PDA

Επιστροφή στο Forum : Μηχανισμος Αντικυθηρων - Δυο λογια για ενα τεχνολογικο θαυμα της εποχης του



Kostas_1
30-01-10, 19:13
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν η περιπλοκότερη συσκευή του κόσμου τουλάχιστον για 1.000 χρόνια μετά την κατασκευή του, δείχνει το νέο μοντέλο που παρουσίασε ελληνοβρετανική ερευνητική ομάδα. Ο μηχανισμός φαίνεται ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και προέβλεπε εκλείψεις.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η αρχαιότερη συσκευή με γρανάζια, «ήταν όσο σημαντικός για την τεχνολογία όσο είναι Ακρόπολη για την αρχιτεκτονική» σχολίασε ο αστρονόμος Ιωάννης Σειραδάκης, μέλος της ομάδας που παρουσιάσε το νέο μοντέλο για τη λειτουργία της συσκευής στο περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μοντέλο, η συσκευή βρισκόταν αρχικά τοποθετημένη σε ένα ξύλινο πλαίσιο με δύο πόρτες όπου αναγραφόταν οι οδηγίες χρήσης. Στο μπροστινό μέρος υπήρχε ένα καντράν που απεικόνιζε τον ελληνικό ζωδιακό κύκλο και το αιγυπτιακό ημερολόγιο σε ομόκεντρους κύκλους. Στο πίσω μέρος, δύο ακόμα καντράν έδειχναν τους κύκλους και τις εκλείψεις της Σελήνης.

Γρανάζια και επιγραφές

Οι αστρονομικοί κανόνες που προσομοίωνε η μηχανή ήταν ακριβέστατοι, σχολιάζει στο Reuters ο Μάικ Έντμουντς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Για παράδειγμα, ο σχεδιαστής του μηχανισμού γνώριζε ότι η ταχύτητα της Σελήνης καθώς κινείται στον ουρανό αυξομειώνεται, καθώς η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική και όχι εντελώς κυκλική, όπως ανακάλυψε ο Ίππαρχος τον 2ο αιώνα π.Χ.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα απομεινάρια του μηχανισμού με τομογραφία ακτίνων Χ. Στις εικόνες υψηλής ανάλυσης που μελετήθηκαν διακρίνονται διπλάσιες επιγραφές από όσες ήταν γνωστές μέχρι σήμερα. Οι ανάγλυφες ενδείξεις, σε συνδυασμό με την ανάλυση των γραναζιών, υποδεικνύει ότι η συσκευή μπορούσε να παρακολουθεί τις κινήσεις τουλάχιστον δύο πλανητών -του Ερμή και της Αφροδίτης- και πιθανώς τριών πλανητών ακόμα.

Η εικονική ανακατασκευή δείχνει ότι ο μηχανισμός περιείχε 37 γρανάζια, από τα οποία τα 30 έχουν αναγνωριστεί άμεσα και τα επτά είναι υποθετικά. Μέχρι σήμερα, η επικρατούσα εκτίμηση ήταν μόνο 31 γρανάζια.

Ιστορικο

Βασισμένοι στις επιγραφές, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε το 150-100 π.Χ. και παρέμεινε η τελειότερη μηχανή του κόσμου μέχρι την εμφάνιση των μεσαιωνικών μηχανικών ρολογιών που χρησιμοποιούνταν στους καθεδρικούς ναούς.

Ο χάλκινος μηχανισμός ανασύρθηκε το 1901 από ένα ναυάγιο έξω από τα Αντικύθηρα σε βάθος 42 μέτρων. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 81 κομμάτια του. Το πλοίο, που βυθίστηκε γύρω στο 60 π.Χ. ήταν ρωμαϊκό, μετέφερε όμως ελληνικό φορτίο.

Πιστεύεται ότι είχε αποπλεύσει απο τη Ρόδο, όπου έζησε ο Ίππαρχος, δημιουργώντας στους ερευνητές την υποψία ότι ο μεγάλος αστρονόμος και μαθηματικός είχε κάποιο ρόλο στο σχεδιασμό του μηχανισμού.

