PDA

Επιστροφή στο Forum : ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ....tamtamcafe
28-02-11, 09:28
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Άνοιξαν τα σχολεία. Για κάποιους ένα ευχάριστο και μοναδικό γεγονός, για τους περισσότερους θλιβερό.

Σε μια μακρινή χώρα, στη Φινλανδία, που εδώ και μια δεκαετία οι μαθητές της βγαίνουν πρώτοι σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ (οι δικοί μας τελευταίοι), γιορτάζουν τις μέρες αυτές.
Γιορτάζουν, γιατί μετά από δύο μήνες διακοπών βρέθηκαν ξανά με τους συμμαθητές και
δασκάλους - φίλους τους, στη μικρή κοινότητα του σχολείου τους.

Στη Φινλανδία, στα πολυθέσια και ολοήμερα σχολεία θα βρεις παιδιά από 8 μηνών μέχρι 16 ετών.
Όταν εργάζονται και οι δύο γονείς μπορούν να αφήσουν το 8 μηνών και άνω παιδί τους στο σχολείο μαζί με τα μεγαλύτερα αδερφάκια του. Στη μικρή κοινότητα του σχολείου θα βρεις παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού, σκοπίμως, δεν υπάρχουν ειδικά ιδρυματικά-σχολεία. Θα βρεις βρέφη, να μαθαίνουν από μικρά να συνυπάρχουν με μεγάλους και αναπήρους, όπως στην κοινωνία των μεγάλων, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα και προς τα διαφορετικά.

Στη Φινλανδία γιορτάζουν, γιατί θα βρεθούν πάλι σε σχολεία με σύγχρονα εργαστήρια και αμφιθέατρα, με κλειστά γυμναστήρια και πισίνες, με ειδικές αίθουσες χαλάρωσης και σάουνας, με εστιατόρια με το δωρεάν φαγητό και το σημαντικότερο, γιατί θα μάθουν και θα δημιουργήσουν γνώση με τους δασκάλους - φίλους τους, παίζοντας, συζητώντας και μελετώντας διάφορα βιβλία και όχι ένα υποχρεωτικό σε κάθε μάθημα, όπως στην Ελλάδα. (Οι δάσκαλοί μας, ακόμη και να θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες δημιουργικής μάθησης δεν μπορούν. Είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με συγκεκριμένα βιβλία με έναν στόχο: «να βγει όπως-όπως η ύλη», αποστηθισμένη βεβαίως).

Τα παιδιά στη Φινλανδία, στις πρώτες έξι τάξεις, κάνουν συχνά τεστ, όχι όμως για να βαθμολογηθούν (να τιμωρηθούν όπως τα ελληνόπουλα) αλλά για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες τους ώστε να τους παρασχεθεί εξατομικευμένη ενισχυτική διδασκαλία.
Η φιλοσοφία τους είναι, «η βαθμολογία αποθαρρύνει και ωθεί ακόμη περισσότερο στην άρνηση μάθησης τον κακό μαθητή, ενώ επιβραβεύει τον καλό μαθητή, που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται την επιβράβευση».

Τα παιδιά στη Φινλανδία μπορούν ήδη από τις πρώτες τάξεις, να επιλέξουν ακόμη και το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Ένα παιδί της δευτέρας δημοτικού, μπορεί μια ημέρα να επισκεφτεί κάποιο μάθημα της τρίτης ή ακόμη και της πρώτης, αν νομίζει πως αυτό χρειάζεται περισσότερο.

Τα παιδιά στη Φινλανδία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, που το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι ανάμεσα σε εκείνο των πρώτων πέντε στον κόσμο, όπως στην Ιαπωνία, Κορέα και Καναδά, όταν έχουν τεστ στα μαθηματικά, φυσική, χημεία, ακόμη και στη γλώσσα τους, επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βοήθημα (βιβλίο με τους μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς τύπους και λεξικό γλώσσας). Οι παιδαγωγοί τους δεν έχουν κανένα λόγο να απαιτήσουν από τα παιδιά να μάθουν απ έξω πράγματα, που μετά από μερικές εβδομάδες δε θα θυμούνται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μάθουν τα παιδιά τους να σκέπτονται λογικά, με κριτική αναλυτική σκέψη, κατανοώντας περίπλοκα νοήματα και αλληλοσυσχετισμούς. Με λίγα λόγια, τους ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά τη μάθηση και το βιβλίο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν μόνα τους. Με το ζόρι δε μαθαίνει κανείς. Με το ζόρι μπορείς μόνο να αποστηθίσεις ξένη γνώση, για λίγο καιρό.

Όταν το απόγευμα, μετά την ενισχυτική διδασκαλία, οι Φινλανδοί μαθητές πάνε στο σπίτι, αφήνουν τη σάκα με τα βιβλία στο σχολείο. Όλη η υπόλοιπη ημέρα τους ανήκει. Χαίρονται την παιδικότητά τους.
Τεστ για το σπίτι απαγορεύονται. Η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει ούτε στο λεξικό τους.
Είναι πρώτα στην Ευρώπη στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και τελευταία σε τηλεθέαση.

