Τα γνωστά έχω το e36 coupe ψάχνω για φρένα.Κάποιος που γνωρίζει,παρακαλώ ας μου προτείνει κάτι.
Printable View
Τα γνωστά έχω το e36 coupe ψάχνω για φρένα.Κάποιος που γνωρίζει,παρακαλώ ας μου προτείνει κάτι.
φρενα απο 325
Εχω μπροστα δισκους δαγκανες τακακια απο Μ3 Ε46, αλλα πρεπει να φορας 17αρα ζαντα και να φτιαξεις βασεις σε μηχανουργειο για να μπουν οι δαγκανες (εκτος αν υπαρχει και αλλη λυση που δεν τη ξερω εγω)...
Κλασσική λύση από 330 Ε46 μπροστά και από 328 με αεριζόμενους δίσκους για πίσω...thumb Χωρίς πατέντες, δεν παίζουμε με τέτοια θέματα!
Αυτό ετοιμάζω κι εγώ, μετά τις γιορτές (αν όλα πάνε καλά) θα είναι ήδη πάνω στη μπέμπα...:thumbsup:
Μπορεις να βαλεις απο 335 δαγκανες, δισκους με καρε και offset για το δικο μας γιατι των Ε9x δεν ταιριαζει και μεγαλη ζαντα για να χωραει...
Αν θελεις μπορω να σου δωσω πληροφοριες που εφτιαξα το δικο μου.
για τι αμαξι μιλαμε;ωραια το e36 αλλα τι ειναι;
Καταρχην συμβιβασου με το γεγονος οτι ολα τα Ε36 δυστυχως εχουν χαλια φρενα και οταν λεμε ολα εννοουμε ολα.
Και επισης οι βελτιωσεις στα φρενα που γινονται στα Ε46 ειναι ακυρες για τα Ε36 για εναν πολυ σημαντικο λογο.
Στα Ε46 μπηκε το DSC οπου ελυσε το προβλημα που εχουν τα Ε36 με τα ABS πρωτης γενιας.
Δηλαδη, οταν ενα Ε46 με DSC φρεναρει τοτε το DSC φροντιζει να υπαρχει ανεξαρτητη κατανομη πεδησης στον καθε τροχο σε αντιθεση
με τα Ε36 που εχουν την ιδια σε ολους τους τροχους οποτε αν ενας τροχος -ο πισω πχ- ολισθαινει λογω "λυωμενου" πελματος η' χαλασμενης αναρτησης η' και φαγομενου σινεμπλοκ
τοτε το ABS απελευθερωνει και τους 4 τροχους, ενω στα Ε46 με το DSC απελευθερωνεται μονο οποιος ολισθαινει.
Αυτο σημαινει πως οποια αναβαθμιση στα ηδη καλυτερα φρενα των Ε46 γινεται αμεσως πιανει τοπο ενω στα Ε36 αν καποιος δεν το λαβει αυτο υποψην του τοτε μπορει να κανει τα φρενα του χειροτερα απο πριν ...
Αυτο που χρειαζεται οπως ειπωθηκε και πιο πανω ειναι να μπουν μπροστα δισκοι αεριζομενοι οπως εχουν τα 325 και 328 συν τις δαγκανες τους.
Οι δισκοι καλο ειναι, οπως και τα τακακια βεβαια, να ειναι αρκετα ανθεκτικοι και φυσικα καποιας καλης και εξειδικευμενης αφτερμαρκετ εταιριας (πχ EBC).
Σωληνακια υψηλης και υγρα ανθεκτικα σε θερμοκρασιες επισης βοηθουν.
. Βελτιωση οπως αυτη μεχρι εδω αξιζει γιατι πιανει τοπο η δαπανη αρκετα. thumb
Το βαρος ομως θα πρεπει να δωθει -σε αντιθεση παντα με τα Ε46- στα μπροστα φρενα γιατι αν βελτιωθουν περισσοτερο τα πισω ισως να ερθουν δυσαρεστες συμπεριφορες απο το πισω μερος της καροτσας (ειμαι παθων :thumbsdown:).
