PDA

Επιστροφή στο Forum : Z4 e85 3.0 εκκεντροφοροι

TOMIS
24-06-21, 12:16
Καλησπερα στην παρεα!

Οπως ειχα αναφερθει σε προηγουμενα ποστ και ειχαμε ολοι συμφωνησει οτι το μικροβιο της βελτιωσης δε φευγει ποτε και επειδη δεν αποτελω εξαιρεση τελικα προχωρησα σε μια πιο light βελτιωση(ειχα στο μυαλο μου κομπρεσσορα).

Οι αποψεις πολλες και διαφορετικες για τον αν τελικα αξιζει τα λεφτα η οχι και αν υπαρχει ουσιαστικη διαφορα θα παραθεσω τη δικη μου εμπειρια ωστε να δωσω τη δικη μου οπτικη γωνια σε οποιον ενδιαφερεται να βαλει εκκεντροφορους στο αμαξι του.

Αρχικα να πω οτι εγινε reprofile των εργοστασιακων και μια μικρη επιδιορθωση του εξαγωγης μιας και ειχε ταλαιπωρηθει λιγακι.

Το αμαξι να υπενθυμισω οτι φοραγε ηδη ολοσωμη εξατμιση ,χταποδια (χειροποιητα) και καταλυτες 200ρηδες.

Reprofile Μπουμπης(φοβερος στη δουλεια του και κατ εμε εξαιρετικος σαν ανθρωπος) και προγραμματισμος στον Δημητριαδη.

Το αμαξι σε maha πριν στροφαλο 241 αλογα(βεβαια αν δε βγει σε ραμπα το μοτερ στροφαλο δεν μετρας ποτε ολοσωστα ).Για το τυπικο θα παω να ξαναμετρησω να δω τη διαφορα στο ιδιο δυναμoμετρο.

Το αμαξι τωρα 234 αλογα τροχο και 36 κιλα ροπη.

Στο δρομο..Αλλο αυτοκινητο..Χαμηλα δεν εχασε απολυτως τιποτα θα τολμουσα να πω οτι εγινε και πιο αμμεσο,ψηλα πολυ καλυτερο των προσδοκιων με αισθητη διαφορα ειδικα πανω απο τις 4500-5000 στροφες.

Προσωπικα δεν μετανιωσα δευτερολεπτο για τα λεφτα που δωσα οπου σε συνδυασμο με το κοντυτερο διαφορικο(3.46) το αυτοκινητο ειναι απιστευτα ανετο στην πολη,λιγακι κουραστικο σε ταξιδια και πολυ διασκεδαστικο σε ωραιες βουνισιες διαδρομες.Απο αποψη πατηματων(εχουν γινει αρκετα μπορουν να αναφερθουν αν ζητηθει) στεκεται στο υψος του απεναντι σε αυτοκινητα με παραπανω αλογα και ροπη(σε λογικα επιπεδα παντα).45219

Αυτα απο μενα, ελπιζω να βοηθησα οποιον σκεφτεται την συγκεκριμενη μετατροπη!!

Υ.Γ:Αν το βαλα σε λαθος ενοτητα ζηταω συγχωρεση απο τους admin

merbeind
24-06-21, 16:31
Τα αλογα τροχό τα έβγαλε στου Δημητριαδη το δυναμόμετρο τροχό δλδ όπως γράφεις;;;
Εάν ναι το νούμερο είναι πολύ καλό

TOMIS
24-06-21, 19:01
Καλησπερα!Ναι τα αλογα τα βγαλε τροχο στο δυναμομετρο του Δημητριαδη.

Μου πε και ο ιδιος οτι το αποτελεσμα ηταν παρα πολυ καλο ,καλυτερο του μεσου ορου.

BILL007
25-06-21, 20:50
Σούπερ!!! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup::thumbsup:

nik200
26-06-21, 23:14
μερακλιδικη βελτιωση απο τα παλια...ποιος τους χεζει τους κομπρεσσορες που κοβουν το στροφαρισμα.....μ αρεσεις φιλε tomi.!!!

το αμαξι δειχνει να εχει παρει κανα 20αρι αλογακια παντου..και το διαγραμμα ροπης μ αρεσει γιατι δεν ειναι το τυπικο εκκεντροφορατο-δυναμη μονο ψηλα...

μπραβο για το αποτελεσμα...αλλα μας εχεις πει τη μιση ιστορια..ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ..:fountwtis::rally:

///Maniac
27-06-21, 01:20
αμα το αμαξι μπορουσε να υποστηριξει και το παραπανω στροφαρισμα απο περιφερειακα θα γαζωνε ακομα περισσοτερο... εχουμε peak στις 7400 που αν καταλαβα καλα ειναι και ο κοφτης του... αν δεν υπηρχε ο περιορισμος στο στροφαρισμα θα αξιζε να γυρναει παραπανω απο 8000

JiMk86
27-06-21, 09:20
Αν έβαζες Schrick 264/248 θα ήταν καλύτερα; Τώρα οι Μπουμπίσιοι τι μοίρες και βύθισμα έχουν;

Sent from my iPhone using Tapatalk

nik200
27-06-21, 10:17
μηχανολογικα..

το 7400 με το 7800 ειναι το χαος..και γιατι το λεω αυτο...??αν εχετε παρατηρησει τα περισσοτερα μοτερ χωρις εξωτικες κεφαλες και αρα με ροπη χαμηλα, οπως καλη ωρα ο m54, δεν εχουν το καπακι για να ανεβουν σε αυτες τις στροφες...κοινως και να το πας, χωρις να σπασει δεν εχει νοημα, καθως δεν θα αποδωσει οπως πρεπει..αντι να δεις δηλαδη 15 αλογα εκει θα δεις 8.......αρα για να ανεβουμε μεχρι εκει θελει οπωσδηποτε συμπιεση-καπακι φτιαξιμο για να εχουμε το cfm, τον αερα δηλαδη να βαλουμε στο μοτερ μας.
Απο κει και περα πως θα ανεβασουμε στροφαρισμα αν τα βαρια υδραυλικα ωστηρια μας δεν επαρκουν και κοινως "δεν προλαβαινουν να κλεισουν τη βαλβιδα" οπως λενε στη πιατσα..γιαυτο και τα στροφαριστα μοτερ πχ..honda bmw κτλ κτλ επιλεγουν μηχανικα ωστηρια και ρυθμισμα αρκετα συχνα..παραλληλα οι απαιτησεις για λαδι αυξανονται καθως μετα τις 7500 τα περισσοτερα μοτερ αρχιζουν και καινε καμποσο λαδακι αναλογικα με πριν...αρα θελει μελετη και αυτο...

αυτα ειναι μερικα απο τα προβληματα του να ανεβασω κοφτη και ακομα δεν εχω φτασει στις θερμοκρασιες νερου που θα ειναι αυξημενες....!!!!

TOMIS
27-06-21, 21:53
Kαλησπερα!

Να τα παρω με τη σειρα.Το αμαξι μου πε ο Δημητριαδης επαιρνε μεχρι τιw 7800 και θα δινε κι αλλο αλλα οπως ειπε ο φιλος nik2000 μπαινεις σε αλλες ιστοριες.Η προταση για ροικη πλανισμα να φτιαξουμε συμπιεση κτλ επεσε στο τραπεζι αλλα το κοστος ηταν αρκετα μεγαλο γι αυτα που θα δινε, συν του γεγονοτος οτι ηθελα το αμαξι να μη χασει τον καθημερινο του χαρακτηρα και να γινει τοσο ακραιο οδηγικα.

Jimk86 εψαξα αρκετα και για σρικ , κατεληξα οτι και να ηταν καλυτεροι οι διαφορες δε θα ταν αισθητες σε αντιθεση με το κοστος το οποιο ηταν χαοτικα μεγαλο σε σχεση με το reprofile, το οποιο δεδομενου της δουλειας που κανει ο μπουμπης και του αποτελεσματος αξιζε τον κοπο.Με γρηγορο ψαξιμο και παιρνοντας αποτελεσματα απο γνωστους που χουν κανει την ιδια μετατροπη με επωνυμα προιοντα τυπου supersprint (εξατμισεις χταποδια κτλ ενω εγω εχω χειροποιητα) μπορω να πω οτι το αμαξι εβγαλε παραπανω απο τους περισσοτερους .Βεβαια εκει παιζουν ρολο και αλλα οπως την κατασταση του μοτερ, ο προγραμματιστης κτλ κτλ.Προσωπικα θεωρω οτι η επιλογη Μπουμπη αξιζει απο τη στιγμη που δεν αλλαζει το εργοστασιακο υλικο και χρησιμοποιει τους υπαρχοντες εκκεντροφορους.

Οσο για τα specs των εκκεντροφορων δειτε παρακατω τη φωτο για τους εκκεντροφορους.
4522045220

Οσο για τα πατηματα nik φουντωτη!!!Εχω ανοιξει 2 φορες με ενα cayman το απλο (ξερω οτι ειναι σαν να κλεβω εκκλησια) και η διαφορα ηταν πολυυυ αισθητη(υπαρχει και βιντεο απο σταση που του κανω 2 αμαξια) και με ενα 350Ζ τυχαια στο δρομο οποτε δεν ξερω αν ηταν βελτιωμενο(πατησαμε με κορνες παρ ολα αυτα ) και παλι ημουν μπροστα απο 60 ρολλ και περιπου στα 120 ημουν ηδη ενα αμαξι μπροστα και ανοιγα.

Περιμενω να πατησω με το S3 του κολλητο μου τελειως μαμα το διλιτρο που μου κανε πριν 1μιση αμαξι κενο σταθερο να δω τι θα αλλαξει αν και νομιζω παλι μπροστα θα ειναι .Οταν γινει θα κανω το αναλογο update!

Και μια ερωτηση για τους γνωστες!Επειδη ο κοφτης ανεβηκε στις 7300 φοβαμαι να εκμεταλευτω τελειως τις εξτρα στροφες.Δε μιλαω για απανωτους και συχνους κοφτες, αλλα γενικα σε κανα πατηματα ποσο να τρεμω οτι θα παρω το μοτερ στα χερια που το κοφτιαζω τοσο πιο ψηλα απο το εργοστασιακο οριο?Εχει ανοχη το μοτερ σε τετοιες στροφες η να περιοριστω στις 7000-7100 που ημουν και πριν?

JiMk86
27-06-21, 22:01
Kαλησπερα!

Να τα παρω με τη σειρα.Το αμαξι μου πε ο Δημητριαδης επαιρνε μεχρι τιw 7800 και θα δινε κι αλλο αλλα οπως ειπε ο φιλος nik2000 μπαινεις σε αλλες ιστοριες.Η προταση για ροικη πλανισμα να φτιαξουμε συμπιεση κτλ επεσε στο τραπεζι αλλα το κοστος ηταν αρκετα μεγαλο γι αυτα που θα δινε, συν του γεγονοτος οτι ηθελα το αμαξι να μη χασει τον καθημερινο του χαρακτηρα και να γινει τοσο ακραιο οδηγικα.

Jimk86 εψαξα αρκετα και για σρικ , κατεληξα οτι και να ηταν καλυτεροι οι διαφορες δε θα ταν αισθητες σε αντιθεση με το κοστος το οποιο ηταν χαοτικα μεγαλο σε σχεση με το reprofile, το οποιο δεδομενου της δουλειας που κανει ο μπουμπης και του αποτελεσματος αξιζε τον κοπο.Με γρηγορο ψαξιμο και παιρνοντας αποτελεσματα απο γνωστους που χουν κανει την ιδια μετατροπη με επωνυμα προιοντα τυπου supersprint (εξατμισεις χταποδια κτλ ενω εγω εχω χειροποιητα) μπορω να πω οτι το αμαξι εβγαλε παραπανω απο τους περισσοτερους .Βεβαια εκει παιζουν ρολο και αλλα οπως την κατασταση του μοτερ, ο προγραμματιστης κτλ κτλ.Προσωπικα θεωρω οτι η επιλογη Μπουμπη αξιζει απο τη στιγμη που δεν αλλαζει το εργοστασιακο υλικο και χρησιμοποιει τους υπαρχοντες εκκεντροφορους.

