PDA

Επιστροφή στο Forum : Ακτινοβολία και μέτρα προστασίας



tsagio
16-02-11, 13:31
Ένα 24ωρο με τον μετρητή στο χέρι!
Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μια ημέρα
Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι διαρκής. Οι εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ είχε μπει στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands free! Να λοιπόν η «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας.
07.15
Κινητό τηλέφωνο
365 φορές πάνω από το όριο!
Συνήθως η ημέρα μας αρχίζει μ' ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή - κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση... μηδενίζεται.
Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.
09.30
Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)
Μην ξεχνάτε να το κλείνετε
Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου, συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι τοποθετημένο σ' ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο - ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη λαμβάνετε συνεχώς.
14.00
Ασύρματος back server
Μακριά του όσο λειτουργεί
Πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους.
Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει, καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή, μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.
16.00
Φούρνος μικροκυμάτων
Από μακριά κι αγαπημένοι
Μεσημέρι έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 - 30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.
20.50
Ενδοεπικοινωνία Baby Phone
Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά
Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν.
Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.
23.05
Ασύρματο τηλέφωνο
Η ύπουλη ακτινοβολία
Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!

tsagio
16-02-11, 13:36
22 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ
Προηγούμενη σελίδα....
ΚΙΝΗΤO ΤΗΛEΦΩΝΟ
. Χρησιμοποιούμε hands free ή bluetooth. Το bluetooth αποτελεί πομποδέκτη επικοινωνίας με το κινητό και εκπέμπει μικρή μεν, αλλά συνεχή ένταση ακτινοβολίας. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε απλό bluetooth, που τοποθετείται απευθείας στο αυτί.
. Δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά να το χρησιμοποιούν. Οταν συνομιλούμε, δεν τα κρατάμε αγκαλιά ή δεν τα έχουμε στο μάρσιπο. Οταν το μωρό είναι στο καρότσι, δεν τοποθετούμε το κινητό στις θήκες του καροτσιού.
. Δεν είναι βέβαιο ότι εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία όταν είναι απλώς ανοιχτό. Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην έρχεται σε επαφή με το σώμα και να μην το τοποθετούμε στις τσέπες μας.
. Οταν το φορτίζουμε, υπάρχει αύξηση της ακτινοβολίας, που δεν περνά τα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο, αποφεύγουμε να το φορτίζουμε δίπλα μας, όταν κοιμόμαστε.
. Σε κλειστούς χώρους το σήμα ελαττώνεται, αφού ο δέκτης και ο πομπός δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Ετσι, το κινητό χρησιμοποιεί όλη του την ισχύ. Στο αυτοκίνητο ή στο ασανσέρ, λοιπόν, αποφεύγουμε τις συνομιλίες. Αν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε, το τοποθετούμε μακριά από το σώμα μας και ανοίγουμε τα παράθυρα.
. Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα ρύθμισης της ισχύος που εκπέμπουν, ανάλογα με την ποιότητα του σήματος (αδύνατο σήμα - μεγάλη εκπεμπόμενη ισχύς) και τη λειτουργία(όταν μιλάμε, η εκπεμπόμενη ισχύς είναι υψηλότερη). Ετσι, ανεξάρτητα από την τιμή SAR που διαθέτει από τον κατασκευαστή, η ισχύς της ακτινοβολίας θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις παραπάνω παραμέτρους, χωρίς να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποια είναι η τιμή αυτής της έντασης. Αρα δεν βοηθάει να επιλέξουμε κινητό με μικρή τιμή SAR.
ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
. Τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου μακριά από την κρεβατοκάμαρα και οποιοδήποτε σημείο όπου περνάμε πολλές ώρες. Η ακτινοβολία του είναι πολύ διεισδυτική και περνάει και τους τοίχους των διαμερισμάτων, οπότε θα πρέπει να προσέξουμε να μη βρίσκεται κοντά σε μεσοτοιχία με κρεβατοκάμαρα, καναπέ ή καρέκλα γραφείου. Αν μένουμε σε πολυκατοικία, μπορούμε να συζητήσουμε με τους ενοίκους των διπλανών διαμερισμάτων, ώστε να μην επιβαρύνει ο ένας τον άλλον.