Οποτε για πισω παντα μαλακά τακακια ΟΕΜ προδιαγραφων, οτι αλλο πχ κεραμικα δεν θα βοηθησουν.
Τωρα αν θελεις να πας σε μεγαλυτερους δισκους θα προτεινα το πολυ-πολυ να φτασεις στους 300αρηδες απο τα τριλιτρα Ζ3 & Ζ4 μαζι με τις δαγκανες τους κομπλε. Αλλα οι διαφορες και παλι δεν θα ειναι μεγαλες δυστυχως.
Δαγκανες τυπου Brembo κτλ καλα ειναι αλλα κατα πρωτον θελουν πατεντες για να μπουν αρα η ασφαλεια σου ειναι εξαρτημενη αποκλειστικα απο την δουλεια του εκαστοτε μαστορα και τελος
τα αποτελεσματα δεν θα ειναι τα αναμενομενα λογω της ελλειψης DSC. Συν του οτι ολα αυτα ειναι πολυεξοδες κινησεις χωρις ισαξιο αποτελεσμα.
:cheers:
Χαιρετώ την BMWδοπαρέα!thumb
Την άλλη βδομάδα περιμένω να έρθει και το μπροστινό κομμάτι της αναβάθμισης των φρένων που ετοιμάζω στην 36άρα μου... Έχω ήδη στα χέρια μου τα πίσω από 328 (δίσκοι, τακακια, δαγκανες):
https://s7.postimg.org/xubsue0nv/DSC_0701.jpg
online photo sharing
και τώρα θα έρθουν και τα μπροστά που είναι από Μ3 (δίσκοι, τακάκια, δαγκάνες, άκρα)...
Σκεφτόμουν να τα συνδυάσω με σωληνάκια υψηλής πίεσης όμως σήμερα που έκανα μία ερώτηση στον μηχανικό που θα τα περάσω μου έκοψε τα φτερά με τις τιμές που μου είπε...:thumbsdown:
Αξίζει να τα βάλω τα σωληνάκια ή να αφήσω τα ίδια? Θα δω μεγάλη διαφορά?
Για πείτε καμιά γνώμη/εμπειρία...thumb
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!:thnx:
λιγα πραγματα θα δεις με τα σωληνακια για τα λεφτα που θα δωσεις .βαλε πανω αυτα που πηρες και θα εισαι αρχοντας.ποσο σου βγηκαν τα μπροστινα($) και ποσο τα πισω?
Τα σωληνακια "αεροπορικου" τυπου,"υψηλης","μεταλλικα" και οπως αλλιως λεγονται,θα τα καταλαβεις σε καποια "καταβαση" απο βουνο,ή σε καποια πιστα κλπ. και αυτο παντα αν πας σε γρηγορους (αγωνιστικους σχεδον) ρυθμους.thumb
...αν εχεις νοιωσει ποτε οτι "εχασες" τα φρενα σου,δηλαδη οτι το πενταλ "βουλιαζει" πιο βαθεια και η αποδοση ειναι:
"δεν ξερω καν αν θα μπορεσω να σταματησω":shok:
τοτε θα καταλαβεις τι χρησιμοτητα εχουν αυτα τα σωληνακια!!!
αν και εγω τα εχω βαλει,ποτε δεν πιεσα τοσο πολυ ωστε να χρησιμευσουν.....αν πιστευεις θα κανεις το ιδιο,μην τα βαζεις.thumb
ΥΣ...τι τιμη σου ειπαν???.....93ευρω πηρα για το δικο μου,της Goodrich, απο e-bay(μαζι με μεταφορικα) ....
Λιάκο τι τιμή σου είπαν???
Να ξέρεις για τα Ε36αρια είναι 6 τεμάχια...
καλυτερα να εστιασεις σε καλα υγρα και καλη παστα τακακια
Μου είπαν γύρω στα 30¤ το σωληνάκι...!