Οσο για τα specs των εκκεντροφορων δειτε παρακατω τη φωτο για τους εκκεντροφορους.
4522045220

Οσο για τα πατηματα nik φουντωτη!!!Εχω ανοιξει 2 φορες με ενα cayman το απλο (ξερω οτι ειναι σαν να κλεβω εκκλησια) και η διαφορα ηταν πολυυυ αισθητη(υπαρχει και βιντεο απο σταση που του κανω 2 αμαξια) και με ενα 350Ζ τυχαια στο δρομο οποτε δεν ξερω αν ηταν βελτιωμενο(πατησαμε με κορνες παρ ολα αυτα ) και παλι ημουν μπροστα απο 60 ρολλ και περιπου στα 120 ημουν ηδη ενα αμαξι μπροστα και ανοιγα.

Περιμενω να πατησω με το S3 του κολλητο μου τελειως μαμα το διλιτρο που μου κανε πριν 1μιση αμαξι κενο σταθερο να δω τι θα αλλαξει αν και νομιζω παλι μπροστα θα ειναι .Οταν γινει θα κανω το αναλογο update!

Και μια ερωτηση για τους γνωστες!Επειδη ο κοφτης ανεβηκε στις 7300 φοβαμαι να εκμεταλευτω τελειως τις εξτρα στροφες.Δε μιλαω για απανωτους και συχνους κοφτες, αλλα γενικα σε κανα πατηματα ποσο να τρεμω οτι θα παρω το μοτερ στα χερια που το κοφτιαζω τοσο πιο ψηλα απο το εργοστασιακο οριο?Εχει ανοχη το μοτερ σε τετοιες στροφες η να περιοριστω στις 7000-7100 που ημουν και πριν?

Να προσέχεις γιατι ξεσφύγγει το παξιμάδι της αντλίας λαδιου, φεύγει το γρανάζι και αν μείνεις χωρίς λάδια ανάβει λαμπάκι κ αν δε το παρεις χαμπάρι τα παίρνεις όλα στο χέρι, προσωπικά το έχω πάθει.

TOMIS
27-06-21, 22:04
Ευχαριστω παρα πολυ για τη συμβουλη!Το αμαξι θα παει για αλλαγη λαδιων συντομα οποτε θα πω στο μαστορα να το κοιταξει...Αυτο που λες ισχυει γενικοτερα η τωρα που εχει ανεβει ο κοφτης?

Επισης μια γενικη ερωτηση, ποση απωλεια θα λεγατε οτι εχουν τα αμαξια μας (δεν εχω μπλοκε ακομα).Ετσι μπακαλιστικα τεέιως να υπολογισω περιπου αλογα στο μοτερ

JiMk86
27-06-21, 22:05
Ευχαριστω παρα πολυ για τη συμβουλη!Το αμαξι θα παει για αλλαγη λαδιων συντομα οποτε θα πω στο μαστορα να το κοιταξει...Αυτο που λες ισχυει γενικοτερα η τωρα που εχει ανεβει ο κοφτης?

Επισης μια γενικη ερωτηση, ποση απωλεια θα λεγατε οτι εχουν τα αμαξια μας (δεν εχω μπλοκε ακομα).Ετσι μπακαλιστικα τεέιως να υπολογισω περιπου αλογα στο μοτερ

Γενικότερα ισχύει αυτο... αυτο για να το δεις πρέπει να βγάλεις κάρτερ...

Κάνεις πχ 231 άλογα * 0.85 για να βγάλεις τα άλογα στον τροχό..

nik200
27-06-21, 22:35
Φιλε tomi

1) εισαι μπροστα απο το vag...περα απο τη πλακα και διπλα να σταθεις ειναι σοβαρο...τα κωλο βαγκ πανε...
2) 7300 δεν εχει θεμα..πανω απο 7500 αρχιζουν τα παρατραγουδα!!!
3) το 350z ειναι λιγο κοφα...αλλα το αγαπαμε-γιατι κανει φανταστικες παντες-!!!!!

TOMIS
28-06-21, 00:32
Φιλε tomi

1) εισαι μπροστα απο το vag...περα απο τη πλακα και διπλα να σταθεις ειναι σοβαρο...τα κωλο βαγκ πανε...
2) 7300 δεν εχει θεμα..πανω απο 7500 αρχιζουν τα παρατραγουδα!!!
3) το 350z ειναι λιγο κοφα...αλλα το αγαπαμε-γιατι κανει φανταστικες παντες-!!!!!

To νουμερο 3 :th_Laie_67-1:

Οταν γινει το πατημα θα ενημερωσω!

Y.Γ : Τα κωλο vag δεν βγαζουν ποτε οσα λενε αλλα παντα παραπανω...Θυμαμαι το 1.8 του αδερφου μου μοντελο 2011 εργοστασιακο απο 160 που λενε εβγαλε 178 και με ενα προγραμμα της πλακας 217..

nik200
28-06-21, 12:08
To νουμερο 3 :th_Laie_67-1:

Οταν γινει το πατημα θα ενημερωσω!

Y.Γ : Τα κωλο vag δεν βγαζουν ποτε οσα λενε αλλα παντα παραπανω...Θυμαμαι το 1.8 του αδερφου μου μοντελο 2011 εργοστασιακο απο 160 που λενε εβγαλε 178 και με ενα προγραμμα της πλακας 217..

κατι αντιστοιχο που τα 20vt δηλωναν 180 και ολος τυχαιως η Skoda bgazei ekdosi octavia gt 193....αχαχαχαχαχαχαχααχ..

φυσικα τοσα εβγαζε στο 0.8 ο 20βαλβιδος στοκ....

S8N
30-06-21, 19:55
Πολύ ωραία νούμερα, εύγε!

Στο Ζ4 βοηθά και το χαμηλό βάρος. Εγώ με το 39 παλεύω με τα μοντερνα 1500αρια τούρμπο με τα διπλοσυμπλεκτα κιβωτια.

Μια φορά στάθηκα πολύ καλά δίπλα σε Golf V GTI εντελώς stock αλλά έξω έβραζε ο τόπος και όταν ήρθε στο επόμενο φανάρι δίπλα δούλευαν τέρμα.ολα τα βεντιλατερ του και κόντευε να γεννήσει το καημένο.

Αν επιτρέπεται, πόσο σου πήρε ο Μπουμπης; Αν δε θες να το ανακοινώσεις, στείλε ένα pm.

TOMIS
30-06-21, 23:52
Ευχαριστω πολυ φιλε μου.

Με γκολφακι ειχα πατησει πριν τους εκκεντροφορους και ημουν μισο καπω μπροστα σε 3 πατηματα (υπαρχει και βιντεο) και δηλωνε 250.

Καλυτερα να μην το πω δημοσια για μπουμπη αν και απ οτι καταλαβα η τιμη του ειναι σχετικα fix.Εχεις pm

VanVIC
01-07-21, 21:35
Αν έβαζες Schrick 264/248 θα ήταν καλύτερα; Τώρα οι Μπουμπίσιοι τι μοίρες και βύθισμα έχουν;

Επισυνάπτω εικόνα με δυναμομέτρηση του δικού μου Ζ3 με τους Schrick και full Supersprint, με 200άρηδες καταλύτες, πριν μπεί ο ESS βέβαια...
45222

VanVIC
01-07-21, 21:43
Στον Μ54Β30 ο κόφτης δεν είναι να περνάει τις 7Κ.
Ο κινητήρας είναι σειράς Μ όχι S ...

nik200
02-07-21, 11:11
Επισυνάπτω εικόνα με δυναμομέτρηση του δικού μου Ζ3 με τους Schrick και full Supersprint, με 200άρηδες καταλύτες, πριν μπεί ο ESS βέβαια...
45222

οι μπουμπισιοι μου φαινονται πιο ζωντανοι ψηλα..καθαρα απο τα διαγραμματα οσο μπορω να καταλαβω...σαν αποτελεσμα ομως πρεπει να ειναι ακριβως τα ιδια..234τροχους=255-260 στροφαλο...ευκολα...

τωρα οσαναφορα το στροφαρισμα..περα απο τα παραπανω που εγραψα ειναι ενας αγραφος νομος γενικα και στις εταιριες max 200-300 rpm πανω..απο κει και πανω παιζεις με την τυχη σου..

TOMIS
02-07-21, 20:12
45222

Πολυ ωραιο αποτελεσμα και το δικο σου!Ιδιο μοτερ ειχε το Ζ3 σου?Η ροπη που ειχε βγαλει τα 3 κιλα λιγοτερο περιπου που εβγαλε απο που πιστευετε οτι δικαιολογειται?Οτι η δυναμομετρηση εγινε αλλου και μετρηθηκε στροφαλος , απο τα περιφερειακα τους εκκεντροφορους?

Οσον αφορα τον κοφτη κανω τον σταυρο μου και προχωραω. Ο Δημητριαδης μου πε οτι ολα εκει τα φτανει και ποτε κανενα δεν καηκε αλλα παιζουν παρα πολλα ρολο και κυριως η συντηρηση και κατασταση του κινητηρα κτλ κτλ/

TOMIS
02-07-21, 20:19
οι μπουμπισιοι μου φαινονται πιο ζωντανοι ψηλα..καθαρα απο τα διαγραμματα οσο μπορω να καταλαβω...σαν αποτελεσμα ομως πρεπει να ειναι ακριβως τα ιδια..234τροχους=255-260 στροφαλο...ευκολα...

τωρα οσαναφορα το στροφαρισμα..περα απο τα παραπανω που εγραψα ειναι ενας αγραφος νομος γενικα και στις εταιριες max 200-300 rpm πανω..απο κει και πανω παιζεις με την τυχη σου..

Δε θεωρεις 20 αλογα πολυ μικρη απωλεια για τα αμαξια μας?Ρωταω καθαρα απο περιεργεια ειχα ρωτησει και παραπανω παντα ειχα απορια.Επισης το αν εχεις μπλοκε η οχι παιζει ρολο ?Το Ε36 που ειχα ειχε βγαλει 207 στροφαλο και 178 τροχο αλλα ειχε μπλοκε.

Οπως και να χει το αμαξι οταν φυγουν οι ζεστες θα το παω ξανα εκει που το μετρησα πρωτη φορα να δω ακριβως ποσα πηρε.

///Maniac
03-07-21, 01:45
Στα πισωκινητα οι απωλειες παιζουν γυρω στο 15% ...οσο πιο πολλα τα αλογα στο μοτερ τοσο ποσοστιαια αυξανεται και η απωλεια λογω τριβων/θερμοκρασιων αλλα με πολυ μικρη διαφορα αναλογικα...εννοειται παραμετροι οπως μπλοκε ελαφρωματα σε αξονες βολαν κλπ παιζουν το ρολο τους.

VanVIC
03-07-21, 11:08
Πολυ ωραιο αποτελεσμα και το δικο σου!Ιδιο μοτερ ειχε το Ζ3 σου?Η ροπη που ειχε βγαλει τα 3 κιλα λιγοτερο περιπου που εβγαλε απο που πιστευετε οτι δικαιολογειται?Οτι η δυναμομετρηση εγινε αλλου και μετρηθηκε στροφαλος , απο τα περιφερειακα τους εκκεντροφορους?