Τα ελληνόπουλα τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο σαν κουρδιστά πορτοκάλια. Το μόνο που τους μένει μετά, είναι να καθίσουν εξαντλημένα μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δε βλέπεις παιδιά με τσάντες να κυκλοφορούν μέχρι τα μεσάνυχτα τρέχοντας σαν τον Βέγγο να προλάβουν το επόμενο μάθημα αποστήθισης, προς μεγάλη ικανοποίηση των φροντιστηρίων.

Είναι δυνατόν αυτά τα τραύματα της χαμένης παιδικότητας να μην έχουν βαθιές και μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες;

Τα περισσότερα ελληνόπουλα πάνε άκεφα σε άθλια δημόσια σχολεία, που μοιάζουν σαν γκαράζ αυτοκινήτων. Θα συναντήσουν δασκάλους, στην πλειονότητά τους σκυθρωπούς και δίχως όρεξη, που από τότε που τελείωσαν τις σπουδές τους δεν έχουν ανοίξει βιβλίο. Θα συναντήσουν δασκάλους, για τους οποίους η λέξη εξατομικευμένη προσέγγιση μαθητή με ιδιαίτερα προβλήματα, υπάρχει μόνο στα λεξικά. Θα πρέπει να αποστηθίσουν κακογραμμένα βιβλία πάνω στα οποία θα εξεταστούν. Όποιος έχει την καλύτερη μνήμη ή τις καλύτερες τεχνικές αποστήθισης, όχι απαραίτητα και το καλύτερο μυαλό, θα επιβραβευθεί. Οι κακοί μαθητές θα τιμωρηθούν και θα σπρωχθούν στη μαθησιακή άρνηση. Η μαθητική διαρροή στη χώρα μας, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 30% , ενώ στη Φινλανδία είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Η απάντηση της υπουργού παιδείας τους είναι: «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν μαθητή».

Γιατί αλήθεια συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά, στο σημαντικότερο τομέα μιας χώρας όπως είναι η παιδεία, από την οποία εξαρτώνται όλα τα άλλα;
Γιατί βασανίζουμε δίχως λόγο ότι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας; Γιατί, ενώ πληρώνουμε τα περισσότερα λεφτά στον κόσμο για την παιδεία (στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων), έχουμε μια τόσο άθλια δημόσια παιδεία;
Την απάντηση μας την έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κος Βουλγαράκης: «υπάρχουν βουλευτές που τα δίδακτρα που πληρώνουν για τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι περισσότερα από τα εισοδήματα που δηλώνουν στο πόθεν έσχες»!!!
Κυβερνώντες και εξουσιάζοντες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά στη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά για τη δημόσια υγεία αφού αν χρειαστεί, οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα πάνε στο Memorial. Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση και καμία άλλη για τα άθλια δημόσια σχολεία μας. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες προς βλάκες!
Στη Φινλανδία, ο γιος του πρωθυπουργού, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού της πολυκατοικίας και του χασάπη της γειτονιάς πάνε στο ίδιο δημόσιο σχολείο. Γι αυτό και έχουν κάθε λόγο να δίνουν τα διπλάσια ακριβώς λεφτά από εμάς, γύρω στο 7% του ΑΕΠ, για την παιδεία τους.
«Βάση της εκπαίδευσής μας είναι η ισότητα όλων στο σχολείο», λέει η υπουργός τους.

Οι Φινλανδοί αγαπούν την πατρίδα τους, όχι ακροδεξιά και θεωρητικά σαν μια αφηρημένη ιδέα, αλλά σαν ζωντανό οργανισμό. Γι αυτούς πατρίδα είναι πάνω απ' όλα ο λαός τους, οι άνθρωποί τους, τα παιδιά τους.

Kαλημέρα Σχολείο - Καλημέρα Θλίψη

Το σχολείο της χαμένης νιότης...

gnx
28-02-11, 09:33
Στην Ελλάδα όμως επειδή αναφέρεσεαι σε τεστ, εξακολουθεί και υπάρχει η κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη στην αντιγραφή. Υπάρχει τίποτα πιό αντιπαραγωγικό απο το να αντιγράφεις και να βοηθάς ή να ανέχεσαι κάποιον να αντιγράφει;

Και μετά αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε ως εδω.

Z4 DCT
28-02-11, 09:41
Μεγαλο θεμα ανοιξες Δημητρη........

Με λιγα λογια σαν νεος πατερας που τωρα μπηκε στον γολγοθα του σχολειου (νηπιο).....μονο ενα εχω να πω.......
Ειμαστε ποοοολαααα χρονια πισω, και δεν θελω να αναφερω παραδειγματα γιατι θα γραφω ολη μερα.......
Μας σπρωχνουν με ολα τα μεσα στα ιδιωτικα, και οταν θελω να δινω στο νηπιο 600ε το μηνα....φαντασου τι παιζει.......
Ειδικα τωρα που στο δημοσιο εγιναν και οι μειωσεις των μισθων.....κολαση....μονο αν εχει ορεξη και ειναι αξιολογος ανθρωπος ο δασκαλος ''δουλευει'' με τα παιδια...αλλιως κανει αυτο που εκανε ο δικος μας, (μεχρι να τον παρω ειδηση:ranting2::ranting2:)
Τα εβγαζε εξω στην αυλη μονα (5χρονων!!!) και αυτη καθοταν στο γραφειο της!!!!! χωρις κανεις να τα επιτηρει!!!!!!
Δεν ασχολουταν καθολου μαζι τους στην ταξη.....και ακομα χειροτερα....καθε λιγο και λιγακι εκανε τα σκ 3ημερα η και 4ημερα.....χωρις να υπαρχει καμια εναλακτικη για το τι θα κανουν τα παιδια οι γονεις που εργαζονται.....
Δε λεω αλλα....αυτα ηταν τα απλα.......