Ομαδα εργασιας
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι «το πολυπλοκότερο υπολογιστικό αστρονομικό εργαλείο της αρχαιότητας (1ος αιώνας πΧ)» δηλώνει η διεθνής εξειδικευμένη ομάδα που τον μελετά με τη χρήση των πλέον προηγμένων τεχνολογιών.

Η ομάδα δηλώνει ενθουσιασμένη από την «άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο στα χρονικά της επιστημονικής έρευνας» που βιώνει, με την προοδευτική αποκάλυψη των μυστικών κατασκευής και λειτουργίας του μηχανισμού.

Για το ιστορικό του μηχανισμού και τα θεαματικά αποτελέσματα της μελέτης του μίλησε η ερευνητική ομάδα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.

Η ομάδα συγκροτήθηκε πρόσφατα, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Leverhulme UK. Αποτελείται από τον αστρονόμο Μάικ Έντμουντς και τον μαθηματικό Τόνι Φρεθ, τον αστρονόμο Ιωάννη Σειραδάκη, τον αστρονόμο Ξενοφώντα Μουσά, τον φυσικό εξειδικευμένο στην ανάλυση ιστορικών αντικειμένων Ιωάννη Μπιτσάκη, τη χημικό Ελένη Μάγκου, την αρχαιολόγο μουσειολόγο Μαίρη Ζαφειροπούλου και τον φιλόλογο παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα.

Περιγραφη

Ο Μηχανισμός ανασύρθηκε το 1900 από το βάθος της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας σύνθετος τρισδιάστατος μηχανισμός υπολογιστή των φαινομένων του ουρανού. Έμοιαζε με παλιό ρολόι (διαστάσεων 32Χ20Χ10) με πολλούς οδοντωτούς τροχούς γύρω από διάφορους άξονες.

Έφερε τρεις κυκλικές κλίμακες, μία εμπρός και δύο στο πίσω μέρος, με διαβαθμίσεις και ενδείξεις. Λειτουργούσε με χερούλι (ή κάποιο βάρος), το οποίο περιέστρεφε έναν ατέρμονα κοχλία. Αυτός έδινε κίνηση σε έναν ή δύο μεγάλους τροχούς του Μηχανισμού περιστρέφοντας έτσι έναν άξονα, όπου ήταν προσαρμοσμένοι πολλοί άλλοι οδοντωτοί τροχοί διαφόρων διαμετρημάτων και με διαφορετικό αριθμό οδόντων.

Οι τροχοί αυτοί περιέστρεφαν άλλους τροχούς γύρω από άλλους άξονες, για να επιτελούν άλλες λειτουργίες και να υποδεικνύουν τις θέσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων στα τρία καντράν: Ηλίου, Σελήνης, Πλανητών. Δείχνει τις φάσεις της Σελήνης, αλλά και στην περιοδικότητα εμφανίσεως τους με έγγραφες ενδείξεις, όπως «76 έτη 19 έτη», οι οποίες υποδηλώνουν τη μεγάλη ακρίβεια του μηχανισμού.

Αναλυση

Όπως ήταν φυσικό ο Μηχανισμός από την αρχή κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι λειτούργησαν βάσει παλαιότερων μελετών.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ενεργή στήριξη από το 2005 δύο εταιρειών παγκοσμίου κύρους: της Hewlett Packard και της X-Tek Systems UK με εξειδικευμένους καθηγητές. Με τη χρήση του πρωτοπόρου τομογράφου της X-Tek βάρους 8 τόνων αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, από πτυχές του εσωτερικού του μηχανισμού, επιγραφές πάχους ενός δέκατου του χιλιοστού με σημαντικά δεδομένα για την εσωτερική δομή με τα περίπλοκα γρανάζια και τους άξονες.