Οσον αφορα τον κοφτη κανω τον σταυρο μου και προχωραω. Ο Δημητριαδης μου πε οτι ολα εκει τα φτανει και ποτε κανενα δεν καηκε αλλα παιζουν παρα πολλα ρολο και κυριως η συντηρηση και κατασταση του κινητηρα κτλ κτλ/

Μιλάμε για τον Μ54Β30, βραβευμένο και ως "κινητήρας της χρονιάς" (για το έτος 2000 αν θυμάμαι σωστά) στην κατηγορία των 3 λίτρων.

Μπούμπης και Δημητριάδης είναι ονόματα με πολύ καλή φήμη στην αγορά οπότε καλά έκανες και τους εμπιστευτηκες.

Εχω ξαναγράψει αρκετές φορές οτι απο προσωπική εμπειρία πλέον (με αρκετά ευρώ σε "επενδύσεις" στην βελτίωση απόδοσης του συγκεκριμένου κινητήρα) η ατμοσφαιρική εξέλιξή του αναλογικά (σε σχέση με τo κέρδος σε απόδοση) είναι πολύ πιο κοστοβόρα σε σχέση με την τοποθέτηση ενός κομπρέσορα.
Τα έχω κάνει και τα δύο (πρώτα την ατμοσφαιρική και στη συνέχεια -on top- την τοποθέτηση S/C) και έχω άποψη.
Συμπέρασμα: Αν το ξανάκανα στο συγκεκριμένο αμάξι, θα έβαζα μόνο τον κομπρέσορα, χωρίς να πειράξω το εργοστασιακό set-up συστήματος εξαγωγής (εκτιμώ μια απόδοση γύρω στους 290-300 ίππους)

Βέβαια πρέπει να θεωρείται αυτονόητο οτι η σημαντική βελτίωση απόδοσης του κινητήρα (πάνω απο 20-25%) πρέπει να συνοδευεται και απο αναβάθμιση περιφερειακών όπως φρένων κι αναρτήσεων αλλά κι απο δομικές ενισχύσεις σε ευαίσθητα σημεία του αμαξώματος (οπωσδήποτε σε πίσω σημεία στήριξης διαφορικού κ.α. )
Κι ένα μπλοκέ διαφορικό βοηθάει ουσιαστικά αλλά δεν είναι κι απαραίτητο.

Καλή συνέχεια στο project σου, με πολλά και ασφαλή χιλιόμετρα.

TOMIS
03-07-21, 13:53
Μιλάμε για τον Μ54Β30, βραβευμένο και ως "κινητήρας της χρονιάς" (για το έτος 2000 αν θυμάμαι σωστά) στην κατηγορία των 3 λίτρων.

Μπούμπης και Δημητριάδης είναι ονόματα με πολύ καλή φήμη στην αγορά οπότε καλά έκανες και τους εμπιστευτηκες.

Εχω ξαναγράψει αρκετές φορές οτι απο προσωπική εμπειρία πλέον (με αρκετά ευρώ σε "επενδύσεις" στην βελτίωση απόδοσης του συγκεκριμένου κινητήρα) η ατμοσφαιρική εξέλιξή του αναλογικά (σε σχέση με τo κέρδος σε απόδοση) είναι πολύ πιο κοστοβόρα σε σχέση με την τοποθέτηση ενός κομπρέσορα.
Τα έχω κάνει και τα δύο (πρώτα την ατμοσφαιρική και στη συνέχεια -on top- την τοποθέτηση S/C) και έχω άποψη.
Συμπέρασμα: Αν το ξανάκανα στο συγκεκριμένο αμάξι, θα έβαζα μόνο τον κομπρέσορα, χωρίς να πειράξω το εργοστασιακό set-up συστήματος εξαγωγής (εκτιμώ μια απόδοση γύρω στους 290-300 ίππους)

Βέβαια πρέπει να θεωρείται αυτονόητο οτι η σημαντική βελτίωση απόδοσης του κινητήρα (πάνω απο 20-25%) πρέπει να συνοδευεται και απο αναβάθμιση περιφερειακών όπως φρένων κι αναρτήσεων αλλά κι απο δομικές ενισχύσεις σε ευαίσθητα σημεία του αμαξώματος (οπωσδήποτε σε πίσω σημεία στήριξης διαφορικού κ.α. )
Κι ένα μπλοκέ διαφορικό βοηθάει ουσιαστικά αλλά δεν είναι κι απαραίτητο.

Καλή συνέχεια στο project σου, με πολλά και ασφαλή χιλιόμετρα.

Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση φιλε μου!!

Συμφωνω με οσα λες και αυτα που πες ηταν ο λογος που δεν προχωρησα στη λυση του κομπρεσσορα τελικα..

Επειδη στα παντα στη ζωη μου δε μου αρεσουν τα ημιμετρα ετσι και στην παρουσα φαση αν επελεγα να βαλω κομπρεσορα επρεπε υποχρεωτικα να βελτιωσω φρενα αναρτησεις ,να βαλω μπλοκε κτλ και το κοστος ηταν απαγορευτικο για τα δεδομενα μου, βασικα ξεπερνουσε την ισχυουσα αξια ολοκληρου του αυτοκινητου.

Τωρα οταν βαρεθω και αυτα που εχει πανω δεν ξερω τι θα γινει :whistle:

nik200
08-07-21, 11:21
Δε θεωρεις 20 αλογα πολυ μικρη απωλεια για τα αμαξια μας?Ρωταω καθαρα απο περιεργεια ειχα ρωτησει και παραπανω παντα ειχα απορια.Επισης το αν εχεις μπλοκε η οχι παιζει ρολο ?Το Ε36 που ειχα ειχε βγαλει 207 στροφαλο και 178 τροχο αλλα ειχε μπλοκε.

Οπως και να χει το αμαξι οταν φυγουν οι ζεστες θα το παω ξανα εκει που το μετρησα πρωτη φορα να δω ακριβως ποσα πηρε.

μεγαλη κουβεντα περι απωλειων....και πιστεψε με ειναι καθαρα θεμα καλιμπραρισματος του dyno...πριν και μετα..μονο αυτο ειναι το σωστο..οπως επισης και οι χρονοι του αυτοκινητου..μονο ετσι καταλαβαινεις σε τετοια σταδια τι κανει το αμαξι..κοινως πατα με τα ιδια αμαξια με πριν..και δειτε διαφορες....

υγ..προσοχη στους ποντικους..ο ποντικος aka κοντρακιας θα στεναχωρηθει αν πριν σε περναγε και τωρα εστω και λιγο τον περνας...αυτον τον αποφευγουμε...:th_Laie_67-1::th_Laie_67-1:

stefm5
02-09-21, 09:27
ότι βάζετε πρόγραμμα (κονσέρβα) σε κάποιον και μετά κάνετε δυναμομέτρηση στον ίδιο, με ξεπερνάει. εγγυημένη η αύξηση ιπποδύναμης.
οι εκκεντροφόροι φυσικά αξίζουν τον κόπο.

S8N
02-09-21, 10:30
Οι εκκεντροφόροι αξίζουν τον κόπο και σε υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ? Διαβάζω σε ξένα φόρα πως ειδικά με κομπρέσσορες προτιμούν τους εργοστασιακούς, άντε να πάνε μέχρι 264/248.

Νομίζω πως ο DeepBlue και ο Vanvic φορούν εκκεντροφόρους με τα ESS τους, ίσως αυτοί μας απαντήσουν.

stefm5
02-09-21, 10:45
οι εκκεντροφόροι αξίζουν πάντα. όλη η δουλειά είναι να ξέρεις να ρυθμίσεις από τον εγκέφαλο το overlap.

pilot
02-09-21, 10:58
Και το καλύτερο αποτέλεσμα εύχεται αν συνδυαστούν και γενικά με την βελτίωση ''αναπνοής-εκπνοής'' του κινητήρα.

TOMIS
09-09-21, 23:14
ότι βάζετε πρόγραμμα (κονσέρβα) σε κάποιον και μετά κάνετε δυναμομέτρηση στον ίδιο, με ξεπερνάει. εγγυημένη η αύξηση ιπποδύναμης.
οι εκκεντροφόροι φυσικά αξίζουν τον κόπο.

Καλησπέρα φίλε μου.

Δεν ξέρω αν δεν τα έγραψα σωστά η δεν κατάλαβες αυτό που ήθελα να μεταφέρω επειδή το μετέφερα λάθος.

Το αμάξι εφόσον προγραμματίστηκε εκεί πέρα, αναπόφευκτα μετρήθηκε κιόλας και εκεί πέρα και ανέβασα ενδεικτικά τη δυναμομέτρηση.Έγραψα οτι θα πάω το αμάξι να το δυναμομετρήσω στο ίδιο που το δυναμομέτρησα πριν το προγράμμα για να βγουν καλύτερα συμπεράσματα.

Παρόλα αυτα τα άλογα δεν νομίζω να είναι πολύ διαφορετικά απο αυτά που μέτρηθηκαν μετά απο πολλά!! πατήματα με ίδια αμαξια που πατησα και πριν και απο μέτρηση 100-200 στον ίδιο δρόμο με σχετικά ιδιες συνθηκες(μπακαλίστικα γυρω στο 1.5 δευτερόλεπτο ταχύτερο).

Λεω μπακαλιστικα γιατι μετρηθηκε με κινητο πανω κατω και τις 2 φορες αλλα τη μια φορα δεν επεφτε κατω απο 16 και την αλλη δεν ανεβαινε πανω απο 15 σε αρκετες δοκιμες.

Όπως επίσης βάση παραδειγμάτων άλλων αντίστοιχων μοτερ με το ιδιο σεταπ πάνω κάτω εκεί βγαζουν τα περισσοτερα, άντε ίσως λιγότερα ανάλογα τα χταποδια εξατμιση κτλ αλλα τα νουμερα εκει γυρω παιζουν.

Όπως και να χει δυναμομετρηση σε μοτερ ποτε δε θα ναι ακριβής αν δε βγει σε ραμπα(ετσι νομιζω τουλαχιστον) γι αυτο το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να παμε στο ιδιο δυναμομετρο πριν και μετα και να μετρησουμε.

Οταν το παω θα το ανεβασω για να βγουν καλυτερα συμπερασματα.

Πάντα φιλικά όσα γράφω ελπίζω να μην είπα κάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί:thumbsup:

stefm5
10-09-21, 07:22
Καλησπέρα φίλε μου.

Δεν ξέρω αν δεν τα έγραψα σωστά η δεν κατάλαβες αυτό που ήθελα να μεταφέρω επειδή το μετέφερα λάθος.

Το αμάξι εφόσον προγραμματίστηκε εκεί πέρα, αναπόφευκτα μετρήθηκε κιόλας και εκεί πέρα και ανέβασα ενδεικτικά τη δυναμομέτρηση.Έγραψα οτι θα πάω το αμάξι να το δυναμομετρήσω στο ίδιο που το δυναμομέτρησα πριν το προγράμμα για να βγουν καλύτερα συμπεράσματα.

Παρόλα αυτα τα άλογα δεν νομίζω να είναι πολύ διαφορετικά απο αυτά που μέτρηθηκαν μετά απο πολλά!! πατήματα με ίδια αμαξια που πατησα και πριν και απο μέτρηση 100-200 στον ίδιο δρόμο με σχετικά ιδιες συνθηκες(μπακαλίστικα γυρω στο 1.5 δευτερόλεπτο ταχύτερο).

Λεω μπακαλιστικα γιατι μετρηθηκε με κινητο πανω κατω και τις 2 φορες αλλα τη μια φορα δεν επεφτε κατω απο 16 και την αλλη δεν ανεβαινε πανω απο 15 σε αρκετες δοκιμες.

