Σελίδα 1 από 5 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 41

Θέμα: Μπαταρια αυτοκινητου!

 1. #1
  Εγγραφή
  23-12-09
  Περιοχή
  Λευκαδα
  Ηλικία
  48
  Μηνύματα
  4.744
  Thanked
  5699
  Rides
  5

  Προεπιλογή Μπαταρια αυτοκινητου!

  Μπαταρία η γνωστή μας άγνωστη…

  Ένα από τα βασικά εξαρτήματα σε ένα αυτοκίνητο είναι η μπαταρία. Ίσως θα έλεγα και το σπουδαιότερο αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν τίποτα.

  Τι γνωρίζουμε όμως γι’ αυτήν; Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας της την συντήρηση της καθώς με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη μπαταρία για το όχημά μας.

  Γενικά Χαρακτηριστικά

  Τι είναι μια μπαταρία
  Η μπαταρία είναι ένας συσσωρευτής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μικρότερη μονάδα της είναι ένα στοιχείο. Κατά κανόνα μια μπαταρία αποτελείται από μια σειρά στοιχείων τα οποία είναι μεταξύ τους συνδεδεμένα σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Η χημική ενέργεια η οποία συσσωρεύεται μέσα τους μετατρέπεται αυτομάτως σε ηλεκτρική ενέργεια, αν συνδεθεί ένας ηλεκτρικός καταναλωτής.
  Το Ελληνικό όνομα είναι Συσσωρευτής ηλεκτρικής ενέργειας , (το όνομα μπαταρία είναι από το Ιταλικό Batteria που σημαίνει συστοιχία. Η μπαταρία είναι ένα ηλεκτρικό εξάρτημα ικανό να αποθηκεύει ηλεκτρισμό υπό μορφή χημικής ενέργειας. Η απόδοσή της εξαρτάται από τον τύπο κατασκευής της. Απόδοση είναι το ποσόν επί της εκατό της χημικής ενέργειας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Το ιδανικό είναι όταν το 100% της χημικής ενέργειας μετατρέπεται σε ηλεκτρική, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

  Ας δούμε όμως πως είναι κατασκευασμένη μια μπαταρία μόλυβδου.
  Αυτή αποτελείται από μια σειρά στοιχείων όπου το κάθε ένα από αυτά έχει ηλεκτρεγερτική δύναμη (Τάση), όταν είναι τελείως φορτισμένο, 2,2 Volt. Έτσι λοιπόν για μια μπαταρία 12 Volt ονομαστική τάση, θα χρειαστούμε 6 τέτοια στοιχεία 6Χ2,2=13,2 Volt.
  Το κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία αποτελείται από μια πλάκα ενεργού μολύβδου Pb για τον θετικό πόλο, και μια πλάκα διοξειδίου του μολύβδου PbO2 για τον αρνητικό πόλο. Τα στοιχεία αυτά είναι βυθισμένα σε ένα ηλεκτρολύτη διάλυμα θειικού οξέος H2SO4 και αποσταγμένου νερού H2O.
  Κατά την κανονική λειτουργία από χημική αντίδραση του θειικού οξέος με τα μολύβδινα στοιχεία παράγεται μικρή ποσότητα υδρογόνου και οξυγόνου. Αυτά τα δύο αέρια που παράγονται στον ένα πόλο της μπαταρίας απορροφώνται από τις χημικές αντιδράσεις του αντιθέτου πόλου.
  Εάν όμως κακομεταχειριζόμαστε την μπαταρία η ισορροπία αυτή χαλάει δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες αερίων η μπαταρία υποφέρει και λέμε τότε ότι η μπαταρία βράζει  Στην διπλανή εικόνα βλέπουμε σε τομή μια μπαταρία και έχουμε

  1 Το κέλυφος
  2 Τις πλάκες εσωτερικά θετικές και αρνητικές από μόλυβδο και οξείδιο του Μολύβδου
  3 Διαχωριστικές πλάκες από συνθετικό υλικό
  4 Τον ηλεκτρολύτη, διάλυμα θειικού οξέος σε νερό
  5 Τους πόλους από μόλυβδο, Οι πόλοι είναι τα σημεία σύνδεσης της μπαταρίας με τα φορτία.

  Μπαταρίες μόλυβδου κλασικές

  Είναι εκείνες με τις τάπες που ξεβιδώνουν για να προσθέσουμε αποσταγμένο νερό. Οι τάπες έχουν μια μικρή τρύπα για τα αέρια που δημιουργούνται.