«Οι αποκαλύψεις των επιγραφών» σημείωσε ο κ. Μπιτσάκης «φωτίζουν την έρευνα και συμπληρώνουν το τρισδιάστατο πάζλ». Ενδεικτικά είπε: «Οι λέξεις 'χρυσό σφαιρίδιο', όπως και πολλές άλλες που διαβάστηκαν, αποτελούν οδηγίες για το τι δείχνει το συγκεκριμένο σημείο. Βήμα-βήμα θα γίνει η αποκάλυψη, αποκαλύπτεται ο μηχανισμός» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μουσάς, και με αφορμή τις επιγραφές που έχουν αναγνωστεί, δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για εγχειρίδιο χρήσης αστρονομικού υπολογιστή παρόμοιου με το «πλανητάριο» και τη «Χρυσή Σφαίρα» του Αρχιμήδη, όπως αναφέρει ο Πλάτωνας, και κανενός άλλου στα 1300 μεταγενέστερα χρόνια.

Προσπαθεια αντιγραφων:
https://i217.photobucket.com/albums/cc195/konas_01/mhxanismosantigrafo.jpg
https://www.bmwfans.gr/forum/images/imported/2010/01/normal_Antikythera_Pat_018JPG-3.jpg

και οπως ανακαλυφθηκε:
https://i217.photobucket.com/albums/cc195/konas_01/NNAntikytheraMechanism2_m.jpg

oldcarskickass
30-01-10, 19:37
Φοβερό μηχάνημα του οποίου οι λειτουργίες δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί ακόμα και σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί η ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα ακρίβεια υπολογισμού.

Η λειτουργία του και η φιλοσοφία του έχει εμπνεύσει πάμπολους επιστήμονες, και μάλιστα έλληνες, αν δεν κάνω λάθος και τον ίδιο τον Τσιριγγάκη για το σχεδιασμό των διαφορικών του.

Nino
30-01-10, 20:00
https://www.youtube.com/watch?v=MqhuAnySPZ0"]https://www.youtube.com/watch?v=MqhuAnySPZ0

stratos
30-01-10, 23:22
Αυτές οι εικόνες είναι απο μία εργασία μου στο πανεπιστήμιο. Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως είναι το εσωτερικό αυτού του μηχανισμού χωρίς να τον ανοίξει και προφανώς να τον καταστρέψει η μηχανολογία και ηφυσική έρχονται να δώσουν ακόμα μια φορά την λύση.

Πρόκειται για σκανάρισμα του μηχανισμού με XRT (X-ray tomography -- τομογραφία ακτίνων Χ). Ο μηχανισμός τοποθετήται σε μια συσκευή που δημιουργεί τομές του μηχανισμού ανα 10 μm και ύστερα τις ανασυνθέτει σε ένα τελικό τρισδιάστατο είδωλο.

Φωτογραφία του μηχανισμού:

https://img189.imageshack.us/img189/1479/picture1pe.jpg (https://img189.imageshack.us/i/picture1pe.jpg/)

Ακτινογραφία του μηχανισμού:

https://img109.imageshack.us/img109/2130/picture2he.jpg (https://img109.imageshack.us/i/picture2he.jpg/)

Ακτινογραφία του μηχανισμού ύστερα απο rendering (φωτοσκίαση):

https://img684.imageshack.us/img684/2810/picture3vj.jpg (https://img684.imageshack.us/i/picture3vj.jpg/)

https://img12.imageshack.us/img12/225/picture4xt.jpg (https://img12.imageshack.us/i/picture4xt.jpg/)

Εικονική ανακατασκευή του μηχανισμού:

https://img210.imageshack.us/img210/1425/picture5j.jpg (https://img210.imageshack.us/i/picture5j.jpg/)



Και τώρα η ερώτηση μου: Καλά να σχεδιάσεις τον μηχανισμό, πού και πώς πρέπει να τοποθετηθούν τα χρανάζια, τι γεωμετρικά χαρακτηριστικά έχουν (modul, βήμα, addendum. dedendum, γωνία ελίκωσης και άλλα) αλλά πώς τα κατασκευάζεις? Ακόμα καιμε την σύγχρονη τεχνολογία είναι δύσκολο να δημιουργήσεις ακριβώς την γεωμετρία. Εκείνη την εποχή πέρα απο λίμες και κάποια άλλα σχετικά πρωτόγονα εργαλεία τί άλλο εξοπλισμό είχαν? Πώς κατασκευάστικε λοιπόν? Καμιά ιδέα?