Όπως επίσης βάση παραδειγμάτων άλλων αντίστοιχων μοτερ με το ιδιο σεταπ πάνω κάτω εκεί βγαζουν τα περισσοτερα, άντε ίσως λιγότερα ανάλογα τα χταποδια εξατμιση κτλ αλλα τα νουμερα εκει γυρω παιζουν.

Όπως και να χει δυναμομετρηση σε μοτερ ποτε δε θα ναι ακριβής αν δε βγει σε ραμπα(ετσι νομιζω τουλαχιστον) γι αυτο το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να παμε στο ιδιο δυναμομετρο πριν και μετα και να μετρησουμε.

Οταν το παω θα το ανεβασω για να βγουν καλυτερα συμπερασματα.

Πάντα φιλικά όσα γράφω ελπίζω να μην είπα κάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί:thumbsup:

κανένα πρόβλημα φίλε μου, απλώς κουβέντα κάνουμε.
τα πράγματα που έχει το αυτοκίνητο δικαιολογούν την αύξηση της ιπποδύναμης.
μίλησα καθαρά για το ασυμβίβαστο προγραμματιστή και δυναμομετρητή για ευνόητους λόγους.
το 100-200 ή οι μέγιστες τιμές όγκου αέρα που καταγράφει το μαφ λένε την αλήθεια για τη δύναμη ενός αυτοκινήτου.
τη μέτρηση 100-200 με κινητο μην την εμπιστεύεσαι, πέφτει πολύ έξω καρατσεκαρισμένο.

VanVIC
12-09-21, 09:25
Οι εκκεντροφόροι αξίζουν τον κόπο και σε υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ? Διαβάζω σε ξένα φόρα πως ειδικά με κομπρέσσορες προτιμούν τους εργοστασιακούς, άντε να πάνε μέχρι 264/248.

Νομίζω πως ο DeepBlue και ο Vanvic φορούν εκκεντροφόρους με τα ESS τους, ίσως αυτοί μας απαντήσουν.

Αναφορικά με την δική μου περίπτωση, είχα βάλει SCHRICK εκκεντροφόρους 264/248 στα πλαίσια της ατμοσφαιρικής βελτίωσης, πριν την τοποθέτηση του κομπρέσσορα.
Οταν έβαλα τον κομπρέσσορα τους κράτησα αλλά έπρεπε να τροποποιηθεί το πρόγραμμα της ESS (απο ESS έγινε κι αυτό) με χρήση και μεγαλύτερων μπέκ.

Με το συγκεκριμένο set-up εκκεντροφόρων, το αμάξι δείχνει να τραβάει κι άλλο ακόμα και στον κόφτη (7100RPM) αλλά αν υποθέσουμε οτι το πάω στις 7300 μετά υπάρχουν άλλα ρίσκα αν δεν κάνω αναβαθμίσεις και σε άλλα μέρη π.χ. πιστόνια, ελατήρια βαλβίδων κ.α. όπου θα επέτρεπαν αυξημένες ανοχές και στροφάρισμα μέχρι τις 7500.
Σε τέτοια επίπεδα στροφαρίσματος πρέπει να χαμηλώσει λίγο κι η συμπίεση αλλά θα μπορούσα να βάλω μικρότερη τροχαλία και να ανεβάσω πίεση, με εκτιμώμενη απόδοση γύρω στους 450 ίππους και την ροπή να ξεπερνά τα 50 κιλά.

Ετσι κι αλλιώς, σε επίπεδο TS2+ η ESS βάζει άλλους εκκεντροφόρους (ο deepBLUE έχει τέτοιους) αλλά μ'εκείνους η χαρτογράφιση είναι διαφορετική και αποδίδουν καλύτερα στις χαμηλο-μεσαίες στροφές.
Βέβαια ο deepBLUE έχει χρησιμοποποιήσει κι άλλο "εργαλείο" για να έχει υπεραπόδοση και ψηλά ;)

stefm5
13-09-21, 14:13
Αναφορικά με την δική μου περίπτωση, είχα βάλει SCHRICK εκκεντροφόρους 264/248 στα πλαίσια της ατμοσφαιρικής βελτίωσης, πριν την τοποθέτηση του κομπρέσσορα.
Οταν έβαλα τον κομπρέσσορα τους κράτησα αλλά έπρεπε να τροποποιηθεί το πρόγραμμα της ESS (απο ESS έγινε κι αυτό) με χρήση και μεγαλύτερων μπέκ.

Με το συγκεκριμένο set-up εκκεντροφόρων, το αμάξι δείχνει να τραβάει κι άλλο ακόμα και στον κόφτη (7100RPM) αλλά αν υποθέσουμε οτι το πάω στις 7300 μετά υπάρχουν άλλα ρίσκα αν δεν κάνω αναβαθμίσεις και σε άλλα μέρη π.χ. πιστόνια, ελατήρια βαλβίδων κ.α. όπου θα επέτρεπαν αυξημένες ανοχές και στροφάρισμα μέχρι τις 7500.
Σε τέτοια επίπεδα στροφαρίσματος πρέπει να χαμηλώσει λίγο κι η συμπίεση αλλά θα μπορούσα να βάλω μικρότερη τροχαλία και να ανεβάσω πίεση, με εκτιμώμενη απόδοση γύρω στους 450 ίππους και την ροπή να ξεπερνά τα 50 κιλά.

Ετσι κι αλλιώς, σε επίπεδο TS2+ η ESS βάζει άλλους εκκεντροφόρους (ο deepBLUE έχει τέτοιους) αλλά μ'εκείνους η χαρτογράφιση είναι διαφορετική και αποδίδουν καλύτερα στις χαμηλο-μεσαίες στροφές.
Βέβαια ο deepBLUE έχει χρησιμοποποιήσει κι άλλο "εργαλείο" για να έχει υπεραπόδοση και ψηλά ;)

αν σου πω ότι η ΕSS δεν αλλάζει τίποτα στην χαρτογράφηση για τους εκκεντροφόρους θα σοκαριστείς;
αν σου πω ότι αν παρ'ελπίδα χαλάσει κάποιος από τους knock sensors θα πάρεις το μοτέρ στο χέρι γιατί η ESS δεν ασχολείται καθόλου με τον χάρτη του αβάνς;
έτσι για την απομυθοποίηση

VanVIC
13-09-21, 16:37
αν σου πω ότι η ΕSS δεν αλλάζει τίποτα στην χαρτογράφηση για τους εκκεντροφόρους θα σοκαριστείς;
αν σου πω ότι αν παρ'ελπίδα χαλάσει κάποιος από τους knock sensors θα πάρεις το μοτέρ στο χέρι γιατί η ESS δεν ασχολείται καθόλου με τον χάρτη του αβάνς;
έτσι για την απομυθοποίηση

Στέφανε μπορώ να σου πώ με βεβαιότητα οτι στην δική μου περίπτωση (δεν ξέρω τί γίνεται με άλλους) ήρθε τροποποιημένο πρόγραμμα από Νορβηγία και το διαπιστώσαμε μαζί με τον «εγκαταστάτη» του στον εγκέφαλο, εδώ κάπου στην Αγία Παρασκευή (δεν χρειάζεται να πούμε όνομα)
Αυτό που δεν έγραψα πιο πρίν είναι οτι δεν έμεινα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί κάποια στιγμή ήθελα να ανεβάσω πίεση και χρειαζόταν τροποποίηση η χαρτογράφηση.
Το νέο πρόγραμμα φτιάχτηκε εδώ (προφανώς μιλάμε για τροποποίηση του υπάρχοντος της ESS) κάπου στη Νίκαια.
Τα 300 KW τα ακούμπησα με μικρότερη τροχαλία, με ελληνικά τροποποιημένο πρόγραμμα, χωρίς να ψεκάζω οτιδήποτε.

Εσύ με πρόγραμμα, στο turbo set-up πώς κινήθηκες;

stefm5
13-09-21, 17:56
Στέφανε μπορώ να σου πώ με βεβαιότητα οτι στην δική μου περίπτωση (δεν ξέρω τί γίνεται με άλλους) ήρθε τροποποιημένο πρόγραμμα από Νορβηγία και το διαπιστώσαμε μαζί με τον «εγκαταστάτη» του στον εγκέφαλο, εδώ κάπου στην Αγία Παρασκευή (δεν χρειάζεται να πούμε όνομα)
Αυτό που δεν έγραψα πιο πρίν είναι οτι δεν έμεινα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί κάποια στιγμή ήθελα να ανεβάσω πίεση και χρειαζόταν τροποποίηση η χαρτογράφηση.
Το νέο πρόγραμμα φτιάχτηκε εδώ (προφανώς μιλάμε για τροποποίηση του υπάρχοντος της ESS) κάπου στη Νίκαια.
Τα 300 KW τα ακούμπησα με μικρότερη τροχαλία, με ελληνικά τροποποιημένο πρόγραμμα, χωρίς να ψεκάζω οτιδήποτε.

Εσύ με πρόγραμμα, στο turbo set-up πώς κινήθηκες;

άλλο προσπαθώ να σου πω..
η μόνη τροποποίηση που κάνουν εδώ ΟΛΟΙ είναι ο χάρτης καυσίμου γιατί δεν ξέρουν να ακουμπήσουν τίποτα άλλο στο πρόγραμμα. το τί λένε σε κάποιον που δεν έχει ιδέα είναι άλλο θέμα.
δεν αλλάζουν φυσικά ούτε ρυθμίσεις για τους εκκεντροφόρους. είτε φορας μαμά είτε 272, το ίδιο και το αυτό.
όπως σου έγραψα πιό πάνω όλες οι χαρτογραφήσεις της ΕSS έχουν το ίδιο πρόβλημα. αφήνουν στοκ τον εργοστασιακό χάρτη του αβανς και περιμένουν να κάνουν διορθώσεις οι knock sensors. σχεδόν εγκληματικό. έχω συγκρίνει όλα τα στάδια του λογισμικού της ΕSS.
αλλά αυτό που γίνεται στην ελλάδα με τους προγραμματιστές ξεπερνάει τα όρια της λαμογιάς. φαντάσου μου ήρθε από γνωστό του χώρου, 330 με schnitzer κομπρέσσορα και μέσα του είχε περάσει αυτούσιο πρόγραμμα της ESS. οι άνθρωποι δεν προγραμματίζουν, φλασάρουν έτοιμα προγράμματα που ανακυκλώνουν μεταξύ τους.

το δικό μου το προγραμματίζω εγώ, όπως και δεκάδες άλλα αυτοκίνητα κομπρεσσοράτα και τουρμπάτα που επιτέλους πάνε σαν κανονικά αυτοκίνητα στο δρόμο χωρίς λαμπάκια και προβλήματα :)

VanVIC
13-09-21, 20:21
Αφού ξέρεις να προγραμματίζεις μόνο σου, μια χαρά.
Οταν αποφασίσω να τουρμπίσω το Merc, θα επανέλθω για συστάσεις-βοήθεια.

S8N
14-09-21, 00:22
Στον Βαγγέλη βάλε το 'Hitler PROM' που έβαζε ο Gordon Murray στις Brabham...

JiMk86
17-09-21, 06:54

Πες μας εντυπώσεις με τους εκκεντροφόρους σε ατμοσφαιρικό επίπεδο, πριν και μετά, γιατι με ενδιαφέρει...

VanVIC
18-09-21, 11:26
Συνολικά με εκκεντροφόρους, μεγαλύτερης διαμέτρου πεταλούδα, πιο ελεύθερο φίλτρο αέρα, πρόγραμμα, χταπόδι, 200άρηδες καταλύτες, πιο ελεύθερη εξάτμιση και κάτι διαφορετικές τροχαλίες η απόδοση αυξήθηκε κατά 30 ίππους περίπου με το peak να συναντάται σε πιο ψηλές στροφές σε σχέση με το εργοστασιακό set-up.
To πρόγραμμα τότε είχε μετατοπίσει τον κόφτη στις 6900 RPM αν θυμάμαι καλά.