Υγρά ναι, να βάλω καλής ποιότητας... Τακάκια και δίσκοι από τα Μ3 είναι καινούρια και από τα 328 είναι μεταχειρισμένα με πολύ λίγα χλμ...
Από τιμές τα πίσω μου βγήκαν 150¤ και τα μπροστινά κάπου στα 400-450¤...
'Οπως τα λέει o Άρης, περίπου 100¤ τα Goodridge,
και σε μηχανουργείο υπολόγιζε ~15-18¤ το κομμάτι.
Η διαφορά είναι αμελητέα...
Άν τα φτιάξεις τελικά απλά θα πρέπει να έχεις αφαιρέσει,
πρώτα τα δικά σου προκειμένου να έχουν σπειρώματα/μηκος
καθώς και να περάσουν μέσα το κλιπς που τα σταθεροποιούν.
Υγρά ναι να βάλεις καλής ποιότητας δεν είναι τόσο ακριβά,
εγώ πήρα 1lt Ate super blue 12¤ αν θυμάμαι καλά, απλά
μην παραλήψεις κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσεις δεν είναι για πάντα...
Τέλος κράτα τα τακάκια σου για όσο έχουν ψωμί,
δές και πώς συμπεριφέρονται και έτσι θα έχεις μια εικόνα
όταν θα έρθει η ώρα της αλλαγής.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Λογικά θα μείνω με τα ίδια σωληνάκια (προσωρινά τουλάχιστον) και στο μέλλον ίσως αλλαχτούν...thumb
Σε 1 βδομάδα λογικά θα τα έχω στα χέρια μου οπότε αναμείνατε νεότερα...!:thumbsup:
Ήρθαν και τα μπροστινά σήμερα το απόγευμα:
https://s18.postimg.org/hso20x0ix/DSC_0835.jpg
free photo hosting
https://s11.postimg.org/w83jch4ir/DSC_0837.jpg
screen capture program
https://s7.postimg.org/xsx85eod7/DSC_0836.jpg
photo sharing
Δίσκοι, δαγκάνες, τακάκια και άκρα από Μ3!!!:thumbsup:
Οι δίσκοι και τα τακάκια είναι καινούρια...thumb
Με την πρώτη ευκαιρία μόλις φτιάξει ο καιρός θα περαστούνε στο αυτοκίνητο... Το πέρασμα θα το αναλάβω προσωπικά εγώ με τον θείο μου που έχει τις γνώσεις σε τέτοιου είδους "δουλειές"...thumb
Στον "μάστορα" που πέρασα τα αμορτισερ μου είπε ότι θέλει ένα 100άρικο οπότε το 'χασε το παιχνίδι...:thumbsdown:
Κάποια στιγμή στις επόμενες μέρες θα πάω να πάρω και υγρά φρένων... Έχει κανείς να προτείνει κάτι ιδιαίτερο? Τι ποσότητα θα χρειαστώ?
μοτουλ rbf 600 ή ΑΤΕ Super blue αν και τα πρωτα είναι καλυτερα.τα εχω δοκιμασει και τα 2
Καλοπάτητα να ευχηθώ αγορίνα...
Υγρά φρένων όπως είπε και ο Γιάννης παραπάνω θα βάλεις ή Motul RBF 600 ή ΑΤΕ Super blue γύρω στο λίτρο παίρνει συνήθως...