  Μπαταρίες χωρίς συντήρηση ή με μικρή συντήρηση

  Είναι οι περισσότερο διαδεδομένες σήμερα. Δεν υπάρχουν οι τάπες με την τρύπα αν και με λίγη προσπάθεια μπορείς να ανοίξεις το στοιχείο να προσθέσεις νερό και να μετρήσεις την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη. Χάρις στο σύστημα κλεισίματος των στοιχείων αν αναποδογυρίσουν για μικρό χρονικό διάστημα δεν χάνουν τα υγρά.


  Μπαταρίες αυτοκινήτου
  Είναι κατασκευασμένες για να έχουν κύκλους φόρτισης εκφόρτισης κατά μέσο όρο 5% της ολικής φόρτισης. Υποφέρουν εάν αδειάσουν πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έχουν την δυνατότητα να παρέχουν υψηλά στιγμιαία ρεύματα για την εκκίνηση των κινητήρων και είναι αρκετά ελαφριές. Συνήθως αντέχουν μερικές δεκάδες (τυπικά 50) κύκλους φόρτισης εκφόρτισης σε 80%.

  Κυκλικές μπαταρίες
  Είναι κατασκευασμένες για να παρέχουν ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο μέσος όρος εκφόρτισης είναι 80% και αντέχουν από μερικές εκατοντάδες έως και 1000 κύκλους φόρτισης/εκφόρτισης (Αναπηρικά καροτσάκια, τροχόσπιτα, συνεχής παροχή ρεύματος κλπ)


  Αριθμοί που υπάρχουν στις Μπαταρίες

  Ας προσπαθήσουμε τώρα να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι αριθμοί που αναγράφονται στις μπαταρίες
  ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ: είναι τα Volt που μπορούμε να μετρήσουμε στους πόλους με ένα βολτόμετρο και την μπαταρία χωρίς φορτία που καταναλώνουν ρεύμα.

  ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Είναι η ποσότητα της ενέργειας που η μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει μετριέται σε Amper /Ώρα Αh σε εκφόρτιση 1 ώρας 5 ωρών, 10 ωρών ή 20 ωρών ανάλογα με τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής.

  ΡΕΥΜΑ ΑΙΧΜΗΣ: είναι το μέγιστο ρεύμα που η μπαταρία μπορεί να δώσει όταν είναι κρύα για περίπου 30 δευτερόλεπτα (συνήθως αναφερόμαστε σε 0 C0 ή –18 C0 στις χειρότερες συνθήκες. Όσο η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη τόσο η μπαταρία είναι σε θέση να βάλει μπρος τον κινητήρα κάτω από δύσκολες συνθήκες.

  Γιατί μια μπαταρία καταστρέφεται ή γερνάει

  Θα εξετάσουμε τις αιτίες που κάνουν μια μπαταρία άχρηστη

  Εάν αφήσουμε μια μπαταρία για μεγάλο χρονικό διάστημα άδεια ή λίγο φορτισμένη τότε μια χημική αντίδραση στις πλάκες σχηματίζει οξείδια του μολύβδου κρυσταλλικά αδιάλυτα (είναι αυτή η άσπρη σκόνη που συχνά βλέπουμε στους πόλους των μπαταριών εάν δεν προσέχουμε να διατηρούνται καθαροί). Αυτή η ουσία γεμίζει σταδιακά την επιφάνια των μολύβδινων πλακών και εμποδίζει της χημικές αντιδράσεις που αποθηκεύουν ή προσφέρουν ενέργεια.
  Λόγω της διαλυτότητας του μόλυβδου στο νερό και άλλους παράγοντες (διάφορες ακαθαρσίες στο διάλυμα κλπ) η μπαταρία χάνει σιγά σιγά την αποθηκευμένη ενέργεια ώσπου αδειάζει τελείως. Η διαρροή μπορεί να είναι έως 10% τον μήνα. Το αυτόματο άδειασμα εξαρτάται από την θερμοκρασία πχ μια μπαταρία στους 38 βαθμούς σε ένα μήνα χάνει περίπου ένα 7% στους 27 βαθμούς 5% ενώ στους 10 βαθμούς μόνο 1% Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φορτίζουμε την μπαταρία μια φορά τον μήνα όταν δεν την χρησιμοποιούμε ώστε να είναι φορτισμένη πάνω από το 80%.
  Οι πλάκες του μόλυβδου είναι κατασκευασμένες έχοντας σειρές από τετράγωνες εσοχές (κυψέλες) μέσα στις οποίες πρεσάρονται τα οξείδια του μόλυβδου με αυτό τον τρόπο οι μπαταρίες γίνονται ποιο ελαφριές αλλά και η επιφάνεια των πλακών με τον ηλεκτρολύτη μεγαλώνει και κατά συνέπεια και η χωρητικότητα. Το μειονέκτημα όμως είναι ότι όταν οι μπαταρίες κακομεταχειρίζονται τότε τα οξείδια ξεκολλούν και κάθονται στον πάτο προκαλώντας βραχυκύκλωμα μεταξύ των στοιχείων.
  Έλεγχος και διάγνωση κατάστασης μπαταρίας

