικής δυνατότητας σε μια δεδομένη στιγμή και γίνεται άπαξ. Το να έρχονται τα πάνω κάτω όμως κάθε χρονιά και οι τακτικές που απαξιώνουν το αυτοκίνητο, αναστέλλουν και κάθε απόφαση για αγορά νέου αυτοκινήτου, ή για αλλαγή σε καλύτερο, αντιθέτως οδηγεί σε καταθέσεις πινακίδων... Επίσης, τιμή βενζίνης, εμπόριο και αγορά αυτοκινήτου είναι αλληλένδετα… με την τιμή της βενζίνης σε αυτά τα επίπεδα δεν χάνει μόνο η αγορά αυτοκινήτου, χάνει και το εμπόριο, χάνει και ο τουρισμός, εσωτερικός ή εξωτερικός...
εγω σκεφτομαι το τροποποιησουν καπως ετσι... :
ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ( ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ )
ε? πως σας ακουγεται ?
μην το λες, στην Ολλανδία τα τέλη υπολογίζονται βάσει του βάρους του αυτοκινήτου και πίστεψέ με ...τσούζουν :original:
Στα υπόλοιπα κράτη έχουν από 50 ως 500 ευρώ ανάλογα με τη χώρα.
Αν εξαιρέσεις την Ολλανδία, 1000αρικο+ δεν υπάρχει πουθενά... για Αγγλία δεν ξέρω..
edit: Τα βρήκα!
ΑΓΓΛΙΑ: από 170 στερλίνες έως 220 στερλίνες (δηλ. από 185 ευρώ έως 235 ευρώ)
ΕΛΒΕΤΙΑ: 40 CHF (ελβ. φράγκα) = 30 ευρώ (με ισοτ. 1 ευρώ προς 1.33 περίπου)
ΙΤΑΛΙΑ: από 250 ευρώ έως 550 ευρώ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: πάνω κάτω τα ίδια με Ιταλία
αλλο να ακουσουμε κι αλλο να εχουμε στοιχεια συγκεκριμενα ο προλογος και οι προβοκατσιες του καρατζαφερη και των λοιπον ακροδεξιων δεν με επιρεαζουν.
Παλι off topic ειμαι.
Δεχομαι και pm
Στο θεμα μας.
Με τα τελη ακομα δεν αποφασισα τι θα κανω.
Με προχειρους υπολογισμους αν κανω 12000 χλμ το χρονο χρειαζομαι 2300γιουρια.
Ασφαλεια για τα μπανια 400 γιουρια.
Επειδη ειμαι λατρης του bmw και το θελω στη πενα αλλα 300 με τα λαδια του και τα ανταλλακτικα του.
Μπαξιματα δε θα υπολογισω γιατι μπορω να τα αποφυγω αν το αποφασισω.
ΤΕΛΗ ΚΥΛΟΦΟΡΙΑΣ 600 γιουρια.
Συνολο 3600 χωρις τα εκτακτα.Δεν ειναι λιγα.
Περνανε απο το μυαλο μου σκεψεις να το ξεκουρασω ενα χρονο, δηλαδη να παραδωσω πινακιδες.
Που θα το σταθμευσω ειναι το θεμα μου.