. Το κομοδίνο είναι από τις χειρότερες θέσεις για την τοποθέτηση της βάσης. Την αντικαθιστούμε με μια σταθερή συσκευή ή έχουμε δίπλα μας μόνο το ακουστικό και όχι τη βάση του.
. Δεν συνομιλούμε κοντά σε μικρά παιδιά, τα οποία είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν σταθερή συσκευή.
. Τις νυχτερινές ώρες καλό είναι να βγάζουμε το ασύρματο από την πρίζα.
ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (Wi-Fi)
. Ο πομπός (router) εκπέμπει μεγάλη ακτινοβολία, γι' αυτό πρέπει να τον τοποθετούμε σε σημείο όπου δεν καθόμαστε πολλές ώρες. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε ενσύρματο, τουλάχιστον για τους υπολογιστές desktop. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το χαμό από καλώδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κιτ home plug.
. Ο ίδιος ο υπολογιστής, που συνδέεται ασύρματα στο Ιντερνετ, δεν έδειξε να εκπέμπει αυξημένη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες, ωστόσο, συνιστούν να μην τον τοποθετούμε στα πόδια μας ή να μην τον αφήνουμε ανοιχτό δίπλα μας όταν δεν τον χρησιμοποιούμε.
. Επειδή το ασύρματο δίκτυο περιλαμβάνει τόσο πομπό όσο και δέκτη, ο πομπός ενεργοποιείται αυτόματα και λειτουργεί συνεχώς όταν «ανεβάζουμε» αρχεία. Εκπέμπει περιστασιακά και όταν «κατεβάζουμε» για να γίνει επιβεβαίωση των πακέτων λήψης των αρχείων.
ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
. Οταν βρίσκεται σε λειτουργία, φροντίζουμε να μην είμαστε μπροστά του. Tηρούμε μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 50 εκ.
. Eνημερώνουμε τα παιδιά για τον κίνδυνο και τα προτρέπουμε να τηρούν την απόσταση ασφαλείας.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
. Τηρούμε απόσταση ασφαλείας 30 εκ. όταν μαγειρεύουμε.
. Αποφεύγουμε να καθόμαστε στην κουζίνα, όσο δεν είναι απαραίτητο, όταν οι εστίες ή ο φούρνος βρίσκονται σε λειτουργία.
ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΝΣΟΛΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
. Η βάση τους εκπέμπει ακτινοβολία η οποία, σύμφωνα με τον οικιακό μετρητή, δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καλό είναι να κάθονται σε απόσταση δύο με τριών μέτρων όταν παίζουν. Οταν δεν τη χρησιμοποιούμε, την κλείνουμε.
ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (BABY PHONE)
. Το τοποθετούμε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κρεβατάκι ή το πάρκο του μωρού.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
. Επικίνδυνες θεωρούνται οι τηλεοράσεις παλαιού τύπου. Από αυτές τηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον δύο μέτρων.
ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ/ΣΕΣΟΥΑΡ
. Ο απορροφητήρας συνήθως είναι τοποθετημένος πάνω από το κεφάλι μας, οπότε η ακτινοβολία δεν μας επηρεάζει. Αν θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί, τον κλείνουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά του.
. Χρησιμοποιούμε το σεσουάρ σε απόσταση από το κεφάλι μας - δεν το κολλάμε στα μαλλιά. Τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τη χρήση του.
ΘΗΚΗ-ΠΑΤΕΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ!
Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, ο κ. Μαργαρίτης και η ομάδα του πειραματίζονται με διάφορα υλικά που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ακτινοβολία των κινητών. Διαπίστωσαν ότι η ανακοπή της ακτινοβολίας είναι εφικτή και υπέβαλαν αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για τη σχεδίαση της «ειδικής θήκης προστασίας». Η θήκη αποτελεί ημικλωβό Faraday, που επιτρέπει στην ακτινοβολία να εξέρχεται από την εμπρόσθια (απροστάτευτη) πλευρά και όχι από την προστατευμένη που είναι πάντα τοποθετημένη προς το σώμα και μας προφυλάσσει σε ποσοστά που φτάνουν το 97,5%. Το εργαστήριο ελέγχει δειγματοληπτικά όλη την παραγωγή, ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση των θηκών επιστρέφει στο εργαστήριο και χρηματοδοτεί περαιτέρω έρευνες.
* Για να μάθετε περισσότερα για την ειδική θήκη προστασίας του κινητού τηλεφώνου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mobilepro.gr ή τηλεφωνήστε στο 211-30.00.300.
INFO
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
Για να ενημερωθείτε για τις οικιακές συσκευές μέτρησης μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.electromagnetic.gr/eshop/catalog/, T 210-55.79.799
www.marex.gr, Τ 210-40.14.668-9
www.eshop.aktinion.gr, Τ 210-33.06.501

«Ασύρματη τεχνολογία, μόνο όταν είναι απαραίτητο»
Λουκάς Χ. Μαργαρίτης - Δ/ντής Τομέα Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Καθημερινά κάνει μετρήσεις και διεξάγει πειράματα σε ποντίκια και έντομα για να διαπιστώσει τις πιθανές συνέπειες της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στους οργανισμούς. Ο καθηγητής Λουκάς Χ. Μαργαρίτης, διευθυντής στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στο ΟΙΚΟ.
Τι μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος που δέχεται καθημερινά μη ιονίζουσα ακτινοβολία;
Πονοκεφάλους, αϋπνίες, διαταραχή συγκέντρωσης, κόπωση, αλλαγή συμπεριφοράς, επιθετικότητα, ενεργοποίηση ανοσοποιητικού συστήματος, αλλεργίες, σπάσιμο του DNA, ολιγοσπερμία, διαταραχές στη μνήμη και τη μάθηση, διαταραχές οστεοποίησης (τα έμβρυα), αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικού όγκου. Ερευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε έντομα δείχνουν μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας.
Από τι εξαρτάται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων;
Από την ευαισθησία κάθε ατόμου, από το είδος της ακτινοβολίας, από τη διάρκεια της έκθεσης και από την ηλικία. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Κάνω έκκληση στους γονείς να τους προσφέρουν το αγαθό της ασύρματης τεχνολογίας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Το ασύρματο τηλέφωνο ή τα ασύρματα παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα.
Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δρα στον ανθρώπινο οργανισμό αθροιστικά;
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι όσο αυξάνονται τα χρόνια χρήσης του κινητού δίπλα στον εγκέφαλο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη όγκου. Aρα η ακτινοβολία, εκτός από τις άμεσες επιφέρει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Θεωρείτε ότι επιβάλλεται να περιορίσουμε τη χρήση των ασύρματων συσκευών που εκπέμπουν επικίνδυνη ακτινοβολία;
Φυσικά. Προστασία σημαίνει μειωμένη έως μηδενική έκθεση στον μολυσματικό παράγοντα της ακτινοβολίας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ασύρματες συσκευές αρκεί να ακολουθούμε κανόνες.
Ο σύγχρονος άνθρωπος «βομβαρδίζεται» και από ακτινοβολία εξωγενών πηγών (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή δίκτυα υψηλής τάσης). Η μείωση της έκθεσής του στις οικιακές πηγές είναι αρκετή;
Είναι σημαντική, γιατί τις εξωγενείς πηγές δεν μπορεί να τις ελέγξει. Πάντως για τις υψηλές συχνότητες έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται πρακτικές προστασίας με ειδικές βαφές στους τοίχους.
Στην προσπάθεια μείωσης της έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν οι συσκευές για οικιακή μέτρηση της ακτινοβολίας;
Μπορεί κανείς να προμηθευτεί μια τέτοια συσκευή, για να ελέγχει τι επίπεδα ακτινοβολίας υπάρχουν στο χώρο του. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσει με ακρίβεια από πού προέρχεται η ακτινοβολία, τουλάχιστον όμως μπορεί να εντοπίσει τα επικίνδυνα σημεία και να τα αποφεύγει.
ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Ptboul
16-02-11, 13:38
Εξαιρετικά ενδιαφέρον κ μάλιστα πληροφορίες από πρώτο χέρι!!:thanks:

Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία των οικιακών συσκευών ξέρουμε τι συνέπειες έχει; πχ καρκίνο εγκεφάλου κλπ?

Οι πρίζες είναι ασφαλής; Οι κεραίες τηλεφωνίας που κρύβονται επιμελώς σε καμινάδες?

gant
16-02-11, 14:36
Ενδιαέρουσα ενημέρωση ρε Κώστα, μπράβο.