  Ας αναλύσουμε τώρα τους διάφορους τρόπους διάγνωσης κατάστασης μιας μπαταρίας.

  Το βραχυκύκλωμα ενός ή περισσοτέρων στοιχείων είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε. Μετράμε με ένα βολτόμετρο την τάση στους πόλους χωρίς φορτίο και εάν πχ έχουμε ένα στοιχείο βραχυκυκλωμένο αντί για 12 V θα μετρήσουμε 10V εάν έχουμε δυο τότε θα μετρήσουμε 8V κλ. Η μπαταρία αυτή φυσικά είναι για πέταμα.
  Τώρα στην περίπτωση διακοπής της συνέχειας των στοιχείων πάλι η διαπίστωση είναι εύκολη αφού στους πόλους θα έχουμε Τάση (0 Volt). Και στην περίπτωση αυτή η μπαταρία είναι για πέταμα.
  Υπάρχουν όμως και ενδιάμεσες περιπτώσεις όπου οι μπαταρία μπορεί στην μέτρηση να μας δίνει 12 V αλλά κάτω από φορτίο να πέφτουν στα 10V (οι αιτίες που μπορεί να συμβεί αυτό είναι πολλές και δεν αξίζει να τις εξετάσουμε) στην περίπτωση αυτή μπορούμε να προσπαθήσουμε να σώσουμε για λίγο καιρό την μπαταρία φορτίζοντας την με πολύ λίγα Amper για πολλές ώρες. Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί και αξίζει τον κόπο κάποιος να μπει σε αυτή την διαδικασία μιας και όπως ανέφερα παραπάνω η περαιτέρω ζωή της μπαταρίας θα είναι μικρή.
  ΦΟΡΤΙΣΗ
  Ας δούμε τώρα τι γίνεται όταν βάζουμε να φορτιστεί μια μπαταρία:
  Ενώνοντας τα καλώδια του φωτιστή στους πόλους της μπαταρίας αρχίζει η χημική αντίδραση
  Θεωρείται κανονική φόρτιση μιας μπαταρίας όταν αυτή γίνεται προσφέροντας ρεύμα ίσο με το 1/10 της χωρητικότητας της για 12 ώρες προσέχοντας η Tάση που εφαρμόζουμε να είναι ανάλογη με τον τύπο της στην θερμοκρασία των 20 βαθμών.
  Για την Κλασική μπαταρία 13,4 έως 13,8 Volt
  Για την Μπαταρία Ασβεστίου 13,8 έως 14,1 Volt

  Παράδειγμα:
  Στην κλασικού τύπου μπαταρία μας με χωρητικότητα 175 A/h με ασφάλεια μπορούμε να την φορτίσουμε με 18 Α για 12 ώρες 18Χ12=216 A/h η διαφορά των 41 A/h οφείλεται στο ότι η απόδοση της μπαταρίας δεν είναι 100% άρα ένα ποσό ενέργειας γίνεται θερμότητα .
  Η τιμή του ρεύματος επιλέχθηκε (18 Α) είναι ότι καλύτερο ώστε η μπαταρία να φορτιστεί γρήγορα αλλά και με ασφάλεια.
  Εάν όμως έχουμε στην διάθεση μας χρόνο μπορούμε να λιγοστέψουμε το ρεύμα φόρτισης και να αυξήσουμε τον χρόνο πχ 8-10 Α για 24-30 ώρες, χωρίς όμως να περάσουμε τις 48 ώρες.
  Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι τόσο η Τάση φόρτισης όσο και το σωστό ρεύμα είναι βασικά για την ζωή της μπαταρίας μας.