https://www.car.gr/parts/view/4579122/
Ωραία! Ευχαριστώ πολύ παίδες... Σήμερα έφτιαξε και ο καιρός στη Λάρισα, αν δεν μας τα χαλάσει το Σ/Κ θα καθίσουμε να τα περάσουμε κιόλας...thumb
Λοιπόν παιδιά αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα, ψάχνω για έναν από τους δύο τύπους υγρών φρένων που μου πρότεινε ο dark knight και οι τιμές τους φαντάζουν εξωφρενικές!!!:shok:
Συγκεκριμένα σε 2-3 καταστήματα/συνεργεία που ρώτησα παίζουν από 16-18¤ τα 500 ml δηλαδή στα διπλάσια χρήματα το λίτρο...:thumbsdown:
Επειδή αρκετά γ@μησι@τικα έχω πληρώσει και κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος με το κέρδος των ανταλλακτικών και των εργασιών απο δω και πέρα όσοι βασίζονταν σε μένα θα πεινάσουν...:ranting2:
Ευτυχώς το πήρα νωρίς χαμπάρι γιατί τώρα άρχισαν τα χοντρά μπαξίματα και από δω και πέρα ξεκινάει προσωπική εργασία και καλό ψάξιμο στις τιμές ανταλλακτικών...thumb
Στο θεματάκι των υγρών μπορούμε να βρούμε κάποια οικονομική λύση σε έναν από αυτούς τους δύο τύπους? Να ψάξω να παραγγείλω από ebay? Έχει κανείς προμηθευτεί από κάπου φθηνότερα?
https://www.autocarb.gr/ItemBase.asp...189&ArtNr=5015
11 ευρώ σου κάνει????
Eπιτέλους ήρθαν σήμερα και τα υγρά φρένων... Τώρα πλέον είμαστε κομπλέ και έτοιμοι να τα περάσουμε στο αυτοκίνητο...:thumbsup:
https://s29.postimg.org/zfzysr5jr/DSC_0843.jpg
print screen
Να ευχαριστήσω τον ziaba για την πρόταση...:thnx: Από αυτόν εκεί τα είχα παραγγείλει στην Αθήνα και σήμερα το μεσημεράκι έφτασαν στην πόρτα μου...thumb Και με πολύ λιγότερα χρήματα από τους "φαρμακοποιούς" τους δικούς μας που είχα ρωτήσει...:whistle:
Ωραίος αντε με τ καλό να μπουν να τα χαρείς.
Με το χειρόφρενο και τις βάσεις (δεν είναι τα ιδια) τι θα κάνεις? Η ζάντες σου είναι συμβατές με τα φρενα? Η γνώμη μου ο μάστορας που σου λέγε ότι θα σ τα βάλει με 100 ευρώ δε γνωρίζε και σ πε πολύ λίγα για να μπούνε αυτά τα φρένα σε απλο 36αρι θέλει τουλαχ κανα 500αρι έτσι όπως τα υπολογίζω.
Τώρα τι έχεις στα χέρια σου εκτός από δαγκάνες και δίσκους?
Όλα τα έχω! Δαγκάνες, δίσκους, τακάκια, άκρα από Μ3... Τα πίσω φρένα είναι από 328 και μπαίνουν όπως είναι και δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με το χειρόφρενο ούτε με τις βάσεις... Ζάντες 17άρες έχω οπότε χωράνε μια χαρά... Καρέ έχω την εντύπωση ότι είναι ίδιο...
Την Κυριακή αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουμε από το πρωί για να το τελειώσουμε και να είμαι κομπλέ...thumb
Με το καλο να τα τοποθετησεις,και να τα χαρεις.
Οσο για τα υγρα και brendix και bp να εβαζες δεν θα εχεις θεμα αρκει να ειναι 4αρια.
Αντε ρε Λιακο καλα σταματηματα.
βγαλε μια πισω ζαντα δες πρεπει να ναι ετ 41 και κατω (ελεγξε κ τ ρεζερβα σου) + μετρησε το ταμπουρο στον δισκο κ θα δεις οτι ειναι μικροτερο απο αυτο του m3 αρα περνει μικροτερες σιαγωνες χειροφρενου.
To ταμπουρο του χειροφρένου στον δίσκο από 328 είναι ίδιο με το 316 που έχω τώρα... Τα πίσω φρένα που πήρα είναι από 328, δεν είναι Μ3!