Δεν μας αξιζει αυτη η ποιοτητα ζωης.....αλλο τοσο και περισοτερο δεν αξιζει στα παιδια μας αυτη η αντιμετωπιση απο το κρατος.......ΚΡΙΜΑ.......

GEORGE316
28-02-11, 09:51
εχοντας διδαξει σε δημοσια σχολεια,νομιζω οτι εχω μια αποψη εκ των εσω..
η στραβα παει ο γυαλος,η στραβα αρμενιζουμε.ομως στην ελληνικη πραγματικοτητα συμβαινουν και τα δυο.
παραλληλα δε εχω πολυ δικο μου φιλο παντραμενο που ζει μονιμα στη φιλανδια...
συχνα αναρωτιεμαι γιατι ο μικρος μου ο ξαδερφος ειναι ετσι οπως ειναι,ενω προσπαθω να θυμιθω τη δικια μου εποχη,οχι μονο απο τη μνημη μου ,αλλα ρωτωντας τους μεγαλυτερους.
ενα παιδι 13 ετων,ξυπναει στις 7;30.θα πλυθει,θα ντυθει και θα παει στο σχολειο.τις περισσοτερες φορες δεν θα φαει πρωινο,ουτε θα πιει ενα ποτηρι γαλα.
και οχι...δεν γινεται μαθημα.εξαιρεση οι λιγε ςπειρπτωσεις ευσυνηδητων δασκαλων-αθηγητων,που ομως με ακριβεια μετα απο μερικα χρονια θα γινουν οπως ακριβως οι πλειοψηφια...
οταν ειχα ζητησει απο το διευθυντη ενος σχολειου να παρω την ταξη μαζι με μια συναδελφο(διδασκαμε σαν "ζευγαρι" οπερα)και να τα παμε μια εκπαιδευτικη εκδρομη στο κρατικο θεατρο(το σχολειο ηταν στην ικτινου και το κρατικο στην εταιρια μακεδονικων σπουδων,οι θεσσαλονικεις τωρα θα γελανε....)ο διευθυντης αντεδρασε τοσο εντονα που ηταν σαν να τον εβριζα....
τα παιδια μπορει να εχαναν μια μερα υλης(λεμε τωρα...)αλλα θα κερδιζαν κατι που ουτε οι γονεις του (πολυ πιθανον) θα τους το εδιναν,ουτε κανενας αλλος δασκαλος-καθηγητης.
το ξερετε οτι στα δυο χρονια που διδασκα οπερα σε σχολεια,απο τα 3000 παιδια που εχω δει μπορει τα μονο τα 10 να γνωριζαν τι ειναι οπερα και σιγουρα το ενα να εχει παρακολουθησει παρασταση...
φευγοντας απο καθε σχολειο ηταν εντονη η αλλαγη στην οπτικη των παιδιων απεναντι σε αυτη τη μορφη τεχνης.τους φωτιστηκε ενα σκοτεινο δωματιο,κατι που δεν γνωριζαν,καποιος τους το εξηγησε και το καταλαβαν...καταλαβαν τι συμβαινει.
δικαιωμα τους αν τους αρεσε η οχι,αν θα το αγαπησουν η οχι,αν το προσπερασουν η οχι.
εμενα με ενδιαφερει οτι μαθαν κατι ουσιαστικο...
αλλα ο σαπιος σπορος εχει φυτευτει χρονια πριν,εχουν βγει τα πρωτα φυντανια,εχουν φυτευτει ξανα και δυστυχως με λυπη βλεπω οτι πλεον το μελλον της ελλαδας εχει σαπισει απο τη ριζα του.....
και επισης με λυπη μου λεω οτι οσο μπαινοβγαινα σε σχολεια,διαπιστωσα οτι 98% των παιδων ειναι απλα ρομποτακια.....