Κωνσταντίνος
31-01-10, 01:04
Ωραία ερωτήματα Στράτο. Πέρα απο το ερώτημα και το αξιοπερίεργο της επινόησης, λίγοι θα έχουν αναρωτηθεί πως έφτιαξαν τα επι μέρους τμήματά του.
Και τώρα να σου επιστρέψω το ερώτημα σου, μιας και εσυ που έχεις σπουδάσει το αντικείμενο, θα είναι ενδιαφέρουσα η άποψη σου.
Πώς κατασκευάστικε λοιπόν? Καμιά ιδέα?

liakos
31-01-10, 05:52
Παιδια επειδη ο Σειραδακης ειναι καθηγητης μου οι απορειες σας παραμενουν και για ολους τους επιστημονες αναπαντητες. Οπως ειπε και ο στρατος για τη δημιουργια ενος αντιγραφου χρησιμοποιησαν ολες τις διαθεσιμες τεχνολογιες. Δυστυχως το αντιγραφο ή χάλαγε διοτι ειναι δυσκολο να "συγχρονισεις" τοσα γραναζια ή εβγαζε τελειως λαθος αποτελεσματα πριν χαλασει, διοτι κανενα γραναζι δεν μπορει να ειναι "τελεια" κατασκευασμενο. Και μιλαμε για γραναζια που εχουν μετρηθει με συσκευες λειζερ για την επιτευξη της μεγαλυτερης δυνατης ακριβειας. Βεβαια απο οσο ξερω οι προσπαθειες συνεχιζονται. Ποιος ξερει? Μην παραλειψω οτι υπαρχουν και πολλες αλλες "Θεωριες" για το ποιος εφτιαξε αυτο.

Και ενα προσφατο αρθρο https://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/12/2009_382853

Nino
31-01-10, 10:49
Από τη μέχρι σήμερα πορεία της διατριβής προέκυψε η σύνδεση του Μηχανισμού με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και, όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Σειραδάκης, αυτή τεκμηριώνεται από τρία ανεξάρτητα ερευνητικά αποτελέσματα:

Σε μια από τις δευτερεύουσες κλίμακες του μηχανισμού εντοπίστηκε ένα δισκάκι, χωρισμένο σε τεταρτημόρια, στο οποίο αναφέρονταν οι τέσσερις πανελλήνιοι στεφανίτες αγώνες (Ολυμπιακοί, Πύθια, Ισθμια και Νέμεα), αλλά και η λέξη «Νάια», οι αγώνες που γινόταν στη Δωδώνη και έγιναν στεφανίτες από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο όταν επέστρεψε από τη Σικελία.