  Πως θα διαπιστώσουμε πόσο γεμάτη είναι η μπαταρία μας

  Υπάρχουν δυο έμμεσοι τρόποι για να γνωρίσουμε την κατάσταση φόρτισης μιας μπαταρίας
  Ο πρώτος μετρώντας την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη με ένα όργανο το πυκνόμετρο το οποίο είναι αρκετά φθηνό και ο δεύτερος μετρώντας την τάση στους πόλους.
  Για την μέτρηση της πυκνότητας στους 270 C. Ακολουθούμε τον παρακάτω πίνακα
  Πυκνότητα 1,265 – φόρτιση 100%
  Πυκνότητα 1,225 – φόρτιση 75%
  Πυκνότητα 1,190 – φόρτιση 50%
  Πυκνότητα 1,155 – φόρτιση 25%
  Πυκνότητα 1,120 – φόρτιση τελείως άδεια
  Καλό είναι να μετράμε την πυκνότητα όλων των στοιχείων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι το ίδιο φορτισμένα.

  Εάν η πρόσβαση στην μπαταρία δεν είναι εύκολη ώστε να μετρήσουμε την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη στα στοιχεία τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την κατάσταση μετρώντας την τάση χωρίς φορτία με ένα ηλεκτρονικό βολτόμετρο ακριβείας

  Φόρτιση 100% 12,6 V
  Φόρτιση 75% 12,4 V
  Φόρτιση 50% 12,2 V
  Φόρτιση 25% 12,0 V
  Φόρτιση 0 11,8 V

  Εάν λοιπόν η τάση πέσει κάτω από 11,8 V σημαίνει ότι η μπαταρία είναι άδεια.

  ΚΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

  Να δούμε τώρα πως πρέπει να μεταχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο την μπαταρία μας

  Να μη την αφήνουμε να αδειάσει τελείως(Τάση κάτω από 10,6 Volt) γιατί τότε δημιουργούνται καταστρεπτικές χημικές αντιδράσεις μη αναστρέψιμες

  Να μη την υπερφορτίζουμε ή να την φορτίζουμε πολύ γρήγορα
  Να μη της ζητάμε ποτέ πάρα πολύ ρεύμα εκτός από αυτό της εκκίνησης (ο τρόπος δοκιμής της μπαταρίας βραχυκυκλώνοντας με ένα καλώδιο τους πόλους είναι καταστροφή)
  Να μη μένει παραπάνω από ένα μήνα χωρίς να φορτιστεί
  Να μη μένει χωρίς ηλεκτρολύτη Θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά την στάθμη του ηλεκτρολύτη ώστε να είναι οι πλάκες πάντα σκεπασμένες.
  Να βρίσκεται σε στεγνό και καθαρό μέρος παρότι το κέλυφος των μπαταριών είναι κατασκευασμένο από μονωτικό υλικό έχει παρατηρηθεί ότι όταν είναι σε νερό ή σε λάδια γράσα κλπ υπάρχει διαρροή ρεύματος
  Η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιούμε το όχημά μας.

  1 παράδειγμα
  Μεταχειρίζομαι το όχημά μου καθημερινά και μεταχειρίζομαι το ραδιοκασετόφωνο και όλα τα ηλεκτρικά που υπάρχουν στο όχημα μόνο όταν δουλεύει ο κινητήρας.
  Λοιπόν σε ένα χρόνο θα κάνω περίπου 400-500 εκκινήσεις του κινητήρα (για κάθε εκκίνηση ξοδεύω περίπου 1-2 Ah και αδειάζω την μπαταρία μου κατά 5%. Κάθε φορά που αφήνω το αυτοκίνητο η μπαταρία μου είναι σχεδόν γεμάτη. Με αυτές τις συνθήκες η μπαταρία θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

  2 παράδειγμα
  Μεταχειρίζομαι το όχημά μου μόνο το καλοκαίρι και παραμένει σταματημένο από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο (γεωργικά μηχανήματα), η μπαταρία μένει χωρίς χρήση για 5 μήνες . Τον Μάιο θα την βρω σχεδόν άδεια ίσως μπορέσει να κάνει μια δύο εκκινήσεις και μετά ο κινητήρας θα την φορτίσει και όλα θα φαίνονται κανονικά. Όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει στις πλάκες και η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι μόνο 40% της ονομαστικής. Έτσι εάν για κάποιο λόγο ο κινητήρας μου δεν πάρει μπρος με την πρώτη και αναγκασθώ να κάνω μερικές προσπάθειες τότε σίγουρα θα μείνω από μπαταρία.
  Κάτω από τέτοιες συνθήκες μια μπαταρία καινούργια θα θελήσει άλλαγμα μέσα σε ένα χρόνο.
  Εκτός εάν τον χειμώνα κάθε μηνά την φορτίζω ή εάν έχω την δυνατότητα την κρατώ συνέχεια υπό τάση με ένα καλό ηλεκτρονικό φορτιστή.