GEORGE316
28-02-11, 09:57
μολις διαβασα και το ποστ του γιαννη...
γιαννη,πρεπει να το συνηθισεις...αν δεν δωσεις τα 600 για το νηπιο,θα πρεπει να το κραταει η γυναικα σου,η μητερα σου κλπ το παιδι...αν ομως το κραταει η γυναικα σου δεν θα μπορει να σε βοθησει οικονομικα με τη δουλεια της..ομως απο την αλλη η γυναικα σου δουλευει μονο για το παιδι...
και πες οτι αυτα τα βαρη για ενα γονιο ειναι λογικα....
οταν το παιδι σου θα φτασει στα 25,θα εχει ενα πτυχιο πανεπιστημιου,ΚΑΜΜΙΑ εμπειρια η και γνωση πανω στο αντικειμενο και μηδενικες (οπως πανε τα πραγματα) προοπτικες βιοπορισμου,που θα προερχονται οχι απο το παιδι,αλλα απο τις αμαρτιες ολων υμων των μεγαλυτερων...τοτε σιγουρα θα νοιωσεις πιο περιεργα απο οτι τωρα...
αλλα στην ελλαδα της πατυ,οπου τα 16χρονα εχουν σαν προτυπο( ακουσον ακουσον) ενα κοριτσι που πηγαινει σε ΣΧΟΛΕΙΟ και αντι να μαθει γραμματικη μαθαινει να τραγουδαει,να χορευει και να τσακωνονται για το ποια θα τα φτιαξει με ποιον (που ειναι ποδοσφαιριστης...)δεν κατηγορω ουτε τους ποδοσφαιριστες,ουτε τις τραγουδιστριες...αλλα σιγουρα ολοι καταλαβαινετε!!!!

Kostas_1
28-02-11, 13:21
Τι Φιλανδια λεμε τωρα....

Εγω ντραπηκα για τη ποιοτητα της παιδειας μας οταν πηγα το γυιο μου στο πανεπιστημιο στο Βουκουρεστι...(Ρουμανια η παμπτωχη παρακαλω, ε?...πλουσια ομως σε παιδεια και ποιοτητα)

aristent
28-02-11, 13:47
Γεννηθηκα στη δυτικη(τοτε)Γερμανια το 1966 και οταν το 1978 ηρθαμε μονιμα με τους γονεις μου και την αδερφη μου στην Ελλαδα,καταλαβα οτι στο θεμα σχολειο εδω, το μονο που ηταν σε πρωτη γραμμη, ηταν η μαθητικη ποδια και το κουρεμενο κοντο μαλλι για τα αγορια......και ειχα αρκετα μακρια μαλλια τοτε:ranting2:....αλλα να ηταν μονο αυτο?καλα θα ηταν!!! ..... ειχα προλαβει και χτυπηματα με το χαρακα στις παλαμες απο το δασκαλο,γιατι καποιος μιλησε μεσα στην ταξη!!!

Σε αντιθεση με τη Γερμανια,οπου δεν υπηρχε,ακομη και στον πιο ζωηρο μαθητη, ασκηση βιας, ουτε κατα διανοια!!!υπηρχαν αλλοι τροποι....απλουστεροι και πιο αποτελεσματικοι....

Επισης ειχα διαπιστωσει οτι απειχαμε στο κομματι της εκπαιδευσης αρκετες δεκαετιες,οπως και στο θεμα Κυκλοφοριακης Αγωγης ,οπου ειχαμε μαθημα μια φορα την εβδομαδα και καθε δεκαπεντε μερες επισκεψη ολο το σχολειο σε παρκο κυκλοφοριακης αγωγης!!!!...να μην πω και για μαθηματα κολυμβησης σε κλειστη πισινα καθε 15 μερες και αυτο!!!

ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!

oldcarskickass
28-02-11, 14:06
Και μετά λέμε για το ελληνικό φιλότιμο και καμαρώνουμε σα γύφτικα σκεπάρνια.

ΠΡΙΝ κοπούν οι μισθοί των δημοσίων αυτοί οι άνθρωποι έπαιρναν 14 (ΔΕΚΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ) μισθούς για να δουλεύουν 120 (ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ) ημέρες τον χρόνο...

Και ποιότητα μαθήματος στα δημόσια ξέρετε τώρα.

Φιλότιμο ανθρώπου που πληρώνετε για να εκπαιδεύει νέες γενεές. κουραφέξαλα.

Ποιος θυμάται κατι το διδακτικό και το σωστό από την δημόσια παιδεία.

Είμαι σίγουρος ότι ΑΝ κάποιος θυμάται κάτι αυτό θα είναι κάποιες σκόρπιες στιγμές σε διάρκεια 12 ετών...

ΕΝΑΝ καθηγητή θυμάμαι.

Έρχονταν ΠΑΝΤΑ με κουστούμι και το χειμώνα φόραγε κάτι αμάνικες καζάκες.

ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ, ΠΑΝΤΑ.- Πέμπτη δημοτικού τώρα.

Από την δεύτερη (ΔΕΥΤΕΡΗ) ημέρα ήξερε ΟΛΗ την τάξη με το μικρό και το επώνυμό τους. ΟΛΟΥΣ, και ΟΛΟΥΣ μας απευθύνονταν με το σεις και με το σας,

δεν υπήρχε ο Λευτεράκης ο Νικολάκης και ο Πετράκης, υπήρχε ο κύριος Λευτέρης ο κύριος Νίκος κτλ κτλ.

Εδώ έναν αγιασμό το χρόνο κάναμε και είχαμε τα μισά άτομα και στο Μπεσλάν (πχ) ήταν ΟΛΟΚΛΗΡΗ γιορτή, η γιορτή των παιδιών... Διανοήστε πόσες χιλιετίες είμαστε πίσω;

Αλλά ως συνομοσιολόγος είμαι 1001% σίγουρος ότι αυτή η διάβρωση βοηθάει ΑΛΛΟΥΣ σκοπούς (όχι των εργαζόμενων στην παιδεία, αλλά άλλους μεγαλύτερους)

Dimzan
28-02-11, 17:25
Με το χαλι της πολιτικης μην περιμενετε βελτιωση στα σχολεια.

Ισα ισα με την κριση που περναμε να περιμενετε χειροτερευση στον τομεα της εκπαιδευσης.

Θα αναφερω κατι που το θεωρω σημαντικο. Προσφατα ο πατερας μου ειχε συζητηση λογω δουλειας με εναν ινδο, μορφωμενο και με χαρτι μηχανικου απο αντιστοιχο πολυτεχνιο. Στην ινδια το κρατος δεν ωθει τα παιδια να πανε στο σχολειο διοτι τους συμφερει να παραμενουν εργατες χαμηλου κοστους.. Ο παραλληλισμος δικος σας...


Η ελλαδα ειναι μια χωρα χωρις τριτογενη τομεα παραγωγης, αλλα με παρα πολλους επιστημονες, γι αυτο ολοι μενουν στο ραφι. η χωρα εχει αναγκη στον 1ογενη και 2ογενη τομεα. Γι αυτο και θα μειωθουν η θεσεις στα πανεπιστημια. Μαζι με αυτο ομως θα παρει μπαλα και την γενικη υποχρεωτικη εκπαιδευση που θα ριξει ακομα περισσοτερο το επιπεδο της...

Στα σχολεια πλεον γινεται κυριως χαβαλες απο τους μαθητες, οσο αυτοι μπορουν αλλα και οσο τους το επιτρεπουν και οι καθηγητες. Δυστυχως οι καθηγητες ως επι το πλειστον δε στοχευουν στην καλλιεργεια του κριτικου νου αλλα στην εκτελεση του προγραμματος σπουδων που πρακτικα σημαινει το επιφανειακο περασμα της υλης.


Να ξερετε παντως οτι υπαρχουν και εξαιρεσεις. Οσοι ειστε απο αθηνα μπορειτε να στειλετε τα παιδια σας σε πειραματικο σχολειο. Υπαρχουν 2-3. Προσωπικα τελειωσα στα αναβρυτα στο μαρουσι που ειναι πειραματικο και δεν εχω παραπονο απο το επιπεδο και τη συμπεριφορα των καθηγητων. βεβαια ειχαμε και εκει εξαιρεσεις αλλα ευτυχως ασημαντες. Πολυ καλο ειναι και το πειραματικο στη Σκουφα στο κεντρο το οποιο το εζησα απο την πλευρα του εκπαιδευτη φετος και περσυ μιας και εκανα αρκετες υποδειγματικες εκει.

Να πω επισης οτι δεν ειναι και ολα τα ιδιωτικα καλα σχολεια... Κατα μεσο ορο ειναι σιγουρα καλυτερα απο τα δημοσια αλλα δεν αξιζουν παντα τα χρηματα τους.


Τελςο να πω οτι η παιδεια ξεκιναει πρωτα απο το σπιτι και μετα ερχεται το σχολειο. Ενα παιδι που ειναι καλος μαθητης θα βοηθηθει απο ενα καλο σχολειο. Ενας μετριος μαθητης σε ενα κακο σχολειο μπορει να μπλεξει με κακες παρεες και να ξεφυγει, ομως γι αυτο υπαρχει και ο ρολος των γονιων στα σπιτια, ωστε να βοηθησουν τα παιδια τους σε αυτες τις καταστασεις. Αποδειξη οτι καλοι μαθητες και καλοι ανθρωποι βγαινουν απο ολα τα σχολεια ανεξαιρετως. Πως δηλαδη ενα παιδι που παει σε κακοφημο σχολειο αριστευει η εινια υποδειγμα συμπεριφορας..? ειναι η οικογενεια του και οι αρχες που του εδωσε. Η δικη μου εμπειρια λεει πως τα μεγαλυτερα κ@λοπαιδα ειναι γονοι ευπορων οικογενειων και εχω τρανταχτα παραδειγματα για οποιον αμφιβαλει...


αρα δεν ειναι μονο το σχολειο...

Samaro
28-02-11, 18:33
.................................................. .............
Τελςο να πω οτι η παιδεια ξεκιναει πρωτα απο το σπιτι και μετα ερχεται το σχολειο. Ενα παιδι που ειναι καλος μαθητης θα βοηθηθει απο ενα καλο σχολειο. Ενας μετριος μαθητης σε ενα κακο σχολειο μπορει να μπλεξει με κακες παρεες και να ξεφυγει, ομως γι αυτο υπαρχει και ο ρολος των γονιων στα σπιτια, ωστε να βοηθησουν τα παιδια τους σε αυτες τις καταστασεις. Αποδειξη οτι καλοι μαθητες και καλοι ανθρωποι βγαινουν απο ολα τα σχολεια ανεξαιρετως. Πως δηλαδη ενα παιδι που παει σε κακοφημο σχολειο αριστευει η εινια υποδειγμα συμπεριφορας..? ειναι η οικογενεια του και οι αρχες που του εδωσε. Η δικη μου εμπειρια λεει πως τα μεγαλυτερα κ@λοπαιδα ειναι γονοι ευπορων οικογενειων και εχω τρανταχτα παραδειγματα για οποιον αμφιβαλει...