Ενας από τους δύο σπειροειδείς έλικες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του Μηχανισμού, η σπείρα του Μέτωνα, είναι χωρισμένη σε 235 υποδιαιρέσεις-μήνες, οι οποίοι ταυτίζονται 100% με το ημερολόγιο της Κέρκυρας και του Βουθρωτού και σχεδόν απόλυτα με αυτό της Δωδώνης. Αντίθετα, είναι εντελώς διαφορετικές από το ημερολόγιο των Αθηνών, της Ρόδου και άλλων πόλεων της αρχαίας Ελλάδας, από τις οποίες η καθεμία είχε το δικό της ημερολόγιο. Από την ανάλυση των αστρικών γεγονότων που αναγράφονται στο Παράπηγμα του Μηχανισμού, προκύπτει πως ήταν κατασκευασμένος έτσι ώστε να παρατηρείται από το γεωγραφικό πλάτος που ταιριάζει σε αυτό της ΒΔ Ελλάδας.
Οι άλλες δύο διαπιστώσεις της διατριβής είναι τεχνικές και αφορούν τη σπείρα του Μέτωνα. Η πρώτη – απογοητευτική για τους ερευνητές – διαπίστωση είναι πως αυτή δεν έχει τη μαθηματική μορφή των σπειρών του Αρχιμήδη, αλλά διαδοχικές σπείρες που έχουν δημιουργηθεί από συνεχόμενα ημικύκλια. «Ως Ελληνες ερευνητές, θα ήμασταν ενθουσιασμένοι αν αποδεικνυόταν σύνδεση με τη σπείρα του Αρχιμήδη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν επιβεβαιώθηκε», σχολίασε ο κ. Σειραδάκης.

Η τρίτη διαπίστωση έχει να κάνει με τον τρόπο κατασκευής του δείκτη της σπειροειδούς έλικας του Μέτωνα. Αυτός δεν είναι στερεωμένος στο κέντρο της έλικας, αλλά είναι ελεύθερος να πηγαινοέρχεται για να μπορεί να παρακολουθεί τη σπείρα, όπως π.χ. ο άξονας που είχε τη βελόνα στο παλιό πικάπ δίσκων βινυλίου. Η διδακτορική διατριβή γίνεται στο πλαίσιο υποτροφίας που χορήγησαν το 2008 οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για τον εντυπωσιακό μηχανισμό που πριν από 2.000 χρόνια υπολόγιζε με εκπληκτική ακρίβεια τη θέση του ήλιου, της σελήνης και πιθανώς των πλανητών στον αστρικό ουρανό

πηγη Εθνος

και ενα αξιολογο ντοκυμαντερ...



https://www.youtube.com/watch?v=DiQSHiAYt98"]https://www.youtube.com/watch?v=DiQSHiAYt98

yannisv
31-01-10, 11:01
Φοβερό θέμα μπράβο σε όλους!!

z3 2.2
31-01-10, 13:36
Konas η αλλιως Κωστας η αλλιως Κωνσταντινος η αλλιως ενα ατομο το οποιο συμπαθω παρα πολυ.
Και κανει και κατι θρεντακια σαν και αυτο.....
Μπραβο ρε συ Κωστη
Και η απηχηση των υπολοιπων εντυπωσιακη,μπραβο σας ρε παιδια!!!

stratos
31-01-10, 14:18
Ωραία ερωτήματα Στράτο. Πέρα απο το ερώτημα και το αξιοπερίεργο της επινόησης, λίγοι θα έχουν αναρωτηθεί πως έφτιαξαν τα επι μέρους τμήματά του.
Και τώρα να σου επιστρέψω το ερώτημα σου, μιας και εσυ που έχεις σπουδάσει το αντικείμενο, θα είναι ενδιαφέρουσα η άποψη σου.
Πώς κατασκευάστικε λοιπόν? Καμιά ιδέα?


Παιδια επειδη ο Σειραδακης ειναι καθηγητης μου οι απορειες σας παραμενουν και για ολους τους επιστημονες αναπαντητες. Οπως ειπε και ο στρατος για τη δημιουργια ενος αντιγραφου χρησιμοποιησαν ολες τις διαθεσιμες τεχνολογιες. Δυστυχως το αντιγραφο ή χάλαγε διοτι ειναι δυσκολο να "συγχρονισεις" τοσα γραναζια ή εβγαζε τελειως λαθος αποτελεσματα πριν χαλασει, διοτι κανενα γραναζι δεν μπορει να ειναι "τελεια" κατασκευασμενο. Και μιλαμε για γραναζια που εχουν μετρηθει με συσκευες λειζερ για την επιτευξη της μεγαλυτερης δυνατης ακριβειας. Βεβαια απο οσο ξερω οι προσπαθειες συνεχιζονται. Ποιος ξερει? Μην παραλειψω οτι υπαρχουν και πολλες αλλες "Θεωριες" για το ποιος εφτιαξε αυτο.