Το off set της ζάντας είναι ελάχιστο δηλαδή δεν έχει μεγάλο "φούσκωμα", θα το δω μία και καλή την Κυριακή που θα το λύσουμε αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχω πρόβλημα... Η ρεζέρβα είναι 15άρα, δηλαδή από τη στιγμή που θα μπούνε τα φρένα δεν γίνεται να μπει μπροστά, θα πρέπει να ψάξω για άλλη ή θα βάλω για ρεζέρβα μία 17άρα από την τετράδα που έχω ήδη πάνω όταν τις αλλάξω τώρα την άνοιξη...thumb
ααα δεν το επιασα :facepalm: οτι τα πισω ειναι απο 328 τοτε εισαι οκ
Σήμερα, βασικά χθες Κυριακή, μπήκαν επιτέλους τα φρένα στη μπέμπα...:thumbsup: Με προσωπική εργασία και αρκετό κόπο (ειδικά αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός) στρωθήκαμε στη δουλειά με τον θείο μου να το τελειώσουμε... Ξεκινήσαμε λοιπόν το μεσημέρι να λύνουμε έναν έναν τροχό και να κάνουμε την αναβάθμιση...thumb
Τα παλιά φρένα:
https://s16.postimg.org/nbpq2v705/DSC_847.jpg
screen shot in windows
Μας έβγαλαν το λάδι να τα βγάλουμε πάνω από το αυτοκίνητο... Ειλικρινά "στάξαμε":sweatdrop:
Τα καινούρια φρένα:
https://s15.postimg.org/hha9z7ofv/DSC_0848.jpg
screen cap
Ευτυχώς η τοποθέτηση των καινούριων ήταν σχεδόν γελοία...:thumbsup:
https://s30.postimg.org/b1uxh5i69/DSC_0850.jpg
screen capture
Οι φωτό είναι πολύ πρόχειρες και βιαστικές, να φανταστείτε τα πίσω δεν πρόλαβα να τα βγάλω φωτό...:thumbsdown:
Μπήκαν και τα υγρά φρένων Motul RBF 600!!!:thumbsup:
Τώρα εκρεμούν τα εξής:
1) Να τοποθετηθεί ο αισθητήρας για την φθορά στα τακάκια μπας και σβήσει το γ@μημένο λαμπάκι από το καντράν...:ranting2: Τον έχω απλά τοποθέτηση θέλει...
2) Να γίνει σωστή εξαέρωση αύριο γιατί μας είχε πάρει νύχτα και..... "Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει":whistle: Ίσως χρειαστεί να συμπληρωθούν και υγρά φρένων (ευτυχώς έχω αρκετά ακόμα)...
3) Να βρω αυτή τη μ@λ@κία στην παρακάτω φωτογραφία που στην αριστερή δαγκάνα ήταν χαλαρό και το έχασα! Θα το ψάξω το πρωί γιατί ψιλιάζομαι που έπεσε αλλιώς αν δεν το βρω θα ψάξω να βρω από κανένα μαγαζί με ανταλλακτικά...
https://s9.postimg.org/65ku0gzsf/DSC_0850.jpg
print screen
4) Έχω την εντύπωση ότι ακουμπάνε ελαφρώς οι σιαγώνες χειροφρένου, θα κάτσω να τις "μαζέψω" λιγάκι...
Τώρα η αίσθηση που μου δίνει το πεντάλ του φρένου είναι ΤΡΑΓΙΚΗ...:facepalm::drive: Πολύ μεγάλη διαδρομή του πεντάλ και πολύ μαλακό στο πόδι μου... Ελπίζω να στρώσει με την εξαέρωση και να μην χρειαστεί άλλο τρέξιμο γιατί σήμερα αν με έπιανες απ' τη μύτη θα ΕΣΚΑΓΑ...!!!:shok: Θέλω να κλείσει εντελώς το κεφάλαιο "φρένα" χωρίς εκρεμότητες...
Υ.Γ.: Όλα αυτά θα προσπαθήσω να τακτοποιηθούνε αύριο για να μπορώ να δω το αποτέλεσμα όπως πρέπει...thumb Σύντομα έρχονται οι εντυπώσεις!
Ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια και τις πληροφορίες! :thanks: