PDA

Επιστροφή στο Forum : ubuntu

silent
02-12-11, 10:39
για όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό σαν λειτουργικό για το pc ή το laptop του υπάρχει το linux ubuntu: https://www.ubuntu.com/
(άλλη εναλλακτική είναι το linux mint, καλύτερα στην έκδοση 11)

με μερικές αλλαγές το ubuntu είναι μια πολύ καλή free εναλλακτική λύση σαν λειτουργικό. μπορεί να εγκατασταθεί παράλληλα με τα win για δοκιμή ακόμα κι απο usb stick. το μόνο σημείο που θέλει προσοχή κατα την εγκατάσταση είναι το partition manager.
επιβάλλεται backup το partition των windows πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
μετά την εγκατάσταση και τα updates και μόλις γίνει το restart είμαστε έτοιμοι.
στο interface του ubuntu πάνω πάνω υπάρχει μια μπάρα που γράφει το όνομα του ενεργού προγράμματος/παραθύρου και αυτή η μπαρα δείχνει και τα γνωστά file, settings κάθε φορά.
τα partitions των windows λειτουργούν κανονικά και μπορούν να γίνουν και mount κατα την εκκίνηση.
το software μέσα στο ubuntu απ/εγκαθίσταται απο το ubuntu software center στην αριστερή μπάρα.
κάνουμε search με το όνομα του προγράμματος και πατάμε install ή remove αντίστοιχα.

οι απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται για να δουλέψει απροβλημάτιστα είναι:

1) remove to mail notification και αλλαγή με το unity mail ωστε να ειδοποιούμαστε για καινούρια emails. για να γίνει αυτό πρέπει να πάμε πάνω αριστερά στο dash home, search για terminal και paste στο terminal τον ακόλουθο κώδικα:

sudo add-apt-repository ppa:mitya57/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install unity-mail

και μια δοκιμή στέλνοντας ένα email στον εαυτό μας . λογικά πάνω αριστερά στη μπάρα το φακελάκι θα γίνει laguna sega blue :p

2) AN υπάρχει πρόβλημα στον ήχο, η αλλαγή του music player banshee με το climentine (υποστηρίζει και iphone, όχι όμως ios 5+),

3) για όσους κατεβάζουν torrents, του transmission torrent client με qbittorrent και στα settings γυρω στα 100 connections για να μη μπουκώνει το router και να σερφάρουμε άνετα.

ps. :

το default firefox κάνει sync με τον browser mercury (οχι το free) του iphone και συνεργάζεται άψογα.

επίσης σαν file manager υπάρχει το krusader και δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης αρχείων σε όλους τους δίσκους.

η επιλογή των προγραμμάτων που ανοίγουν κατα την εκκίνηση γίνεται απο το μενού πάνω δεξιά που δείχνει το power button.

good luck.

Azurius
02-12-11, 20:32
Eπίσης κάτι αντίστοιχο απο την Ελληνική κοινότητα Unix-Linux είναι ο Μονομάχος. Ένα Ελληνικό Unixοειδές παραθυρικό λειτουργικό βασισμένο σε διάφορες πλατφόρμες Linux. Όσοι θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

https://monomaxos.com/eng.htm

A8hnaios
02-12-11, 20:41
Εχω το ουμπουντου εδώ κ καιρό..2 παρτισιον με τα xp μέσα!θέλει καιρό να τα συνηθίσεις αν είσαι στα παράθυρα τόσα χρόνια!Εχω επιλογή από την εκκίνηση

graphe36
03-12-11, 02:06
Καλο το ubuntu. Πολυ γραφικο και φιλικο. Καμια σχεση με το Red hut linux που χρησιμοποιούσα το 1996. Καμια σχεση ομως και στη σταθερότητα. Με ολες αυτες τις προσθηκες αρχιζει και windowνιζει σε crashes και ταχύτητα. Ασε τα θεματα με τους nvidia drivers. Ουτε video στο youtube δεν μπορεις να παιξεις. Θελει βελτίωση ακομα και παιρνει πολυ.

Αυτο που ειναι αναμφισβήτητα ειναι θετικότατο ειναι οτι παρέχεται εντελώς δωραν και εχει μια πληθωρα εκατονταδων χιλιαδων εφαρμογων, μερικες απο αυτες εξαιρετικότατες και πανω απο ολα....Επισης δωρεαν.

silent
03-12-11, 03:21
Καλο το ubuntu. Πολυ γραφικο και φιλικο. Καμια σχεση με το Red hut linux που χρησιμοποιούσα το 1996. Καμια σχεση ομως και στη σταθερότητα. Με ολες αυτες τις προσθηκες αρχιζει και windowνιζει σε crashes και ταχύτητα. Ασε τα θεματα με τους nvidia drivers. Ουτε video στο youtube δεν μπορεις να παιξεις. Θελει βελτίωση ακομα και παιρνει πολυ.

Αυτο που ειναι αναμφισβήτητα ειναι θετικότατο ειναι οτι παρέχεται εντελώς δωραν και εχει μια πληθωρα εκατονταδων χιλιαδων εφαρμογων, μερικες απο αυτες εξαιρετικότατες και πανω απο ολα....Επισης δωρεαν.

Τι version δοκίμασες ?

Χρίστος
03-12-11, 03:38
H σχεση μου με λινουχ κρατησε περιπου 3 ωρες.

fREE μεν, αλλα με πολλες ελειψεις.
δε λεω ειναι μια ευχαριστη νοτα για μερικες ωρες ενασχολησης για καποιον αλλα οταν ερχεται η ωρα να κανεις δουλεια ή εστω χρηση γραφειου εμφανιζονται μικρα προβληματα.

Για 2ο λειτουργικο για οταν εχεις ορεξη ναι, για ενα pc που θα ειναι server heeell yeah, για συνδεση σε μια καρτα δυκτιου πριν ενα windows pc για να "καθαριζει" παλι ναι.

Εγω παλι προτειμω να δωσω τα 25ε για το λειτουργικο μου και να εχω την απροβληματιστη λειτουργια.

silent
03-12-11, 04:24
H σχεση μου με λινουχ κρατησε περιπου 3 ωρες.

fREE μεν, αλλα με πολλες ελειψεις.

κατ αρχάς πότε το είχες δοκιμάσει;

..εμφανιζονται μικρα προβληματα.

συγκεκριμένα;

Το θέμα δεν είναι η τιμή αλλά η φιλοσοφία. Και απο τη στιγμή που έχεις το internet με ένα search μπορείς να λύσεις ότι παρουσιαστεί.
Το αν ταιριάζει σε κάποιον είναι καθαρά υποκειμενικό αναλόγως τη χρήση. Πάντως πιστεύω οτι έχει ωριμάσει και σε θέμα drivers και για χρήση γραφείου δουλέυει μια χαρά, ειδικά η 11.10 .
To mint 12 ας πούμε είχε πρόβλημα με drivers με ΑΤΙ γι αυτό και το πέταξα, παρόλο που είναι πιο windows like. Σε άλλον που έχει nvidia όμως μπορεί να παίζει οκ.
Σαφώς και ο μέσος χρήστης δεν μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες αλλά όταν μπορείς να στηρίξεις μια συλλογική προσπάθεια που λειτουργεί αποτρεπτικά στον έλεγχο του διαδικτύου που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ πιο αισθητός γιατι όχι.
Το καλύτερο ας πούμε σαν λειτουργικό out of the box μπορεί να είναι τo ios και windows αλλα όλοι τα έχουν jailbroken και σπασμένα. Προτιμώ να χάσω λίγο χρόνο παραπάνω και να το διαμορφώσω ακριβώς όπως θέλω και να μην έχω ενα κάρο servers που να με ελέγχουν στο background παρά να συμβιβάζομαι κάθε φορά όλο και πιο πολύ με τα συμφέροντα της κάθε εταιρίας.
Επίσης όλα τα updates γίνονται αμέσως χωρίς να ασχολείσαι καθόλου.

Χρίστος
03-12-11, 05:25
κατ αρχάς πότε το είχες δοκιμάσει;

ε θα ναι 2ετοια-3ετοια.

οσο για τα υπολοιπα που λες συμφωνω εν μερη, απλα ειναι υποκειμενικα.

Εγω οπως ειπες προτιμω να εχω ελεγχο στο τι κανω αλλα οταν παω να κανω μλκ χωρις να ξερω να με προστατευσει.

Οταν τωρα την κανω εσκεμενα,... ε θα τη κανω και δε θα με σταματησει!

330Ci
03-12-11, 10:58
Και ο σπαστικός της υπόθεσης: MAC OS X, τα άλλα είναι απλώς οδοντόκρεμες... :)

silent
05-12-11, 13:37
Και ένα work around για iphone ios 5:

https://fuelledbykrawu.wordpress.com/2011/10/29/how-to-fix-unhandled-error-lockdown-in-ubuntu-while-attempting-to-mount-an-ios5-device/

ziaba
16-12-11, 13:09
έκανα εγκαταση τα Ubuntu την τελευταία έκδοση έκανα ολες τις ενημερώσεις κ έχω πρόβλημα με την
ανάλυση οθόνης γιατί δε την αναγνωρίζει κ δουλευει μόνο 340 x 480 τι μπορεί να φταίει?

bill_m3
10-06-12, 09:14
Μπορεί κάποιος να μου προτείνει μια εύκολη, απλή, ελληνική διανομή του linux?????

zgouriazmenos
10-06-12, 09:58
Θες να σου φέρω Βασίλη?

bill_m3
10-06-12, 11:08
Θες να σου φέρω Βασίλη?

Να μου φέρεις κάτι μικρό και εύχρηστο εκτός από το ubuntu το οποίο μου λέει ότι δεν είναι συμβατό με την cpu !!!!

zgouriazmenos
10-06-12, 11:14
Κάτι θα κάνουμε...! Το απογευματάκι όμως.

ziaba
10-06-12, 18:19
Να μου φέρεις κάτι μικρό και εύχρηστο εκτός από το ubuntu το οποίο μου λέει ότι δεν είναι συμβατό με την cpu !!!!

τι cpu εχεις? μαλλον κατεβασες λαθος εκδοση πχ για intel(x86) και εχεις AMD(x64)

viper
11-06-12, 21:36
έκανα εγκαταση τα Ubuntu την τελευταία έκδοση έκανα ολες τις ενημερώσεις κ έχω πρόβλημα με την
ανάλυση οθόνης γιατί δε την αναγνωρίζει κ δουλευει μόνο 340 x 480 τι μπορεί να φταίει?

Αν και υποσχέθηκα στον εαυτό μου, να μήν εμπλακώ ξανά σε αντιπαράθεση win vs linux θα κάνω ένα Post.

Ο λόγος που έχεις πρόβλημα με το Linux και τα γραφικά είναι γιατί το linux δεν σχεδιάστηκε για να έχει γραφικό περιβάλον. Το συγκεκριμένο λειτουργικό προορίζεται για άλλες εφαρμογές. Επίσης ενα βασικό πρόβλημα του Linux είναι οι πολλές διανομές του που προκαλούν ασυμβατότητες. Το ubuntu κάνει μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια να λύσει αυτό το ζήτημα με τα repositories αλλα όσο μιλάμε για Open source, πάντα θα μιλάμε και για προβληματα με τα dependencies.

Αν θέλεις να παίξεις κανα game υπάρχει η φουκαριάρα η Microsoft με τα windows 7.

Αν θέλεις να φτιάξεις ένα corporate firewall σε ένα PC με 256Mb RAM και να ξέρεις οτι οι "πόρτες" που έκλεισες θα μείνουν κλειστές βάζεις linux.

bill_m3
11-06-12, 21:39
τι cpu εχεις? μαλλον κατεβασες λαθος εκδοση πχ για intel(x86) και εχεις AMD(x64)

την σωστή κατέβασα αλλά δεν .........

Θα έρθει ο zgouriazmenos και θα το φτιάξει :original: :original: :original:

Stamatis
11-06-12, 21:46
την σωστή κατέβασα αλλά δεν .........

Θα έρθει ο zgouriazmenos και θα το φτιάξει :original: :original: :original:
παρε apple
τρεχει linux

zgouriazmenos
11-06-12, 22:56
Θα έρθω φίλος! Σήμερα γ@@@θηκε ο Δίας όλη μέρα, γι'αυτό και δε σε πήρα. Ετοιμάσου για αύριο

bill_m3
11-06-12, 22:58
Θα έρθω φίλος! Σήμερα γ@@@θηκε ο Δίας όλη μέρα, γι'αυτό και δε σε πήρα. Ετοιμάσου για αύριο

εεεεεεε χμ χμ, κύριος αύριο έχει την εθνική 19:00.......
Θα έχω κόσμο......

zgouriazmenos
11-06-12, 23:01
Πρωι μπορεις? (Μετά τις 11 όμως...)

A8hnaios
04-01-13, 08:24
https://static.in.gr/webstatic/65681D07FCA12DCEC3DDFBE2D434548D.jpg

Ένας νέο μέλος πρόκειται να προστεθεί στην λίστα των λειτουργικών συστημάτων για smartphone. Στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του επόμενου έτους, το 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα πρώτα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με Ubuntu, ανακοίνωσε από το Λονδίνο η Canonical. Το ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν 20 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο στο PC θα δώσει ζωή και σε smartphone. Νωρίτερα, smartphone με Android θα φορέσουν την δημοφιλέστερη διανομή Linux για να τρέχουν Android αλλά και Ubuntu όταν συνδέονται σε μεγάλη οθόνη (Ubuntu for Android).

Αυτό που προτείνει η Canonical είναι το Ubuntu Phone. Η οθόνη κλειδώματος δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο, είπε κατά την παρουσίαση ο Μαρκ Σάτλγουορθ, αλλά καλωσόρισμα στα συσσωρευμένα μηνύματα, κλήσεις ή ενεργός πίνακας ενημέρωσης για τον διαθέσιμο χρόνο ομιλίας του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας. Κάθε πλευρά της οθόνης κρύβεται για να απελευθερώσει τον πολύτιμο χώρο της οθόνης ενός smartphone και όταν αγγίζεται αποκαλύπτει κάποιας μορφής λειτουργικότητα, χωρίς να χρειαστεί το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου και χωρίς περιορισμό στην πρόσβαση οποιουδήποτε app. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει στην αριστερά πλευρά τα app που χρησιμοποιεί συχνά, αγγίζοντας δεξιά επιστρέφει στα app που εκτελούνται, πάνω αλλάζει τις ρυθμίσεις, κάτω βλέπει τις επιλογές λειτουργιών για το τρέχον app.

Η αναζήτηση είναι διευρυμένη και ενιαία -τα αποτελέσματα είναι ομαδοποιημένα ανάλογα με την πηγή (π.χ. βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη, αποτελέσματα από το WWW, μουσική από την συλλογή). Με ένα άγγιγμα επιτυγχάνεται επίσης η πρόσβαση στις εφαρμογές ή το υλικό που χρησιμοποιεί συχνά ο χρήστης (όπως τις επαφές, τα βίντεο ή τη μουσική).

Στα Ubuntu phone θα τρέχουν τα λεγόμενα Web apps και HTML5 -που εκτελούνται σε οποιαδήποτε συσκευή- αλλά και τα λεγόμενα native apps που θα αναπτύσσονται για να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες του hardware -με την Canonical να δίνει ιδιαίτερα σημαντικά τα games.

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται η δυνατότητα να μπορεί να ελέγχει κάτι ο χρήστης επιλέγοντας στα γρήγορα με ένα swap από τα αριστερά το app που θέλει (π.χ. για να ρίξει μια ματιά στο Facebook) και να επιστρέψει στο app που χρησιμοποιούσε κυρίως με ένα swap από την δεξιά. Επίσης, από την μπάρα των ενημερώσεων στην επάνω πλευρά, ο χρήστης θα μπορεί να επεμβαίνει σε επιμέρους ρυθμίσεις άμεσα χωρίς να μεταβαίνει στην οθόνη των ρυθμίσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=cpWHJDLsqTU

https://www.ubuntu.com/devices/phone