  3 παράδειγμα
  Χρησιμοποιώ το όχημά μου τακτικά, μεταχειρίζομαι το ραδιοκασετόφωνο και όλα τα ηλεκτρικά που υπάρχουν στο όχημα και όταν ο κινητήρας είναι σταματημένος, αλλά ταυτόχρονα κάνω πολύ χρήση του οχήματος άρα και πολλές φορτίσεις και εκφορτίσεις της μπαταρίας μεταξύ 40% και 80% . Στην περίπτωση αυτή η μπαταρία εργάζεται πολύ αλλά αντέχει την καθημερινή χρήση και οι πλάκες αυτοκαθαριζονται από τα οξείδια. Μια τέτοια μπαταρία έχει μέσο όρο ζωής τα 2-3 χρόνια μετά θα πρέπει να την προσέχουμε.

  Σύνδεση περισσότερων Μπαταριών
  Οι μπαταρίες θεωρητικά μπορούν να συνδεθούν σε σειρά και να αυξηθεί η τελική Τάση πχ δυο μπαταρίες 12 V σε σειρά θα δώσουν 24 V. Αυτή η σύνδεση μπορεί να γίνει χωρίς κανένα κίνδυνο όταν τα όργανα του οχήματος λειτουργούν με 24V.
  Εάν συνδέσουμε δύο οι περισσότερες μπαταρίες παράλληλα τότε ενώ η Τάση παραμένει αμετάβλητη. Θεωρητικά αυξάνεται η χωρητικότητα του συστήματος, δηλαδή εάν συνδέσουμε δυο μπαταρίες 12 V και χωρητικότητα 120 Α/h τότε θα έχουμε Τάση πάντα 12V αλλά η χωρητικότητα θα γίνει 240 A/h.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Μια τέτοια σύνδεση δεν πρέπει να την κάνουμε ποτέ με διαφορετικής χωρητικότητας μπαταρίες, ή αν δεν είναι συγχρόνως φορτισμένες. Και εξηγώ το γιατί.
  Α) Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δυο μπαταρίες διαφορετικής χωρητικότητας. Μόλις γίνει η ένωση και μάλιστα οι μπαταρίες είναι κοντά η μια στην άλλη και με καλά καλώδια τότε αυτόματα θα περάσει μια πολύ μεγάλη ποσότητα ρεύματος από την μια μπαταρία στην άλλη για να έλθει η ισορροπία και αυτό είναι καταστροφή για τις πλάκες της μπαταρίας.
  Β) Στην περίπτωση που και οι δύο μπαταρίες είναι ακριβώς ίδιες ακόμα και ίδια μάρκα, πάλι είναι πολύ επικίνδυνη η παράλληλη σύνδεση γιατί είναι αδύνατο οι δυο μπαταρίες να είναι ακριβώς το ίδιο φορτισμένες , έτσι λοιπόν κατά την στιγμή της σύνδεσης πάλι θα έχουμε μια καταστροφική μεταφορά υψηλού ρεύματος από την μια στην άλλη.  Φορτιστές
  Υπάρχουν πολλοί και σε διαφορετικές τιμές
  Απλοί φορτιστές οι οποίοι αποτελούνται από ένα μετασχηματιστή και μια γέφυρα ανόρθωσης είναι οι πιο οικονομικοί αλλά χρησιμεύουν μόνο για περιστασιακές φορτίσεις κάτω από έλεγχο γιατί δεν έχουν σταθεροποιημένη ούτε την τάση αλλά ούτε και την ένταση του ρεύματος .Μόνο ορισμένοι διαθέτουν θερμική ασφάλεια η οποία διακόπτει το κύκλωμα σε περίπτωση υπερθέρμανσης.
  Ορισμένοι λίγο καλύτεροι διαθέτουν δυο σκάλες φόρτισης, χαμηλό και υψηλό ρεύμα καθώς και αμπερόμετρο.
  Αυτόματοι φορτιστές
  Αυτός ο τύπος των φορτιστών διακόπτει την λειτουργία του αυτόματα όταν η μπαταρία έχει φορτιστεί και η τάση είναι περίπου στα 14 Volt.
  Φορτιστές αυτόματοι με διατήρηση τάσης
  Είναι ο καλύτερος συνδυασμός τιμής και λειτουργίας. Διατηρούν σταθερή την τάση στην τιμή συντήρησης δηλαδή 13,6 V και δίνουν τόσο ρεύμα όσο ζητά η μπαταρία έως την πλήρη φόρτιση της. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή με την μπαταρία άδεια το ρεύμα είναι αρκετά υψηλό και σιγά σιγά όταν η φόρτιση προχωρά λιγοστεύει. Το καλό με αυτούς τους φορτιστές είναι ότι μπορούμε να τους έχουμε συνέχεια στην μπαταρία και να την διατηρεί συνέχεια φορτισμένη χωρίς πρόβλημα.
  Φορτιστές αυτόματοι ελεγχόμενοι από μικροεπεξεργαστή
  Είναι φυσικά οι καλλίτεροι και οι ποιο ακριβοί. Είναι έτσι προγραμματισμένοι ώστε να παρέχουν το απαιτούμενο ρεύμα στην σωστή Τάση όσο προχωρά η φόρτιση, να φορτίζουν την μπαταρία 100% και να την διατηρούν φορτισμένη παρέχοντας το απαιτούμενο ρεύμα.
  ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ

  Θα πρέπει να αγοράζουμε τον τύπο μπαταρίας που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.
  Εάν χρειαζόμαστε δυο θα πρέπει να είναι σε όλα όμοιες
  Θα πρέπει να αποθηκεύεται σε μέρος στεγνό και καθαρό, και να αερίζεται κανονικά έστω και εάν είναι κλειστού τύπου
  Οι πόλοι πρέπει να είναι πάντα καθαροί και πολύ καλά σφιγμένοι οι ακροδέκτες.
  Να ελέγχουμε συχνά ιδίως το καλοκαίρι την στάθμη του ηλεκτρολύτη εάν δεν είναι κλειστού τύπου.
  Να μην μεταχειριζόμαστε ηλεκτρικά όργανα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα με σβηστό τον κινητήρα.
  Να μη εμπιστευόμαστε ποτέ τις μπαταρίες που έστω και μια φορά έχουν αδειάσει κάτω από το 50%, έστω και εάν δείχνουν ότι ξαναγέμισαν.
  Όπως πολλές φορές ανάφερα παραπάνω εάν η Τάση της μπαταρίας μας πέσει κάτω από 10,8 ο κίνδυνος για την ζωή της μπαταρίας είναι άμεσος. Γι αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε την μπαταρία άδεια περισσότερο από 24 ώρες.


  Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός…
  Αναξιόπιστες χαρακτηρίστηκαν οι περισσότερες από τις 16 μπαταρίες, που ελέγχθηκαν από το Ίδρυμα Ελέγχου Προϊόντων στη Γερμανία (STIFTUNG WARENTEST) και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό TEST τον Νοέμβριο του 2004.
  Σε μερικές μάλιστα, όπως στη Bären Profi, διαπιστώθηκε πως αναγράφονται στην ετικέτα, λανθασμένες επιδόσεις, τόσο για τη χωρητικότητα όσο και για τα αμπέρ εκκίνησης.
  Τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζουν οι περισσότερες μπαταρίες, είναι:
  Η μεγάλη κατανάλωση υγρών, οι δυσκολίες στην εκφόρτιση και επαναφόρτιση, αναγραφή λανθασμένων επιδόσεων στην ετικέτα και γρήγορη οξείδωση των πλακών.
  Στη διάρκεια ζωής, έμειναν οι περισσότερες κάτω από τη βάση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σ΄ αυτό είχε η Varta Silver Dynamic.
  Μόνο 3 μπαταρίες χαρακτηρίστηκαν από το Ίδρυμα, αξιόπιστες και κατάλληλες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέας τεχνολογίας αυτοκινήτων, τα οποία είναι εξοπλισμένα με πολλά ηλεκτρονικά όργανα και ηλεκτρικούς καταναλωτές.

  Κορυφαία αυτών και νικήτρια του διαγωνισμού, με βαθμό άριστα, η μπαταρία Banner.

  Η βαθμολόγηση που έδωσε το ίδρυμα για την κάθε μπαταρία που συμμετείχε στο τεστ:

  Κατασκευαστής
  Βαθμολόγηση

  Banner Power Bull
  ʼριστη

  Moll
  Καλή

  Arktis Qualitaetsbatterie
  Καλή

  EverStart
  Ικανοποιητική

  Bosch
  Ικανοποιητική

  Motorkraft
  Ικανοποιητική

  Varta
  Ικανοποιητική

  Dynamic
  Ικανοποιητική

  Arktis
  Ανεπαρκής

  S-Power
  Ανεπαρκής

  Car-Jack
  Ανεπαρκής

  Speed + Go
  Ανεπαρκής

  Bären Profi
  Ανεπαρκής

  Eurostart
  Ανεπαρκής

  Eurostar
  Ανεπαρκής

  High Power
  Ανεπαρκής
  πηγη:http://www.041.gr/Battery.htm
  ...αυτο το χερακι εχει μονο σημασια!