Δυστυχώς αυτά είναι τα αναγκαία κακά της σύγχρονης τεχνολογίας.
Καλό είναι να προσπαθούμε να ελαχιστοποιούμε όσο δυνατό περισσότερο τις βλαβερές συνέπειες της.
Επειδή και γω λόγω εργασίας είχα ασχοληθεί στο παρελθόν, ακόμη οι συνέπειες δεν έχουν πιστοποιηθεί με ακρίβεια, επειδή η μελέτη απαιτεί βάθος χρόνου στην περίπτωση των κινητών, ασυρμάτων δικτύων.
Επίσης τα όρια του ποσού της ελάχιστης μη βλαβερής ακτινοβολίας, έχουν καθοριστεί κατά προσέγγιση, υπάρχει δε μια διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων για το όριο αυτό, λαμβάνοντας υπ όψη και τις μίζες που πέφτουν απ τους κατασκευαστές.

oldcarskickass
16-02-11, 15:06
Σωστά τα όσα λέει αλλά προκύπτει το εξής ερώτημα.

Όλες οι ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκεύες που εισάγονται / παράγονται στην Ευρώπη περνάνε από κάποια στάνταρ όσον αφορά την λειτουργία τους.

Και τα στάνταρ αυτά αφορούν την ΠΛΗΡΗ λειτουργία τους και την επαφή τους με τον άθρωπο.

Ο κύριος Μαργαρίτης λοιπόν με μια μικρή έρευνα έβγαλε ότι ΟΛΕΣ οι πιστοποιήσεις ΟΛΩΝ των ηλεκτρικών συσκευών που δοκίμασε ήταν εκτός ορίων.

Πως γίνεται ρε παιδιά αυτό το πράγμα;

Ή μήπως είναι τυχαίο ότι στην ΙΔΙΑ έρευνα που βρίσκει ΟΛΕΣ αυτές τις παραβιάσεις (χωρίς να αναφέρει τι εξοπλισμός και κάτω από ποιες συνθήκες χρησιμοποιήθηκε) αναφέρει και για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πατέντα της ημιπερατής μεμβράνης που ανακάλυψε;

bill_m3
16-02-11, 15:29
Λευτέρη σωστός ο προβληματισμός σου, αλλά καλό είναι να τηρούμε αυτά που γράφτηκαν πιο πάνω, καλό κάνουμε κακό όχι!!!

Nino
16-02-11, 17:10
να θυμηθω (και εγω) να αγορασω αλουμινοχαρτο!!
Που'σαι Σταματηηηηη

nikos1400
16-02-11, 19:32
να θυμηθω (και εγω) να αγορασω αλουμινοχαρτο!!
Που'σαι Σταματηηηηη


https://www.digitalfox.com/digitalfox/johnf-ingkerry/foilhat_files/foil5.jpg
:th_Laie_67-1:

nikos1400
16-02-11, 19:49
Θα πω οτι, χωρις να φτασω στο αλλο ακρο, τα τελευταια δυο χρονια εγω ξεκινησα να "προσεχω" λιγο παραπανω.

-Προσπαθω να λιγοστεψω το κινητο. Αν το σκεφτει κανεις, εκτος απο αυτους που η δουλεια τους τους εχει συνεχως σε κινηση με αναγκη επικοινωνιας, οι υπολοιποι που πηγαινουμε στη δουλεια οπου σχεδον παντα υπαρχει καποιο σταθερο, δεν υπαρχει αμεση αναγκη υπαρξης κινητου μιας και αυτοι που εχουμε αμεση σχεση ξερουν το νουμερο να μας παρουν αν χρειαστει. Μπορει που λεει ο λογος να το αφηνουμε στο αυτοκινητο. (καλα εδω θα με αρχισετε ολοι στις φαπες, ουτε εγω δεν το εφαρμοζω αυτο!)

-Το ασυρματο τηλεφωνο το καταργησα. Σηκωνω τον κ@λο μου απ'τον καναπε και πηγαινω εγω σ'αυτο. Κανω και γυμναστικη :D !

-Μικροκυμματων κατα 98% καταργημενος.

-Το ασυρματο ραουτερ θα κοιταξω να κλεινω το βραδυ. Το λαπτοπ επισης θα κοιταξω μιας και το βαζει η γυναικα στα ποδια της το βραδυ στο κρεβατι.


(φχαριστουμε tsagiothumb)

Dathanaso
16-02-11, 20:00
Μπραβο Κωστα.
:notworthy:

Nino
16-02-11, 21:31
ασχετο...:shok:
Μου ηρθε τωρα μια εικονα απο το μελλον...
Να υποψιαστω οτι θα ξεκινησει κανενας καμια τυπου αντικαπνιστικη anticell fhone εκστρατεια, η οποια θα επεκταθει στο ποσο επιβλαβης ειναι η χρηση του κινητου στους χωρους εστιασης και ποσο κακο κανει στην υγεια των ανυποψιαστων αντιcell πολιτων που θελουν να ζουν υγιεινα.
καμπανια του υπουργειου..
Η Ελλαδα κλεινει το κινητο!!
οχι κινητο,ipod, trantzistoraki players σε δημοσιους χωρους λεμε ναι στη ζωη οχι στο τσιγαρο.. σορυ αυτο ηταν πιο παλια... λεμε οχι στα κινητα!!!
αρε τι μας περιμενει....:hystericalbs1::th_Laie_67-1:

tamtamcafe
17-02-11, 10:13
Σωστά τα όσα λέει αλλά προκύπτει το εξής ερώτημα.

Όλες οι ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκεύες που εισάγονται / παράγονται στην Ευρώπη περνάνε από κάποια στάνταρ όσον αφορά την λειτουργία τους.

Και τα στάνταρ αυτά αφορούν την ΠΛΗΡΗ λειτουργία τους και την επαφή τους με τον άθρωπο.

Ο κύριος Μαργαρίτης λοιπόν με μια μικρή έρευνα έβγαλε ότι ΟΛΕΣ οι πιστοποιήσεις ΟΛΩΝ των ηλεκτρικών συσκευών που δοκίμασε ήταν εκτός ορίων.

Πως γίνεται ρε παιδιά αυτό το πράγμα;

Ή μήπως είναι τυχαίο ότι στην ΙΔΙΑ έρευνα που βρίσκει ΟΛΕΣ αυτές τις παραβιάσεις (χωρίς να αναφέρει τι εξοπλισμός και κάτω από ποιες συνθήκες χρησιμοποιήθηκε) αναφέρει και για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ πατέντα της ημιπερατής μεμβράνης που ανακάλυψε;
και να το επεκτεινω ακομα λιγο παραπερα...
οι μετρησεις εγιναν "λεει" σε αποσταση 10 με 20 εκατοστα οχι στο 1 μετρο,
η να βαλουν το μηχανημα στο κεντρο καθε δωματιου να δουν απο τι βομβαρδιζομαστε,
δε λεω οτι δεν ειναι επικυνδυνα ολα αυτα μακροπροθεσμα η οτι δεν πρεπει να τα αποφευγουμε οσο μπορουμε
ομως:
μηπως πρεπει να αναρωτηθουμε και τις σκοπιμοτητες?
μηπως αναρωτηθηκαμε ποσοι απο μας καπνιζουν και τι βλαβη προκαλουμε, το κοψαμε?
μηπως αναρωτηθηκαμε τι τρωμε, το κοψαμε?
μηπως οσοι οδηγουμε αναρωτηθηκαμε τι εισπνεουμε, σταματησαμε να οδηγουμε?
και γενικα για να μη μακρυγορω χιλιαδες καθημερινες τετοιες συνηθειες, τις κοβουμε?
τωρα θα μου πειτε καλο ειναι οτι μπορουμε να περιοριζουμε να το κανουμε, συμφωνω απολυτως
ομως αυτος ο πανικος πρεπει να σταματησει νομιζω και να συνειδητοποιησουμε οτι δυστυχως ζουμε σε εποχη που τα παντα βλαπτουν
λιγη συνεση και οχι πανικος, αλλωστε οι αρχαιοι "ειπαν"
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
:thanks:thumb

NickE60
17-02-11, 10:28
παιδιά αν αναλογιστούμε τι ακτινοβολία έχουμε φάει όλοι εμείς οι παλαιότεροι με τις τηλεοράσεις λυχνίας ...που από την ασπρόμαυρη περάσαμε στην έγχρωμη ..με κολλημένη τη μούρη στη συσκευή.... έχουμε γίνει κατσαρίδες ...δεν καταλαβαίνουμε τίποτα...