Η απόδοση ψηλά ήταν σαφώς πιο εθιστική, θυμάμαι ήθελα να αλλάζω ταχύτητες συνέχεια στο όριο αλλά χαμηλά δεν ήταν το ίδιο με πρίν, ήταν πλέον πιο "μουδιασμένο"

Πάντως μην μπερδευτείς και νομίσεις οτι θα αλλάξεις μόνο εκκεντροφόρους και θα γίνει κάτι, μάλλον χαλάει κάτι με τέτοια μεμονωμένη κίνηση.
Για ολοκληρωμένη δουλειά χρειάζονται όλα τα παραπάνω αλλά κοστίζουν, συγκριτικά κοστίζουν πολύ, N/A upgrade γαρ ...

JiMk86
22-09-21, 21:29
Κατανοητά όλα αυτά...

Ο Μ54Β30 απ τη φύση του αποδίδει καλά χαμηλά, μετα απ όλες αυτες τις αλλαγες ήταν αισθητη η πτώση στα χαμηλά; Δηλαδη πχ αν ήσουν κάπου με 4η και όταν το είχες εργοστασιακό και πήγαινες χαλαρά και πατούσες γκάζι ανέβασε, ενώ μετα στις ίδιες συνθήκες δεν θα τραβούσε οπότε έπρεπε να κατεβάσεις 3η μετα τους εκκεντροφόρους;

Τα λεω αυτά γιατί εμένα ειναι Ε46 330 με μαμά βήμα 2.93 και φοβάμαι μήπως ψοφήσει στα χαμηλά...

stefm5
24-09-21, 22:23
Κατανοητά όλα αυτά...

Ο Μ54Β30 απ τη φύση του αποδίδει καλά χαμηλά, μετα απ όλες αυτες τις αλλαγες ήταν αισθητη η πτώση στα χαμηλά; Δηλαδη πχ αν ήσουν κάπου με 4η και όταν το είχες εργοστασιακό και πήγαινες χαλαρά και πατούσες γκάζι ανέβασε, ενώ μετα στις ίδιες συνθήκες δεν θα τραβούσε οπότε έπρεπε να κατεβάσεις 3η μετα τους εκκεντροφόρους;

Τα λεω αυτά γιατί εμένα ειναι Ε46 330 με μαμά βήμα 2.93 και φοβάμαι μήπως ψοφήσει στα χαμηλά...

εγώ ατμοσφαιρικός είχα schrick 264/248 (ακόμα τους φοράω) και δεν είχα χάσει πουθενά. ειδικά ψηλά ήταν αισθητή η διαφορά ακόμα και πριν να πειράξω τη χαρτογράφηση. είχα όμως και χταπόδια που είναι απαραίτητα.

TOMIS
26-09-21, 08:57
Κατανοητά όλα αυτά...

Καλημέρα φίλε μου.

Το αμάξι δεν έχασε πουθενά απολύτως.Το ίδιο φοβόμουν και γω αλλά τολμώ να πω ότι κέρδισε και στα χαμηλά, όχι όσο στα ψηλά, αλλά κέρδισε.Και γω έχω χταπόδια που τα θεωρώ απαραίτητα για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η μετατροπή και κυρίως για να μην κάθεσαι μετά να σκέφτεσαι πως θα ταν αν ειχα χταποδια , μήπως αν έβαζα δε θα χανα χαμηλά μήπως θα πήγαινε καλύτερα κτλ. Βέβαια έχω πιο κοντό διαφορικό (3.46) απο το μαμά το οποίο σίγουρα θα παίζει ρόλο στην αίσθηση στα χαμηλά.

dark knight
22-08-22, 12:46
Αραγε με reprofiled εκκεντροφορους, μεγαλυτερη πεταλουδα, χταποδια, καταλυτες, τελικο, εισαγωγη Dinan και σωστο προγραμμα τα 270 ατμοσφαιρικα θα ηταν εφικτα;

///Maniac
22-08-22, 20:11
Μ54Β30 κολλητου μου με ολοσωμη εξατμιση και ενα ελευθερας στο μαμα φιλτροκουτι εβγαλε 235 ροδα σε γνωστο προγραμματιστη...που σημαινει οτι ειναι πολυ κοντα στο νουμερο που αναφερεις.
Αν και προσωπικα κραταω μια επιφυλαξη για το ποσο ισχυει αυτο το νουμερο, η διαφορα σε σχεση με το μαμα ηταν αρκετα μεγαλη.

TOMIS
23-08-22, 11:36
Μ54Β30 κολλητου μου με ολοσωμη εξατμιση και ενα ελευθερας στο μαμα φιλτροκουτι εβγαλε 235 ροδα σε γνωστο προγραμματιστη...που σημαινει οτι ειναι πολυ κοντα στο νουμερο που αναφερεις.
Αν και προσωπικα κραταω μια επιφυλαξη για το ποσο ισχυει αυτο το νουμερο, η διαφορα σε σχεση με το μαμα ηταν αρκετα μεγαλη.

Αυτα χωρις εκκεντροφορους?Δυσκολο να παρει 35-40 αλογα μονο με εξατμιση ,αλλα δε γνωριζω και πολλα για να μπορω να το πω με βεβαιοτητα.

Παντως τα 235 τροχο που εβγαλε και το δικο μου ειναι γυρω στα 270 μοτερ αν οχι και λιγο παραπανω.

Παρ'ολα αυτα το θεμα δεν ειναι τα αλογα, ειναι το πως παει το αμαξι και πως στεκεται σε ισαξια αμαξια.Μπορω να πω οτι 1 χρονο μετα με φιλικα πατηματα με αμαξια φιλων παει καλυτερα του αναμενομενου..Ο,τι φιλικο πατημα εχω κανει μεχρι 280 αλογα ειμαι μπροστα η το χειροτερο πλαι πλαι.Μιλαω για αμαξια οχι καρυδοτσουφλα 800 και 900 κιλα.

dark knight
23-08-22, 12:05
Πες μας αν θες μερικα παρηματα

330Ci
23-08-22, 20:15
Αραγε με reprofiled εκκεντροφορους, μεγαλυτερη πεταλουδα, χταποδια, καταλυτες, τελικο, εισαγωγη Dinan και σωστο προγραμμα τα 270 ατμοσφαιρικα θα ηταν εφικτα;

Ακριβώς με όλα αυτά που λες, με ολόσωμη supersprint, εγώ το μέτρησα (προ 10ετίας που έκανα τη μετατροπή) 265 στρόφαλο και 232 ρόδα. Δε νομίζω να πηγαίνει πολύ παραπάνω.
Πάντως το κόστος ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με το αποτέλεσμα, αν είχα βάλει π.χ ένα ESS. Μονο η supersprint έκανε 4500, όταν ο ESS τότε είχε 5.500-6.000 στο πρώτο στάδιο. Και εκεί μιλάγαμε για 100 άλογα, όχι 30.

///Maniac
23-08-22, 20:19
Αν παμε με βαση τα λεγομενα των περισσοτερων οτι με ενα απλο προγραμμα πας γυρω στα 250 τοτε τα αλλα 10 15 με μια ολοσωμη δεν ειναι κατι αδιανοητο ειδικα αν μιλαμε για την κακη εξατμιση των μ54.

S8N
23-08-22, 23:40
Ρε συ Γιάννη, και να σου απαριθμήσει τα πατήματα, τι συμπέρασμα θα βγάλεις;

Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς και οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους, όπως είχε γράψει κάποιος κάποτε (για ένα άνοιγμα με Octavia). Το Ζ4 ζυγίζει 1280 κιλά. Εσύ είσαι 400 κιλά πάνω. Άντε γεια.

Ξεκόλλα με τις ατμοσφαιρικές βελτιώσεις. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που σταμάτησε να παράγεται το μοτέρ αυτό, τότε η άγνοια προγραμματισμού είχε καταστήσει τους κομπρεσσορες μονόδρομο, σήμερα με πολύ λιγότερα χρήματα τουρμπιζεις με ασφάλεια και με καλύτερα αποτελέσματα.

Εννοείται πως εισαγωγές DINAN κλπ που σκέφτεσαι είναι πεταμένα λεφτά. Αυτά μόνο για φωτογραφία στο Max Power κάνουν, δίπλα σε ξεκωλες με στρινγκ και πορνογοβες.

Stamatis
24-08-22, 07:24
Ρε

Εννοείται πως εισαγωγές DINAN κλπ που σκέφτεσαι είναι πεταμένα λεφτά. Αυτά μόνο για φωτογραφία στο Max Power κάνουν, δίπλα σε ξεκωλες με στρινγκ και πορνογοβες.
Που θα βρουμε μια τετοια?

Αρη, το κομπρεσερ ηταν καλη λυση γιατι εβγαινε σε κιτ και δουλευε σε ανθρωπινες πιεσεις εκεινη την εποχη.
Η εγκατασταση επισης ηταν σχερικα απλη. Ηταν καλη λυση.
Οσο για τον προγρμματισμο εκεινης της εποχης, οντως, πληρωναμε ενα χιλιαρικο για 20 αλογα που δεν τα βλεπαμε κιολας.

S8N
24-08-22, 08:07
Σταμάτη μου, πληρώναμε για ένα χιλιάρικο και οι τύποι δεν ήξεραν τι έκαναν. Σου πείραζαν δύο χάρτες τερματίζοντας τα πάντα και αυτό ήταν, περίμεναν να κάνει διορθώσεις ο εγκέφαλος. Τότε για τούρμπο ήθελες ξεχωριστό εγκέφαλο, τώρα προγραμματίζεις τον MS43/45 και είσαι κύριος. Ρωτήστε τον StefM5 για την ποιότητα του προγράμματος της ESS και θα καταλάβετε τι πληρώναμε τότε.

Να πω και για τους εκκεντροφόρους κάτι; Δελεαστική λύση το reprofiling αλλά οι εκκεντροφόροι μας είναι κοίλοι και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν κοπεί σαν αγγούρια. Η σωστή λύση είναι από καινούργιο μασούρι, αλλά κοστίζουν όσο οι Schrick. Κι όλα αυτά για να πάρεις 15 άλογα με επαναπρογραμματισμό.

Άσε που αν ακολουθήσεις τον δρόμο της υπερσυμπιεσης, καλό είναι ο εισαγωγής να μην έχει μεγάλη διάρκεια (σε αντίθεση με τον εξαγωγής).

Ο,τι χρήμα πετάς στη ατμοσφαιρική βελτίωση πάει στραφι.

dark knight
24-08-22, 09:02
Αρη ειμαι old school οπως το μοτερ.εχω επικοινωνησει μεDinan. Οπως μου αρεσει η ατμοσφαιρικη βελτιωση μου αρεσουν και τα ξεκωλλα με τα 12ποντα. Παντως για τουρμπο το ψιλοφοβαμαι μην ψαχνουμε τα πιστονια στην στρατοσφαιρα μαζι με κανενα σετ απο κορσα opc που ανεβασε πιεση.

dark knight
24-08-22, 09:06
Το ξερω οτι το καμπριο μου ειναι βαρυ. Αλλα η δυναμη δεν παυει να ειναι υπαρκτη απο τις βελτιωσεις. Συνεπως απο τα πατηματα του Ζ4 μπορει να βγει ενα καλο συμπερασμα για την αναβαθμιση των επιδοσεων.

dark knight
24-08-22, 09:18
Και ενα τελευταιο, δεν χρειαζεται πλεον να δαπανησει καποιος για ατμοσφαιρικη βελτιωση τα ποσα που ζηταει η σουπερσπριντ. Υπαρχουν λυσεις εξισου αποδοτικες με το 1/3 των χρηματων. Εφοσον πλεον ο προγραμματισμος εχει βελτιωθει. Τοτε τα 270 αλογα με αυτα που ανεφερα ειναι εφικτα. Ειδικα αν χρησιμοποιηθει και ενα μαφ απο αουντι rs4. Με ενα προχειρο υπολογισμο με περιπου 1500 ευρω εχεις ενα πληρες πακετο ατμοσφαιρικης βελτιωσης για τον Μ54. Με αλογα παντου και παντα χωρις ρισκο να παρεις το μοτερ στο χερι. Οπως σου ειχα πει, αν ο Μ54 αγγιζει τα 270 αλογα με βελτιωσεις, οντας ΜΟΝΟΠΕΤΑΛΟΥΔΟ, τοτε πλησιαζει επικινδυνα το s50 που για να πετυχει 16 αλογα παραπανω φοραει 6πεταλουδο.