αρα δεν ειναι μονο το σχολειο...
Εχεις απόλυτο δίκιο !!!

GiannisRob
28-02-11, 18:43
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι συμφωνώ με τους περισσότερους που έγραψαν πάνω από μένα, και ελπίζω να μου επιτρέψετε να προχωρήσω αυτό εδώ το θέμα, ένα βήμα παραπέρα.

Πιο συγκεκριμένα, στο τι είδους ακαδημαϊκούς πολίτες παράγει αυτό το σύστημα εκπαίδευσης. Είχα την τύχη ή ατυχία να ξοδέψω τα χρόνια του λυκείου σε ένα από τα κεντρικά λύκεια της Πάτρας, με συμμαθητές από μεσσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα και καθηγητές που είτε έκαναν φροντηστήρια και λούφαζαν στο σχολείο, είτε λούφαζαν γενικότερα και παίζαμε στοίχημα όλοι μαζί στα μαθηματικά κατεύθυνσης (μόνη εξαίρεση μία φιλόλογος). Πρακτικά, από τα χειρότερα λύκεια της πόλης, το οποίο όμως, έβγαλε λίγους αξιόλογους μετέπειτα ακαδημαϊκούς πολίτες. Πολύ λίγους όμως...

Αυτή η εμπειρία μου λοιπόν, καθώς και η μετέπειτα πορεία μου σαν ακαδημαϊκός πολίτης, και φοιτητής Πολιτικός Μηχανικός, μου έδειξε από πρώτο χέρι την ποιότητα των αποφοίτων. Λίγοι είχαν πλέον όρεξη να σπουδάσουν, και όσοι (λίγοι) το κατάφεραν, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το κάνουν με λυκειακή φιλοσοφία.

Δηλαδή, σπουδάζουν με βάση την αρχή της ελάχιστης προσπάθειας, του ελάχιστου δυνατού κόπου, και της παπαγαλίας, που όμως συνεπάγεται ελάχιστη γνώση, καμία ιδέα ως προς το τι ακριβώς είναι η έρευνα, καμία όρεξη και δυστυχώς, κανένα σεβασμό προς το αντικείμενο.

Τα σχολεία παράγουν υποψήφιους φοιτητές χωρίς όρεξη. Χωρίς όρεξη για έρευνα, για γνώση και παιδεία. Γιατί, όλοι όσοι έγραψαν στις πανελλήνιες 19 και 20 στα μαθηματικά ξέρουν να λύνουν ολοκληρώματα, πόσοι όμως μπορούν να το κάνουν χωρίς να το έχουν μάθει απ'έξω?

Και κάτι ακόμα. Πόσοι φοιτητές σέβονται τις παραδόσεις των μαθημάτων? Πόσοι σέβονται τους διδάσκοντες (όσους το αξίζουν πραγματικά) και τους συμφοιτητές τους? Πόσοι σέβονται αυτό που σπουδάζουν, και προσπαθούν να μάθουν να λύνουν ένα κωλοδοκάρι από οπλισμένο σκυρόδεμα με το χέρι, και όχι με τις φροντηστηριακές σημειώσεις, φωτοτυπημένες σε σμύκρινση μέσα στο παντελόνι τους? Πόσοι σπουδάζουν για να μάθουν και όχι για να πάρουν απλά ένα χαρτί? Και από αυτούς που σπουδάζουν γιατί το θέλουν, πόσοι το κάνουν έντιμα, χωρίς να προσπαθούν να χαντακώσουν τους συμφοιτητές τους για να προωθήσουν τον εαυτό τους?

Στην δική μου περίπτωση, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δυστυχώς.

Να το θέσω αλλιώς, όμως. Πόσοι από εσάς θα θέλατε να σας μελετήσει το σπίτι κάποιος που πέρασε τα μισά μπετά και τις μισές στατικές με σκονάκι? Πόσοι από εσάς θα θέλατε να φτιάξει το φράγμα Πύρρου - Παραπύρρου κάποιος που πέρασε τα Υδραυλικά Έργα δείχνοντας λίγο βυζί και λίγο μπούτι στον καθηγητή/επιτηρητή? Και ποιος από εσάς θα ήθελε να κάνει μελέτη αντιστήριξης της πλαγιάς δίπλα στο σπίτι του, κάποιος που πέρασε εδαφομηχανική, θεμελιώσεις, κλπ, διαβάζοντας απλά μια φορά τα θέματα που βάζει κάθε χρόνο ο καθηγητής?

Μάλλον, όσοι και οι φοιτητές που μέτρησα εγώ νωρίτερα.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν κάνει κάτι γι'αυτό. Και θα μου πείτε, και δικαίως, "εσύ ρε που φωνάζεις και βρίζεις, γιατί δεν κάνεις κάτι?". Και δίκιο θα έχετε.

Όμως, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την φιλοσοφία των φοιτητών, όταν αυτή τους έχει βιδωθεί μετά από τα 12 πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης τους, όσο δεν πάει. Δεν μπορώ να αλλάξω την διδασκαλία των μαθημάτων, όταν οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι το θέλουν, ότι το ζητάνε 20 χρόνια, και ότι λεφτά ποτέ δεν υπάρχουν.