 2. The Following 12 Users Say Thank You to Vasilis For This Useful Post:

  aristent (17-11-11), beliris (25-05-11), bill_m3 (25-05-11), Bitz (30-07-12), Eleni (23-06-11), Jimmakos (25-05-11), m-power_01 (25-05-11), maintenance (24-12-11), nikos valvetronic (25-05-11), nikos1400 (25-05-11), Nino (25-05-11), valantis544 (25-05-11)

 3. #2

  Προεπιλογή

  Εχουμε ξαναπει...δινεις κατι παραπανω και παιρνεις την banner

 4. #3
  Εγγραφή
  17-12-10
  Μηνύματα
  1.849
  Thanked
  667
  Rides
  0

  Προεπιλογή

  Απο πότε η bosch είναι ικανοποιητικές?

  Το όλο thread είναι πολύ καλό αλλά στην βαθμολόγηση μπλέξανε τα μπούτια τους...

  Η μπαταρίες λίγο πολύ κάνουν την δουλειά τους εξαρτάται για τι χρήση την θές βέβαια.... Προσωπικά θεωρώ τον παράγοντα ζωής σχετικά ανύπαρκτο γιατί απο ότι έχουν δεί τα μάτια μου όλες λίγο πολύ ίδια διάρκεια ζωής έχουν....

  Και μην ξεχνάμε πως μια μπαταρία συντειρείται απο την καλή κατάσταση της γεννήτριας (δυναμό) και απο το πόσες ΓΕΙΩΣΕΙΣ εχει στο αυτοκίνητο....

  Ένα αμάξι με πολλές γειώσεις μπορεί να κρατήσει την μπαταρία πάντα φορτισμένη και πάντα ζωντανή....

  Ένα καλό check up για το δυναμό είναι το εξής: Μιζάρεις και αφού πάρει μπροστά ο κινητήρας αποσυνδέεις τον αρνητικό πόλο.... Σβήνεις καταναλωτές (λάμπες, ηχοσύστημα, φώτα ακόμα και τις πλαφονιέρες) και μετράς την τάση που υπάρχει στους πόλους με πολύμετρο χωρίς να έχεις συνδεδεμένη την μπαταρία (και όμως το αυτοκίνητο συνεχίζει και δουλεύει)...

  Δεδομένο χωρίς φορτίο φόρτισης και μοναδική κατανάλωση τα ηλεκτρικά του κινητήρα μετράς την τάση... Αν το δυναμό παράγει άνετα απο 13.8v και πάνω τότε είναι εντάξει, καλό θα είναι να πατήσουμε λίγο το γκάζι και ελέγχουμε αν ανεβάζει και άλλο τάση, συνήθως φτάνουν μέχρι 14.2v

  Αν αυτές οι τιμές είναι σωστές τότε δεν έχουμε πρόβλημα

  Πολλοί πάνε και αλλάζουν μπαταρίες κάθε μήνα λέγοντας οτι δεν είναι καλές και χαλάσανε, φυσικά και χαλάσανε αφού το ρεύμα φόρτισης δεν επαρκεί για αυτό ψάξτε το και πιο πίσω το πρόβλημα και μετά ας κατηγορήσουμε μια μπαταρία

 5. The Following 6 Users Say Thank You to Jimmakos For This Useful Post:

  kloukakis (25-05-11), nikos valvetronic (25-05-11), Nino (25-05-11), Stefanos_Cool (26-05-11), stratos (25-05-11), Vasilis (25-05-11)

 6. #4
  Εγγραφή
  01-02-10
  Περιοχή
  Thessaloniki
  Ηλικία
  41
  Μηνύματα
  2.200
  Thanked
  5970
  Rides
  1

  Προεπιλογή

  Εγω πιστευω οτι καποιες καθημερινες συνηθειες μπορουν να βοηθησουν την μπαταρια μας.Μερικες που εφαρμοζω εγω ειναι: 1.Κλεινω οροφη-παραθυρα πριν σβησω τη μηχανη 2.Βαζω μπρος με πατημενο συμπλεκτη παντα 3.Βαζω μπρος με διακοπτη φωτων στο 0 4.Οταν το καθαριζω και εχω ανοιχτες πορτες κλεινω απο την αρχη τις πλαφονιερες (ειναι και πολλες!) Ας προσθεσει καποιος καμια ιδεα ακομα να την εφαρμοσουμε