S8N
24-08-22, 10:10
Ρίσκο να πάρεις το μοτέρ στο χέρι υπάρχει πάντα (π.χ. αντλία λαδιού).

1500 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Μιλάς για χταπόδια, καταλύτες, εξάτμιση, πολλαπλή εισαγωγής, εκκεντροφόρους, CAI, πεταλούδα, ενισχυμένη αντλία λαδιού, MAF, πρόγραμμα και εργατικά.

Σκέψου επίσης πως μόλις βγάλεις ψευτοκάπακο για τους εκκεντροφόρους, θα πρέπει να αλλάξεις φλάντζα, tappets, ίσως και τσιμουχάκια βαλβίδων. Μόνο τα καπελώτα κοστίζουν 500 ευρώ.

Και αφού θα έχεις ξοδέψει όσο κοστίζει ένας S54 μεταχειρισμένος, θα κάνεις δυναμομέτρηση και τα αποτελέσματα θα σε στείλουν από τον Ντινάν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Φιλικά τα γράφω για όλους όσοι διαβάζετε. Δεν το παίζω έξυπνος, είμαι παθών και μαθών (έχω εμπειρία από ατμοσφαιρικές βελτιώσεις αλλά όχι από ξέκωλα με 12ποντα).

dark knight
24-08-22, 10:40
Κλαιω με το Ερρικος Ντυναν. Οσο για τα ξεκωλλα μετα την ατμοσφαιρικη βελτιωση αποκτας. Αρη μια εισαγωγη dinan 300, πεταλουδα απο Αγγλο 220, εκκεντρα 400, χταποδια σμιντμαν και καταλυτες 650. Μονο προγραμμα μετα και ετοιμος. Ολα αυτα βεβαια χωρις εργατικα.

PetrosD
24-08-22, 12:50
Το MAF από RS4 πόσο πάει; Η εργασία;

dark knight
24-08-22, 13:36
Το μαφ κοστιζει σε Μπος. 87 ευρω. Θελει ενα αρχειο με διορθωσεις για να λειτουργησει

46_BlackSmoke
24-08-22, 15:13
Ρίσκο να πάρεις το μοτέρ στο χέρι υπάρχει πάντα (π.χ. αντλία λαδιού).

1500 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Μιλάς για χταπόδια, καταλύτες, εξάτμιση, πολλαπλή εισαγωγής, εκκεντροφόρους, CAI, πεταλούδα, ενισχυμένη αντλία λαδιού, MAF, πρόγραμμα και εργατικά.

Σκέψου επίσης πως μόλις βγάλεις ψευτοκάπακο για τους εκκεντροφόρους, θα πρέπει να αλλάξεις φλάντζα, tappets, ίσως και τσιμουχάκια βαλβίδων. Μόνο τα καπελώτα κοστίζουν 500 ευρώ.

Και αφού θα έχεις ξοδέψει όσο κοστίζει ένας S54 μεταχειρισμένος, θα κάνεις δυναμομέτρηση και τα αποτελέσματα θα σε στείλουν από τον Ντινάν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω..1500ευρω για ατμοσφαιρική βελτίωση δε φτάνουν με τίποτα..Ειδικά κάτι νούμερα 270αλογα είναι αστεία και ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα. Αυτά είναι η χαρά του μηχανικού για να έχει συχνό καλό μεροκάματο.. Η μόνη λυση για σοβαρά άλογα στο b30 ειναι πλεον turbo kit σε μια νορμάλ πιεση και το κεφαλι ήσυχο.

S8N
24-08-22, 19:43
134,18 ευρώ είναι το φθηνότερο στο Autodoc. Κωδικός ανταλλακτικού 0 280 218 067 (Bosch).

Μόλις έστειλα email για εκκεντροφόρους: 1255 ευρώ οι Schrick, 450 ευρώ τα tappets. Χταπόδια και καταλύτες Schmiedmann τους έχει ο ίδιος στο site 810 ευρώ. Για την πεταλούδα το είπες και μόνος σου, 220 ευρω. Όλα αυτά χωρίς εργατικά, φλάντζες, βίδες, προγραμματισμό. Θες και μια εισαγωγή Μ50 γιατί η τροποποιημένη Ν54 από Racemode πάει πάνω από 1000αρικο; Βάλε πλακάκια για να πατήσει, πλακάκι για την πεταλούδα, καινουργια μπεκ γιατί μπαίνουν ανάποδα και του Μ54Β30 είναι κατευθυντικά, σωληνώσεις, oil catch can, περισσότερα εργατικά, προγραμματισμό για τον αισθητήρα θερμοκρασίας... Καλά κρασιά. Και 270 δε φτάνει ούτε για πλάκα. Και να έφτανε, θα δουλεύει σαν Χόντα ψηλά. Αυτά δεν είναι για βαριές καροτσες. Οι βαριές καροτσες θέλουν ΡΟΠΗ.

dark knight
24-08-22, 20:04
Αρη σιγουρα δεν ειναι φτηνο. Αν αναλογιστει καποιος οτι σε τουρμπο μοτερ με τα μισα χρηματα παιρνουν 50-60 αλογα. Ωστοσο ειναι αδικο να το συγκρινουμε με τουρμπο. για καποιον που επιμενει ατμοσφαιρικα η γνωμη μου με αυτα που ακουω και βλεπω, ειναι οτι τα 270 ειναι εφικτα και μαλιστα χωρις το μαφ και κυριως χωρις την εισαγωγη Μ50 που σε ατμοσφαιρικες εφαρμογες δεν δινει σημαντικο κερδος. Το μονο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι να αποδιδει σαν χοντα. Οι εκκεντροφοροι ειναι πρωτο σταδιο δρομισιοι καθαρα. Με ενα καλο προγραμμα δεν αποκλειεται να δεις καιλιγο παραπανω νευρο χαμηλα. Τελος τα 35-40 αλογα ατμοσφαιρικα ειναι παντου και παντα αξιοπιστα. Το θεμα της αντλιας αφορα το μοτερ με οποιαδηποτε βελτιωση. Σιγουρα κομπρεσσορας η τουρμπο εχει πολλασια κερδη. Αλλα σχεσδον τριπλασιο και βαλε κοστος.

Χωρις να ξερω, υποθετω οτι ενα rebuild για α μπει τουρμπο θα γινει. Θες τουρμπινα μεγαλη καινουρια, μπεκ, εισαγωγη Μ50 , αντλια βενζινης, ιντερκουλερ, προγραμμα αν οχι εγκεφαλο αγραφο και τελος τον εξατμισε που θελει αρκετο χρημα.

S8N
24-08-22, 20:20
Δεν έχουν ροπή βρε Γιάννη αυτά τα μοτέρ. Τα άλογα σαν νούμερο δε λένε κάτι.

dark knight
24-08-22, 20:57
Το ξερω ειναι βαρυ το καμπριο. Φωτια στο δρομο δεν θα βαλει

330Ci
25-08-22, 01:36
Συγγνώμη, αλλά μιλάμε για 250 αλόγατα και τα θεωρείτε λίγα; Το δικο μου πιάνει 0-100 σε 6 δευτερολεπτα και κάτι, είναι αργό δλδ αυτό; Μηπως ζουμε σε κανα Ντουμπάι και δεν το ξέρω;
Νταξει, αν συγκρίνεις με Μ πεμβε, προφανως και δεν "βαζει φωτια στην άσφαλτο", αλλά σε σχέση με το 90% των αυτοκινήτων που συναντάς στο δρόμο απλά δεν υπάρχει επαφή.

dark knight
25-08-22, 09:35
Προσωπικα εχω καμπριο και ειναι 1600 κιλα. Σιγουρα αργο δεν θα θεωρειται. Απλα ο Αρης το συγκρινει σε σχεση με εφαρμογη τουρμπο που ο τριλιτρος ξεμπαζωνει την ασφαλτο στα 400 αλογα

S8N
25-08-22, 15:51
Κατ' αρχάς να διευκρινίσω πως δε μου καίγεται καρφί για το αν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι ταχύτερα από το 90% των λοιπών αυτοκινήτων στους δρόμους. Που δεν είναι.

Αφενός το αυτοκίνητο δεν αποτελεί επέκταση του πέους μου, δεν αυτοπροσδιορίζομαι μέσω αυτού, δεν φλεξάρω κλπ, αφετέρου η πλειοψηφία των αυτοκινήτων στους δρόμους καλύπτουν τη βασική μετακίνηση από το σημείο Α στο σημείο Β και μόνο αυτή.

Η ενασχόληση με το αυτοκίνητο στη δική μου περίπτωση ταυτίζεται με την απόδραση από την καθημερινότητα, είναι δημιουργική απασχόληση, είναι project, είναι διασκέδαση, είναι απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και άλλα τέτοια όμορφα.

Εδώ λοιπόν συζητάμε για βελτιώσεις. Το E46 330i coupe είναι σαφώς ελαφρύτερο τόσο από το Ε46 330i cabrio όσο και από το Ε39 530i που έχω και το οποίο είναι φορτωμένο εξοπλισμό.

Επίσης, το 330Ci είναι σε επιδόσεις λίγο πιο αργό από το MkV GTI του 2006 που είχα, το οποίο με τα 200 αλογάκια του και το DSG του ήταν ok αυτοκίνητο αλλά ήθελα κάτι παραπάνω.

Το 6.7'' 0-100 δε μου λέει κάτι. Το 80-150 με 5η σε 17''+ όμως μου χτυπάει άσχημα. Και τα 15'' για το 400άρι μου φαίνονται πολλά.

Αυτές τις τιμές ξέρεις πότε τις καταλαβαίνεις? Όταν είσαι π.χ. στις στροφές μετά τη Μεσσήνη, βλέπεις μια σεβαστή ευθεία, έχεις μπροστά σου ένα αγροτικό, ένα μαύρο βαν μερσεντές vip για τουρίστες με γλιτσοσαγιονάρα και μια μπετονιέρα του Λαρσινού, πας να προσπεράσεις και λες άσ'το θα γίνω τροπέτο. Την ίδια ώρα τα περνάει όλα σουβλάκι (μαζί κι εσένα) το νέο τρικύλινδρο τουρμπάτο σούπερμίνι με το έξυπνο κιβώτιο. Εκεί τι λες? Ότι είναι στο 10% των αυτοκινήτων που με περνούν? Και στο 99% των αυτοκινήτων που είναι οικονομικότερα, χωρίς τεκμήριο, χωρίς τέλη και με πράσινο δακτύλιο? Ή πιάνεις στιβαρά το τιμόνι, σανιδώνεις και βλέπεις πόσο σε αγαπάει ο Θεός?

dark knight
25-08-22, 16:14
Αρη ξεκαθαρα αν με αγαπαει ο θεος. Και σταματαω το βαν να δω κραξω τον καλτσωτο γλιτσοσαγιοναρα.

dark knight
25-08-22, 16:40
Αρη we die like real men!!!!