Και ενα προσφατο αρθρο https://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_10/12/2009_382853

Δυστηχώς τα στοιχεία για την κατασκευή του παραμένουν ένα μυστήριο. Τώρα που ξαναπαρατηρούσα τις φωτογραφίες είδα κάποια γρανάζια που δεν είναι εντελώς κυκλικά. Αυτό είναι ότι πιο δύσκολο για να κατασκευαστεί και να σχεδιαστεί και το έτερο του που θα συνεργάζεται γιατί απαιτούν μεταβλητό modul. Αυτού του τύπου γρανάζια είναι αρκετά περίπλοκα και χαρακτηρίζονται απο την μεταβλητή σχέση μετάδωσης που έχουν.

Το ποιός το κατασκεύασε ή ποιά ακριβώς χρονική στιγμή κατασκευάστηκε είναι ακόμα άγνωστο. Φυσικά έγινε με τα εργαλεία την εποχής (δεν υπήρχαν φρέζες και τόρνοι χαχαχαχα) αλλιώς μένουμε μόνο σε "θεωρίες Λιακόπουλου", κάτι που δεν απασχολεί την φύση της συζήτησης μας. Αυτά απο κοντά μόνο :original:

Nino
31-01-10, 14:34
Περα απο θεματα αυτοκινησης και ειδικοτερα οτι αφορα τον "ελικα" ενας απο τους στοχους που πρεπει να εχει ενα forum που ενωνει μεν ανθρωπους με κοινα ενδιαφεροντα ισως και "ανησυχιες" ειναι και ο σφαιρικα εγκυκλοπαιδικος του χαρακτηρας.
Η βαση δεδομενων πρεπει να ειναι πολυμορφικη και πολυπτυχη ετσι ωστε ο καθε χρηστης να μπορει να "αδραξει" την γνωση που εχει "κατατεθει" ειτε ως αποτελεσμα εμπειριας ειτε ως επιστημονικη,φιλοσοφικη,τε χνολογικη συγγραφη.
Αυτο θα κανει και το forum να αποτελεσει την "οαση" μεσα στην ερημικη απεραντοσυνη του διαδικτυου...
Μπραβο konas για το θεμα!!!

munchen
31-01-10, 16:22
πολλη καλο θεμα μπραβο παιδια

Samaro
11-12-10, 10:23
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=RLPVCJjTNgk&feature=email
Διαβάστε περισσότερα :
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%C F%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CF%84%C E%B9%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD

330Ci
11-12-10, 11:38
Τέλειο! Μπορώ να αγοράσω ένα για τους γιούς μου; :D

Samaro
11-12-10, 14:16
ευχαριστώ Κώστα !!:original:

Nick bmwlover
11-12-10, 18:32
Υπαρχουν παρα πολλα ενδιαφεροντα θεματα για τα οποια μπορουμε να συζηταμε για παρα πολλα χρονια επαναλαμβανοντας για ακομη μια φορα την ιστορια,χωρις να βγαλουμε συμπερασμα δηλαδη...
Ειναι παρα πολλα αυτα που μας αποκρυπτουν καποιοι ειδημονες,κ ακομα περισσοτερα κ πιο σημαντικα αυτα που δεν γνωριζουν ουτε αυτοι...

Kostas_1
15-12-10, 16:34
Οι αρχαίοι Έλληνες όμως είχαν δημιουργήσει και άλλες εξελιγμένες συσκευές, που μέχρι σήμερα μας κάνουν να μένουμε με το στόμα ανοιχτό. Αυτόματες πόρτες, αυτόματες μηχανές, αριθμομηχανές αστρονομικά ...

Ας δούμε μερικές:

Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης πώλησης.