Εγώ τι μπορώ να κάνω, όταν βλέπω συμφοιτητές να βαριούνται να κουραστούν λίγο, και απλά να κάνουν φροντηστήρια? Η να κάνουν φροντηστήρια για να το παίξουν έξυπνοι στους υπόλοιπους (στις διαλέξεις) και να πουλάνε μούρη εδώ και εκεί?

Φταίω εγώ, ή εσύ, ή εκείνος γι'αυτό? Η μήπως φταίει το σύστημα, το ίδιο σύστημα που μας έβγαλε όλους, και εμένα που τα γράφω, και εσένα που συμφωνείς, και εσένα που διαφωνείς, και εκείνον που βαριέται, και τον άλλον που το παίζει μάγκας? Το ίδιο σύστημα μας έβγαλε όλους, μας βγάζει τώρα, και θα μας βγάζει εις τον αιώνα τον άπαντα. Είναι στο χέρι του καθενός το τι θέλει από τη ζωή του, το πως θα το αποκτήσει, και το πως θα το διαχειριστεί.

Όσο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ναι, είναι για κλάμματα, ίσως και για γέλια, όμως δεν αλλάζει έτσι εύκολα. Δυστυχώς, ή ίσως και ευτυχώς. Γι'αυτό, πρέπει να το εκμεταλλευτουμε όσο καλύτερα γίνεται. Αν και είναι άθλιο, έχει ακόμα δυο τρία πράγματα να δώσει, και λίγους άξιους εκπαιδευτικούς που έχουν όρεξη να δώσουνε. Μακάρι να είμαστε όλοι τυχεροί, και να πέφτουμε πάντα σε αυτούς τους λίγους...

Φιλικά,
Γιάννης

dblade
28-02-11, 19:39
Συμφωνο με τους συμφωρουμιτες Dimzan και ειδικα giannis rob και παραθετω δυο απλα παραδειγματα.
1) Απο οσα παιδια που διναμε μαζι πανελληνιες μονο 3 ηξεραν να λυσουν ολοκληρωμα χωρις να το εχουν παπαγαλησει και διχως να ηταν "φυτα" και πρωσοπικα οταν ειχα απορια δια μαγειας μου την ελυναν σε βαθμο ουτε ο ιδιος ο καθηγητης στο φροντιστηριο δεν μπορουσε και οταν ρωτουσα τους συμμαθητες high class με τα 50 ευρω την ωρα ιδιαιτερο ε δεν μπορω να σου εξηγησω( αυτο που λεγαται για οικογενειες) λες και θα του κλεψω τον βαθμο για αυτο οι δηθεν 19ριδες εγραψαν για 16, και οι 3 τελειωνουν γιατρος, αρχιτεκτονας , ηλεκ/γον μηχανικων.
2) Φετος απο πρωσοπικη εμπειρια δινοντας κλιματισμο περασα με το διαβασμα και μονο και ας εγραψα και χαμηλα τουλ ξερω 5 πραγματα. Σε αντιθεση με καποιους φοιτητες που κοκορευονταν πριν καν βγουν οτι εγραψα και τοσο βαθμο και μετα βγηκε η βρωμα του φροντιστηριου σε πολλα και σημαντικα μαθηματα του κλαδου πουν αν δεν τα μαθεις και στρωθεις με ωρες διαβασματος χωρις να σου δινουν τις λυσεις ετοιμες δεν γινεσαι μηχανικος.

Dimzan
28-02-11, 21:05
...


Είναι στο χέρι του καθενός το τι θέλει από τη ζωή του, το πως θα το αποκτήσει, και το πως θα το διαχειριστεί.

Όσο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ναι, είναι για κλάμματα, ίσως και για γέλια, όμως δεν αλλάζει έτσι εύκολα. Δυστυχώς, ή ίσως και ευτυχώς. Γι'αυτό, πρέπει να το εκμεταλλευτουμε όσο καλύτερα γίνεται. Αν και είναι άθλιο, έχει ακόμα δυο τρία πράγματα να δώσει, και λίγους άξιους εκπαιδευτικούς που έχουν όρεξη να δώσουνε. Μακάρι να είμαστε όλοι τυχεροί, και να πέφτουμε πάντα σε αυτούς τους λίγους...

Φιλικά,
Γιάννης

Εγω σε αυτες τις φρασεις μενω και πιστευω πως και ακομα απο δυσκολες συνθηκες να εχουμε καλα αποτελεσματα.Θελω να σχολιασω επισης την απεχθεια του ελληνα για το ΙΕΚ και τα ΤΕΕ. Κανονικα εκει θα επρεπε να κινειται η μαζα των μαθητων μιας και στην Ελλαδα οπως προειπα δεν εχουμε τριτογενη τομεα ωστε να αξιοποιησουμε τους επιστημονες (?) που βγαζουμε απο τα πανεπιστημια και τα τει.

Γνωριζω πολλα τεε και ιεκ τα οποια εχουν ποιοτικοτατη εκπαιδευση για το επιπεδο τους και παραγουν αξιολογους τεχνιτες και επαγγελματιες στην ειδικοτητα τους.