..γιατί? όταν περπατάμε αμέριμνοι στους δρόμους ή στην εξοχή, είμαστε 100% ασφαλείς νομίζετε??
Αν ξέραμε τι βροχή από μικροκύματα τρώμε από τόσους δορυφόρους τηλεπικοινωνιών που βρίσκονται από επάνω.....

bill_m3
17-02-11, 19:23
Τελικά έχει δίκιο ο Σταμάτης

https://img406.imageshack.us/img406/7499/ali2dd.jpg (https://img406.imageshack.us/i/ali2dd.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (https://imageshack.us)

gant
18-02-11, 11:56
Και ένα αγγλικό site με το S.A.R των κινητών μας.
https://www.sarshield.com/english/radiationchart-sonyericsson.htm

asot
18-02-11, 12:29
Ένα 24ωρο με τον μετρητή στο χέρι!
Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μια ημέρα
Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας.

Εγω έχω μερικές απορίες, ως Φυσικός...

Φίλε tsagio, είσαι μέλος της ομάδας που έκανε τις μετρήσεις? Χρησιμοποιείς πρώτο πρόσωπο, γι' αυτό ρωτάω (...μετρήσαμε...)

Ειναι άρθρο της ομάδας αυτής?

Αν το αλιευσες από κάπου, βάλε μας και την πηγή - γιατί τα links που υπάρχουν σε κάποιο σημείο παραπέμπουν σε εμπορική εταιρία που πουλάει μετρητες!!!

Γενικά, έχω μάθει να μην εμπιστεύομαι πληροφορίες (ειδικά στην εποχή του Internet) χωρις να αξιολογήσω πρώτα την πρωτόλεια πληροφορία...!!!

tsagio
18-02-11, 13:19
[B]22 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ
Μπορεί κανείς να προμηθευτεί μια τέτοια συσκευή, για να ελέγχει τι επίπεδα ακτινοβολίας υπάρχουν στο χώρο του. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσει με ακρίβεια από πού προέρχεται η ακτινοβολία, τουλάχιστον όμως μπορεί να εντοπίσει τα επικίνδυνα σημεία και να τα αποφεύγει.
ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Το πρώτο πρόσωπο δεν το χρησιμοποιώ εγώ άλλα ο εν λόγο κύριος που έγραψε το κείμενο αν θέλεις πάρε και τα τηλ του.
ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ 24
10445 ΑΘΗΝΑ
ΚΙΝ. 6932855561
ΤΗΛ. 2108311851 (ελπίζω να σου λυθούν όλες οι απορίες αν τον πάρεις τηλ).

Έμενα μου στείλανε το κείμενο σε mail και έκρινα σκόπιμο να το μοιραστώ μαζί σας όχι για να πάμε να αγοράσουμε κάποια συσκευή αλλά για να ενημερωθούμε εμείς οι υπόλοιποι (που δεν είμαστε του χώρου) σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας και γιατί όχι αν μπορούμε, όσο μπορούμε να την αποφεύγουμε.
Αν έχεις κάποια άλλη άποψη επί του θέματος καλό θα ήταν να μας την πεις όσα ποιο πολλά ξέρουμε τόσο καλύτερα.thumb

asot
18-02-11, 23:49
Μάλιστα........
Ας είναι καλά το Google
Μιλάμε για αυτόν (https://www.press-bank.gr/articles/viewnews.aspx?lc=greek&newsid=8D9D3AB8-1112-477F-A7A1-6C27E314D031)τον Βαγγέλη Φωτεινάκη λοιπόν

Επέτρεψε μου να έχω λοιπόν τις επιφυλάξεις μου οσον αφορά τα μηχανήματα, την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και την ορθότητα των αποτελεσμάτων (ειδικά στην ερμηνεία) - προσωπικά πάντα μιλάω, για να μην παρεξηγηθώ...

tsagio
19-02-11, 00:02
Μάλιστα........
Ας είναι καλά το Google
Μιλάμε για αυτόν (https://www.press-bank.gr/articles/viewnews.aspx?lc=greek&newsid=8D9D3AB8-1112-477F-A7A1-6C27E314D031)τον Βαγγέλη Φωτεινάκη λοιπόν

Επέτρεψε μου να έχω λοιπόν τις επιφυλάξεις μου οσον αφορά τα μηχανήματα, την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και την ορθότητα των αποτελεσμάτων (ειδικά στην ερμηνεία) - προσωπικά πάντα μιλάω, για να μην παρεξηγηθώ...