Όπως και πολλές άλλες συσκευές, αυτό το μηχάνημα δημιουργήθηκε από τον μαθηματικό Ήρωνα τον πρώτο μ.Χ. αιώνα. Η συσκευή, που βρισκόταν στην είσοδο των ναών, έδινε μια μικρή ποσότητα αγίασμα σε αντάλλαγμα για ένα κέρμα. Το σύστημα ήταν πολύ απλό: αφήνοντας το νόμισμα να πέσει, χτυπούσε ένα μοχλό που άφηνε το υγρό αγίασμα να πέσει έξω για μερικά δευτερόλεπτα. Το μελέτησε και το κατασκεύασε μετά από παραγγελία κάποιου ναού. Χωρίς αμφιβολία ο πρόδρομος του καπιταλισμού ήταν η εκκλησία.


Η πρώτη ατμομηχανή

Αλλη μια δημιουργία του Ήρωνα. Αν και θεωρείται ένα παιχνίδι, δεν παύει αυτή είναι η πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Ο μηχανισμός αποτελούνταν από ένα μεταλλικό δοχείο γεμάτο με νερό και για την περιστροφή εναν άξονα με μια μπάλα με δύο ακροφύσια. Μόλις μπεί η φωτιά, ο ατμός φεύγει από δύο σωλήνες που υπάρχουν στις πλευρές, έτσι ώστε η δύναμη πρόωσης να στροβιλίζει το μηχανισμο. Οι αρχές που τον οδήγησαν να δημιουργήσει αυτό το παιχνίδι, στο μέλλον τον επηρέασαν να κάνει ολο και πιο σύνθετες κατασκευές.



Ο κοχλίας του Αρχιμήδη

Τo υδραυλικό αυτό όργανo, γνωστό ως ατέρμων κoχλίας ή υδρόβιδα, εφευρέθηκε από τoν Αρχιμήδη κατά τη διάρκεια τoυ ταξιδιoύ τoυ στην Αίγυπτo. Χρησίμευε στην άντληση ύδατoς από ένα χαμηλό επίπεδo σ' ένα άλλo υψηλότερo. Oι χρήσεις τoυ από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι πoλλές: άρδευση αγρoτικών καλλιεργειών, απαλλαγή μεταλλείων από λιμνάζoντα ύδατα, άντληση υδάτων από τα έγκατα των πλoίων και άλλες. Χρησιμoπoιείται έως σήμερα σε πoλλές μoρφές και πoικιλία χρήσεων. Αυτή η εφεύρεση του Αρχιμήδη έγινε στον τρίτο αιώνα π.Χ.


Η σφαίρα του Σύμπαντος


Εφευρέθηκε απο τον Ερατοσθένη, το 255 π.Χ. Η σφαίρα ήταν μια αναπαράσταση του σύμπαντος, του τότε γνωστού στην αρχαιότητα, μια συσκευή που αντιπροσωπεύει τα αστέρια και τους αστερισμούς, καθώς πίστευαν ότι γυρίζουν γύρω από τον πλανήτη μας. Η Μηχανική πολυπλοκότητα του συνέβαλε στη βελτίωση της γνώσης και της τεχνικής. Κατά την Αναγέννηση, έγινε σύμβολο της γνώσης και της σοφίας.


βασικη πηγη (https://www.kouinet.gr)

hades7
19-06-12, 23:58
https://www.sfak.org/page/%CE%9F%20%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%8 3%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%91% CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%81%CF %89%CE%BD/226

m-power_01
20-06-12, 00:00
Άρη υπηρχε ήδη παρόμοιο θεμα.

Stamatis
20-06-12, 00:04
Grande Complication

hades7
20-06-12, 00:08
Grande Complication

βασερον κοσταντεν ρε ειδες απο ποτε φτιαχνει ρολογια....

Υ.Γ ενας φιλος μου ο Χρηστος Λαζος εχει γραψει ενα απο τα πιο κατατοπιστηκα και καλοπουλημενα βιβλια στην Ελλαδα για αυτο το θεμα