Στην ελλαδα ειναι παρεξηγημενα. Θεωρουμε οτι ενας μαθητης κακιστης αποδοσης αξιζει να παει εκει ανεξαρτητα αν του αρεσει η οχι. Ενω ο καλος μαθητης πρεπει σον και καλα να παει πανεπιστημιο. Επισης το ψωνιο του ελληνα ειναι να τελειωσει το παιδι του πανεπιστημιο, και να γινει γιατρος-δικηγορος-μηχανικος.

Αν καποιος καταληξει σε ιεκ-τεε δεν βοηθαει στο status της οικογενειας.. Οι ελληνες ειμαστε ψωνια... Σνομπαρουμε και χλευαζουμε (οχι εγω) τα ιδρυματα αυτα... Και εκει την πατησαμε με τους πτυχιουχους ανεργους!


Για μενα ο καλος ανθρωπος δεν ειναι απαραιτητα επιστημονας...

Jimmakos
28-02-11, 21:44
Και τι να τα κάνεις τα γράμματα παρακαλώ? Όταν παγκοσμίως παίζει ρόλο το τηλέφωνο και ο γνωστός του γνωστού ώ γνωστέ?

Είδα και εγώ που σπούδασα, υπηρέτησα και την μαμά πατρίδα 12 μήνες Ι1 μάχιμος τέθωρας και το αποτέλεσμα είναι να ψάχνω πάλι δουλειά να μοιράζω σουβλάκια και πίτσες γιατί και στο σουβλατζίδικο μπήκανε στην μέση ρουφιάνοι και έχασα την δουλειά μου (εγώ βλέπεις δεν είμαι ρουφιάνος, ούτε έχω κάποιον να πάρει ένα τηλέφωνο να βρώ μια δουλειά....)....

Και είμαι ακόμα 25......

Nino
01-03-11, 00:35
<< το κρεας δικο σου τα κοκκαλα δικα μου>>
λεει ο καπεταν Μιχαλης στο βιβλιο του Ν. Καζαντζακη.
Αν και δεν ειμαι τοσο μεγαλος καπως ετσι ηταν τα πραγματα οταν μου εδωσαν μια σακα και μου φορεσαν ποδια και με εστειλαν σχολειο.
Απο τοτε αλλαξαν πολλα αλλα κανεις δεν θα πιστευε οτι θα εφταναν ακριβως στο αντιθετο ακρο.
Ο φοβος του μαθητη απεναντι στο δασκαλο, εγινε φοβος του δασκαλου απεναντι στον μαθητη...
Και ενα εκπαιδευτικο συστημα που κανει οτι μπορει για να ενισχυει τη παραπαιδεια και την εξαθλιωση της δημοσιας παιδειας.
Το συστημα ομως ειμαστε εμεις... εμεις οι δασκαλοι του δημοτικου που δεν εχουμε καταλαβει οτι εχουμε το σπουδαιοτερο ρολο στην εκπαιδευτικη πυραμιδα.
Εμεις οι καθηγητες του γυμνασιου -λυκειου που το μονο που μας νοιαζει ειναι πως θα τσιμπησουμε κανα ιδιαιτερο και που θα ασχοληθουμε μεσα στη ταξη με ενα δυο ατομα μονο, μιας και οι αλλοι ειναι χαμενοι απο χερι...
Εμεις οι καθηγητες που αντι να μεταλαμπαδευσουμε τη γνωση μεσα απο την κριτικη σκεψη , τις αρχες και τις αξιες ,τον ιδιο μας το πολιτισμο,τα εχουμε παρατησει...
Εμεις οι μαθητες που σαφως και ειναι δικαιωμα μας να μη θελουμε να μαθουμε αλλα ειναι υποχρεωση μας να μας μαθουν να συμπεριφερομαστε.
Εμεις οι μαθητες που με τα λεφτα του μπαμπα θα κανουμε ιδιαιτερα,θα παμε στα ιδιωτικα σχολεια και θα"αγορασουμε" οπου μπορουμε τα "εφοδια" για αργοτερα.
Εμεις οι γονεις που δεν ξερουμε τι κανουν και που ειναι τα παιδια μας οταν για ψυλου πηδημα κανουν καταληψεις με φθορες στα σχολεια.
Εμεις οι γονεις που αυτον το χρονο που θα επρεπε να ειμαστε διπλα στα παιδια μας τον "εξαγοραζουμε" με την αλλογιστη παροχη αγαθων
Εμεις οι γονεις που πιστευουμε οτι με τα λεφτα μας πηδαμε και τους παντες.
Εμεις οι υπολοιποι πολιτες που ποτε δεν απαιτησαμε ουσιαστικες αλλαγες και βελτιωσεις στη παιδεια.
Αυτοι οι κυβερνωντες που ποτε δεν καθησαν να παραδειγματιστουν απο τα εκπαιδευτικα συστηματα αλλων χωρων και να προσπαθησουν να τα προσαρμοσουν στη κουλτουρα τη δικη μας.
Αυτοι που δημιουργουν εκατονταδες επιστημονες που δεν θα μπορεσουν να απορροφηθουν ποτε μονο και μονο για να καλυπτουν τα ποσοστα ανεργιας.
Ολοι φταιμε...
Μα πανω απο ολα φταιει οτι εχουμε ξε χασει την εννοια των αξιων μεσα απο την γενικοτερη εκπτωση που επικρατει!!!