 7. The Following 3 Users Say Thank You to nikos valvetronic For This Useful Post:

  individual (31-05-14), Jimmakos (25-05-11), Vasilis (25-05-11)

 8. #5
  Εγγραφή
  17-12-10
  Μηνύματα
  1.849
  Thanked
  667
  Rides
  0

  Προεπιλογή

  Αρκούν αυτά φίλε μου

 9. #6
  Εγγραφή
  12-01-10
  Περιοχή
  Thessaloniki
  Ηλικία
  28
  Μηνύματα
  3.648
  Thanked
  4336
  Rides
  1

  Προεπιλογή

  Εγώ χωρίς να προσέχω κάτι ιδιαίτερα η εργοστασιακή μπαταρία κράτησε από τον 6/2002 (παραγωγή του αυτοκινήτου μου) μέχρι τον περασμένο μήνα που την αντικατέστησα πάλι με γνήσια της BMW!Εννιά χρόνια κράτησε και θα κρατούσε κι άλλο άν δεν ξεχνούσα τα φώτα ανοιχτά μια ολόκληρη σχεδόν νύχτα!

 10. The Following User Says Thank You to giannis_compact For This Useful Post:

  Vasilis (25-05-11)

 11. #7
  Εγγραφή
  01-02-10
  Περιοχή
  Thessaloniki
  Ηλικία
  41
  Μηνύματα
  2.200
  Thanked
  5970
  Rides
  1

  Προεπιλογή

  Καπου(δε θυμαμαι που) διαβασα αναλυτικα το ηλεκτρικο κυκλωμα του αυτοκινητου και ειδα οτι εχει ρελε που κοβει τον γενικο του αυτοκινητου μετα απο ορισμενο χρονο,νομιζω 20 λεπτα.Αφηνει μονιμα μονο το ρευμα για τα αλαρμ,το κεντρικο κλειδωμα και κατι αλλο που επισης δεν θυμαμαι! Νομιζω οτι αυτο βοηθαει πολυ τη μπαταρια και κρατει τοσο.Εννια χρονια ρε Γιαννη,απιστευτο!!! Α,επισης οταν η μπαταρια δεν ειναι στα ντουζενια της,την ωρα που πατας μιζα ξαναναβουν τα 2 κιτρινα λαμπακια του DSC και μολις σκασει σβηνουν παλι.

 12. #8
  Εγγραφή
  23-12-09
  Περιοχή
  Athens, Greece
  Ηλικία
  29
  Μηνύματα
  6.094
  Thanked
  8506
  Rides
  2

  Προεπιλογή

  Στο compact η μπαταρια της μανας του (2003) μας αφησε φετος, 8 χρονια! Μπηκε μια banner στη θεση της και μαλλον θα κρατησει αλλο τοσο..

  Για το Ζ4 ζαχαρωνω καμια απο αυτες τις ελαφριες που ειναι 2-3 κιλα, αλλα πολλα τα λεφτα Αρη

 13. #9
  Εγγραφή
  25-12-09
  Περιοχή
  Elefsina
  Ηλικία
  31
  Μηνύματα
  2.652
  Thanked
  1629
  Rides
  1

  Προεπιλογή

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο fanisk Εμφάνιση μηνυμάτων
  Στο compact η μπαταρια της μανας του (2003) μας αφησε φετος, 8 χρονια! Μπηκε μια banner στη θεση της και μαλλον θα κρατησει αλλο τοσο..

  Για το Ζ4 ζαχαρωνω καμια απο αυτες τις ελαφριες που ειναι 2-3 κιλα, αλλα πολλα τα λεφτα Αρη
  Μπάξε μια μανιβέλα και άσε τις μπαταρίες. Ακου εκεί 2 κιλά. Τζάμπα βάρος

 14. #10
  Εγγραφή
  23-12-09
  Περιοχή
  Athens, Greece
  Ηλικία
  29
  Μηνύματα
  6.094
  Thanked
  8506
  Rides
  2

  Προεπιλογή

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο stratos Εμφάνιση μηνυμάτων
  Μπάξε μια μανιβέλα και άσε τις μπαταρίες. Ακου εκεί 2 κιλά. Τζάμπα βάρος
  Προθερμαινω πατουσα αλα flintstones

Σελίδα 1 από 5 123 ... ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
 •  
BACK TO TOP