GiannisRob
25-08-22, 17:39
Όταν είσαι π.χ. στις στροφές μετά τη Μεσσήνη, βλέπεις μια σεβαστή ευθεία, έχεις μπροστά σου ένα αγροτικό, ένα μαύρο βαν μερσεντές vip για τουρίστες με γλιτσοσαγιονάρα και μια μπετονιέρα του Λαρσινού, πας να προσπεράσεις και λες άσ'το θα γίνω τροπέτο. Την ίδια ώρα τα περνάει όλα σουβλάκι (μαζί κι εσένα) το νέο τρικύλινδρο τουρμπάτο σούπερμίνι με το έξυπνο κιβώτιο. Εκεί τι λες? Ότι είναι στο 10% των αυτοκινήτων που με περνούν? Και στο 99% των αυτοκινήτων που είναι οικονομικότερα, χωρίς τεκμήριο, χωρίς τέλη και με πράσινο δακτύλιο? Ή πιάνεις στιβαρά το τιμόνι, σανιδώνεις και βλέπεις πόσο σε αγαπάει ο Θεός?

Άρη ξυπνάς μνήμες!

Το Πάτρα - Πύλος ήταν το πρώτο ταξίδι που φόρτωσα στο Ε39, όταν το πήρα, πέρισυ το καλοκαίρι. Σε αντίστοιχο σημείο, συνηθισμένος όντας από την ευκολία με την οποία διεκπεραιώνει τις προσπεράσεις το S60, βγάζω φλας να προσπεράσω βυτίο πλήρες προσφιλούς αναφλέξιμου υγρού, ανήκον εις γνωστήν αγγλικήν εταιρίαν που για χάρην τούτου του ζουμιού, ανακάτωσε όλη τη μέση ανατολή τη δεκαετία του 1930.

Για να μην πολυλογώ, το S60 οδηγείται σαν αυτόματο στην εθνική. Δεν πατάς συμπλέκτη, παρά μόνο αν αποφασίσεις να πληρώσεις διόδια χωρίς e-pass. Για όλα τα άλλα, διατηρείς την 5η ταχύτητα χωρίς προβλήματα.

Στην πρώτη μου επαφή με το αντίθετο ρεύμα με το Ε39 είπα να κάνω το ίδιο. Βγαίνω και σανιδώνω με 5η. Δεν έγινε κάτι. Κατέβασα 4η. Ούτε τότε έγινε κάτι. Ακόμα κοίταζα τον πίσω προφυλακτήρα του βυτίου, αδυνατώντας να καταλάβω γιατί δεν άλλαξε κάτι, παρότι ο ποδομοχλός του γκαζιού κόντευε να ξύσει την άσφαλτο. Εν πάση περιπτώσει, κατεβάζοντας 3η κάτι άρχισε να κινείται, περάσαμε το βυτίο, μπήκαμε πάλι στο ρεύμα μας, ξεσπάσαμε την οργή μας με μερικές ψαλμωδίες από την Καινή Διαθήκη (που θα έπρεπε να λέγεται Λιγότερο Παλιά Διαθήκη) και αναρωτιώμασταν γιατί συνέβη αυτό. Με τη σύντροφο καταλήξαμε, ότι αν δεν θες κάθε φορά να αναρωτιέσαι αν εκτός από βύσμα στην κυβέρνηση έχεις και βύσμα στους ουρανούς, καλό είναι αυτά τα ταξίδια να γίνονται με το Volvo.

330Ci
25-08-22, 22:39
Κατ' αρχάς να διευκρινίσω πως δε μου καίγεται καρφί για το αν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι ταχύτερα από το 90% των λοιπών αυτοκινήτων στους δρόμους. Που δεν είναι.

Αφενός το αυτοκίνητο δεν αποτελεί επέκταση του πέους μου, δεν αυτοπροσδιορίζομαι μέσω αυτού, δεν φλεξάρω κλπ, αφετέρου η πλειοψηφία των αυτοκινήτων στους δρόμους καλύπτουν τη βασική μετακίνηση από το σημείο Α στο σημείο Β και μόνο αυτή.

Η ενασχόληση με το αυτοκίνητο στη δική μου περίπτωση ταυτίζεται με την απόδραση από την καθημερινότητα, είναι δημιουργική απασχόληση, είναι project, είναι διασκέδαση, είναι απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και άλλα τέτοια όμορφα.

Εδώ λοιπόν συζητάμε για βελτιώσεις. Το E46 330i coupe είναι σαφώς ελαφρύτερο τόσο από το Ε46 330i cabrio όσο και από το Ε39 530i που έχω και το οποίο είναι φορτωμένο εξοπλισμό.

Επίσης, το 330Ci είναι σε επιδόσεις λίγο πιο αργό από το MkV GTI του 2006 που είχα, το οποίο με τα 200 αλογάκια του και το DSG του ήταν ok αυτοκίνητο αλλά ήθελα κάτι παραπάνω.

Το 6.7'' 0-100 δε μου λέει κάτι. Το 80-150 με 5η σε 17''+ όμως μου χτυπάει άσχημα. Και τα 15'' για το 400άρι μου φαίνονται πολλά.

Αυτές τις τιμές ξέρεις πότε τις καταλαβαίνεις? Όταν είσαι π.χ. στις στροφές μετά τη Μεσσήνη, βλέπεις μια σεβαστή ευθεία, έχεις μπροστά σου ένα αγροτικό, ένα μαύρο βαν μερσεντές vip για τουρίστες με γλιτσοσαγιονάρα και μια μπετονιέρα του Λαρσινού, πας να προσπεράσεις και λες άσ'το θα γίνω τροπέτο. Την ίδια ώρα τα περνάει όλα σουβλάκι (μαζί κι εσένα) το νέο τρικύλινδρο τουρμπάτο σούπερμίνι με το έξυπνο κιβώτιο. Εκεί τι λες? Ότι είναι στο 10% των αυτοκινήτων που με περνούν? Και στο 99% των αυτοκινήτων που είναι οικονομικότερα, χωρίς τεκμήριο, χωρίς τέλη και με πράσινο δακτύλιο? Ή πιάνεις στιβαρά το τιμόνι, σανιδώνεις και βλέπεις πόσο σε αγαπάει ο Θεός?

Καλά τα λες. Γενικά ο κανόνας λέει πως τα καινούργια αυτοκίνητα είναι καλύτερα απο τα παλιά. Προφανώς και ένα νεο πεμβε (ή άλλης μάρκας, δεν κολλάμε σε αυτό) με 1500cc μοτερ και διπλο τουρμπο θα περνάει σε επιδόσεις ένα αυτοκίνητο 20ετίας, ασχέτως αν ΤΟΤΕ ήταν κορυφή. Με βάση αυτό, όσα χρήματα και να ρίξεις (αν δεν μιλάμε για ακρότητες), δεν θα πιάσεις το καινούργιο.
Προσωπικά δεν ένιωσα ποτέ να έχω θέμα στην προσπέραση, σε δυσκολες περιπτώσεις έσπαγα την 3η στα 160 και περνούσα τους πάντες. Πλέον (μάλλον λόγω ηλικίας και χρημάτων) δεν ψάχνομαι. Φιλοδοξώ να κρατήσω το αμαξάκι μου τουλάχιστον για άλλα 10 χρόνια (έχει μόνο 140.000km στο κοντέρ), μιας και το θεωρώ γενικά καλό, ασφαλές και απο τα πιο όμορφα μοντέλα που έχει βγάλει το Μόναχο.

The Ace
26-08-22, 07:53
Σχεδόν παρόμοια εμπειρία με τους από πάνω είχα(με) με το νέο -τότε- Passat με τον παντοδύναμο 1.6 και τα 75 ατίθασα καθαρόαιμα και Ολύμπια άτια του. Φορτωμένο με όλη την οικογένεια συν κάτι μπαγκάζια, είπαμε να προσπεράσουμε δύο φορτηγά που πήγαιναν καροτσάκι όλους εμάς τους δύσμοιρους από πίσω τους στην νέα -τότε- Εθνική προς Πάτρα. Χωρίς να τα πολυλογώ με την near-death experience που είχαμε, την Δευτέρα που γυρίσαμε Αθήνα, το Passat μπήκε κατευθείαν Καρέντα στη Βουλιαγμένης για τα σωθικά του 1.8....

...Την ίδια ώρα τα περνάει όλα σουβλάκι (μαζί κι εσένα) το νέο τρικύλινδρο τουρμπάτο σούπερμίνι με το έξυπνο κιβώτιο. Εκεί τι λες? Ότι είναι στο 10% των αυτοκινήτων που με περνούν? Και στο 99% των αυτοκινήτων που είναι οικονομικότερα, χωρίς τεκμήριο, χωρίς τέλη και με πράσινο δακτύλιο?...

Προς επίρρωσιν των λόγων του σοφού γέροντα, το ταπεινό Fiesta 1.0EB της γυναίκας μου με ένα απλούστατο και φθηνότατο Stg1 της Superchips περνάει το X3 μου από πάνω, από κάτω, από το πλάι, μπορεί και από μέσα, δεν το έχω δοκιμάσει :D

dark knight
26-08-22, 09:22
Παντως φτασαμε απο το καντο 330 στο τα 330 δεν πανε μια. Η αληθεια οπως παντα ειναι καπου στην μεση. Ενα 330 συνδιαζει τα παντα κατ εμε. Δηλαδη εχεις ενα αυτοκινητο πολυτελες, ασφαλες και γρηγορο θα τολμουσα να πω και ομορφο( υποκειμενικο)Δηλαδη αυτο που κανει η Μπεμβε καλυτερα απο ολους. Συνδιαζει τα παντα σε ικανοποιητικο βαθμο. Σε καθε περιπτωση τα αλογα δεν ειναι λιγα. Απλα εχουν βγει αυτοκινητα σχετικα προσιτα που ειναι πιο γρηγορα. Οσον αφορα το 400αρι καπου στο ιδιο επαιζε και το χοντα s200 και αυτο λεει πολλα, 14.8. Οσον αφορα την συγκριση με τα μοντερνα σουπερμινι, δεν ειναι τωρινο το ερωτημα, το ιδιο ισχυε και τις έποχες πουντο gt και σαξο. Παλι 316 θα διαλεγα.

dreamer
26-08-22, 11:25

πολυ σωστα εκει χωλαινουν τα ατμοσφαιρικα στις ρεπριζ,εκει που χρειαζεσαι δυναμη να προσπερασεις..ποσο συχνα μενω απο δυναμη σε προσπερασεις και κατεβαζω μεχρι 3η για να βρω ειδικα σε ανηφοριτσες...:thumbsup::thanks: βαλε και τα αφωνα ηλεκτρικα ροπες με το καλημερα σαν να εισαι σε 911 ,με περνουν και με παιρνουν για πλακα !

S8N
26-08-22, 12:12
Παντως φτασαμε απο το καντο 330 στο τα 330 δεν πανε μια. Η αληθεια οπως παντα ειναι καπου στην μεση. Ενα 330 συνδιαζει τα παντα κατ εμε. Δηλαδη εχεις ενα αυτοκινητο πολυτελες, ασφαλες και γρηγορο θα τολμουσα να πω και ομορφο( υποκειμενικο)Δηλαδη αυτο που κανει η Μπεμβε καλυτερα απο ολους. Συνδιαζει τα παντα σε ικανοποιητικο βαθμο. Σε καθε περιπτωση τα αλογα δεν ειναι λιγα. Απλα εχουν βγει αυτοκινητα σχετικα προσιτα που ειναι πιο γρηγορα. Οσον αφορα το 400αρι καπου στο ιδιο επαιζε και το χοντα s200 και αυτο λεει πολλα, 14.8. Οσον αφορα την συγκριση με τα μοντερνα σουπερμινι, δεν ειναι τωρινο το ερωτημα, το ιδιο ισχυε και τις έποχες πουντο gt και σαξο. Παλι 316 θα διαλεγα.