Δεν υπάρχει λόγος να παρεξηγηθείς και σε μένα κάποια από όσα διάβασα μου φάνηκαν υπερβολικά άλλα πάλι τα ξερά και εγώ και ας μην είμαι φυσικός ή του χώρου γενικότερα όπως γράψανε και παραπάνω κάποια άλλα παιδιά η πρόληψη καλό κάνει κακό δεν κάνει και αν μπορούμε να αποφύγουμε έστω και λίγη ακτινοβολία προς όφελος μας είναι.thumb

asot
19-02-11, 13:01
Καμια παρεξήγηση αγαπητέ...
Απλως, ΝΑΙ στην ΤΕΜΗΡΙΩΜΕΝΗ Πρόληψη, ΟΧΙ στους ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ αφορισμούς!

Οχι, η ακτινοβολία δεν είναι προς όφελός μας, υπάρχουν σίγουρα θέματα που θέλουν ΠΟΛΥ προσοχή

NickE60
19-02-11, 13:44
Τελικά έχει δίκιο ο Σταμάτης

https://img406.imageshack.us/img406/7499/ali2dd.jpg (https://img406.imageshack.us/i/ali2dd.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (https://imageshack.us)

:th_Laie_67-1: :th_Laie_67-1: το αλουμίνιο τη συσσωρεύει .....ο μόλυβδος την αποκρούει :thumbsup:

με ένα κράνος κατασκευασμένο από μολύβι ....θα κάνουμε ένα σβέρκο α λα Σβατζενεγκερ ...αλλά θα γλυτώσουμε αρκετή ακτινοβολία (στο κεφάλι) :thumbsup: :th_Laie_67-1: :hystericalbs1:

gant
19-02-11, 15:19
Νεότερα στατιστικά αποτελέσματα θα έχουμε το 2012.
Για όσους ενδιαφέρονται, τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα κινητά.
https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/index.html

gant
20-02-11, 13:22
Ακόμη ένα ελβετικό site, για DECT τηλέφωνα.
Πολύ χαμηλές τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε σχέση με τα κινητά, πολύ κάτω απ τα επιτρεπτά όρια, σχεδόν ακίνδυνα.
Απ την άλλη μεριά όμως και χωρίς ουσιαστικές μελέτες μακροχρόνιας επίδρασης.

Εγώ πάντως καλού κακού, κατήργησα τις 2 βάσεις με τα ασύρματα τους, έβαλα 2 ενσύρματες συσκευές και αγόρασα μια eco+ gigaset, η οποία σε stand by έχει μηδενική ακτινοβολία και κατά την διάρκεια ομιλίας -80%.
Η μιά ενσύρματη μπήκε στο δωμάτιο του γιού, ο οποίος μερικές φορές, κλεισμένος μέσα, πατσουρίζει με τις ώρες.

z3 2.2
20-02-11, 20:40
να βαλω και γω τον οβολο μου σε αυτο το πολυ ενδιαφερον θρεντακι.

υπαρχει στο ΙΚΕΑ ενα παρα πολυ βολικο μαξιλαρακι για το λαπτοπ,που και βολευει αλλα και προστατευει το πουλακι μας (αγορακια) απο το κακο λαπτοπ!
παραθετω φωτο
https://www.ikea.com/us/en/catalog/products/80115790
το εχω τρια χρονια,δεν εχει παθει τιποτα και εχει νομιζω γινει ενα με το λαπτοπ.
χωρις αυτο το λαπτοπ μου μοιαζει μισο!!!

zaharias
26-05-12, 11:22
Επαναφερω αυτο το πολυ ωραιο θρεντ..
Υπαρχει καποιος απο εδω μεσα που να εχει αγορασει καποια συσκευη μετρησης της ακτινοβολιας..?? Και να εχει κανει μετρησεις στο σπιτι του κτλ..??

Θα ηταν ωραιο να ανοιχτει ενα θρεντ να συζηταμε γενικα για την ΥΓΕΙΑ (τα παντα ολα)..