Πρέπει να οδηγήσεις μια 540i με τα 286 άλογα για να καταλάβεις πως δεν είναι οι 55 ίπποι παραπάνω (286 vs 231) που κάνουν τη διαφορά αλλά η πανταχού παρούσα θηριώδης ροπή του V8 (440Nm vs 300Nm).

BILL007
31-08-22, 21:22
Πρέπει να οδηγήσεις μια 540i με τα 286 άλογα για να καταλάβεις πως δεν είναι οι 55 ίπποι παραπάνω (286 vs 231) που κάνουν τη διαφορά αλλά η πανταχού παρούσα θηριώδης ροπή του V8 (440Nm vs 300Nm).

:worthy:

nik200
01-09-22, 13:32

να τα πιασουμε ενα ενα..
1) o m54 σαν μεγαλο κυβικατο-εξακυλινδρο σε σειρα μοτερ θα δειξει τα πλεονεκτηματα του μετα τα 150 λογω οτι εκει ροπιαζει (4000-6000rpm)..οπως πχ..ο m30 μου...σε αντιθεση με τα συγχρονα τουρμπακiα που ασθμαινουν εκει λογω κυβισμου και μικρου turbo με ευρος 3000-5000..πραγματι εκει στις στροφες τις μεσσηνης αμα κατεβασεις με τα παιδια μεσα στις 4300 πρωτον θα αγριοκοιταξει η γυναικα και τα παιδια ή θα τρομαξουν ή θα γουσταρουν...ετσι δημιουργουνται παιδια σαν εμας...!!
2) προεκταση του πουλιου??..προφανως..η προσπεραση λενε καποιοι σοφοι γεροντες υπονοει οτι "γ@μ@θ" τον αλλο....αχαχχααχαχαχαχαχαχ
3) το 39αρι τα χουμε πει εκατονταδες φορες χρειαζεται ενα κομπρεσσορα..θα ναι η τονωση του ηθικου σου...παρεα με το μεγαλωμα του "εγω" σου..δεν υπονοω τιποτα σεξουαλικο..
4) για να μπουμε παλι στο θεμα..τα εκκεντρα στο m54 θα δωσουν παλι ψηλα..αλλα ποσο θα γλιτωσεις νομιζεις???θα κερδισεις 1 δευτερο με 3η και θα χασεις 1.5 δευτερο στην 5η για το αντιστοιχο 80-150....κοινως τριχες κατσαρες...δυστυχως μονοδρομος το κυβικο ή το turbo σε βαρυ αμαξι....
5) ακομα δεν βγηκε συμπερασμα οτι δεν εχει νοημα να σκαλιζεις τον m54?????

nik200
01-09-22, 13:41
πολυ σωστα εκει χωλαινουν τα ατμοσφαιρικα στις ρεπριζ,εκει που χρειαζεσαι δυναμη να προσπερασεις..ποσο συχνα μενω απο δυναμη σε προσπερασεις και κατεβαζω μεχρι 3η για να βρω ειδικα σε ανηφοριτσες...:thumbsup::thanks: βαλε και τα αφωνα ηλεκτρικα ροπες με το καλημερα σαν να εισαι σε 911 ,με περνουν και με παιρνουν για πλακα !

δυνατες ρεπριζ σε ενα ατμοσφαιρικο αμαξι ισον..κυβικο στροφαρισμα και σωστο βημα...γιαυτο και τα ατμοσφαιρικα m στεκονται καλα ακομα και σημερα. τωρα αν βαλεις και turbo σε εναν s54 ή σε ενα k20 το αμαξι ειναι απιαστο γιατι εχεις παρεα με το μεγαλο turbo (πολλα καυσαερια τα πολυστροφα) και 8000rpm...

Stamatis
01-09-22, 14:55
Στις ενδιαμεσες ρεπριζ και ατα προσπερασματα παντως, εγω ηταν «σαν να πηρα αλογα» οταν αλλαξα διαφορικο απο 3.15 σε 3.46.
Ηταν μονιμως στις ροπες του το μοτερ και με μια γκαζια εξαφανιζοταν.
Just saying.

GiannisRob
01-09-22, 15:04
Εγώ σήμερα που έπρεπε να πάω σε μια επαγγελματική συνάντηση σε γειτονικό νομό, πάντως, πήρα το S60. Δίλιτρο, πεντακύλινδρο, τούρμπο από τα παλιά, τα καλά, τα τεράστια, που το λαγκ μετριέται με ημερολόγιο, και με περισσότερη ροπή από το πενβέ. Και καλύτερα καθίσματα. Και τώρα που δεν κάνει χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση, έχω κωλοψηθεί να του βάλω και ένα προγραμματάκι της BSR, να τσιμπήσει λίγο πίεση, να φτάσει τα 210 ξανθιά σουηδικά αλόγατα.

:p

nikos valvetronic
01-09-22, 22:38
Γιάννη δεν πιστεύω να εσαι σε κανένα σουηδικό φόρουμ και να κατηγορείς τα πενβε...
Πάντως παλιότερα έχω κάνει μεγάλα ταξίδια με Saab 9-5 aero 2.3 250ps και η ευκολία που μάζευε
ήταν καθηλωτική. Μέχρι τα 200+ κερνούσε τσάγια αβέρτα. Βέβαια σασί Vectra (GM) αλλά ήταν
φοβερά ευθύβολο και το απολάμβανες. Επίσης ακόμα πιο παλιά έβαζα χέρι ένα Rover 620 ti 200ps
και εκείνο επίσης κροτίδα για την εποχή του. Γενικά συμφωνώ ότι μεγάλη και βαριά καρότσα θέλει
κυβικά ή τούρμπο.

GiannisRob
01-09-22, 23:07
Νίκο, όχι, το πενβε το κατηγορώ μόνο εδώ. Στα φόρουμ της volvo ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι πήρα και πενβε.

nik200
02-09-22, 12:17
Στις ενδιαμεσες ρεπριζ και ατα προσπερασματα παντως, εγω ηταν «σαν να πηρα αλογα» οταν αλλαξα διαφορικο απο 3.15 σε 3.46.
Ηταν μονιμως στις ροπες του το μοτερ και με μια γκαζια εξαφανιζοταν.
Just saying.

αυτα μ φαινεται ειναι βηματα που δινει και η ιδια η bmw..οποτε εκει ναι εχει διαφορα στα μισογκαζα δηλαδη στο 80-110..οχι στο 80-150...κρατησε το αυτο..
γιατι αν πας πχ..σε βημα 3.91 (θεοκοντο) εκει εχεις χασει παντου και αυτος ειναι και ο λογος που ΔΕΝ το προτεινει η μαμα εταιρια!!

BILL007
06-09-22, 21:33
τα αποτελέσματα θα σε στείλουν από τον Ντινάν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Φιλικά τα γράφω για όλους όσοι διαβάζετε. Δεν το παίζω έξυπνος, είμαι παθών και μαθών (έχω εμπειρία από ατμοσφαιρικές βελτιώσεις αλλά όχι από ξέκωλα με 12ποντα).

:th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1::th_Laie_67-1:

BILL007
06-09-22, 21:34
Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω..1500ευρω για ατμοσφαιρική βελτίωση δε φτάνουν με τίποτα..Ειδικά κάτι νούμερα 270αλογα είναι αστεία και ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα. Αυτά είναι η χαρά του μηχανικού για να έχει συχνό καλό μεροκάματο.. Η μόνη λυση για σοβαρά άλογα στο b30 ειναι πλεον turbo kit σε μια νορμάλ πιεση και το κεφαλι ήσυχο.

:+1:000000

TOMIS
26-10-22, 12:08
Πες μας αν θες μερικα παρηματα

Καλησπερα,τωρα βρηκα χρονο να απαντησω.

Εχω και σε βιντεο τα περισσοτερα πατηματα λογω dashcam.
Audi s3 8l 280 αλογα, z4 3.0si,subaru forester 2.0 280 αλογα(ειναι πιο ελαφρυ και δυνατο απο οσο μπορει να πιστευει καποιος 1300 κιλα αν δεν κανω λαθος).
Porsche Cayman 2015 275 αλογα.

Αυτα ειναι τα τελευταια που θυμαμαι. Το cayman ηταν το μονο random πατημα ,μιλησαμε με τον ανθρωπο να πατησουμε τυχαια οπως βρεθηκαμε.Τα αλλα ηταν κανονισμενα με φιλαρακια και γινανε πανω απο 1 πατηματα.Ολα 2ες ρολλ 60.

Το forester ηταν το μονο που μου κανε ενα φτερο ανοιγμα στο πατα μεχρι τα 140-150 αλλα στα 400 ημουν πανω απο αμαξι μπροστα.

nik200
27-10-22, 11:10
Καλησπερα,τωρα βρηκα χρονο να απαντησω.

Εχω και σε βιντεο τα περισσοτερα πατηματα λογω dashcam.
Audi s3 8l 280 αλογα, z4 3.0si,subaru forester 2.0 280 αλογα(ειναι πιο ελαφρυ και δυνατο απο οσο μπορει να πιστευει καποιος 1300 κιλα αν δεν κανω λαθος).
Porsche Cayman 2015 275 αλογα.

Αυτα ειναι τα τελευταια που θυμαμαι. Το cayman ηταν το μονο random πατημα ,μιλησαμε με τον ανθρωπο να πατησουμε τυχαια οπως βρεθηκαμε.Τα αλλα ηταν κανονισμενα με φιλαρακια και γινανε πανω απο 1 πατηματα.Ολα 2ες ρολλ 60.

Το forester ηταν το μονο που μου κανε ενα φτερο ανοιγμα στο πατα μεχρι τα 140-150 αλλα στα 400 ημουν πανω απο αμαξι μπροστα.

το vag αποχωρει πρωτο καθως ποτε το σταδιο 280 δεν πηγαινε γιατι ποτε δεν ηταν 280 αλλα 260 με κ04 σε ανθρωπινες πιεσεις...αμα σηκωσεις 2baro αλλαζει το στορυ..
το scubi ενω τα χει τα αλογα..εχει απωλεια μεταδοσης παλαβη...
το μονο περιεργο ειναι το porsche...γενικα ειναι απιαστα...μηπως δεν ειναι τα αλογα που δηλωνει???

TOMIS
27-10-22, 12:01
το vag αποχωρει πρωτο καθως ποτε το σταδιο 280 δεν πηγαινε γιατι ποτε δεν ηταν 280 αλλα 260 με κ04 σε ανθρωπινες πιεσεις...αμα σηκωσεις 2baro αλλαζει το στορυ..
το scubi ενω τα χει τα αλογα..εχει απωλεια μεταδοσης παλαβη...
το μονο περιεργο ειναι το porsche...γενικα ειναι απιαστα...μηπως δεν ειναι τα αλογα που δηλωνει???

Το cayman μαμα βγαζει 275 , τωρα αν δεν ειναι οσα δηλωνει η πορσε δεν το ξερω :hyper:

Εμενα πιο πολυ εντυπωση μου κανε η διαφορα που χα με το si δεν περιμενα να χει δυναμωσει το δικο μου τοσο.Τωρα ετοιμαζεται ενα αλλο φιλικο με Ε36 Μ3 τελειως μαμα.Αν και δεν πιστευω να χω επαφη μαζι του σε καμια περιπτωση μιας και ειναι φιλος δε χαβουμε τιποτα να δοκιμασουμε.Θα δοκιμασουμε και θα ενημερωσω οταν και αν γινει.